Belanja Raina Raifa ais krim

Tuesday, March 9, 2010

Main masak-masak

comel mok mok jom main masak-masa

Aku tak suka memasak. walaupun bermain masak-masak sekalipun. Segala proses yang berkaitan memasak aku benci. Walaupun hanya memotong bawang, menyiang ikan tidak sama sekali aku suka.

Dulu mungkin aku suka main masak-masak. Tapi itu dulu. berpuluh-puluh tahun yang lepas. Zaman kanak-kanak. tapi bukan sekarang walaupun aku akui sekarang aku sdah menjadi seorang isteri kepada Saiful malah mama kepada Raina Evaqairina. Aku terharu sebab Saiful faham benar dengan perangai degil aku yang satu ini. Mungkin disebabkan dari zaman aku berkawan dengan Saiful dulu lagi aku sudah berterus-terang dengan dia yang aku tak suka memasak.

Dalam hati terima kasih sebab mamat nie tetap nak kawin dengan aku juga. Jangan lepas kawin nanti dia komplen. Hahaha.

Alhamdulilah sampai sekarang Saiful masih faham dengan perangai aku. Tergerak hati nak buat entri ini sebab malam tadi Saiful kejutkan aku dari tido hanya semata-mata menyuruh aku makan. Terpinga-pinga aku sebab aku kepenatan balik kerja menempuh jalan jem, melayan Raina berborak, jaga Raina dan hampir tak sedar aku tertido.

"Sayang, bangun pergi makan Saiful dah masak nie".

Aku melihat jam hampir pukul 11 malam. terima kasih suami.

Aku akui sudah hampir setahun aku tak memasak. sejak aku pregnant dulu dan semasa proses berpantang aku tak pernah memasak. Semasa pregnant dulu hampir setiap hari Saiful masakkan. Jika Saiful penat dia akan tapau kan saja atau kami makan di luar. Bahagia sungguh sebab tak payah memasak.

Cuma baru-baru ini sahaja selepas habis berpantang tergerak hati untuk memasak. Itu pun hanya masak kuey tiaw goreng. Sejak ada anak nie aku memang jarang memasak. Bukan tak mahu tetapi Saiful sendiri yang mahu memasak dan aku disuruhnya menjaga raina. terima kasih saiful. Lepas nie aku akan cuba kerap main masak-masak di rumah walaupun Saiful melarang aku berbuat demikian. Saiful, Nurul akan cuba belajar masak ketam pulak lepas nie.

Jom main masak-masak

41 comments:

  1. saya pon langsung tak reti masak & tak minat sgt dulu2 sbb berpuluh2 tahun jd anak tunggal yg mengada2. tp bile lepas kawen automatically terer walaupon sket. heheh.

    ReplyDelete
  2. anna : awak anak tunngal ke? ooo dh tetot masak laa ni

    ReplyDelete
  3. kita satu bot la awak..huhu..
    dulu masa b4 kawin pun ckp camtu gak kat hubby..pastu masa baru kawin, mmg smgt blajar masak tgk resepi je la memanjang ntah sedap ke idak..tp dpt buat sume tu for 2mths je, pastu preggy..hehe pastu kebetulan la plak mende yg kita xleh terima smp skang (tgh 29weeks preggy ni) is bau masakan, menggoreng..and xleh dok dapur lelame..ape lagi, d hubby la tukang masak sampai la ke saat ini..kita dah ckp pas pastang kita akan start masak lik tp ntahla..last2 jadi cam u kut hehe

    ReplyDelete
  4. kalau dapat hubby yg memahami ok lah.
    zuris pun,masa mula2 dulu w/pun mr sharil tak kisah tp cam rasa tak best lak.so akan masak gak lah sekali sekala.
    tp skrg,hampeh.tambah2 bila ajak mr sharil g beli barang nak masak,dia blh cakap tak yah,makan kat luar je.
    hehee...melompat2 seronok ;P

    ReplyDelete
  5. asna kena belajar masak lepas kawin hehe.. skrg tau msk simple2 jer~

    ReplyDelete
  6. newlifenewbeginning : jgn jd mcm nurul lepas pantang dah malas masak. hehehe.


    zuris : seronok kan time pregnant 1st class layanan tak yah buat keja umah :P

    ReplyDelete
  7. wahh..syiooknyerr husband nurul sgt memahami..alin pun xlarr handal sgt memasak nsb husband alin jenis yg simple jerr..telan jerr apa yg alin msk..

    ReplyDelete
  8. wahhh husband akak sangat sweetttt.


    *bile nak kawen nih,gatal sekejap.hehe.

    ReplyDelete
  9. alynnz : nurul pun hanya reti masakan yg simple je


    ada : kawin cpt hehehe

    ReplyDelete
  10. seronoknya cik suami yg msk....hehee..mcm sy pun sgt jarang memasak...lebih byk mkn di luar @ bungkus mkn di rumah...namun sejak seminggu 2 ni...rajin pulak msk ke dapur...hari2 cari resepi baru...klu menjadi seronoklah klu x rasa mcm x nk dah msk..

    ReplyDelete
  11. nurul..bagusla kalau nurul sudah tbuka pintu hati mau belajar memasak..

    kena lah tambat hati suami dgn masakan..bile lagi nak kasi suami rasa masakan kite..

    nnt bile anak2 da besar mesti diorang nk makan masakan ibu diorang..ala majalah kan bnyk..x pon..meh roy ajar sket2...hehhehhe..

    ReplyDelete
  12. i pun dulu malas masak heheh.. tp lepas kawen scara tetiba gigih memasak, tp now, since pindah umah mak balik, jd malas semula. agaknya lepas pantang nnt mood akan kembali kah?

    ReplyDelete
  13. roy : nie mesti teror masak ni ye?


    julia : comel mok mok :P


    nariko@azie : mcm nurul lepas pantang langsung mood masak hilang azie

    ReplyDelete
  14. hurm..samala mcm saya..saya mmg xsuka sangat memasak.....sebelum kawen dah bgtau sesiap pd incik amir...yang sy xpandai sgt msk..tp dier kt tak kesah...hahahha....

    ReplyDelete
  15. alololo...sweetnye saiful. sanggup masak untuk isteri.

    alang adala masak sekali dua untuk isterinya ni ha. hehehe. dia leh masak benda senang2 je.
    :)

    ReplyDelete
  16. Normal la tu nurul i dulu langsung xreti dan mmg xtepikir pun bley masak tapi tetibe pas kawin ati tergerak skang ni da ada anak lagi la dok surf pasal resipi utk kesihatan jer smpai bile nak makan kat luar kan hehehe

    ReplyDelete
  17. so sweet laki ko beb...hehehe beruntung sgt2...

    ReplyDelete
  18. samelah awak..sy pun tak suka masak2..sy dah laaaaaaaama tak masak wak..masak air ade kot..hehe..sblm sy kahwin abah sy siap tanya kat family husband nak ke kat anak dara die yg tak reti masak ni..sy pn ada tanya husband gak..alhamdulillah die memahami n sy masih cuba berubah ke arah positif..

    p/s:bab siang2 ikan/ayam sy serah pd suami..oh dapur ku dah lama tak berasap..huhu..

    ReplyDelete
  19. lamanye nurul xmemasak...
    untung saiful pandai memasak...
    hsbnd nad langsung xnak masak...dia kate dia mmg xpandai masak...cuma sekali jer dapat merasa dia buatkan burger...masak nasi berlauk ni sorilah...xpernah lagi nad dapat...
    ahaha...

    neway nurul, mula la masak ckit2...kena ikat perut suami kt ngan air tangan sendiri...itu yang terbaik...anak dah besar nanti pun nak merasa air tangan ibunyer..masak simple2 pun dah ok...chaiyok2 nurul...hope berjaya...!!!
    mari kiter memasak sesama....

    ReplyDelete
  20. at least nurul ada niat gak nak masak..selalu gak bersemangat nak masak tapi selalu xmenjadi..heheheh

    ReplyDelete
  21. alahai...comelnya
    husband kte tak pandai masak
    so,kte la yg kene masak.
    masak ala kadar saja.hehehe

    ReplyDelete
  22. Cute... Hehehe....
    Fiza pun jarang masak.. Hubby yg slalu masakkn or tapau or mkn luar.. Untung ada suami yg memahami keadaan kita ni.. Atau mungkin sbb nama suami kita sama: saiful! Haha!!!

    ReplyDelete
  23. mun : nasib baik suami tak kisah ye


    intan : tah lah nurul tgk saiful nie mmg teror masak dr nurul


    koklie : yeeah nurul ada semangat jugak nak masak sendiri tp tak tahu laa bila :P

    wawa : baru nak komen blog aku ni beb. babah aisy pun mesti swet gak kan

    ReplyDelete
  24. maria : kita sama bab menyiang ikan mmg tak teror bg saiful je buat


    nads : caiyok2 daku akan berusaha memasak nanti :)

    lip : nurul masak pun kdg2 tak jadi tapi hentam sajalah bai :)


    fathi : nurul pun selalu masak yg simple je


    fizamior : agaknya nama saiful tu perangi mmg gitu kot fiza :)

    ReplyDelete
  25. hidd : jom kita semangat ke arah itu hidd

    ReplyDelete
  26. dlu sya lansung x tau nk masak..
    tpi alhamdulillah skrang dh pandai skit2 lah... itu pun yg simple2 saje.. tpi kan boleh bilang lah baper kali jer kita masak.. ;-)


    hubby awak sangat suwittttttt...!!

    (irene)

    ReplyDelete
  27. teringat lagu 'ko goreng lempeng, lempengku hangus',

    salamm,

    ReplyDelete
  28. irene : terharunya awak komen kat blog nurul nie ingakan kita di fb jer. silakan ye jgn segan2


    tunbegia : ada ye lagu tu awak?

    ReplyDelete
  29. hehe sweet ja..
    happy family:D

    ReplyDelete
  30. comel betul entri ni. baguslah nurul dpt suami yg memahami :)

    ReplyDelete
  31. wah, syioknya hubby masakkan.. ;-)

    ReplyDelete
  32. masak tu satu kepuasan tau nurul.
    satu bonus kalau suami pandai masak dan rajin masak, nut as a wife kita kena masak untuk suami, walaupun sekali sekala :D

    ReplyDelete
  33. farah : cuma ke arah itu. tgh cari semangat ni

    ReplyDelete
  34. x pe nurul..pelan2 kayuh..kalau nurul masak nasi goreng or sumthing simple je pon..i'm sure ur husband akan terharu n sgt menghargainya.. :D

    ReplyDelete