Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, September 20, 2010

Raina, mari menabung

Mari menabung kawan-kawan di amanah saham didik (ASD)

Alhamdulilah tahun nie ada rezeki raina dapat duit raya. ada jugak sedara-mara yang beraya rumah atok dengan tok wan raina di banting yang teringin nak jumpa raina tetapi tak dapat jumpa disebabkan kami beraya di sekinchan untuk hari raya pertama sampai raya ketiga hari tu yang kirim duit raya untuk raina. tak lupa juga buat kawan-kawan yang kirim duit raya untuk raina. ada yang sampai dari johor dan negeri sembilan kirim duit raya untuk raina. terima kasih banyak-banyak ye.

Dan hari tu aku dan saiful telah decide untuk buka akaun amanah saham didik (ASD) untuk raina. sebenarnya niat di hati dah lama nak buka akaun raina. sejak raina umur sebulan lagi dah ada niat tu. tapi biasalah aku selalu menangguh-nangguhkan niat tu. dengan alasan nak kena amik cuti pergi bank lah, sibuk lah, bla bla bla... (banyak alasan kan? haha)

jadi kebetulan hari tu aku dengan saiful memang cuti. jadi kami decide untuk terus buatkan akaun raina. tapi kalu ikut niat asal aku nak buka akaun ASB tapi hari tu pihak bank bagitahu untuk umur seperti raina ASB sangat tidak sesuai. so pihak bank suggest kan kat kami untuk buka akaun ASD.

ASD nie layak untuk baby yang berumur 6 bulan ke atas. so kepada sesiapa yang mempunyai anak yang berumur 6 bulan ke atas marilah menabung dengan membuka akaun di ASD. dividen ASD pun tinggi sikit berbanding ASB. aku pun tak sure lah kebenarannya. tapi ini pihak bank yang bagitahu aku. so mari kita menabung untuk anak kita di amanah saham :)

22 comments:

  1. best2......
    dr kecik da pndai menabung
    esk besar senang raina nk futher study...
    ley korek tabung sendiri

    ReplyDelete
  2. sy pun dah apply asd utk aqil..tapi duit aqil sy dah pakai dah..belum ganti lg..huhu..

    ReplyDelete
  3. aj : tu la along ingat nak menabung untk senang dah besar raina nak study tak yah pinjam ptptn

    ReplyDelete
  4. maria : ye ke maria? tak pe nanti leh ganti buatkan akaun aqil kan maria

    ReplyDelete
  5. tp saya masukkan dalam SSPN, ok ke??? failed la bab2 menabung ni...

    ReplyDelete
  6. mya pon br je lg bukak ASD.sy pon rasa bukak amanah saham lg menguntungkan berbanding akaun bank biasa.sbb nya tiap ujong thn dpt dividen kan

    ReplyDelete
  7. as : sspn pun bagus jugak. tp kalu dh masuk nak kuarkan ada tempoh dan amount yg terhad kan?

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. yun /; betul tu. hujung tahun leh dpt dividen mmg menguntungkan

    ReplyDelete
  10. untung anak2 zaman skrg. parents dh ade kesedaran ttg pentingnya menabung & insurans. naurah akn bukak ASD after habis syawal. duit akn digabung dgn duit mase dpt buat aqiqah hari tue. saving parents dia pon kalah hihih...

    ReplyDelete
  11. whoaaa!! cik raina kayoooo!! hihi

    ReplyDelete
  12. betul tue nurul...pg td bru search pasal asd nie.. so, nanti kn tko acc la tuk aidil..sbb b4 nie dh buke acc..tp acc biase..

    ReplyDelete
  13. gud luck both of u dh bukak akaun utk raina.aku suka sgt2..leh saving utk future.

    raina comel la..pki vest.ummi ngah tgk mcm rock plak heheh

    ReplyDelete
  14. Nurul. ASD ada kat mana-mana bank pun ke? Which bank is better?

    Thanks, Nurul :)

    ReplyDelete
  15. sherena : wahhh gabung duit masa aqiqah dgn raya tentunya byk. ok elok tu menabung utk anak kan


    xeea : hehehe kayo kayo. huhuhu. duit raya raina biasa2 jer :)


    myra : kalu asd ni dpt dividen untung sikit myra

    angah : tu la Alhamdulilah dh bukak akaun amanah saham utk raina. nanti boleh bukakkan akaun tabung haji ke bank nasional pulak


    hidd : katbank maybank dan cimb rasanya hid. ari tu nurul bukak akaun kat maybank

    ReplyDelete
  16. ASD..
    ok..esok bleh singgah bank bukak akaun.lama2 ibu pegang duit raya dia ni kang..
    tercukai lak..baik antar bank siap2

    ReplyDelete
  17. parents ainul mmg dr start kitaorg adik beradik lahir mmg dh ada account tabung haji.bila besar suke compare sape plg byk.hihihii.tp sgt bgs bila digunakan time kitaorg msk universiti.plan bb ainul nanti pun nk buka tbg haji.suke tbg haji sbb zakat dia dh tolak siap2..apapun menabung mmg bgs.skrg sy dh 26thn pun suke menabung.simpan duit syiling dlm tabung bear :)

    ReplyDelete
  18. dayu : elok tu dayu simpan cpt2kat akaun takut kang terpakai kalu simpan lama2


    ainul : tu la nurul pun mmg dah plan dr raina kecik nurul saving duit dia tiap2 bulan

    ReplyDelete
  19. fiza dh amik borang dari tahun lepas nak bukak asd for mia tp smpai skang tak buka2 lagi.. apakah??????

    ReplyDelete
  20. bagus2.simpanan tuk masa depan anak2 kan.
    kitorang pun dh cdg nak buka tuk kysha dari dia lahir tp tak blh.kena tgu kysha 6 bln ti..laju2 pergi :)

    ReplyDelete
  21. raina banyak duet, leh belanja aunty lynda ais krim ek?

    mama raina, perancangan masa depan yg bagus. betul-lah, mcm bonda sy pon mcm kamu le. abeh spm suh masok ASB - dah mcm makcik² rase diri ini. tapi mmg pulangan berbaloi. ala, lagipon utk mase depan kite n anak² kan?

    good job mama raina *hugs*

    ReplyDelete
  22. fiza : huh apakah itu fiza? mari mari cpt2 bukak akaun utk mia :)

    zuris : hah nanti boleh bukak akaun utk kysha ye :)


    lynda : yeah menabung utk masa depan anak2 :)

    ReplyDelete