Belanja Raina Raifa ais krim

Thursday, June 17, 2010

Kisah pisang

Mr.banana

Zaman sekolah dulu, ibu aku selalu pesan suruh aku dan adik-beradik aku makan pisang. sampailah aku di UITM pun pesanan ibu aku tetap sama. Aku jenis orang bila tiba musim exam aku akan sms atau call ibu aku “ibu esok along ada exam. Doakan along.” Jadi ibu aku akan berpesan bermacam-macam.

Jadi bila sudah ada anak sendiri, aku try praktikkan apa yang ibu aku ajar dulu pada raina. Menu pisang adalah menu wajib raina. Setiap hari isnin aku akan membeli pisang. Kelakar sungguh. Tapi itulah diri aku sejak raina mula makan solid food. Menu pisang di campur dengan kismis. Aku beri pada raina sebelum raina tidur pada sebelah malam. aku memang suka apa-apa makanan berkaitan pisang. Tidak kiralah kerepek pisang ke, kek pisang ke. Haha. Jadi anak aku pun aku mahu sumbat pisang jugak. Ada aku kisah? Haha.

24 comments:

  1. Cekodok & lempeng pisang pun sedap ye wak! Aduh lapar. :)

    ReplyDelete
  2. wah bagusnya raina pun suke pisang... wazif baru je mkn cerelec...tu pun yg plain je...hehehe...nanti wazif nak mkn pisang mcm kakak raina jugak... ;-)

    ReplyDelete
  3. ain : lama aku tak mkn lempeng pisang awak. dr zaman pregnant ada gak terlintas nak mkn lempeng tu tp tak mkn2 pun


    adda : wah wazif dah mkn solid food ye? try lah bg wazif mkn pisang

    ReplyDelete
  4. ain : lama aku tak mkn lempeng pisang awak. dr zaman pregnant ada gak terlintas nak mkn lempeng tu tp tak mkn2 pun


    adda : wah wazif dah mkn solid food ye? try lah bg wazif mkn pisang

    ReplyDelete
  5. pisang sedap!!! teringin pulak cekodok pisang ni. aishhh~

    ReplyDelete
  6. hahaha~ nurul, pisang is good for us... sama cam yaya, dia tu hantu pisang.. kalo gi pasar malam, pantang jumpa gerai jual pisang... dia akan nangis kalo akak tak beli untuk dia...

    ReplyDelete
  7. hihihihi..
    raina kene makan pisang ek..
    sedapnya..
    mesti best kalau ciom mulut raina tu..
    manis je.. :)

    ReplyDelete
  8. Pisang goreng panas enak dimakn di waktu petg. Kalau dapat cicah dgn sambal yg sedap lagiiii masyukK!! hehe

    ReplyDelete
  9. intan : alamak tiba2 nurul teringin nak mkn cekodok pisang pulak


    kak mira : yaya juga ye? tu la nurul pun hantu pisang. ada anak pun nak sumbat pisang

    kid : lepas mkn pisang raina kena gosok gigi atau bersihkan bhgn gusi dan dlm mulut dia. so tak ada lg bau pisang :)

    asna : kak nurul tak bape suka cecah pisang goreng dgn sambal. suka mkn mcm tu je.

    ReplyDelete
  10. suka pengat pisang
    :D

    hehehe tp ape kebaikkan pisang eh?

    ReplyDelete
  11. nurul danish suker giler pisang sejak baby alin dh bg danish mkn pisang..dulu suapkan skrg just bukak kulit pisang skit danish pegg sendiri..sampai kn alin terpaksa sorok pisang xbg danish nmpk lau dia nmpk danish akan mintak xbg dia nangis..bermula dgn atuknyer yg suker pisang so slalu lar ada stok pisang kt umah..

    pisang bgs kan nurul..alin x tau bnyk tntg khasit pisang tp selain vitamin yg ada dlm pisang, pelawasan..pisang juga memusahkan baby utk tido nyenayk diwaktu mlm..

    ReplyDelete
  12. selalu nurul wat mcm mana pisang tu?lenyek eh..campo kismis..ke blend semua nya

    ReplyDelete
  13. ween : khasiat pisang byk sgt. org jepun pun suka mkn pisang. untuk energy, daya ingatan, otak dan mcm2 ween


    alynnz : tu la byk khasiat pd pisang. bagusnya danish mkn pisang dr baby lagi


    shima : nurul lenyek pisang tu sampai hancur lumat then campur dgn kismis.

    ReplyDelete
  14. satu geng la kita..kemaruk gile dgn pisang hehe

    ReplyDelete
  15. mieza : really? boleh geng :)

    ReplyDelete
  16. hana juga ambik hmpir setiap hari

    pisang ni bagus sb contain high zat besi + plus high energy

    so sgt bagus utk kesiahtan

    ReplyDelete
  17. yeke nurul...bgs eik mkn pisang???mun tak tahu la..tahu mkn jer...hahhahaa...

    ReplyDelete
  18. hehe..hazim pun hari2 makan pisang...biskut pisang, buah pisang..kek pisang..sume la pisang..hak3..ade geng jugak rupenyer...

    ReplyDelete
  19. samelah kite nurul, peminat pisang! :D Tapi goreng pisang kurang sikit..yg lain mmg feveret! hee

    ReplyDelete
  20. hana : ramai org suka mkn pisang kan?



    mun : byk khasiatnya mun


    nads : ada ye biskut pisang?


    hanie : kita geng :)

    ReplyDelete
  21. Masa mula-mula mak saya kasi Umar makan, dia letak nestum and letak pisang sekali. Nak kasi ada rasa. Pisang memang bagus tapi kebanyakkan lelaki tak suka makan pisang. tak pastilah kenapa ye. hihi :p

    ReplyDelete
  22. hidd : tu pisang ni kan rasa manis kan hidd? so baby tentu suka mkn ada rasa. raina pun kalu bg nestum je dia mcm cpt muak nanti dia sembur2 nestum tu :)

    ReplyDelete
  23. aqil maria belum ajar lg makan pisang..nk kena ajar ni..:D

    ReplyDelete
  24. maria : try lah maria. lagipun senang nak bg budak kecik pupu.

    ReplyDelete