Klik belanja Raina ais krim :)

Friday, April 23, 2010

Pertukaran susu formula

cuba korang tgk raina dah makin tak tembam sejak baik dari demam hari tu. aku risau okeh

Sejak akhir-akhir ini, aku banyak membuat penyelidikan tentang susu formula. banyak forum, bahan bacaan yang aku dah baca. yeah memang tak dinafikan susu ibu tetap yang terbaik. tapi aku ada cerita kan kat entri sebelum ini kenapa aku dah tak BF raina lagi. so disebabkan aku sudah tak BF raina haruslah aku mahu memberikan raina susu formula terbaik untuk anak aku itu.

kalaulah ada cara aku boleh BF raina semula akan aku usahakan. tapi rasanya dah tak ada jalan penyelesaian lain lagi selain memberikan raina susu formula. raina pun dah 5 bulan umurnya. orang yang senasib dengan aku saja faham situasi aku.

ok, sekarang nie raina minum susu anmum infacare langkal 1. itulah susu pertama yang saiful suggestkan kat aku atas alasan aku juga pernah minum susu ini sepanjang proses mengandungkan raina. sedia maklum susu anmum juga harganya diketogarikan mahal. satu tin saja sudah rm55. ikut tempat juga sebab lain tempat lain harga.

aku bercadang mahu bertukar susu lain. baru semalam aku berbincang dengan saiful. jadi semalam aku balik kerja saja saiful ajak aku servey susu. aku rasa aku mahu bertukar kepada susu enfalac A+ atau pediasure. kerana melalui pembacaan aku, susu-susu ini adalah antara yang terbaik. yeah harga memang agak mahal sikit. satu tin saja sudah rm80 lebih. tapi aku rasa ianya sangat berbaloi dengan isi kandungannya.

alasan utama aku mahu tukar susu adalah :
1) raina sekarang macam susah pupu. 2,3 ari sekali baru pupu
2) mahu menambahkan berat badan raina
3) raina sekarang kurang selera menyusu
4) untuk perkembangan otak dan tumbesaran raina
5) aku agak raina selalu kena sembelit sebab susah pupu

so agak2 kamu semua bagaimana? sebab aku dah lama membuat pemerhatian dan penyelidikan tentang susu formula ini. buat masa ini aku rasa enfalac A+ dan pediasure agak ok. kalau kamu semua ada pendapat tolong berkongsi pendapat dengan aku.

34 comments:

  1. yang, awak cuba je dulu. try tin kecil. kalau raina ok, maknany nurul boleh teruskan ngan susu tu.

    susu mahal atau murah tak menjadi persoalan. yang penting, raina leh adopt susu tu.

    pupu 2,3 hari skali? tu memang kurang normal la. khalish pupu sehari 2 kali sejak pandai makan ni. dulu sehari sekali.
    :)

    ReplyDelete
  2. hi nurul

    kalau nk tukar susu kena tukar sikit sikit nurul..jgn tukar secara mendadak..maksud shima..cth pgi bg susu yg lama..dlm tgh hari bg susu baru tu pulak..

    pastu ramai jugak kwn shima yg minum susu anmum anak nya sembelit

    ReplyDelete
  3. intan : tu laa raina pupu 2,3 hari sekali risau tau.


    shima : oohh mean normal ye bg susu annum sembelit. tu laa alasan utaman mahu tuka susu

    ReplyDelete
  4. wah dah besar dah kan raina..
    cepatnyee masa berlalu..
    seronok tengok.. ^^

    ReplyDelete
  5. tika : aah dah besar anak dara saya ni. tika bila lagi?

    ReplyDelete
  6. nurul - cuba nurul beli tin kecik n try tgk..takut raina tak serasi dgn susu tu..tgk kalau die masih tak pupu jugak..nurul try cari susu lain ek..

    ReplyDelete
  7. maria : tu laa nak try tin kecik dulu

    ReplyDelete
  8. rania dr baby sab bg anmum..alhamdulillah serasi jer smpai skrng,poopoo pun sehari 2x,kdg2 sekali jer...sembelit pun x der...doc pun suggest x pyh tkr2 susu lg,truskan je bg anmum...

    ReplyDelete
  9. nurul my Rania lagi la poopoo seminggu 2 kali je hehee tapi die fully breastfeed tapi skang menjadi kerisauan sbb die da makan, so far i tnye makcik2 kt opis i ni diorg ckp kalu nak anak bam..bam try s26, sofar diorg ckp anak diorg semua ok minum s26 and mlm tido x mangun2 hehehe, just sharing nurul

    ReplyDelete
  10. Qies memula anmun tapi sembelit pastu tuka enfalac A+ & now baru tuka ke enfapro A+.setakat ni ramai kata susu enfa mmg terbaekk lah cume mahal cket.cubela beli tin kecikk try :))

    ReplyDelete
  11. nurul ~ sedih kan bila tak dpt nak BF anak sendiri...kadang2 jealous dgn ibu2 lain yg fully BF anak masing2 :(

    p/s : jue sempat BF marissa masa pantang hari tue jer..itupun dia cam nak tak nak jer

    ReplyDelete
  12. bai ...pediasure tu halal ke. coz aritu pnh baca satu artikel susu tu x halal tp aku pon xtau kepastianye. ko pi la cek internet.

    bai...kasi tumpang balik ni.aku lik koje 5.45. nnt aku trus pi tmn bahagia k..(sori..iklan jap..neno neno neno)

    ReplyDelete
  13. kite pn ade dpt emal ttg status susu yg x halal. susu2 yg diproses by abbot laboratories. they are:

    similac, pediasure, gain, gain plus, grow, isomil & ensure

    wallahualam.

    ReplyDelete
  14. Oh ye ke anmum leh buat sembelit.. I ada gak campur2 anmum n bf. Ni yg takot ni

    ReplyDelete
  15. Aisyah munum Infalec A+. Alhamdullilah... dia senang pupu! Setiap pagi, hari2.

    Doktor pun suggest minum susu tu...

    ReplyDelete
  16. nurul, danish minum susu anfalac A+,enfapro A+ dn sekarang Enfagrow+..mmg puas hati walaupun sedikit mahal..walaupun ada kawan ckp susu x memainkan peranan anak jd bam2 atau x tp alynn still ngan pendirian alynn..alhamdulillah Danish pupu sekali atau 2 kali sehari..doc ckp lau baby fullybreast feed jarang pupu pun xper tp lau dh campur ngan susu FM ada masalah skit larr..

    nurul try beli susu tin kecik k..pastu time beli enfapro A+ nurul mintak kt salegirl carta nk tukar susu lama ke enfapro coz ada step nyerr..br bby x terkejut..

    ReplyDelete
  17. sabrina : rania serasi lah tu kan dgn susu anmum sbb dia pupu ok. mcm raina spupu kurang


    koklie : s26 pun bagus jugak. kwn nurul pun ada suggestkan dan susu s26 itu laa susu yg nurul nak beri sebenarnya tp papa raina yg suh bg raina minum anmum


    yat : tu laa nurul ingat nak try enfalac A+ lps ni. nak try tin kecik dulu


    julia : yeah nasib jue saman dgn nurul BF time berpantang je

    angah : aku tak sure ttg susu pediasure tu halal ke tak? baru tahu ni

    ReplyDelete
  18. sharena : saya barutahu ttg ini. akan saya try untuk seledik kebenarannya


    azie : tak pe u try dulu bg mya anmum tu kalu mya ok teruskan


    chempaka : ohh aisyah pun minum enfalac ye? saya pun nak try enfalac lps ni


    alynnz : ohh ada step2 dia ke? pening lak mcm2 kumpulan enfa ye

    ReplyDelete
  19. ala macam tak sesuai je phia nak komen pasal susu formula ni. heeeee

    apepun kalau boleh kita nak yang terbaik untuk si kecil. kan?

    ReplyDelete
  20. emill tak pernah tukar susu...tapi member2 pun ckp try beli tin kecik dulu..if poo2 dia ok..means ok la..muga2 motion raina kembali ok ye..

    ReplyDelete
  21. cube lah bagi enfalac a+....my baby pun minum susu tu..dulu guna S26 3-4hari baru pupu bile tuka enfalac tiap-tiap hari pupu..biar mahal ckit tapi berbaloi

    ReplyDelete
  22. hi nurul... rasanya enfalec A+ la yg bagus... saya memang BF wazif + Enfalec A+... tp doctor sy ckp susu yg ada warna gold bagus.. mcm enfalec A+, Anmum..Frisolec..etc

    ReplyDelete
  23. phia : betul tu kalu boleh semua nak yg terbaik untuk anak kan


    lip : bagusnya emill tak pernah tukar susu


    anonymous : yeah mmg bercadang mahu bg enfalac A+ :)


    adda : thanks adda. raina mmg minum anmum skrg . ada plan mahu bertukar ke enfalac A+

    ReplyDelete
  24. ai.. salam kenal.. my baby mula2 dulu minum anmum pastu muntah2 then tkr enfalac a+.. sgt ok n skang ni guna enfapro A+.. ni tgh ajar minum enfagrow plak nk setahun ni.. nmpknyer dia belum nk suka kt susu ni lagi.. harus berusaha lagi..

    ReplyDelete
  25. hai Nurul.

    same goes to my Alia. mula2 bg Isomil. pupu dia teruk sangat. susah and jarang-jarang. then nekad tukar Enfalac A+. Even sedikit mahal tp puas hati sbb baby pupu sehari 2x.

    nak kata baby bam2 sangat tidak la jugak. tp dah rasa berat. masuk 4 bulan ni dah dekat 6 kilo, berbanding ms deliver dulu kecit cinonet cuma 2.5kg jek.

    ok, slmt mencuba!.

    ReplyDelete
  26. farah : thanks ur info ye :)


    ibu alia : tahnsk ibu alia. mmg plan mahu bertukar enfalac A+

    ReplyDelete
  27. mahal tapi klau beri kepuasan xsalah..try dulu tgk cmne yer..

    ReplyDelete
  28. zielalala : yup mahu tgk dulu perubahan bila raina pupu nanti

    ReplyDelete
  29. hi nurul...
    nad kembali...
    raina susah pupu ke? cam hazim jugak...
    nad bawak jumpa pakar...doc bagi mamam ubt sukros kot kalo xsilap(lupa la plak) pastu dia bagi hazim minum novalac...alhamdulillah oklah...

    ReplyDelete
  30. sy pon cume sempat BF dlm pantang je
    pastu dah takde..mmg sedey gak coz tak dpt nak full BF. my baby dah 3bulan lebih, so far minum S26..alhamdullilah..takde masalah..enfalac pun dah penah try..tpi cam susah nk popoo..sy tukar ke S26..hege pun lebih kurang same je. lg plak skrg kuat nyusu..seminggu 1tin hbis..1bulan kene stanby 4tin. berat pun naik. tido pun nyenyak..

    ReplyDelete
  31. sy pon cume sempat BF dlm pantang je
    pastu dah takde..mmg sedey gak coz tak dpt nak full BF. my baby dah 3bulan lebih, so far minum S26..alhamdullilah..takde masalah..enfalac pun dah penah try..tpi cam susah nk popoo..sy tukar ke S26..hege pun lebih kurang same je. lg plak skrg kuat nyusu..seminggu 1tin hbis..1bulan kene stanby 4tin. berat pun naik. tido pun nyenyak..

    ReplyDelete
  32. nads : aah . tu yg nak tukar susu. eh nads lama tak nmpk nak di dunia blogging ni


    lynn : hi lynn. tu la saya plan nak tukar enfalac dulu tgk mcm mana keadaan raina senang pupu atau tak

    ReplyDelete
  33. Salam..ai nurul.tgh cari2 tntng susu formula.terlepak kat blog u..nice blog.sy ni senasib asanya cm awk..yg tak blh bf anak..mcm useless je asa..tp hnye kte je yg phm..org mengata mcm2..tp dorng taktau btpa stress n asa kecik sgt n tak berguna. tp ada kwn2 yg byk bg nasihat.alhamdulillah...perkembangan anak2 tu bergantung pd kte gak..bukan lah semata2 susu itu. sy mmg tekad nk beri yg terbaik utk anak sy.didikan agama itu yg penting..thanks

    ReplyDelete