Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, June 16, 2010

Watermark

Contoh 1

Sebanarnya dah lama aku bercita-cita mahu letak watermark pada setiap gambar-gambar aku di laman blog aku yang hodoh nie. kalau boleh gambar-gambar kat facebook pun aku nak letak watermark. tapi sebab aku memang sedar diri aku ini jenis seorang yang agak pemalas dan masa yang ada sibuk buat kerja-kerja yang ada so cita-cita aku mahu letak watermark pada setiap gambar itu tenggelam begitu saja.

dulu semasa zaman anak dara semasa zaman friendster sedang menggila memang aku rajin sedikit meletak watermark pada gambar-gambar aku. w/pun ketika itu aku sibuk dengan freelance dan kerja part time, tapi aku tetap ada masa nak tatap satu-persatu setiap gambar aku sebelum ianya di upload di friendster. tapi sekarang perasaan itu semacam tiada dalam diri aku.




Contoh 2

so ada satu malam, aku cuba membuat watermark pada gambar-gambar aku ini. tapi aku rasa percubaan ini sangat kelakar pada pandangan mata aku. apa pendapat kamu semua? memang perlu ke watermark? aku rasa kalau aku rajin je aku letak benda alah nie kot.

P/s : tiba-tiba teringat satu kisah di mana design aku semasa final year di UITM telah di ciplak sebuah butik pengantin. cittt! sampai bila-bila pun aku tak halalkan sebab butik tu telah mengciplak hasil kerja aku tanpa izin. penat aku wei tak tidur malam sebab nak siapkan final project aku tu. sabar je lah.

34 comments:

  1. i pun malas... tapi elok kan letak..?

    ReplyDelete
  2. trend skrg eh sume letak watermark kt gmbr,
    tringin jgk..
    tp kemalasan lg nk bt..hehe
    ade yg sudi mmbantu??
    :p

    ReplyDelete
  3. ajjah : elok letak kalu rajin


    nano : bergantung pada diri gak kan na. kalu rajin boleh buat

    ReplyDelete
  4. letak jek kalau rajin... fiza dah sah2 pemalas... hehehe...

    cantik betul gambar raina.. ambil kat mana nih? :D

    ReplyDelete
  5. spt biasa..malas heheh

    bile ntah nk dtg rajin tuhhh ;p

    ReplyDelete
  6. fiza : tu la mcm nurul tulis kalu rajin je kot baru nk letak benda alah ni fiza. ni kat sekinchan kmpg papa raina


    sherena : sila dtg mood rajin dlm diri mu sharena

    ReplyDelete
  7. maria malas..tp mcm maria takdak org tiru ape2..so takpe kot..kalau yg ada suka tiru tu baik letak watermark..so takdek copy cat..

    ReplyDelete
  8. watermark itu perlu...cute n simple jer kan...

    ReplyDelete
  9. pandainya kak nurul edit gambar. nk suh asna edit mmg jgn harap la hehe =)) Xreti I =))

    ReplyDelete
  10. hehehe kalo ween igt
    ween letak lah

    kalau rajin
    kalo tak mmg haram lah
    :D

    ReplyDelete
  11. maria : InsyaALLAH kalu rajin nurul letak kalau tak rajin tenggelam la cita2 daku utk meletak watermark


    nads : perlu ye? akan cuba praktikkan


    asna : editing biasa je tgk mood asna. tak teror mana pun


    ween : oohh awak mcm tu ye? heheh mcm nurul tggu mood rajin dtg. hehehe

    ReplyDelete
  12. hmm kena rajin buat sb skrg ramai orang sesuka hati guna gmbar hasil org lain :(

    ReplyDelete
  13. hana : insyaAllah nurul cuba rajin wat. kalau rajin lah hana

    ReplyDelete
  14. malaas juga nak letak.. tapi letak juga sebab mane tau ade org nak amek pic tu ke kan.. hee~

    ReplyDelete
  15. ok gak la nurul..i nk gak buat tp malas juga...hehhe..tp akan ai buat gak 1 day...hihi

    ReplyDelete
  16. qah : hrp tak ada org amik gmbr2 kita.


    mummyar : mari kita sama2 rajinkan diri utk buat :)

    ReplyDelete
  17. mun terigin jugak nak letak watermark..tp malas..huhuhu

    ReplyDelete
  18. dulu pun suka letak..lately tak letak sebab dah copy satu system ni yg avoid org save gambar kita dlm blog..hihi..tapi nak selamat better buat kan kan..

    ReplyDelete
  19. mun : tu la kdg2 mood malas dtg dlm diri


    lip : eh ada ke system mcm tu. ajar nurul

    ReplyDelete
  20. nurul.ku pun suka nk letak.tp kdg tu mcm mls haha..tp mmg patut letak kan..

    ReplyDelete
  21. elok letak untuk hakcipta terpelihara...tapi leceh kan nak edit-edit. (:

    ReplyDelete
  22. nurul, ajar cmne nk wat watermark ni..teman xreti le..hehe

    ReplyDelete
  23. kadang2 klo kita dah watermark pun, org boleh crop kasi buang watermark tu kak. huhu. xbehati perut lgsg kan?

    ReplyDelete
  24. oh...saya trsgt mls nak buat watermark.maybe takde sapa nak guna gambar saya sbb camera biasa je.gambar pon tak lawa.hehe

    ReplyDelete
  25. nkara : tu la agak leceh n malas :)


    zielalala : nurul just wat kat photoshop je awak


    afeeqa : tu la pasal. jahat kan? ikss...tak baik kan


    fathi : nurul pun kdg2 pakai kamera biasa saja

    ReplyDelete
  26. penting utk jaga copyright kan :) Tp tu la, malas hehe :P

    ReplyDelete
  27. hanie : penting tp malas :)

    ReplyDelete
  28. leceh kan watermark plus buat gambar jadi cm xbest. mula2 mmg igt xnak letak but bila org mention pasal tkt kene ciplak and gune utk benda bukan2 macam cuak la pulak kan.

    ReplyDelete
  29. chybee : tu la kdg2 rasa risau tp sikap malas itu melebihi

    ReplyDelete
  30. chybee : tu la kdg2 rasa risau tp sikap malas itu melebihi

    ReplyDelete
  31. nurul elok gak lau ada watermark nmpk lebih profesional..

    ReplyDelete
  32. alynnz : hehehe blog nurul tak thp professional lg awak :)

    ReplyDelete
  33. kalau dulu mmg yonna malas gila hahaa. tapi sejak2 dah pindah self hosted blog, mmg semua gambar ada watermark heee. so skarang dah mendidik diri supaya letak watermark. itu gambar kita. kang ada je org2 suka kopiket gambar kita :D

    ReplyDelete