Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, March 31, 2010

Mitos keguguran rambut

Raina main belon air liur

Sekarang nie aku mengalami keguguran rambut. macam nampak kritikal. Kat rumah sana sini bersepah dengan rambut aku saja. Bila sikat rambut, mak aii berkumpul rambut kat sikat tu. risau okeh. Ibu aku kata memang normal bila anak kita mula bermain air liur. babysitter Raina pun cakap perkara yang sama juga. normal ye? Tapi ramai kawan-kawan aku yang anak mereka seusia dengan raina juga mengalami perkara yang sama. so memang normal lah kot. hidd cakap keguguran rambut ini terjadi sebab masa kita melalui proses berpantang kita bayak makan makanan panas. mungkin ada kebenaran. Sebab aku dulu masa pantang makan lada hitam dengan nasi.
tgk raina galak hisap tangan dia. (gmbr nie dark pulak. terlebih edit kot)

Sekarang nie Raina galak main air liur. Siap main sembur-sembur air liur dia. Bila kita larang buat macam tu, mula dia cakap "bluwekkk" kat kita. aduhai anak mama nie. Sudah pandai buat macam-macam. Paling buat aku risau hobi baru dia ialah hisap tangan. bila aku bagi soothers dia tak mahu okeh. Aku plan mahu beli soothers MAM. Sebab soothers Tommee Tippee yang aku beli dulu raina tolak terus. Maybe design soothers tommee tippee tu agak pelik tu yang Raina tolak terus kot. mana tahu dengan soothers MAM Raina serasi sebab aku tgk dia serasi minum susu guna botol susu MAM nie.

Harap sangat masalah nie dapat diselesaikan. Tapi tak tahulah sampai bila keguguran rambut ini akan berhenti. mungkin keguguran rambut ini akan berhenti bila anak kita sudah berhenti bermain air liur kot.

Raina,
jangan main air liur sayang. kasihan kat mama nie.

23 comments:

  1. betul tu...rasenye sume org penah alami problem ni. biasanye...jln penyelesaian yg diambil, potong rambut! hehe...

    K.jue dlu pn potong rmbut bila dh x tahan tgk rambut asik gugur jer...lpas potong, ada perubanan la..rmbut dh x byk gugur dh.

    ReplyDelete
  2. kite masa khalish 2-3 bulan, rambut banyak gugur. skang dah ok dah...dah banyak balek rambut. haritu hampir botak kat area tepi2 kepala ni. huhuhu~

    ReplyDelete
  3. nurul ada kebenarannya bile anak kite suke main air liur rambut mamanyer akan mudah gugur..dulu rambut alin pun gugur gak tp x lah trlalu bnyk..kdg2 bby suke main air liur coz gusi dh start gatal..

    btul nurul jgn biasa kn raina isap jari nanti sampai besar jd habit..cth terdekat adalh anak alin si danish tuu..haha

    ReplyDelete
  4. ha yeke kak? asna xtau pun. pengalaman bru nie.

    maafla asna xleh nk komen pnjg nie sbb xde experience lg bab ada anak nie hehe insyallah one day byk info asna bleh dpt drpd akak =)

    ReplyDelete
  5. jue : potong rambut? alahai rasa tak mahu potong :)


    intan : oohh kejap je ye masalah nie. ingatkan tggu baby berhenti main air liur baru masalh gugur rambut ni selesai


    alynnz : danish pun suka hisap jari?

    asna : pengalaman tu asna. nanti asna akan mengalaminya :)

    ReplyDelete
  6. hahahaha...habislah botak... fiza dulu pun botak jugek... giler byk yg gugur.. pakai shampoo anti thinning je la... lps tu asyik la buat hair treatment.. panik jap! haha... tp sekarang dh ok.. dh back to normal..anak2 rambut mula tumbuh blk..


    psst.. soother tommy tippee tu pun mia takmo... so mmg tak bg dia soother terus..
    :))

    ReplyDelete
  7. nurul, sebagai persediaan...saya dah potong rambut siap2...hehehe!!!

    ReplyDelete
  8. awak..maria pun dah start gugur rambut ni..tension betul..bersepah2 rambut maria..tak tau la mcmn..jgn botak sudah

    ReplyDelete
  9. hi nurul...shima pun ada gugur rambut ni.mmg tensen..pas bersalin akmal dulu pun sama.pastu dia ok balik bila peknen kan amni

    pas bersalin amni ni..shima ptong rambut.but still gugur jugak..

    baru baru ni try minyak rambut herba..tanya kedai ubat jamu tu je..saja terai.so far nampak ok la sikit..

    ReplyDelete
  10. fiza : oohh dah ok blk ke masalah keguguran rambut kamu fiza. bestnya


    julia : hehehe nanti awak rasa masalah ini. hehehe

    ReplyDelete
  11. maria : tension kan maria. qil dah main air liur ye?

    shima : tu la msalah ini sgt buat nurul tension.

    ReplyDelete
  12. oohhh...mitos mcm2..klau dipikir2kan balik, mcm tak logik je. anak main air liur, rambut mak gugur. maka, lebih caya fakta yg hidd bagi tu..

    dan dayu siap sedia lah ko

    ReplyDelete
  13. sama la ana.....gugur jugak cuz haziq suka sangat main air liur...meriah sungguh..da tak tau nak uat pe....

    ReplyDelete
  14. dayu : nurul rasa pun fakta hidd itu ada benarnya.


    anna : haziq pun main air liur gak ye? baby mmg mcm tu kot kan?


    mun : dah bersalin ke mun? aah nanti mun rasa laa

    ReplyDelete
  15. hehe, nurul rambut gugur sebab raina main air liur. farah ni takda anak pun rambut gugur jugak :p

    ReplyDelete
  16. farah : hehehe dulu masa nurul anak dara pun ada masalah keguguran rambut. tp ni dah ada anak lg byk keguguran rambut.

    ReplyDelete
  17. Samalah intan pon byk gak rambut gugur dulu...hu hu.

    ReplyDelete
  18. insyaallah nanti ok la masalah tuh..temporary je biasanye tuh..hihi..cumeinye pipi raina..

    ReplyDelete
  19. lip : harap2 cpt berlalu masalah nie

    ReplyDelete
  20. normal je nurul, mcm i skang da ok sket ade lagi tapi xteruk la skang anak rambut nak tumbuh sket2 potong rambut bukan jalan penyelesian kalu nk gugur die gugur jgk hehehe

    ReplyDelete
  21. koklie : rasa mahu potong rambut jer. huhuhu

    ReplyDelete