Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, July 20, 2009

Kerisauan melanda

nikah time

Rasa risau nie dah lama aku rasa cuma ianya makin menjadi2 sejak smlm. smlm aku dan saiful ke kapar menghadiri majlis kawin AJ. terjumpa klik2 senior semasa di UITM dulu. sapa lagi kalu bukan geng2 angah. semua memberitahu perut aku nmpk kecik. adakah ini benar?

sedangkan kandungan aku sudah memasuki 5 bulan. sebenarnya sebelum ini ibu aku dan kwn2 di office yg lain ada menegur aku tentang ini. tapi aku rasa ianya biasa saja. dalam hati mungkin baru 5 bulan mmg lah kecik kot. tapi aku dpt merasakan perut aku hanya nmpk ketara selepas mkn saja. rasa risau di situ. selepas ini, akan aku cuba mkn makanan berkhasiat dalam kuantiti yg banyak. aku mahu baby aku membesar dgn sihat.

pagi tadi, saiful sms aku, dia memberitahu akan cuba meluangkan masa dalam minggu ini utk membawa aku ke UMRA utk scan jantina baby. so kena bersabar sikit. sabar separuh daripada iman :).

p/s : hari nie aku ganti puasa. satu cara permulaan utk berlatih puasa ketika pregnant ini. buat masa ini rasanya baby memahami yg mama dia sedang ganti puasa :). harapnya aku berjaya berpuasa hari ini. jika berjaya bolehlah menggantikan puasa utk hari yg seterusnya bukan? aku akan cuba bertahan w/pun dugaan makan itu datang :).

35 comments:

  1. ada g cek tak?
    g cek ek tengok baby ok ke tak
    kakak zuris dulu...baru 6bulan lebih,perut dah besar cam nak bersalin
    tp..bila baby kuar,idok ar besar pun

    ReplyDelete
  2. nano : hehehe nano cuba baca nape nurul risau?

    ReplyDelete
  3. zuriz : iye ke zuris? nurul belum check lagi. InsyaAllah mggu nie nak pi scan baby .

    ReplyDelete
  4. mgkin gak kaknurul tak mkn bnyak...so baby pun tak mkn bnyk gak :)

    ReplyDelete
  5. humm td msuk xde ape2 entry sbb tu pelik..
    hehe
    dont worry k..
    ade sesetengah org tu..
    bulan 5 xnmpak lg..
    tp bila dah msuk 7-8 bulan dah naik2 tup2 da bsr
    cpt je..
    hehe yg penting doc ckp baby sehat..
    ok da..
    kan>?

    ReplyDelete
  6. dear...normal la..perut i pun kecik even nak masuk 8 bulan dah..first baby biasalah..nothing to worry ok as long as ur baby growing accordingly as supposed to be ok..

    ReplyDelete
  7. nano : tu laaa harap baby nurul dpt membesar dgn sihat. suami nurul pun ckp mcm tu. maybe dah sarat nanti perut membesar seperti normal. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  8. nurulzia : iye ke? saya risau sgt. kalu awk kata mcm tu lega sikit hati saya. thanks nurulzia :).

    ReplyDelete
  9. tasya : kak nurul skrg mkn dlm kuantiti sikit tp berulang2 kali. skrg kak nurul try mkn lebih tp selalu mkn tak abis.

    ReplyDelete
  10. org kurus mmg slalu perut susah nak nampak besar. my fren dah 7bln tapi perut dia nampak macam baru sebulan je ha. don't worry oke

    ReplyDelete
  11. fuchsia : iye ke? saya nie tak lah kurus sgt. hehehe.

    ReplyDelete
  12. nurul, kite rasa untuk week 20 tu untuk tau gender baby macam awal lagi. but, ada orang dah boleh tau by this time. terpulang pada baby sebenarnya dia nak bagi tunjuk ke tak. hehehehe~
    tapi better buat scan rutin. macam kite, every month buat. untuk tau berat dan panjang baby sejajar dengan tumbesaran dia.
    jangan risau kalau perut tak besar. sebab maybe baby dah ada ruang cukup dalam womb kite. kite je tak tau. ok?
    kite tukar link ek. :)

    ReplyDelete
  13. puterikurekure : ooo iye ke? ada kwn nurul dah tahu awal. tu nak scan. nurul mmg tiap2 bulan scan tp kali nie nak scan tahu gender baby. ok meh tukar link :)

    ReplyDelete
  14. awak jgn risau. saya ni baru nampak perut. itu pun lepas 23 minggu.

    nanti nak masuk 6 bulan tgklah perut besar dgn mendadak :)

    ReplyDelete
  15. hee jgn risau sgt, janji doc kate ok, it's fine :)

    ReplyDelete
  16. nurul, betul cakap nano & nurulzia... dulu masa akak ngandung yaya, perut pun tak nampak sangat.. sampai lahh masuk hujung bulan ke-7, tetiba ajer perut tu membesar!! haaaa... time tu, nurul pulak yg akan mejerit, naper perut besar sgt!!!
    *sebab tidur tak selesa, baring tak selesa, kekadang duduk pun tak selesa*

    ReplyDelete
  17. hidd@susudalam botol : iye ke hidd. perut hidd pun nurul tgk kecik jer kan. tp hidd mmg berbadan kecil.

    ReplyDelete
  18. hanie : tu laaa agak risau. hope semuanya ok. thanks hanie :)

    ReplyDelete
  19. kak mira : iye ke kak mira? tapi perut kak mira pun ari tu nurul tgk tak nmpk besar sgt kan masa pi wedding lisa.

    ReplyDelete
  20. mak saya kata mengandong sulung perot mmg kecit...sampaikan sstgh org bersalin pon...org terkejot sbb x sdr pon perot cam org nak bersalin dah..

    ReplyDelete
  21. wey.. dlu aku pun mcm tu jgk... kdg2 malu nak gi klinik amik BP.. org lain seme prut bsr, aku sorg je x nmpak mengandung.. tp bile nak masuk 7 bulan, melonjong pnjg ke depan.. baby girl kot ko nih... hehe.. eleks ye..

    ReplyDelete
  22. ojel : iye ke ojel mcm tu? thanks ojel.

    ReplyDelete
  23. aah siyes...cube ngk orang mengandong 1st anak sulung...msti perot x bpe besar..tp jgn tgk org gemok lah...hehehehe

    ReplyDelete
  24. anil : tu laa anil org kata anak sulung perut tak besar. tak tahu lah.

    ReplyDelete
  25. jgn risau eh nurul
    tgu je nanti hubby nak bawa g scan tu
    tanya doc sekali tau

    selamat berpuasa ye mummy to be

    ReplyDelete
  26. takpe ke nurul, larat ke??
    kalau tak larat jgn paksa diri pose
    kang baby tu lapar
    kecik sgt ke perut nurul??
    kalau doktor kata ok..takpe la
    takyah risau sgt

    ReplyDelete
  27. dayu : wat masa nie larat lagi pose dayu. kecik gak lah perut nie sampai org kata perut nurul kecik

    ReplyDelete
  28. dun worry nurul.
    asalkan dr kata baby sihat, oklah tu. selalunya perut besar tak semestinya baby besar, sebab mcm2 lagi terkandung dlm tu..

    ReplyDelete
  29. nurul..take care ok..kecik tu mmg normal rasenya..kwn² kt opis ni pon ade yg perot kecik..doktor ckp ape? kalo ok, Insya'Allah tade pape..jgn riso² k

    ReplyDelete
  30. wardah : thanks ye wardah bg nasihat begitu :)

    ReplyDelete