Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, May 7, 2010

Penulisan mood marah - nama anak

Hello baby dalam perut? Cik Raina tengah berenang ke?

Marah?
 
Perasaan tu ada sedikit tapi tak mahu membiarkan perasaan tu menular dalam diri. Cuma rasa geram. Sampai sekarang perasaan geram tu masih ada. Huh?

Nurul calm down please
 
Ok aku masih boleh kawal perasaan-perasaan yang tidak elok dalam diri aku. Jangan risau. Aku mahu membuat penjelasan tentang nama anak dara aku tu. Sebenarnya sebelum ni ada seorang dua hamba Allah telah bertanya di inbox facebook aku tentang nama anak aku ni. Dan baru- baru ni ada seorang hamba Allah lagi yang bertanya di inbox formspring aku. Semuanya sudah aku jelaskan kepada mereka yang masih fikir kenapa peliknya nama anak aku itu.

Pelik?

Mungkin sedikit pelik dari segi ejaan tapi percayalah nama tersebut ada maksud tersendiri. Kepada pengikut blog aku yang membaca entri penulisan aku sebelum ni maybe mereka sudah tahu apa maksud di sebalik nama RAINA EVAQAIRINA itu. rujuk entri ini

Jadi tolong jangan tuduh aku dan saiful memberi nama anak tanpa usul periksa apa maksud di sebalik nama tersebut. Semasa aku mengandungkan Raina lagi memang aku rajin google website nama-nama arab dan nama-nama yang unik tak kiralah dalam bahasa apa sekali pun. Setiap ibu bapa mesti mahukan nama anak mereka mempunyai maksud yang baik-baik saja bukan? Begitu juga aku dan saiful.


tadaaa...cik Raina Evaqairina :)


RAINA EVAQAIRINA : bermaksud puteri kebaikanku
RAINA : puteri
EVA+QAIRINA : kebaikanku (aku gabungkan EVA dan QAIRINA itu supaya nama tidak nampak panjang)
Jelas dan faham?
Ok good :)
sekian

38 comments:

  1. Memang marah apabila keputusan dipertikaikan. Yes, I have gone thru a similar situation, jika awak baca kisah kelahiran Myiesha.

    Yours, tentang makna nama. Mine, tentang menchurik nama. Haih.

    Macam-macam hal.

    ReplyDelete
  2. hannah : ohh u pun alamai situasi yg sama hannah. geram kan ada org pertikai kan

    ReplyDelete
  3. sabarlah nurul.. mungkin mereka itu jahil tentang maksud nama-nama anak... *peace!*

    ReplyDelete
  4. mmg bengang kalau ade org mempertikaikan nama anak kite.walopon dh diterangkan byk kali.
    even kalau takde makna pon, nape org lain nak sebok kan? kan anak kite, kite punye sukelah. (turut sama emo..huhu..)

    ReplyDelete
  5. sabar nurul.. mungkin nama anak nurul raina tu unik tu yg org tertanya tanya..ape pun kita sbg parent mesti mau yg terbaik bukan?..

    ReplyDelete
  6. la...apa oirg tu tanya nurul sampai nurul marah camni skali? mesti orang tu kata nurul pakai bubuh je nama raina kan? isk...tak baik tau!

    meh sini kite babap org tu!

    ReplyDelete
  7. derang ni pun, ikut sukelaa nak letak nama mcm mana kan? coz we know what best for our children kan?

    ReplyDelete
  8. nurul, diaorg nie dah tak de keje lain kot...dok mempertikaikan nama anak org plak...cisssss sshuuuuuuuuuh

    ReplyDelete
  9. kadang2 orang tuduh kita tanpa diorang wat usul periksa kan...

    hmm...sabar la nurul....

    ReplyDelete
  10. fiza : peace :)


    sha : tu laaa nurul emo sikit je tp nie dah ok dah :)


    shima : tu la mana2 parents nak yg terbaik kan


    intan : tolong babap kan untuk nurul intan :D

    ReplyDelete
  11. mmg klu org tnya nama anak kite, kite jwb, msti nk tnya maksudnya ape kann?

    ade org sdhla x bertanya, main assumed je nama yg kite bagi xde makna. what the...

    hehh..klu kite pn blh hangin 1 badan Nurul

    ReplyDelete
  12. maya : tu la pasal . kita sebagai mak bapak kita tahu la nak yg terbaik utk anak kita kan? haih


    julia : tu laa kdg2 derang ni suka2 nak pertikaikan. pelik tul dgn derang ni

    yanie : skrg sudah cool :)


    sherena : tu laaa smlm kita tiba2 angin awak. tp skrg dah ok dah. boleh senyum :)

    ReplyDelete
  13. em anak nurul biarlah kan..lagipun maksudnya baik..so tak salah..kan awak kan..apelah diorg ni..envy kot..hi raina comel..

    ReplyDelete
  14. hi nurul, yang penting nurul tau maksudnya baik-baik.. :) penat nk layan apa orang kata ni

    ReplyDelete
  15. maria : tu la pasalnya maria. adeii nape laa mereka2 ni nak pertikaikan. iks iks iks :)


    ajjah : hi ajjah.lama tak komen blog kamu. alhamdulilah maksud nama baik-baik saja :)

    ReplyDelete
  16. sabar je la nurul, org yang suke menyibuk ni mmg da xde keje kot hehehe, our life lets us to decide k ;)

    ReplyDelete
  17. untuk pengetahuan sume nama raina evaqairina ni dipilih oleh kaklong dan dipersetujui oleh aku sendiri. normally, aku xkan approved nama yg bukan-bukan. bila kaklong bgtau nk pilih nama raina evaqairina ni aku terus buat research dan bertanya dgn ustaz di jabatan pengajian islam maybank hq tmpt aku bekerja tu then ustaz tu sendiri membuat pemeriksaan atas nama ini. bila dia kata maksudnya baik dan tidak menyimpang so aku terus approved pilihan kaklong.

    kepada sesape yg masih tertny2 tu...jelas bukan. len kali tny dulu baru leh provoke k..bye

    ReplyDelete
  18. koklie : nurul dah cool dah skrg koklie :)


    angah : eh bai ko ada tnya ustaz kat maybank ek? ko tak citer pun ye. senyap2 je. mmg maksudnya baik2 je kan? apa2 pun aku suka nama tu bai :)

    ReplyDelete
  19. ye..aku ade tny masa ko suh mintak ustaz kat maybank tu wat kan air selusuh. time tu la aku tny..

    ReplyDelete
  20. ala..dorng tu semue jeles tu dgr name raina yg best tu..

    long..nnti raina dh besar bgtau maksud name die dgn jelas n nyata..nnti mest kwn2 raina kat sek byk tnye jgk..hehe

    ReplyDelete
  21. angah : ok thanks ko tlg tnya kan. maybe org pelik dgn gabungan EVA tu. padahal EVA tu aku cari kat website arab lagi. mcm yg aku sms ko smlm. hihi

    ReplyDelete
  22. ain ; harus tu ain kena terangkan maksud yg sebenar kat raina dgn jelas dan nyata. hihi. hello mummy ain :)

    ReplyDelete
  23. itupun jadi masalah ke? ke diorang jeles nama raina glemer? ke diorang jeles nama anak diorang x best?doniaaa...doniaaa...

    ReplyDelete
  24. suria : hehehe maybe kot suria :)

    ReplyDelete
  25. ::Sabar nurul-kadang2 kita nak puaskan hati semua org mmg x dpt..kita dah buat rujukkan tapi still ader yg cuba pertikaikan..tp yg penting unty nasya rasa nama raina tu chantek..sechantek puteri..::

    ReplyDelete
  26. oo ade yg pertikaikan? hurmm.
    hanie skrang duk terpikir2 jgk nama2 yg nak dinamakan bakal anak ni :) tp pening! nak pilih name uh berkenan, dah ade yg guna pulak huhu. sedang mencari2 lagi ni :D

    ReplyDelete
  27. nasya : tu laa tak leh nak puskan hati semua org kan


    hanie : ooo misi mencari nama anak la ni ye. cari yg best dan ada maksud ok

    ReplyDelete
  28. hurm..yg penting kita tau apa yg terbaik tuk anak kita kan nurul..org mmg suka cari salah org je..

    ReplyDelete
  29. sekarang ramai parents mmg nak nama anak cool tapi mempunyai maksud yang baik..(termasuk mak haqq ni)

    takkan la parents nak bubuh nama anak kurang elok kan..?

    dan takkan la nak marah kalau nama anak orang tu sama macam nama anak kita..

    sekarang kan ada memacam sumber nak cari nama-nama indah buat anak dan bermaksud yang baik..

    dah namanya pun NAMA..
    sudah tentu akan sama dengan orang lain..
    kat dunia ni kan ada ramai orang...

    jgn sedih ek mama raina.. :))

    - mak haqq

    ReplyDelete
  30. lip : betul tu yg penting kita tahu maksudnya


    makk haqq : ye skrg byk sumber kalu nak cari nama anak :)

    ReplyDelete
  31. nama raina tu unik..

    aish..gebu je tgk raina..
    muka iras papa dia kn..~

    ReplyDelete
  32. baby tgh marah ke nurul?nurul ..willing to share blog link yang u maksudkan di komen u?boleh saya singgahi....balas di komen saya ya..

    ReplyDelete
  33. cik fasya : aah muka ikut papa dia fasya


    eriqazz : mama dia tgh marah. nanti saya bg link ok

    ReplyDelete
  34. alynn suker nama penuh raina klau nurul masih ingat alynnnk mintak advice nama bby gurl if one day alynn pregnant baby gurl..haha

    ReplyDelete
  35. oppss ada tambahan..pipi raina mak aii bam bam nyer malayut hik hik geram..dagu pun dh ada 2 hik hik

    ReplyDelete
  36. ok.baru terbaca pasal entry ni.menarik sebab dd pun selalu terkena.

    selalunya akan ada tukang kondem nama ni.kata mereka "terlalu nakkan nama lain dari yang lain sampai nama pelik pelik."

    dd sendiri pun kerap sangat org kata nama anak pelik padahal dapat dari buku jugak.tak pelik pun,tapi bila gabung nama nama tu jadi la nama 'pelik' tu..padahal makna semua bagus bagus.

    ReplyDelete
  37. u sure eva is an arabic word? link pls.

    ReplyDelete
  38. aLyNnZ : hehe lama jugak nak cari nama raina ni :). cari kat website arab banyak tau



    dd : asalkan maksudnya baik2 saja ok kan dd. InsyaALLAH mak bapak nak yg terbaik untuk anak




    kokokranc : yes. sy ada print out simpan sampai skrg. tp link dah lupa kena rajin google. tq :)

    ReplyDelete