Belanja Raina Raifa ais krim

Thursday, October 15, 2009

Misi ala-ala casa impian

plan mahu mengecat dinding dengan color soft grey atau brown. ok ke?

Alhamdulilah rezeki anak kami mungkin. syukur, aku dan saiful telah berjumpa satu rumah yg sesuai dengan bajet kami dan location yg mudah untuk aku dan saiful ke tempat kerja. w/pun rumah itu tidak sebesar mana seperti sebelumnya tp aku tidak kisah sebenarnya. yang paling penting rumah kami tidak boleh berdekatan dgn rumah teman sekerja saiful yang mengenakan saiful untuk kepentingan diri-sendiri baru-baru ini. tidak boleh. kami sangat serik.

lagipun mmg plan kami selewat-lewatnya tahun depan kami mesti membeli rumah. jadi aku tidak kisah rumah mcm mana sekalipun asalkan ada tempat tinggal bukan? aku dan saiful mmg membuat plan tahun 2008 kami mahu berkawin, tahun 2009 pula mahu menimang cahaya mata dan seterusnya selepas mempunyai cahaya mata baru mahu berfikir tentang rumah. tak mahu menyewa rumah terus-terusan. menguntungkan pemilik rumah sewa saja bukan? doakan plan kami itu dpt dilaksanakan. sekarang masih proses survey2 harga rumah yg bajet below rm130K. ada ke? rumah skrg mahal bukan?

Baru minggu lepas melihat2 rumah tetapi belum sepenuhnya mengangkut semua barang. baru peringkat mencuci rumah. buat masa nie masih berulang-alik dari tempat kerja di kelana jaya ke sekysen 25 shah alam. cuma kalau saiful keja luar ke site barulah aku sesekali menjenguk rumah di kelana jaya tu. ada kawan di sana boleh teman2 aku berborak2 :).

sangat suka sofa color putih atau cream itu :)

sudah lama mengintai2 wallpaper seperti ini. ada melihat website Lamex bertempat di mid valley tetapi tidak tahu cara pengiraannya harganya. mahal ke?

bermain color merah seperti ini juga nampak nice :)


aku ada misi sebenarnya. misi ala2 casa impian bersama eric. boleh? bajet mcm banyak duit sajakan? huhuhu :P. rasanya tak pe kot memasang impian dulu. mana tahu dengan azam yg ada dalam diri, aku boleh laksanakan. selalu aku mmg begitu. apa yg aku plan mesti aku cuba dapatkan. selalunya 60% mesti aku dpt laksanakan. InsyaAllah. mudah-mudahan.

w/pun rumah itu hanya rumah sewa tp aku mahu rumah itu kelihatan cantik w/pun dalam keadaan sederhana. mmg perangai aku dari dulu tidak suka rumah nampak selekeh. rumah family aku di banting pun aku dan angah yg mengecat dan memasang wallpaper sendiri supaya nampak cantik. mmg itu perangai aku. tapi, mungkin misi ini aku akan lancarkan selepas aku bersalin nanti. sekarang aku mahu tumpukan pada baby dalam perut dulu. InsyaAllah, harap dpt dipermudahkan segalanya.

34 comments:

  1. wah nurul..sudah membeli rumah sendiri..biar kecil mane pon janji rmh kite..x perlu bayar sewa bulanan tp hakikatnye rmh tu milik org..
    roy suke yg merah tu..
    ala rajin2 la selak majalah anjung seri..mane tau bole dpt ilham
    xpon masuk peraduan..deko..deko..deko..
    nnt da siap semua..rmh pon da cun,bole la roy dtg erk..

    ReplyDelete
  2. roy...lum beli rumah lagi. baru sewa. hehehe. roy..hang nie mmg minat kaler mirah ye. huhuhu.

    ReplyDelete
  3. ao LOVE red too!

    psst. sofa rumah sy warna merah cili sama mcm dlm gambar tu. skrg dlm misi nak carik dining table dgn red chair. hee

    ReplyDelete
  4. ::hai nurul..takper pasang impian yg penting..i suka ur taste..sama lah..btw kkep on ur life ignore sesiapa yg menyakitkan hati..k dear..::

    ReplyDelete
  5. dulu sebelum kawin saya berangan nak hias rumah tema merah putih. sekali masuk rumah lain lak colornya. colorful!hehe..

    ReplyDelete
  6. plan kite sama. nak beli rumah thn dpn cdgnye...mintak2 la menjadi.

    & skrg kat rumah i guna sofa putih. mmg menawan. tp lama2 dah mcm ape je warna die. nak2 bile dah ade baby nih. susah nak maintain kecantikan die tu. heheh!

    ReplyDelete
  7. mudah2an...
    amin :)

    rumah kat ipoh pun dah mahal skrg
    tp..rasa2 ada lgi kot bawah 130k
    meh dok ipoh ek.hehee..

    ReplyDelete
  8. mesti boleh punye kalau kita punye keinginan yang kUat kan nurul..
    waa.. dah beli rumah ea..? tUlah lame-lame nanti kta kena beli juga rumah sendiri kan..? hopefUlly nanti dapat jUga lah beli rumah.. hee~

    ReplyDelete
  9. hi nurul...cita & impian tu penting kan....bila wang & masa mengizinkan tinggal nak merealisasikan shj..
    btw, sy suka warna brown nampak berseri bila di gandingkan dengan warna kuning/gold... :)

    ReplyDelete
  10. ieta : kak nurul tahu eita mmg suka merah :)

    ReplyDelete
  11. xeea : wow awk pun minat merah gak? leh laa tunjuk gmbr umah awak eeea.

    ReplyDelete
  12. syanaim : wow kita sama taste ye? hehehe. tu laa nurul malas dah nak layan org yg sakitkan hati kita. nak hepi jer :)

    ReplyDelete
  13. ungu violet : biasa la tu angan2 lain pastu buatnya lain. hehehe :)

    ReplyDelete
  14. ehem
    cantik semuanya
    pasti akk rambang mata kan?
    hehehhe
    ala yg penting
    cat color yg akk suka(apa konsep yg akk nak la)
    then lampu cahaya oren jgn lupa!
    tau!

    ReplyDelete
  15. annasujie : hrp2 mudah laaa kita membeli rumah ye.

    ReplyDelete
  16. ok la tu, all the best to u n yr hubby..k la tk cre k

    ReplyDelete
  17. home...sweet...home...

    hihiiiii..

    rumah cantek + kemas nak balik umah pun tenang jer kan??

    nurul belilah brg tu perlahan2...

    mesti boleh punya deco ala2 casa impian!

    ReplyDelete
  18. rumah bile nice teratur everything bile balik rumah pon rasa tenang je:)

    ReplyDelete
  19. zuris : ooo jauh sgt ipoh tu zuris. hehehe :)

    atiqah : mudah-mudahan atiqah. dipermudahkan agar dpt membeli rumah :)


    ija1202 : betoi tu ija. yeah nurul pun suka color brown skrg :)

    ReplyDelete
  20. tembun : betoi laa dewi yg penting color cat juga lampu oren. tp tak bape selesa pulak dgn lampu oren. huhuhu :P.

    wife n her daily notes
    : yeah kena beli brg perlahan2. nak beli sekali harung tak mampu wat masa nie lorrr :)

    aleena : bila tgk rumah cantik semestinya hati jadi tenang kan aleena :)

    ReplyDelete
  21. adoi, cantik2 semuanya. Masih dlm angan2 nak ade casa mcm ni...bilela tu ye dpt jd kenyataan? :D fulus kene ada jgk nak yg cantik2 hee

    ReplyDelete
  22. hanie : yeah...fulus mesti ada lah hanie. kalu tak ada fulus tu yg pasang angan2 jer dulu. hehehe :)

    ReplyDelete
  23. ha.. deko jgn tak deko..hihi... saya mengambil inspirasi mendeko drp ikea sahaja.. haha... yg brand lain tu mahal la.. tak larat & tak mampu rasanya nk beli.. yg mampu ikea jer.. :)

    ReplyDelete
  24. fizamior : tu laa ramai kata ikea price boleh tahan tak mahal sgt kan? murah asal nmpk cantik :)

    ReplyDelete
  25. susudalambotol @ hidd : yeah hidd color grey mmg nmpk moden :)

    ReplyDelete
  26. http://www.blogbudakgebu.blogspot.com

    ini blog baru saya :)

    ReplyDelete
  27. alhamdullilah
    rezeki anak dah mula nampak kan
    kami pun, mmg niat sama mcm nurul
    kalau boleh tahun kedua kawin nak ada umah sendiri
    dan syukur, perancangan dimudahkan
    skrg dlm proses loan ngan bank

    tapi tak duduk kot, jauh ngan tmpat keje. tp en ekwan bersungguh nak umah tu sbb dia kata murah..
    ikutkan je lah

    *nurul, kat USJ1 ada apartment around 130k..
    *kita pun cadang nak cat umah soft grey

    ReplyDelete
  28. dayu : ooohhh dayu kamu beli rumah di mana nie?

    ReplyDelete
  29. hye nurul..

    Saya Atul..my friend ada buat bisness wall paper/wall covering nih..if nak tgk cth..leh roger saye ek.

    tq.

    ReplyDelete