Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, May 12, 2010

Hangat-hangat taik ayam

Aku mahu kurus seperti dulu. berazam dan berangan-angan bukan main lagi. tapi, aku rasa aku tidak sekuat dulu. aku rasa aku kurang displin diri sekarang. baru seminggu melancarkan diet secara besar-besaran terus aku tewas.

yup tewas lagi.

semalam aku telah tibai nasi. ini semua gara-gara saiful. dia masak sedap. yup dia lebih hebat dalam bab memasak berbanding aku yang masak mee pun terkial-kial. saiful tolang jangan masak nasi lagi. please.

sekarang kat rumah aku akan buat skipping. baru skipping 50 kali terus stop. tak larat ok. huh! apakah? apa kena dengan diri aku ini? kalau tengok diri aku memang macam dulu-dulu tapi aku masih tak puas hati dengan berat badan aku.

nurul please...
displinkan diri anda. 7kg lagi nak dapatkan berat badan asal.
inilah namanya hangat-hangat taik ayam. haih. no! no! no! tetap akan cuba melancarkan program diet aku ini. alamak perut aku rasa senak pulak pakai benda alah nie. takpe mahu cuba yang terbaik demi kurangkan 7kg itu lagi. nurul u can do it ok. yehaaaa :D

39 comments:

  1. i want to start running/jogging, tapi tak pegi2 lagi.. :) jom pegi gym la nurul rm7 per entry

    ReplyDelete
  2. nurul first month checkup pregnant dulu brp kg? alynn dulu 53kg skang nie 56kg aduhh susahnyer nk turun..peha alynn dh cam drumstik ayam skipping leh kecikn peha tak?

    ReplyDelete
  3. ajjah : pegi gym kat mana tu ajjah?


    alynnz : nurul tak ingat bape berat 1st check up dulu tp nurul lg 7kg nak dpt berat masa zaman anak dara :)

    ReplyDelete
  4. sama la...sama la...

    aduhh nurul...badan jue dah bagai dipam2 skrg nie...hahaha!!!

    ReplyDelete
  5. section 7, s.a ade gym for ladies.. rm7 per entry kalau nak guna equipment.. kalau nk join aerobic class, rm10 per entry..

    ReplyDelete
  6. hehehe. nurul ok lagi nak turunkan 7kg. kite ni nak turunkan 17kg ok! macam mana nak turun berat kalau setiap saat nak ngunyah2 je. haihhh~

    ReplyDelete
  7. hihi..sabar2..
    jgn stres sgt,
    kan lg kuat mkn
    slow2 ok
    :p

    ReplyDelete
  8. julia : tu laa dilema ibu lepas beranak kan?

    ajjah : jogging pun skrg malas nak pi gym dgn ada baby ni lagilah ajjah malasnya. hihihi

    intan : byk lg tu intan 17kg tu. nurul yg lg 7kg ni pun seksa nk turunkan

    ReplyDelete
  9. hihii~ qah suka skipping...
    tulaa before kawen tak makan nasi then workout everyday..
    sekarang boleh lagi tapi macam dah tak tetap jadualnye..malas..

    hopefully dapat balik melaka then boleh joging everyday with my hubby..sebab badan sure dah naik nie.

    ReplyDelete
  10. nano : nie tgh sabar ni hihi. tp tu laa asyik nk mkn jer :)

    qah : ohh lama tak pi jongging :)

    ReplyDelete
  11. Diet dengan berdisiplin?

    Saya adalah antara orang yang sangat sangat SANGAT malas.

    Tapi nak slim.

    Memang muka tak malu. Hahaha!

    Owh jom kita berjogging bersama. Semangat sikit! ;)

    ReplyDelete
  12. hannah : meh hannah tu laa nak slim tp nurul ni pun org yg tak berdisplin :)

    ReplyDelete
  13. Ala nurul senang jer, minum air asam jawa

    bukan tips ni u yg bg ke?

    :p

    ReplyDelete
  14. skrg topik diet adlh spt taboo bg diriku huhuu ;p

    semangat kobar2 mase tgh pegnen dulu nk kurus balik. bile dh tibe masa utk berdiet, lain pulak ceritanye heheh.

    dulu zmn anak dara sgt tahan dgn kelaparan. skrg, lapo sikit je dh start carik makanan. buat muke x malu jalan g dept.lain tnya ade mknn x? hahah

    kite ade 8kg nk turun b4 capai berat asal masa kawen dulu. makan x hengat tp ade hati nk kurus wawawa. tp betol la weyy, breastfeed bb lapo dia mmg tahap gaban. dan ramai org marah klu aku x mkn sbb aku bf Naurah..then camno nk diet?

    ReplyDelete
  15. hmmm mmg payah nak buang lemak pas bersalin kan..tapi ni anak dah lasak selim semulajadi asek kejo die n tak ckp tido..hahaha.

    ReplyDelete
  16. azie : air asam jawa tu utk kempiskan perut :)

    sharena : ohhhh masalah yg melanda ibu selepas bersalin kan? tp meh diet abis-abisan. huh? hihi

    ReplyDelete
  17. yeay! Chaiyok! chaiyok!

    kak nurul mcm ne sabtu nie jdi x? ;)

    ReplyDelete
  18. chaiyok nurul..(utk sy sekali ni)..sy pn ni tgh mkn nasi goreng..dh mak masak cmne nk tolak nnti kecik ati..susah kn..

    eh tol ke air asam jawa leh kempiskan perut? yg dlam botol tu?

    ReplyDelete
  19. zielalala : aah lleh kempiskan perut tp bukan asam jawa tp asam keping :)

    ReplyDelete
  20. nurul...
    jom sama2 pakai shawl...
    hehhehehe

    sila baca di blog ni utk lebih yakin...


    http://ceritacintarina.blogspot.com/2010/05/keyakinan-diri-adalah-langkah-utama-ok.html

    ReplyDelete
  21. nurul, cite lg psl asam keping ni..hehe..cmne caranye

    ReplyDelete
  22. u can do it! caiyok caiyok!

    nurul teruskan je pakai bengkung tuh, berkesan jugak utk kurus. tp org ckp kalo tak mkn nasik mmg sgt berkesan.
    arituh time nak kawin sha diet sebulan x mkn nasik, turun 3kilo tuhh..tp skrg takleh la kalo tak mkn nasik, rase mcm nak marah semua org kalo xdpt nasik. heheheh..

    ReplyDelete
  23. tu ler org kta..nak naik berat bdan ni snang je .,..bila nak trun ..huhhh...amat ler payh..skrg ni pn fiza hngat2 tahi ayam gak ni ....iman dah x brape kuat ni ...smlm bru je ku bntai nasi ayam penyet ....pas tu cam mnyesal la plak ...hampehhh....

    ReplyDelete
  24. good luck nurul... fiza pun masih dlm usaha menurunkan berat badan tapi tak berdiet...hahahaha...camane tuh? blh ke tercapai... tp alhamdulillah sudah turun few kgs... tp makan nasi jugak...haish, fiza pulak tewas dgn masakan emak.. huhuhhuhu......

    ReplyDelete
  25. memang tewas kalau nak lawan dengan makanan.huhuu..
    perut nurul dah flat.perut zuris besar lagi.risau.huhuu...

    ReplyDelete
  26. yanie : skrg nurul pun pki shawl tp yg biasa2 saja


    zielalala : just rendam asam keping tu then minum air asam keping tu setiap ari utk kempiskan bhgn perut


    sha : aah dulu nurul tak mkn nasi hmpir setahun hasilnya memberangsangkan


    fiza : aah smlm nurul tibai nasi. nyesal gak ni


    fizamior : ooo diet gak tp tak berdiet ? eh mcm ner tu?


    zuris : eh perut nurul still buncit tau zuris

    ReplyDelete
  27. kty ni pun bila lah nak start diet..
    bila buat senaman.baru beberapa minit..taklarat ..dah ..ekekeke

    ReplyDelete
  28. hana pernah naik berat dari 44 kg ke 56 kg..owh, xsuke masa tu..

    satu cara nak kuat semangat, hana gantung baju paling feveret zaman kurus dan ia jadi semangat supaya satu masa dpt sarungkan semula..

    tp memang takes times..

    alhamdulillah, akhirnya berjaya :)

    *tak payah gi slimming centre, rata2 auta je..ada bayaran tambahan sewaktu dlm proses nak turunkan badan..kata je pilihan, tp diorang akan paksa sebenarnya..

    ReplyDelete
  29. atty : sama la h kita ye :)


    hana : betul tu sbb akak pernah terkena dulu :)

    ReplyDelete
  30. nurul...sya ni sibuk nk berdiet tapi tak menjadik gak..after setahun 4 bulan lahirkan emill..berat memg turun tapi shape tak leh get back to normal..huwaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  31. lip : tu laa kdg2 berat badan dah turun tp shape tu gitu je kan. lagi2 tang paha. aduhh riso gue

    ReplyDelete
  32. wah..skip yek wak jgn tak skip..sy ni malas gila..perut dah membuncit..tak sedar diri lagi..haha..

    ReplyDelete
  33. skipping hangat2 taik ayam je maria :)

    ReplyDelete
  34. hi nurul...
    hehe...nak kuruskan badan jugak ke?
    samalah kite skrg...nak kuruskan badan...telah berazam, tp xdpt ditunaikan...nad perlu memasak hari2 for dinner...en.suami paksa teman dia mamam jugak...so, terpakslah mamam sama..huks...
    tp, papepun, kt cubalah lagi nurul ek...:)...chaiyok2..

    ReplyDelete
  35. kalaulah dengan twitter boleh menguruskan badan T___________T

    ReplyDelete
  36. nads : mari kuruskan badan nads

    yonna : hahaha kalu dgn twitter leh kurus setap masa layan twitter :)

    ReplyDelete
  37. abah dan mak haqq : caiyok2

    ReplyDelete