Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, October 28, 2009

Catatan cerita semalam

Masih lesu, lemah badan dan merasa kesakitan. tetapi aku tetap gagahkan diri untuk ke office hari ni. Cuba tak mahu manjakan diri. Walaupun perut masih rasa sakit yang tak boleh aku gambarkan di sini. maha sakit. Beginilah agaknya kesukaran ibu aku mengandungkan aku selama 9 bulan. aku sudah merasakan kesukaran tersebut tetapi demi baby dalam perut ini aku gagahkan juga.

Aku sudah mula rasa contraction kecil sejak hari isnin dan berlarutan sehingga hari selasa semalam. Pihak klinik tempat di mana aku check up memberitahu aku bahawa sesetengah ibu mengandung akan mula merasa contraction kecil itu tetapi itu bukanlah petanda untuk kita bersalin. Tetapi itu adalah petanda baby kita mahu menurun ke bahagian pelvik dan kita perlu bersiap-sedia selepas tu.

Aku mengalami muntahmuntah yang teruk disusuli dengan rasa contraction yang datang selang 10 minit kemudian semakin kerap 5 minit sekali. Ya Allah tak dapat aku gambarkan kesakitan tu. Segala yang aku makan seperti ditolak mentah-mentah oleh baby dalam perut ni. Tidak sampai satu minit apa yg aku makan terus aku muntahkan. Aku cuma boleh makan buah dan biskut saja. Itupun pun hanya untuk mengalas perut.

Bila aku sudah merasa sendiri kesakitan itu, terfikir di dalam hati bagaimanalah kesakitan yang sebenar semasa proses melahirkan nanti? Sedangkan aku baru merasa contraction kecil pun aku sudah tidak larat apatah lagi contraction sebenar nanti. Terus-terang aku katakan aku belum bersedia dari segi mental dan fizikal untuk proses melahirkan baby dalam perut ini. masih cuba mencari kekuatan tersebut. Ya Allah permudahkanlah segalanya.

Aku juga ingin memohon maaf kepada teman-teman yang menunggu entri tentang info perkahwinan yang aku janjikan sebelum ini. aku akan cuba sedaya yang boleh. jika boleh aku mahu menunaikan janji tersebut sebelum aku bersalin nanti. InsyaAllah aku cuba yang terbaik.

32 comments:

  1. owh, dah nak dekat rupanya due nurul.

    take care, k.


    :)

    ReplyDelete
  2. phia : tu lah phia dah nak dekat due nurul. berdebar nie.

    ReplyDelete
  3. wah....
    dw dikeliling mummy2 yang nak bersalin ni
    :))
    bestnya....
    td baru je call hidd..
    ni tgk entry akk sorg ni
    pun sama gak
    sdg menunggu hari
    huhu
    cool ok
    jgn pk sgt
    yg penting push-push- supaya selamat bayi dilahirkan..
    wah.........
    (esk time dw baru la rasa erk nevesnya..)

    akk bersalin nti kat hsptl mana?

    ReplyDelete
  4. hmm..msti takot kan 1st time nk bersalin. sy eventho ade 3 bln+ lg, kkdng rase cam cuak gak klu pk2 hehe. cume blh doa moga Allah permudah jelah. Insyallah. Hrp Allah permudah utk awk jgk. amin.

    ReplyDelete
  5. tembun @ dewi : oohh hidd akan bersalin dulu then turn akak pulak. berdebar nie. InsyaAllah plan bersalin di serdang.

    ReplyDelete
  6. sharena : ooohh awak pun tgh pregnant ye? mudah-mudahan dipermudahkan segalanya utk saya juga awak juga ye.

    ReplyDelete
  7. oh i see
    hehe
    dw berdoa semoga hidd dan akk
    kuat semangat
    dan semua nya selamat nti bila tiba masa ok
    :)

    ReplyDelete
  8. dewi : mudah-mudahan dipermudahkan segalanya.

    ReplyDelete
  9. nurul..moga dipermudahkan semuanye erk..roy pon xde pengalaman lg,so x tau harus bilang bagaimana..
    roy hanya bisa mendoakan nurul n baby selamat..
    amin...

    ReplyDelete
  10. love baby raina...

    jg diri kaklong..jamah la sikit jgn bg perut kosong.jgn lembik2..

    ReplyDelete
  11. roy : thanks roy semangat itu. semoga dipermudahkan segalanya.

    ReplyDelete
  12. angah : yeah untuk raina aku cuba kuatkan diri juga.

    ReplyDelete
  13. selamat untuk Nurul ya..saya doakan semuanya selamat ya..selamat melahirkan anak ya..

    ReplyDelete
  14. puan nina : thanks ye nina. berdebar nie.

    ReplyDelete
  15. macam kecut pulak baca entry ong nak dekat2 besalin nie.huhuu...

    nway..semoga nurul kuat ye
    for u..n ur baby
    :)

    ReplyDelete
  16. zuris : kecut kan? nurul dah rasa berdebar2 nie zuris.

    ReplyDelete
  17. ha... nak dekat dah tu nurul... sikittttt je lagi... hehehehe... selamat merasai sakit bersalin!!! take care k? fiza doakan nurul & baby selamat semuanya.

    ReplyDelete
  18. fiza : alahai fiza ckp mcm tu nurul rasa makin berdebar2 pulak.

    ReplyDelete
  19. hai nurul.... sudah rs sakit ke??? mak aku ajar... ko amalkn k... masa kita tarikh nafas.. ko sebut dlm hati "Allah"... n then bile lepaskn nafas, sebut dlm hati "hu".. jd kite x lps berzikir walau senafas pun..
    lg satu aku suka amalkn selawat syifa..aku nyanyi lagu slwt syifa dlm hati nak hilangkn rs debaran..

    trus trg, kite mmg berdebar... berdebar sbb takut n sakit...
    tp kne control k, nnti tekanan drh tggi plak.. pk positif slalu yeh...

    ReplyDelete
  20. :) iskk, saya yg seram sejuk baca entri ni. Erm, tak dpt bygkan melainkan nurul sndiri yg alaminya. Hanie doakan semoga dipermudahkan semuanya ye

    ReplyDelete
  21. ++ kak nurul.....bila saya baca n3 akak nih...saya dapat baca pengalaman ibu mengandung.....

    akak jaga diri k....

    =]

    ReplyDelete
  22. ojel : mcm ner selawat syifa ye? bagus panduan info ko tu. thanks tau.


    hanie : mmg seram sejuk. mmg berdebar dan rasa takut. dan yg paling tak boleh diluoakan rasa sakit tu hanie.


    yanie : itulah pengalaman mengandung yanie. thanks yanie.

    ReplyDelete
  23. ::nurul..jaga kesihatan..n hati2..mesti berdebar sgt2 kan..x sbr nak tgok nurul junior..smile k::

    ReplyDelete
  24. nurul..
    makan tau walupun sikit utk beri kekuatan & tenaga saat melahirkan tu nti...bykkan berzikir ya...
    take care...

    ReplyDelete
  25. siannye nurul...x pyh lah do d entri2 yg diminta tu...yg pnting keselsaan nurul...kalu x larat..xpe...aduhai..risau plak dgn condirion nurul ni...

    ape2 pon...jgn byk bergerak sgt k...artu anil jumpe nurul pon sgt lah nurul nmpk weak dah...

    take a deep rest k...

    i'll pray 4 u

    ReplyDelete
  26. semoga allah permudahkan segalanya amin ..

    ReplyDelete
  27. sakit itu pnyembuh dosa...amiin,,

    ReplyDelete
  28. syanaim : thanks nasya. nurul pun berdebar2 ni

    ija1202 : tu laa ari tu tak ada selera mkn. ni dh ada selera blk. ermmm selalu juga berzikir ija.


    anil : InsyaAllah kalu nurul leh tahan nurul cuba bertahan. cuma kdg2 jer terasa sgt2 lemah.


    atty's : mudah2an kak.

    hisham : oooh iye ke? baru tahu.

    ReplyDelete
  29. oh nurul..dah nak dekat pun due yek?:)apa2 pun kuatkan segala2nya dari fizikal dan mental..hope baby yang akan lahir t akan menjadi anak yang soleh dan soleha ok:)apa2pun selamat yaaa
    -evyn-

    ReplyDelete
  30. evyn : thanks evyn. semoga dipermudahkan dan selamat semuanya.

    ReplyDelete