Belanja Raina Raifa ais krim

Thursday, October 7, 2010

Emosi marah

Nota awalan entri : ini hanya penulisan aku saja. jiwa aku tidak marah ketika ini. hanya penulisan semata-mata. bukan emosi aku ketika ini :).

bagaimana kamu mengawal emosi marah kamu?

Untuk diri aku,
JAWAPAN : aku akan mendiamkan diri sampai aku cool. engkau menbebel-bebel macam mana sekalipun aku akan kunci mulut aku dari berkata apa-apa sekalipun.

sebab apa?

jika aku betul-betul marah dan tak dapat mengawal emosi kemarahan aku jawapannya akan ada telinga yang berdesing dengan kata-kata aku yang pedas. mungkin. sebab itu langkah pertama aku better mendiamkan diri sampai aku betul-betul cool. selagi aku boleh mengawal emosi kemarahan aku selagi itu aku cuba kawal sebaik mungkin.

cool is better bukan? dari api yang panas membara tapi hasilnya makin marak tanpa ada jalan keluar.

cool babe :)

18 comments:

  1. pernah dgr dr fadilah khamsah tu bgtau,
    kalau kite mrh sgt,
    pergi mandi..tu la caranye yg lg cool betul2 buat kite cool..
    hehe kalau xjd jugak..
    msuk peti ais..
    abes citer..
    coollll gler :p

    ReplyDelete
  2. nano : hehehe na kalu muat masuk peti ais tu mmg dah masuk duk dlm tu smpi mengigil2 kesejukan na. :)

    ReplyDelete
  3. ni pe jadah nk memarah bagai..rileks2..aku kalo marah kat org mulut aku bising bahasa aku pedih tp aku mrh sekejap..pastu aku cool cam xde mende.

    jgn mrh2 jom kt menggeletis..

    ReplyDelete
  4. ohoo kalo sy marah jgn harap la nk berdiam diri..konpem mulut kumat kamit bebel sorang2..kalo tgh bsh pinggan ke masak ke jwbnya kelentung kelentang la bunyik kt dapur tu hahaha

    ReplyDelete
  5. betul...time marah..baik kita diam kan diri....luahkan perasaan marah kat tempat lain...contoh nyer BLOG...
    tulis aper kita nak tulis..
    at least kita dah buang sket perasaan marah kita tu...

    bnyk2 sabor k nurul...? (^^,)

    ReplyDelete
  6. angah : aku tak marah la. ni entri mengingatkan pada diri aku sendiri jugak. jom la menggelitis. haha


    yun : hehe ppuan tak lari dgn mulut membebel kan yun? nurul pun kdg2 bebel gak. hehe


    yanie : ni bukan entri marah tp saja ingatkan pd diri klu yanie :)

    ReplyDelete
  7. aku tak reti marah..ahaha..ade ke? tipu. sama jg klau aku marah aku diam.

    ReplyDelete
  8. yup be cool..stay calm..God is always with us babe..

    ReplyDelete
  9. tp kan..penah dgrorg cakap,orang cool nie bila sekali meledak,matilah suma orang.hehehe..
    zuris kalu marah,mmg suka senyap aje.tp...habis lah kelentang kelentung sana sini.protes dgn perbuatan ;P

    ReplyDelete
  10. Dulu selalu gak sabar. Tp sekarang dah menjawab sikit-sikit. Sebab bila pendam rasa bengang tahap nak meletops!

    ReplyDelete
  11. tengok apa jenis amarah tu. kalau perkara yang macam tak boleh diterima langsung memang terketar2 tahan marah, nangis dan jeritttttt. hahha.
    tapi kalau perkara kecil je, diam jelah. tanda protes. hehe

    ReplyDelete
  12. kalau nurul marah..
    tengok la si raina sepsi tu..
    gerenti boleh cool down :)

    ReplyDelete
  13. as : bagusnya kamu as tak reti marah. diam itu lbh baikkan


    lip : cool babe :) hehe :)


    zuris : ada org protes dgn perbuatan tp mulut bebebl ataupun senyap kan? tp sebeanrnya dia tgh marah kan?


    hid : betul tu. kdg2 kita pendam2 terus meletup mcm gunung berapi


    erderq : ohhh ada juga yg jenis tahan marah terketar2 sbb geram kan


    en me : yeahhhhh bro :)



    kid : ohhh raina ubat yg mujarab nak redakan kemarahan nurul :)

    ReplyDelete
  14. bile ade ank....ank itu ubat...so x jd mara....sakit hati mcm mane pn bile ank senyum ati mcm kena rendam ngan air...sejuk aje....

    utk mase skrg la..akn datang x tau la...huhuhu..semoga hapy2 n x pyh mara2 ok...

    ReplyDelete
  15. lylie : nurul tak marah. itu hanya penulisan nurul bukan emosi nurul ketika ini awak. hehe :)

    ReplyDelete
  16. uwaa..kita tak boleh tau! tengah marah kan..mesti nak pot pet..pot pet..tapi kalau kita yang kena marah mesti lah....erh..erh..apakah ini? Haha. sedih woo! plis jgn marah-marah ye. haha..

    kewl..kewl..

    tapi betul kata nurul..kalau kita kena marah..jangan di tambah-tambah kemarahan orang tu..sebab berdiam tu lebih baik. kan? kan?

    ReplyDelete
  17. shinnaz : tiulah awak better diam diri utk tenangkan kemarahan kan

    ReplyDelete