Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, September 2, 2009

Hello baby :)

Selamat hari merdeka. Bersyukur kerana negara malaysia masih memiliki kebebasan tersendiri. Tahun nie aku tidak menyambut hari merdeka seperti tahun-tahun lepas. Kebiasaannya aku akan mengajak saiful melihat bunga api. Tahun ini tidak. Saiful tidak menggalakkan aku untuk berasak-asak dengan org ramai hanya untuk melihat bunga api. Katanya tidak berapa elok dgn keadaan aku yg sedang membawa baby dalam perut ini.

Malam merdeka, kami decide untuk membuat detail scan di UMRA. Appointment telah di buat awal bulan. Disebabkan bulan puasa, detail scan hanya bermula selepas berbuka puasa. Appointment pada 6 petang dilewatkan pada 8 malam. Tetapi aku dan saiful lewat sampai. Area 9 malam baru sampai di UMRA.

ukuran kepala baby :)

tulang baby :)

Aku sangat teruja untuk membuat detail scan 4D ini apabila memdengar pengalaman dari kawan-kawan aku yg telah membuatnya. Rasanya tidak mengapa mengeluarkan duit ratusan ringgit sekali-sekala. Tidak mengapalah untuk baby sendiri. Sudah bertanya pendapat ibu, dan ibu menggalakkan aku dan saiful membuat detail scan ini.

Menurut doctor di UMRA, doctor yang melakukan detail scan ini adalah doctor pakar dari hospital malaya. Doctor perempuan berbangsa cina. Ms lim tak silap nama doctor tersebut. Sangat baik dan tidak jemu-jemu menerangkan satu-persatu dan menjawab soalan-soalan aku. Thanks doc.

baby tgh lena tido beralaskan lengan dia :)


syoknya baby tido ye :)

Yang membuatkan aku dan saiful sangat teruja dan agak mencuit hati ialah semasa doctor capture secara close up muka baby. Doctor memberitahu baby ketika itu sedang tido. Lena jer baby tido sambil lengannya seolah-olah dijadikan bantal untuk keselesaan baby tido mungkin. Bayangkan mcmmana kalu kita orang dewasa tido beralaskan lengan kita. Begitulah kedudukan baby ketika membuat detail scan hari tu.

Mungkin baby baru lepas dapat makanan selepas berbuka puasa. So, lena saja baby tido w/pun doctor ada juga cuba membuat bermacam2 supaya baby bangun tetapi baby tidak mahu bangun. Ikut perangai saiful mungkin kuat tido.

Alhamdulilah, mengikut penerangan doctor, keadaan baby dan kedudukan uri aku semuanya baik-baik saja. Syukur. Berat baby sudah 1kg. Dan gender baby adalah girl. w/pun gender baby ialah girl, rasanya haruslah barang baby banyak color biru dari color pink. Sbb utama ialah aku peminat color biru. Boleh ke begitu? Bolehlah yer baby. Nanti mama dan papa beli barang baby combine dua color biru dan pink :). InsyaAllah tunggu saiful betul-betul free amik cuti then baru plan beli barang-barang keperluan baby.

44 comments:

  1. ya Allah
    terujanya nurul tengok
    slama ni, tgk yg dlm internet je
    ni tgk nuurl nyer
    isskkk..dia tido tu sgt comel..

    ReplyDelete
  2. dayu : aah dayu nurul dan suami pun teruja tgk. ibu dan adik nurul yg tgk pun sama. seronok tgk dia tido :)

    ReplyDelete
  3. seronok kannn?? saya nak buat 4D bila nak masuk 8 bulan nanti kot. insyaAllah.

    saya doa untuk awak semoga dipermudahkan semuanya :)

    ReplyDelete
  4. susudalam botol : ooo hidd buatlah. mmg teruja tau hidd :)

    ReplyDelete
  5. huish.. bestnyer.. mmg xcited. aku dpt bayangkn..aku nak buat jgk dlu.. tp ady x bg, die nak suprise.. klu scan pun die x bg tanya jantina...just tanya perkembangan n kesihatan baby je.. sronok dpt tgk baby ko dlm perut..

    ReplyDelete
  6. ojel : ooo ko dulu mmg nak suprise gender baby ye ojel. aku mmg nak tahu gender baby.

    ReplyDelete
  7. syioknye nurul dah dpt tgk muke baby !
    xsbr tggu turn na plak :p

    ReplyDelete
  8. nano : hehehe nanti nan pun leh buat detail scan 4D nie.

    ReplyDelete
  9. Ya Allah Nurul...sue pn teruja sgt tgk baby Nurul..indahnye ciptaan Tuhan kan..comeii nye die..sonokk tgk die tdo..baby gurl..tahniah Nurul..

    ReplyDelete
  10. Asue : thanks asue. tu laa teruja kan. indah sungguh ciptaan Allah S.W.T.

    ReplyDelete
  11. baby comel laaaaaa.... teringin nak buat jugak!

    ReplyDelete
  12. waa beshnyer...huhuh seronoknya pengalaman nurul..bila la turn yana nk rase yg same..lg xsabar nk tgk baby lahir kan

    ReplyDelete
  13. chempaka : buatlah chempaka :) best tau :)

    ReplyDelete
  14. aziyana : ada nanti rezeki aziyana. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  15. nurul..roy pon tumpang teruja la..bole ke blom kahwen tp nak sebok2 gak.hihihi..

    ape pon moga semua selamat erk:p

    ReplyDelete
  16. beb...best nyer tgk gurgirl tido...sesomey gitu...hehehe...akan dtg aku nak buat pulak...ekeke itupun kalu ade yg agree...huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. khairulhaya : roy...hehehe apa salahnya lum kawin ikut hepi kan. hehehe :)

    ReplyDelete
  18. wawa : alaa beb nanti anak ko akan dtg ko wat jer beb. laki ko mesti agree beb.

    ReplyDelete
  19. wah! bestnyeee.....
    kite tak berkesempatan lagi wat 4D scan ni.
    huhuhu~

    gegirl ek? leh wat menantu nih.
    ;)

    ReplyDelete
  20. puterikurekure : hehehe iyelah awak baby girl.

    ReplyDelete
  21. >> comey nyer gambar2 baby......

    salam berpuasa nurul....

    =)

    ReplyDelete
  22. :)
    bestnya.
    xsabo nk rasa pengalaman sendiri.
    doakan saya ya.

    ReplyDelete
  23. ::ya allah maha besar mu ya allah...nurul touching tgok pic baby u tu..babe..take care of ur baby k n u..::

    ReplyDelete
  24. yanie : hehehe. selamat berpuasa yanie :)

    ReplyDelete
  25. mrs syediz : InsyaAllah ada rezeki kamu nanti.

    ReplyDelete
  26. syanaim : tu lah besar sungguh kekuasaan Allah S.W.T.

    ReplyDelete
  27. halalala, comel betul. baby girl eh? harap semuanya baik2 belaka :)

    ReplyDelete
  28. cumel je dia tido. sweet. hope nurul n baby sentiasa sihat ok

    ReplyDelete
  29. antalya : hehehe. tu lah comel jer dia tido :). hrp2 nurul dan baby sentiasa sihat. thanks antalya.

    ReplyDelete
  30. ala..sangat cute..itulah kebesaran allah kan...hurm..take care ok!selamat berpuasa

    ReplyDelete
  31. evyn : tu lah besar sungguh kebesaran Allah S.W.T. Selamat berpuasa evyn :).

    ReplyDelete
  32. wah..seronoknyer...
    nak ngandung lagi laa....
    huhu...rindu perut muncittt ku...
    baby gurl comeyy...

    ReplyDelete
  33. >> tgh sabar menantikan ke"hapdet"an blog kamoo....hehhehe

    rosak bahasa malaysia ku

    kekkekke

    ReplyDelete
  34. ungu violet : hehehe :) thanks :)

    ReplyDelete
  35. yanie : bersabar mahu update tp agak kemalasan. cewahhhh :)

    ReplyDelete
  36. en_me : mmg rasa seronok sgt :)

    ReplyDelete
  37. tahniah nurul!!! auwwwww...sgt chumell!!!!!

    alahai..dia tdo!!! hak....

    besarnya anugerah tuhan..

    ReplyDelete
  38. anil : thanks anil. tu laaa nurul ska tgk gmbr baby nurul nie.

    ReplyDelete
  39. wah ni first time tgk baby dlm perut..slalu tgk ada gambar scan itam putih je..teruja a..hehe

    ReplyDelete
  40. fit : saya pun turut teruja :)

    ReplyDelete