Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, September 9, 2009

Kisah semalam

Lama tak update blog. sehingga ada reader aku yg menegur. ada juga reader yg setia nak membaca blog aku yg tak seberapa nie. thanks yeah. aku hargai. sungguh.

agak busy sikit. sibuk membuat kuih raya bersama ibu. bertungkus-lumus bersama ibu membuat bermacam2 kuih. seronok. tahun nie terasa mahu membuat kuih raya sedangkan rasanya sudah bertahun2 family aku tidak membuat kuih raya. hanya selesa membeli saja. tetapi tahun ini rajin sedikit. ada hadiah perkahwinan dr angah berbentuk oven. so, gunakan hadiah tersebut. thanks angah.


semalam...


fikiran aku tak menentu. agak emosi. pagi2 sampai office terus mendiamkan diri. mmg itu sikap aku. tidak mahu melibatkan org lain. lebih suka mendiamkan diri jika emosi tidak menentu. sampai ke petang begitu.

jam tepat pukul 4.30 sudah bersiap2 mahu balik. tak sabar mahu balik ke rumah. ohh yerr di bulan ramadhan ini boss aku bermurah hati membenarkan staff beragama islam balik pada pukul 4.30. aku hargai keperhatinan boss aku itu.

tiba di luar office laju saja kaki melangkah menuju ke kereta. tak pandang2 keadan sekeliling. akhirnya aku terjatuh. betul2 di tepi longkang. jatuh terduduk. menjerit perlahan. sakitnya hanya Allah S.W.T jer yg tahu. nasib baik kawan rapat aku lisa ada bersama aku.

dalam hati jangan terjadi apa2. aku tak boleh bangun seketika. kerana kaki terseliuh dan lutut berdarah. mungkin salah aku juga. fikiran melayang2 ingat apa entah. sampai tak perasan kaki tersadung sesuatu sehingga terjatuh. aku terduduk di tepi jalan seketika. dengan bantuan lisa aku cuba bangun. Alhamdulilah aku boleh bangun w/pun agak sukar.

orang pertama aku bgtahu tentunya ibu aku. aku mmg rapat dgn ibu. tak ingat nak sms saiful. hehehe. ooohhh sebenarnya semalam aku merajuk sikit dgn saiful. so apa2 mesti mengadu dgn ibu dulu. ibu suruh balik banting. selepas itu aku sms angah. ooohhh mereka sgt risau.

dalam perjalanan balik dari kelana jaya ke banting saiful sms. dia dpt tahu aku jatuh. baru dia nak kelang-kabut. tapi time tu dia tgh kerja. so tak mahu ganggu dia. cuma saiful call ibu pesan minta bawakan aku ke klinik. mmg ibu nak bawa aku ke klinik.

aku kuatkan hati. dalam sakit2 aku boleh drive. jalan tentunya sesak teruk dari petaling jaya ke shah alam. akhirnya sampai juga ke banting. mmg laju aku drive. "maafkan mama baby semalam mama drive laju-laju". dalam perjalanan ke banting cuba pujuk baby harap2 baby ok. risau juga sbb baby kurang pergerakkan macam selalu. pesan dgn baby yg dia kuat mcm papa dia. memang selalu begitulah papa dia pesan dekat baby yg dia mesti kuat mcm papa dia.

aku tidak berapa tahu area banting di mana tempat scan yg bagus. maaf. nama saja aku asal banting. serius aku tak berapa tahu. teringat ada satu klinik. try ke sana. wow... itu pertama kali terdetik di dalam hati. rupa-rupanya ada juga area banting klinik yg menyediakan service 4D scan yeah. selama ini aku ke shah alam untuk berbuat begitu.

so...smlm aku membuat 4D scan sekali lagi. w/pun baru buat mggu lepas membuatnya di UMRA. memang doctor menyarankan utk berbuat demikian. takut apa2 terjadi. macam2 boleh jadi jika terjatuh bukan? Alhamdulilah...baby ok. kedudukan uri pun ok. elok jer baby tgh main2 dalam perut. tapi, baby memalingkan muka dia. puas doktor memujuk supaya baby tunjukkan muka. dekat satu jam memujuk. dekat pukul 11 malam baru baby mahu tunjuk muka dia. dan yg mencuit hati aku dan ibu baby boleh tersenyum. adeiii...baby main2 dgn mama nie. doktor kata " aiiii baby main2 boleh senyum lagi tu".

mungkin dah dekat pukul 11 malam. masa sibuk doktor capture gambar baby elok jer baby menguap. oohhh doktor kata " baby kamu sudah mengantuk. mahu tidur mungkin". sungguh mengcuit hati aku tgk gelagat baby aku nie. dan doktor pesan supaya aku mkn lebih sikit. sbb doktor kata perut aku kecik jadi ruang untuk baby agak kurang. rasanya dah makan byk. hehehe. tapi...apa2 pun aku bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku terhadap kandungan aku. cuma...sudahnya aku berjalan terdengkut2 ke tempat kerja pagi ini. sakitnya masih terasa. tapi...aku mesti kuatkan hati.


P/s : Alhamdulilah sehingga kini aku masih boleh bertahan utk berpuasa. cuba utk berpuasa penuh. harapnya aku dapat berpuasa penuh. mudah-mudahan.

41 comments:

  1. Ya Allah...jatuh ke?
    nasib xpape...alhamdulillah...
    tp lain kali be careful k...
    take care of ur baby...
    teruja kan nak tgk baby sendiri...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...nasib baik takde apa2.
    risau membaca tadi
    baby betul2 kuat cam papa die nih.
    pasnie hati2 sket ye nurul.

    alahai..sonok pulak rasa baby leh main2 camtu
    tak sabar nk tgu my baby membesar
    hehee...

    ReplyDelete
  3. bestnye nurul dapat berpuasa penuh ye!

    kite try. tapi tak boleh. sebab org sekeliling sebok suruh berbuka.
    rasa rugi sangat.
    :(

    ReplyDelete
  4. mudah2an.. kamu berpuasa penuh thn ni~

    ReplyDelete
  5. nads : tu laa nads Alhamdulilah nurul tak pape.

    ReplyDelete
  6. zuris : tu laa zuris nasib baik saya tak pape. nanti zuris juga akan merasa nya bila baby dlm perut zuris sudah membesar :).

    ReplyDelete
  7. puterikurekure : tu laaa nurul kalu boleh mahu mencuba berpuasa penuh w/p kdg2 tu tak tahan gak.

    ReplyDelete
  8. farhanna : harap2 nurul dpt bertahan berpuasa penuh :)

    ReplyDelete
  9. ojel : klinik mesra kat jenjarom tu ojel. eh area jenjarom ke sg rambai. area2 situ laah. not bad juga klinik nie. kira bangga lah aku jadi org banting sbb ada klinik mcm nie :)

    ReplyDelete
  10. iskk nasib baik baby takde pape. more carefull after this k :) eiii mcmmane la dpt tgk baby menguap eh? haha jakun kejap :P

    ReplyDelete
  11. hanie : tu laa hanie lepas nie nurul kena lebih hati2. hehehe mmg rasa teruja tgk baby menguap :)

    ReplyDelete
  12. huuhu nasib xjadik paper..susha jugk mau bawak baby ni kan..erm comel jer baby nurul..hihih

    ReplyDelete
  13. td terbaca kt fb Dhila...harap akak n bb baik saje.pasni nk jln pndang atas bwh dpn blkg tau..take care

    ReplyDelete
  14. err... boleh bake cookies guna microwave eh? i thought microwave utk reheat je. ke awk pakai jenis microwave oven?

    neway, be careful next time
    sian baby :)

    ReplyDelete
  15. Nurul..
    Alhamdulillah x de apa2 yg buruk
    pasni hati2 tau..
    isk... teringin nak ada baby sendiri

    ReplyDelete
  16. nasib baik awak tak apa2
    hati2 ye awak.kene extra careful tau :) take care.insyallah,mudah-mudahan awak dpt puasa penuh dis year :)

    ReplyDelete
  17. nurul..masyallah...berhati2 ya...awak jgn suka melayang2 fikiran...jln pdg depan, kiri, kanan, belakang...

    tkot nnti x nmpk lg apa yg awak berhadapan....

    take care ya

    ReplyDelete
  18. aziyana : tu laa aziyana Alhamdulilah nasib tak pape. hehehe comel ke? hehehe :) tq

    ReplyDelete
  19. luv like this : tu laa lepas nie akak kena hati2.

    ReplyDelete
  20. xeea : boleh xeea. yg ada dua function microweave and oven. thanks ye :)

    ReplyDelete
  21. nurmala : tu laa lepas nie nurul kena hati2. InsyaAllah ada rezeki mala nanti ye.

    ReplyDelete
  22. fathiyah : mudah2han saya dpt berpuasa penuh. take care juga utk kamu.

    ReplyDelete
  23. anil : wahhh lama tak dgr citer kamu anil ye lepas nie nurul akan lebih berhati2. tq anil.

    ReplyDelete
  24. ::nurul..hati2 next time k..jgn byk buat benda berat..smile always..::

    ReplyDelete
  25. siannye awak..lps ni hati2 ok..syukur xde pape..

    ReplyDelete
  26. kaklong ko silap ar...aku hadiahkan oven je. mane de both function dgn microwave. microwave tu utk panaskan lauk. oven utk bakar kuih atau kek...kasi perbetul la...weng weng..

    ReplyDelete
  27. syanaim : tu laa syanaim saya kena hati2.

    ReplyDelete
  28. zielalala : Alhamdulilah saya tak ada pape. syukur.

    ReplyDelete
  29. anagh : iye ke angah? tah aku pun tak tahu. hentam jer laaa. hehehe :)

    ReplyDelete
  30. SYUKUR BABY N NURUL SELAMAT..TGAMAM BILE ROY BACE TTG NURUL TJATUH..MAKIN LAJU ROY BACE SBB NK TAU APE YG TJADI..

    BESTNYE NURUL BALIK KOL 4.30..ROY MCM BIASE JE KOL 6..SAMPAI RMH DA NK KOL 7.SEDIHLA..

    ReplyDelete
  31. seronok baca 4d scan experience..~ hihi buat diri sdiri x sabar nk tggu masa itu..nmpknyer kena pilih timing gak lah ye kan? spaya ada aksi2

    n'way take super-extra-care..takut baca org pregnant terjatuh

    ReplyDelete
  32. roy : tu laa nasib tak nurul tak pape. Alhamdulilah. lorr roy lambatnyer balik kul 6. takpe asalkan leh buka puasa di rumah kan?

    ReplyDelete
  33. ms tepung : aah doc suggestkan saya wat 4D masa kandungan menginjak 6 bulan ari tu. kali kedua scan 4D menginjak ke 7 bulan kandungan. mcm2 aksi baby kita boleh tgk :).

    ReplyDelete
  34. nurul...hati2 tau
    jaga diri elok2...
    risau lak baca jatuh terduduk tu....

    selamat meneruskan ibadah berpuasa yer

    =)

    ReplyDelete
  35. nasib baik takde ape2..
    lain kali hati2 tau nurul..

    ReplyDelete
  36. yanie : thanks yanie. lepas nie nurul kena hati2.

    ReplyDelete
  37. ungu violet : itu laa nurul kena hati lagi lepas nie.

    ReplyDelete
  38. extra careful ye lepasni. jaga emosi walaupun pada masa sekarang macam-macam menduga.

    insyaAllah dipermudahkan semua :)

    ReplyDelete
  39. hidd : thanks hidd. lepas nie nurul akan lebih berhati2.

    ReplyDelete