Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, October 13, 2010

Shah Alam - Kelana Jaya

Setiap hari aku menempuh jalan jam di federal highway. semakin lama aku menempuh situasi ini semakin buat diri aku tension yang amat. mahu saja aku menjerit kuat-kuat dalam kereta. situasi ini juga buat aku bosan. tahap bosan yang boleh menjengkelkan jiwa aku kadang-kala.

sampai bila? selalu soalan yang sama berlegar-legar di otak fikiran aku.

punch card aku selalunya akan berwarna merah berbanding berwarna hitam. sekarang ini di office aku menggunakan sistem thumb print. tidak lagi sistem menggunakan card. jadi aku selalu terkejar-kejar masa supaya bacaan thumb print aku itu kurang dari jam 8.30 pagi. tapi kadang-kala aku tewas bila sistem menunjukkan jam sudah mahu berganjak ke angka 9 pagi. tension okeh!

aku bangun seawal jam 5 pagi. seperti biasa aku bagi raina susu, tukarkan pampers raina, siap-siapkan raina, iron baju aku, saiful dan raina (iye memang tabiat aku iron baju raina sebab aku tak suka anak aku nampak selekeh w/pun di rumah babysitter), dan kadang-kala aku masakkan bubur raina. selalunya saiful yang masak bubur untuk raina. tapi apabila datang mood rajin aku, memang aku yang akan buat sendiri bubur untuk raina.

jadi aku terkejar-kejar masa.
PUNG PANG PUNG PANG...
jam sudah ke angka 6.30 pagi. barulah aku terhengeh-hengeh untuk mandi dan bersiap segala untuk ke tempat kerja.

dulu masa aku duduk di kelana jaya, jam 8.20 pagi pun aku masih boleh relaks. sebab dari rumah sewa aku di kelana jaya itu sangat dekat ke tempat kerja. jalan kaki pun boleh.

bila aku berpindah ke shah alam, semua situasi itu bertukar. kita bukan saja mahu berfikir untuk diri-sendiri tetapi kena fikir untuk suami dan anak. dulu bujang sekarang dah ada suami. dulu tak ada anak. sekarang dah ada anak.

kalaulah tempat kerja dekat dengan rumah aku, alangkah bagusnya bukan?

balik kerja pun tentunya awal. boleh luangkan masa lebih sedikit untuk raina. solat maghrib dengan tenang. boleh masak tanpa tergesa-gesa. boleh kemas rumah segala. aku dah naik muak bila hari-hari sampai rumah apabila matahari dah terbenam.

Shah Alam - Kelana Jaya
jika naik kereta memang dekat. tapi apabila sudah terperangkap dalam kesesakan lalu-lintas terasa mahu keluar kereta pastu naik basikal. mungkin lebih laju naik basikal dari naik kereta.
mungkin :D

23 comments:

  1. xde alternative road ke? hiway lain yg lebih selesa mebi? ehhh ada ke ha?

    ReplyDelete
  2. yun : ada lalu sunway tapi lagi sesak laluan. sbb org yg lalu situ nak elakkan byr tol. nurul lbh rela byr tol sesaknya kurang sikit dr jalan sunway itu

    ReplyDelete
  3. nurul, jue mmg tak bleh hidup dlm keadaan sesak cam tue...that's y tak pernah terfikir nak keje @ stay kat KL which is 24 hours jam...pening!!!!

    ReplyDelete
  4. jue : kadang2 pernah gak terfikir kalau dpt keja area banting pun ok lagi dekat dgn rumah atok n tok wan raina :)

    ReplyDelete
  5. nurul....memang strss kn duduk dlm kete lelame nie..lylie pn berulang dari s.alam ke kl....terkejar2 nk pegi kerja....tp nasib ade alternatif.. ikut NPE tp mak ai...tol federal+NPE+SMART huhuu...buang duit atas highway je la tiap2 bulan...

    aah ek keje kt banting pn besh...rumah murah jln x jem..huhuhu

    ReplyDelete
  6. memang tertekan kalau dok dalam trafik jem..nak2 lak kalau kete selalu problem...risau rasa nyer....

    ReplyDelete
  7. yanie : tu la tensi kalu tempuh jln jam selalu yanie


    lylie : wow awak byk guna laluan yg ada tol tu.

    ReplyDelete
  8. sbb tu lah sharil taknak dok s.alam.
    try lah naik basikal tengok.heheee..

    ReplyDelete
  9. hurmm.nasib baikle area tmpt tinggal mun nie tak jem mcm tue.....mun keje pn nak dkt area banting...kalau tengokkan bandar enstek ke bukit changgang tue mmg mcm jauh tp disebabkan tak jem....15 min sudah sampai ke rumah..sabar yee nurul..pe kata u cari alternatif lain keee???

    ReplyDelete
  10. shah alam which area? lalu hi0way kat bukit jelutong tu tak boleh? exit subang. mmg kat area situ busy gila. pernah juga ulang alik dari Klang-PJ. phew...3 bulan je tahan. Hehe.

    ReplyDelete
  11. memang jem giler la pagi2 federal highway.kdg2 rasa gak nak mengamuk lebih2 lagi kalau kete manual..huhu

    ReplyDelete
  12. cepat kak beli basikal asna nk tumpg sekali hehe =)

    ReplyDelete
  13. nak balik lmbat tunggu jem reda, fikir psl anak pl kan?? i fell u, pernah kena. tp skrang tak lg, rmh-ofis 15min.

    ReplyDelete
  14. jem memang serabut otak.
    last2 aku layan kan aje. buat2 riang. takde la tensen sgt

    ReplyDelete
  15. faham perasaan nurul tu..
    dulu pernah kerja kat kajang ,jalan jammed hari2..
    tension tak bleh tahan!
    sb tu decide quit kerja dan cari tmpat yg lebih tenang..

    tp apapun, berdoalah byk2..mungkin ada rezeki dpt lbih dekat

    ReplyDelete
  16. zuris : kalu nurul naik basikal nati ada org terkejut kat highway org naik basikal. hehe


    mun : alternatif lain pun jam jugak. ohhh mun keja area banting rupanya


    shinnaz : nurul di sek 32 kota kemuning-bukit rimau. eh kalu lalu jelutung tu dah jauh sgt tu

    wanie : yeah kalau keta manual kaki lenguh sikit


    asna : mari tumpang asna. pecah rekod naik basikal :)


    as : kamu beruntung as :)


    mimi : ohhh kira buat2 riang nanti hati pun tenang dan hepi kan


    hana : tu la hrp ada rezeki lain yg dekat dgn rumah. mudah-mudahan. InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  17. Nurul x cube tukar keje pulak ke??he he..kota kemuning / shah alam memang industrial park.klu jam pon rasenya x seteruk mcm KJ tuhh

    ReplyDelete
  18. farhana : kalau dpt yg dekat dgn rumah mmg nurul nak sgt. tp buat masa ni belum ada rezeki lg farhana :)

    ReplyDelete
  19. cantik gambar yang dimabil sewaktu kamu sedang mengandung ituy, hubby yang ambilkah?

    ReplyDelete
  20. pensil : tak itu hired org suruh amikkan saja suka2 :)

    ReplyDelete
  21. nurul..mencabar jugak yer bila lalui suasana jem dan umah jauh dr tmpt keje ek..tapi kira tahniah la sbb berjaya bangun 5 pagi..siapkan anak dan apa yg ptt..

    kena banyak sabar..mana tau nanti dapat keje yg dekat sket..yg penatnya bila terkejar2 kan..

    dulu ryna waktu bujang keje di subang ada gak sket2 merasa..skang da kawen..dok taiping..semuanya slow n steady je la..sbb jem tadak..

    ReplyDelete
  22. singgah jap kat sini..kot2 ada n3 baru dari nurul hehehhe

    ReplyDelete
  23. ryna : hrp2 dpt keja yg lebih dekat. selalu nurul berharap. mudah-mudahan :)


    yanie : belum ada entry baru. hehe :)

    ReplyDelete