Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, August 10, 2009

Selera melampau

ikon aku dari dulu hingga kini. even sudah ada anak dia tetap seperti selalu bukan?

sejak akhir2 nie selera makan agak melampau dan keterlaluan. pada peringkat awal kandungan aku tidaklah berselera untuk mkn sebegini. bagilah apa saja makanan semestinya makanan tersebut tidak dpt dihabiskan. walaupun mee mahupun mihun yg menjadi makanan kesukaan before pregnant tetap juga ianya tidak dpt dihabiskan.

keadaan ini berubah sejak akhir2 ini. selera makan aku bertambah2 dgn mendadak sekali. mahunya tak naik 3kg last medical check up hari tu. baru-baru nie aku berdiri di depan cermin utk melihat bentuk fizikal badan. agak terkejut yeah. terasa diri ini terlalu gemuk dan berisi. harapnya lepas bersalin aku mendapat semula bentuk badan sebelumnya.

tapi saiful sgt bising jika aku hadkan selera bila tiba waktu makan. katanya biar mkn banyak untuk baby juga. bila suami tidak kisah jadi aku pun makan ikut kata hati dan selera. aku jenis makan sikit2 tetapi berulang2 kali. tapi tak mengapalah asalkan makan bukan?

18 comments:

  1. babe..mkn je..dun worry..i pun naik byk..before prgnant 47,and now dah 61..tu baru masuk 8 bulan...dun limit it..mkn je..nanti pasni pantang xle mkn..hehehe

    ReplyDelete
  2. yang, kita serupaaa!!!
    first tri sangat2 tak selera makan.
    masuk 3rd tri ni, wah! nafsu makan membuak2. ada je kepalaotak ni mereka apa nak dimakan. even antara lunch dan dinner pon, brape banyak kudap kite kunyah. huhuhu~

    tapi tu la, mungkin ada hikmah. first tri, kite hilang 5 kg. skang ni dah naik 7kg. harap2 jangan naik banyak sangat la lepas ni. hehehe.

    ReplyDelete
  3. nurulzia : wow banyak juga tu baik. tp tak pelaa kita mkn pun utk baby juga kan. betoi tu lepas pasni pantang kena betoi2 diet.

    ReplyDelete
  4. puterikurekure : iye laa betoi tu dulu saya pun masa mula2 berat badan menurun. skrg naik mendadak2. asyik nak mkn je. hehehe :)

    ReplyDelete
  5. tp kan nurul,
    org2 tua ckp,
    ms ngndung ni mkn jgn terlalu ikotkan nafsu,
    mmg la patot mkn yg berkhasiat tuk baby,
    tp jgn terlalu byk,
    sbbnye takot baby besar kat dlm,
    org2 tua pesan,
    babby biar besar kat luar,
    jgn bsr kat dlm,
    takot mase nk kuar payah bsr2 sgt
    :p

    ReplyDelete
  6. nano : iye ke nano? tapi nafsu makan nurul menjadi2 sejak kebekanagn nie. mcm mana tu nak kawal?

    ReplyDelete
  7. bestneyr pegnent blh mkn byk :)

    ReplyDelete
  8. kena pregnant dulu baru boleh makan sesuka hati
    kalau badan kembang pun ada alaan kukuh.. sebab membawa nyawa

    ReplyDelete
  9. awak kan mkn utk 2 org, so takpe :)
    yang penting sihat, diet lepas bersalin eh!

    ReplyDelete
  10. dayu : hehehe tu laa skrg sejak pregnant mkn jer.

    ReplyDelete
  11. ungu violet : tu laa skrg mkn jer sbb tgh pregnant tp nanti lepas bersalin kenalah berdiet.

    ReplyDelete
  12. along mkn lah bnyk2 utk bby jugak..bkn utk along..nnti pas bersalin bru la cut smua mkn tu oke
    smuga bby sehat~!

    lots of love;
    syahz mustaza

    ReplyDelete
  13. huu takpela nurul, anda sedang mengandung, utk baby jgk, tp berpada2 k :)

    ReplyDelete
  14. shahnaz : hehehe yeah betoi mkn utk baby dlm perut gak. thankz shahnaz :)

    ReplyDelete
  15. hanie : thanks hanie . yeah utk baby tp kena kawal juga.

    ReplyDelete
  16. wah....
    kita pon suka posh tau
    dari dulu b4 dia kahwin ngan beckham sampai la skang ni

    ReplyDelete
  17. mkn ja nurul... nnti time pntg dah kene control n klu meyusukn bby stil kne control jgk mkn... so belasah jerk.. tp bdn ko mmg nmpak naik ler...

    ReplyDelete