Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, May 19, 2010

Enam bulan Raina Evaqairina

si anak dara dengan mamanya

Hari ini genap umur anak dara aku itu enam bulan. Tup tup tup sudah enam bulan. bermakna sudah setengah tahun. sekejap bukan?

sepanjang enam bulan bermacam-macam ragam aku hadapi dalam membesarkan anak dara aku itu. w/pun boleh dikatakan hampir 70% kehidupan aku berubah sejak ada anak ini tetapi aku rasa gembira dengan kehidupan aku semenjak bergelar mama. 'wei nurul engkau dah jadi mak budak'. yehaaa aku dah jadi mak budak yang kadang-kala sangat cengeng. bunyinya sangat kelakar tapi itu realitinya.

anak dara nie baru 6.35kg. kecik bukan? ada petua tak nak bagi bam bam lagi?

realitinya raina sudah makin lasak, makin nakal, tidak takut pada air lagi, pandai merajuk, kuat membebel, dah mula kenal orang dan yang pastinya dia sudah senang tidur pada waktu malam. say no pada buaian. sebab raina hanya berguling-guling dan membebel-bebel hingga penat then dia akan tertidur sendiri.

raina juga sudah mula belajar untuk duduk. sekarang nie dia tak berapa suka duduk dalam stroller. if duduk dalam stroller selalunya dia mesti nak duduk. dah tak mahu baring lagi. konon-kononnya dia nak tunjuk yang diri dia tu dah kukuhlah bila duduk. sedangkan dia masih tahap belajar untuk duduk. bila tanya doctor rupanya memang normal budak nak belajar untuk duduk. tak pelah raina belajarlah step by step ok.

si comot yang nak tidur mesti pegang kain lampin. pelik bukan?

ohhh ekor rambutnya juga sudah makin panjang. yeah raina ada ekor di bahagian belakang rambutnya semenjak lahir. orang tua-tua cakap itu petanda raina seorang yang kedekut. ohhh no no no. raina jangan jadi kedekut ye. harap itu hanya mitos belaka.

untuk anak mama,
selamat ulangtahun yang ke setengah tahun. malam nie kalau mama tak penat kita pi jalan-jalan tengok lampu dengan papa ok. semoga raina jadi orang yang berguna bila besar nanti. mudah-mudahan.

47 comments:

  1. selamat hari lahir ke 6bulan raina. :) kalo anak dara 6kg tuh kire normal la kot, sbb pmpuan kan berbadan kecik.mama raina jgn la risau sgt ok. :)

    ReplyDelete
  2. no no no raina jangan jadi kedekut ok..? :) raina sangat chomels

    ReplyDelete
  3. sha : normal ke sha? tu la doc ckp pun normal cuma mama dia ni jer agak risau.


    ajjah : hrp2 raina tak jadi kedekut

    ReplyDelete
  4. wah wah..
    selamat setengah tahun raina..!!
    nanti raya dah boleh pakai baju kurung dah..

    tonet..tonet..tonet..
    bila jalan dengan buntot gemot berpampers.. :P

    adeh kalau ada ekor kedekut ke?
    aisey..hopely haqq dan raina tak kedekut la yep.. :P

    ReplyDelete
  5. ala comelnya kesayangan ummi ngah sorg ni..pic last tu cium kain ucuk ye raina dgn rambut meresang..

    ummi ngah rindula kat raina..sedih ummi ngah menanggung rindu ni..tp ummi ngah bz sikit.

    ReplyDelete
  6. comel nye dia...happy 6 month young raina..yg rania klau tido msti nk kena ada bantal fav dia,klau tidak,x lena lar dia...

    ReplyDelete
  7. comelnya gambar raina dengan kain lampin tu.

    :)
    happy 6 months old raina!

    ReplyDelete
  8. abah dan mak haqq : ye laa kalu baby pki pampers nmpk comel kan? hihi . hopelly raina n haqq tak kedekut ye


    angah : tu laaa rambut meresang2 nak tido skrg pegang kain baru tido. pelik betoi


    sabrina : tu la ada org bantal ada yg kain ada yg pengikat rambut mak dia pun nurul pernah dgr baru baby nak tido

    intan : thanks intan :)

    ReplyDelete
  9. omelnya raina dgn sepit2 tue...enam bulan sudah ya...muahsss

    nurul, nampaknya raina mcm anak buah saya...tak bleh berenggang dgn napkin kalo nak tido :)

    ReplyDelete
  10. nurul,
    kain lampin tu kira cam bantal busuk kot..nak tido gentel2 dulu..hehehe..

    Danish malam tadi timbang pon baru 6kg..risau jugak tapi lebih kurang raina je..oke la kan. :)

    ReplyDelete
  11. sangat chomel nurul n raina~
    hihii.. hope raina dah besar boleh copy kecantikan ibunyee...

    ReplyDelete
  12. Happy 6 month old Raina ;) Makin besar makin cute auntie tgk hehehe

    ReplyDelete
  13. owh raina..kamu ni pasti anak yg bijak...geram aunty tgk pipi dia tu..

    ReplyDelete
  14. julia : sebenarnya bukan setakat kain lampin kdg2 apa2 kain pun dia gentel julia


    afiq : eh danish pun baru 6kg? tu laa doc kata normal

    qah : saya cantik ke? hrp2 raina ada kecantikan tersendiri

    koklie : thanks koklie :)

    ReplyDelete
  15. wah udah besar n chomel raina ye...hehhe..sedap tol nama dia...i likey

    ReplyDelete
  16. Lame rasanya xde update ttg Raina's progress. Da nk blaja duduk rupenyer budak tecitt nehh ;p

    Hepi 6 months Besday Raina!
    Be a good girl okeh.

    ReplyDelete
  17. Happy 6th Month's Birthday, Raina sayang! :D

    My sister, now 19 years old, since baby dia tidur kena pegang kain lampin, sampai sekarang.

    Everytime my mom cuci, jemur kat ampaian, agaknya orang mesti pelik, rumah tak ada budak kecil, tapi ada sehelai kain lampin lusuh seasoned. Siapa punya agaknya. Hehe.

    Raina pun macam tu kot sampai besar nanti. So cute, kan? :)

    ReplyDelete
  18. happy 6months old raina..oh raina tido suka pegang selimut ek..aqil plk kalau nak tido die suka mengamuk n sapu2 muka..hehe..xpe kot raina 6kg sbb baby gurl kecik skit kan..

    ReplyDelete
  19. raina da gebu la tu......comel..
    janji sehat kan kire ok la berat badan raina tu

    ReplyDelete
  20. yang, ada award untuk kamu. sila amek eh.

    http://princesstortoise2.blogspot.com/2010/05/friendly-blogger-award.html

    ReplyDelete
  21. dah ada habit dgn kain lampin tu ;) hehe

    ReplyDelete
  22. mummyar : thanks awak. saja cari nama pelik sikit tp still ada makna yg baik :)


    sherena : aah tgh bljr duduk skrg. tp lum kukuh lg


    lip : hehehe thanks lip :)

    hannah : wahh sampai ke besar tu dgn kain lampin. adakah raina begitu nanti. hopelly tak ada la raina nk dgn kain lampin tu sampai ke besar. dah besar tu pegang teddy bear tak pe :)


    maria : sbnrnya raina suka pegang apa2 kain time nak tido


    irnie : ohh tak pe ke berat raina tu? Alhamdulilah janji raina sihat kan awak :)


    intan : wow ada award lg ni. thanks :)

    fareast : itu la habit anak dara nie :)

    ReplyDelete
  23. raina...oo beza dua hri sebulan je dgn amni ku ...hehe...
    dh bljr duduk?..amni lom lagi..asyik menjulur bwh meja..hehee

    cute tul

    ReplyDelete
  24. ahehe, bab pegang lampin tu comel sgt :D nasib baik nak pegang lampin je, kang nak pegang bende bukan2..lagi payah kan huhu

    ReplyDelete
  25. teringat zaman kecik2 dulu..
    nk tdo,msti pgg lampin jugak..=)

    ReplyDelete
  26. aah..baru 6 kg, haritu lahir 1.24kg..harap2 pasni naik la lagi cepat

    ReplyDelete
  27. Sekejap je masa berlalu kan..comel~

    ReplyDelete
  28. shima : baru nak belajar tp tak kukuh lagi shima. oohh beza dgn amni sebulan lbh je kan

    hanie : hehehe tu la nasib baik kain lampin je nak pegang. tp sapu tgn pun raina pegang gak


    cik fasya : ooohh fasya pun dulu masa kecik pun gitu gak ye


    afid : eh kecik nyer tak sampai 2kg ye. ingat kan raina yg lahir 2.37kg tu dh kecik ada lg org lbh kecik. hrp membesar dgn sihat ye anak2 kita ye

    ReplyDelete
  29. mala : tu la sekejap je dh stgh thn umur raina

    ReplyDelete
  30. afid : tak pe danish pun nurul tgk dah bam bam skrg kan?

    ReplyDelete
  31. Gerammmm tgk rambut dia.. lebat giler..

    ReplyDelete
  32. raina chomey hapi bufday raina

    ReplyDelete
  33. yanie : tu la dah besar anak dara ai ..yu :)


    noorulaz : tu la dh potong still lebat rambut tu. alhamdulilah :)

    bani : thanks pak usu :)

    ReplyDelete
  34. epy 6 months old raina!!!!
    erm, biasalah budak susut sikit kalau dia lasak dan nak membesar.. lepas tu kalau demam pun susut jugak :(
    tp aunty tgk raina ni still bam bam and cute okeh! :D

    ReplyDelete
  35. hi Nurul..Raina so cute..namanya pun unik..hehe. Hppy 6 month old Raina.

    ReplyDelete
  36. fiza : tu la nurul pun ada penah dgr mcm tu kalu lasak,demam baby ke budak kecik akan susuk sikit

    ReplyDelete
  37. tak cukup tembam ke raina nurul?
    tgk mcm tembam je..pipi tembam..
    oohhh..raina dah boleh start mkn solid food lah kan..
    nanti mesti bam bam..

    ReplyDelete
  38. dayu : kalu tgk the real raina tak lah tembam mana pun dayu :)

    ReplyDelete
  39. alololo...tomeinyer raina...
    jap jer mase berlalu dah 6bulan...
    senangnyer raina tido..bagusnyer...

    ReplyDelete
  40. nads : tu la nads kejap je dah 6 bln. ermm nurul bc blog nads tp tak boleh tggl kan komen tak tahu nape

    ReplyDelete
  41. try bg dia makan pisang kak kalau nak raina besar sikit. kalau raina dah boleh makan pisang la. :)

    ReplyDelete
  42. afeeqa : aah mmg nak bg dia mkn pisang kalu bole. org kata elok


    hana : thanks :)

    ReplyDelete
  43. hepi 6 month raina..cute lil princess..suker tgk raina ngan kain lampin..danish ada bantal peneman setia..kejap jew ms berlalu..xsedar anak dara semakin mmbesar..

    ReplyDelete
  44. alynnz : tu la sekejap je raina dah besar. mmg rasa sekejap sgt

    ReplyDelete