Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, October 22, 2010

Untuk Raina Evaqairina

Gambar lama tapi aku suka gambar nie : kami :)

Pagi tadi,
aku agak lambat bersiap ke tempat kerja. terkocoh-kocoh aku bersiap. kebetulan hari nie aku punyalah rajin nak pakai tudung yang jenis berlilit-lilit bagai. hah rasakan engkau nurul. aku nak make up dengan nak menglilit-lilit tudung pun dah dekat setengah jam.

dalam masa yang sama raina menangis. raina nie jenis tak boleh kita tinggalkan dia sendirian. dia jenis nak kita ada kat sebelah dia. aku tak pasti masa nie saiful tengah apa. dalam keadaan aku nak cepat bersiap-siap dan terkocoh-kocoh tu aku dengan lajunya bercakap dengan raina.

"diamlah raina. nak menangis je."
(selepas aku bercakap macam tu dekat raina aku sendiri terkedu. eh kenapa aku berkomunikasi dengan raina macam nie? sepatutnya aku tak boleh macam nie. raina bukan faham pun yang mama dia dah lewat nak pergi kerja kan?)

serius. aku menyesal cakap dengan raina macam tu. sudahnya masa nak hantar ke rumah babysitter pagi tadi semasa aku dukung raina aku bisikkan kat telinga raina. memang perangai aku macam tu. kalau aku dah tersalah berkomunikasi dengan raina atau rasa bersalah dengan raina aku akan minta maaf dengan bisikkan kat telinga raina.

"raina, mama minta maaf. mama bukan niat nak marah raina tau. raina kan good girl jangan menangis macam tu ye. mama papa sayang raina tau
" (lebih kurang macam tu lah ayat aku pagi tadi)

terus aku cium-cium pipi raina yang bau susu masam tu tapi wangi bagi aku. raina pandang aku terus senyum. lega sikit hati aku nie.

raina,
maafkan mama ye. malam nanti kita menyanyi dan sambung belajar buku animals tu lagi masa sesi belajar nanti ye. i love u Raina Evaqairina :)

41 comments:

  1. huhuhu

    awk mmg mama yang baik lah nurul

    sangat kagum dengan awak

    keep it up k?

    untung raina

    ReplyDelete
  2. setan la tue bisik2 kat telinga akak dulu..

    ReplyDelete
  3. ween : alahai awak. nurul biasa je. nurul cuba jd yg terbaik. InsyaAllah :)


    asna : tu la pasal asna. iksss jauhkan lah bisikan mcm tu lps nie

    ReplyDelete
  4. kdg2 kita terlepas gak tanpa sedari,kan?pastu mesti sedih nye.apalah aku marah anak sdri.huhuu...
    kysha pun cam raina.takleh kena tinggal,nangisnye cam org kena dera.huhuu..

    ReplyDelete
  5. alololo...ni balik mesti nak gomol raina ni kan...

    ReplyDelete
  6. mmg kdg2 hilang basar, fad almost nak babab imaan tahu. mmg terbabab pun. pastu menyesal xsudah. apelah dosa bayi kecil itu.

    ReplyDelete
  7. sok klu dah turn sy jadi mama harap2 sy boleh jadi macam nurul gak..

    ReplyDelete
  8. zuris : kysha sebijik perangai mcm raina kena tggl sekejap nangis bukan main lagi. hehe


    as : mesti tu as nak gomol raina :)


    fad : hehe tu la pasal fad hilang kesabaran kdg2. bdk kecik bukan salah n faham apa tp kita ni yg kdg2 tak sedar termarah ke kan

    ReplyDelete
  9. farhana : setiap makn bapak ingatkan yg terbaik utk anak. nurul percaya farhana juga boleh lakukan yg terbaik.InsyaALLAH :)

    ReplyDelete
  10. alamk sedih plak bile tang nurul bisik kn tu.
    mmg kn , as pon kdg2 bile adif asik nges je, walaupon dh kenyg, merengek2 ke, semcm hangin pon ade.

    tak tersengaje.
    :(

    ReplyDelete
  11. chik star @ as : tu la kadang2 kita tak sengaja kan?

    ReplyDelete
  12. tak pe mama, raina maafkan..hehehe..

    ReplyDelete
  13. eh..nurul..mirza pon macam tue jugak tau....tak boleh tinggal sensorang..confirm nanges terlalak lalak mcm kene pukul...haaa..mun pon kdg2 mcm nurul jugak..tersalah cakap...bile dah tersalah mulalah rasa bersalah dan kemudian kite akan explain kat dier....

    ReplyDelete
  14. alololo cian raina. Aku dulu garang nurul. Tapi sabrina aku tak sampai hati nak marah. Sampai mak aku pun bahan aku. Aku dulu kan tak minat budak kecik. Dengan anak sendiri kemain manja jadinya anak aku.

    :)

    ReplyDelete
  15. sampai blog ucapan maaf tu dirakam. untung raina!

    ReplyDelete
  16. honeysour : hrp raina maafkan nurul


    mun : tu la kdg2 tak sengaja mula lah rasa bersalah kan. hehe


    noe : aku rasa aku seorang mama yg agak garang jugak berbanding saiful yg lembut hatinya tp dgn anak sendiri aku jd rasa bersalah jika aku tersalah ckp ke apa ke


    sastraboy : hehe demi anakku :)

    ReplyDelete
  17. takpe.. kadang2 kita terlepas kan dear.. bukan kita sedar.. it comes naturally.. raina mesti faham..

    ^^

    ReplyDelete
  18. atiqah : harapnya raina faham qah :)

    ReplyDelete
  19. wow! sedih lah baca entry nie. I rasa raina paham lah. tak tu takkan dia senyum and ine day I ada anak tak mo marah-marah dia.

    p.s: I sokong yang u kata fasal pelat tu.

    ReplyDelete
  20. bagus2 akak buat mcm tu!!hehehe
    tapi mak wanie garang tau.
    xada pujuk2 kalau dah marah..hehehe

    ReplyDelete
  21. mmg btl,kite klau marah anak lps tue msti rs menyesal...dia kecik lg mana tau apa2...tp x salah klau tegur cr baik & tegas..

    sab ada bc,mlm2 time anak nak tido,time tue kite sebut nama penuh dia,kite mntk maaf klau2 kite ada marah dia or pukul dia sehari tue...terangkan kite marah & pukul sbb apa...

    ReplyDelete
  22. shinnaz : hrpnya raina faham :)


    wanie : ibu akak pun garang tp sebenarnya hati mereka baik kan :)


    sab : ohh bagus cadangan sab tu. sebut nama penuh tehn minta maaf. baguslah kan :)

    ReplyDelete
  23. i ♥ u too Raina comelll. hehe. Raina dh 11 bulan, memang dia akan paham ape yg akak ckp kan. :)

    ReplyDelete
  24. afeeqa : mudah2 han afeeqa raina faham apa akak cakapkan :)

    ReplyDelete
  25. oh ingt wiza sorg je pernah termrh ank kecik. huhu kdg kita hilang sbr bila dia asek merengek pdhal semua dah ok.huhu pastu mnyesal kn..pdhal dia mane tau ape...

    ReplyDelete
  26. wizza : tu la pasalnya wiza. budak kecik tak tahu apa tp kita ni kdg2 tak sengaja kan. hehe :)

    ReplyDelete
  27. sayu je bace entry ni. tetibe rase bersalah ye nurul. harap die memahami ape yg nurul ckp tu :D

    ReplyDelete
  28. alalo.. im sure raina akan faham.. biasalah kadang2 tu terlepas ckp ya? :)

    ReplyDelete
  29. hanie : hrp2nya lah hanie raina faham :)

    putri : tu la kdg2 terlepas ckp. hehe

    ReplyDelete
  30. Marah anak ni perkara biasa sebab kita semua pun ada sifat macamtu. Cuma yelah, budak kecikkan tak layak di marah lagi sebab dia bukan tau apa-apa pun. It's ok, dah terlepas cakap pun :)

    ReplyDelete
  31. ..❤..takper..raina maafkan..lepas ni mama jangan wat lagi yer....hehehhe...nanti raina suruh papa babap mama...kekekke

    ReplyDelete
  32. yes!
    macamnilah contoh ibu yang baik
    akk perasan x kalau mat saleh treat anak dia cmne
    dw rase lebih kurang akk buat ni ha
    one more thing mat saleh ni
    suka tegah anak dan dia akan bg reason why like dis,why like dat,
    nape x bole wat camtu knp tak boleh wat camni.
    :)

    dw baca dari bahan bacaan menagjar anak:p

    ReplyDelete
  33. hid : tu la kdg2 menguji kesabaran kita kan? tp anak bukan fhm pun sbb kecik lg


    yanie : hahaha mama kena babap sbb marah raina ye. hehe :)


    dewi : ye mat salleh selalu ajar anak mereka mcm yg dewi ckp. mereka akan serta reason kenapa mcm ni kenapa mcm tu

    ReplyDelete
  34. ouh, rs cm nk nanges je bile bc n3 u nih nurul..klu i pun mesti rasa sesal jugak!it's okeh dear, next time mesti u lebih berhati2..hopefully raina paham keadaan u time tuh nk lilit2 tudung bagai..hihi..

    ReplyDelete
  35. farhana : tu la farhana nurul hrp pun begitu hrp raina faham. sbb masa nurul tegur raina tu dia pandang muka nurul then terus senyap. tak tahu lah dia faham ke tak. harapnya fahamlah.

    ReplyDelete
  36. saperlar x sayang anak..

    tp ader kann.. kanns

    ReplyDelete
  37. en_me : semua org syg anak :)

    ReplyDelete
  38. owh baguslah ... at least awak menyedari nya awal ... amik ni sebagai petunjuk di masa hadapan

    ReplyDelete
  39. yela kan kdg2 kita ilang sabar ngan ank pastu pi marah ank kecik tu.then rasa nyesal.kesian kt ank xpaham apa2 kena marah.tp sumtimes bila dia wat salah kita boleh marah kot.supaya dia tau benda tu salah & jgn buat lg

    ReplyDelete
  40. maya : thanks maya :)


    farEast : Alhamdulilah saya tersedar kesilapan tu terus minta maaf dgn anak :)


    yun : betul tu. rasanya bukan dgn cara marah tp dengan cara teguran yg baik :)

    ReplyDelete