Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, November 26, 2010

Isu kurus gemuk

alangkah bestnya jika jadi seorang perempuan yang kurus? semua jenis baju dan fesyen boleh sarung. beruntung sekali.

baru-baru nie adik aku ada shoot untuk model yang cantik, kurus bla bla bla. memang cantik okeh model nie. make up simple-simple pun nampak cantik. kenapa kebanyakan model mesti ada pakej dia kena kurus? jarang sekali orang nak shoot model yang gemuk dan tak mempunyai bentuk badan yang menarik. contohnya macam aku nie. hehe.



kalau nak tahu, ibu aku baik hati meminjamkan semua koleksi baju-baju dia semasa zaman muda dan anak dara dulu. cuba tengok model tu pakai baju tu? macam longgar sikit kan? tapi hakikatnya baju tu memang kecik yang amat. ini bermakna model itu sangat kurus.

bayangkan aku sendiri pun tak boleh sarung baju-baju koleksi ibu aku tu. dulu sebelum aku kahwin adalah sehelai dua yang aku boleh sarung tapi itupun macam sendat dan susah aku nak bernafas. seksa siot. kasihan betul kat aku.

ibu aku cakap, dia lebih kurus dari aku semasa zaman anak dara dulu. aku dengar pun macam tak boleh terima kenyataan. ibu aku cakap zaman dulu dia mana ada nak amalkan makan KFC ke MC D ke. ibu aku amalkan makan ulam-ulam, sayur yang pahit-pahit dan entah apa-apa lagi. sampai sekarang ni pun ibu aku masih amalkan.

aku?
jangan harap aku nak makan sayur yang pahit-pahit tu.

aku rasa dah macam putus asa nak diet. aku macam redha je. tapi bila aku pandang saiful aku jadi risau semacam. aku risau dan terfikir-fikir apalah agaknya dalam hati dan otak saiful kutuk bentuk badan aku nie. ke aku sorang je berperasaan macam tu? entahlah.

tapi suami kena jaga jugak kan? tak kan nak selekeh jer memanjang.
tak pe lah aku cuba juga mencantikkan diri aku nie.
InsyaAllah aku cuba yang terbaik.

P/s : aku makin galak belajar make up. terutamanya belajar bagaimana nak bagi mata nampak cantik. wahhh cantik sangat ke? nurul, jangan perasan.

30 comments:

  1. hik hik..kite pon masih blm berjaya kurus mcm masa kawen aritu. sedih jugak. tp habi ckp tggu Naurah dh setahun, pastu leh gile2 diet. sbbnya masih bg susu badan pd Naurah. tu xleh diet giler2. so tahankan jelah dgn gemuk nie sampai da bole diet sok...sadisss

    ReplyDelete
  2. yela nurul.
    samela kite.
    as pon.smapi kekdg stress.
    bile stress nk mrh je.

    hummm poblmnye. asik la selere je.
    tkt jugk kn klo suami pendam ape2.

    ReplyDelete
  3. na ; kamu kurus jgn perasan gemuk. nak give me 5 jugak ke. hehe


    sherena : ohh bf kan naurah ke? ingatkan naurah minum susu formula.

    ReplyDelete
  4. qah pun dah naik sikit badan pas kawen.. hiii~sekarang makan kena moderate sikit.. huu~ kalau gemuk bukan ape pakai ape pun nanti nampak ketat n sendat kan..

    mekap mata? oh qah suke.. nanti kita share dalam belog ea..

    ReplyDelete
  5. takpe nurul....jgn give up..cuba selagi boleh.....kurus or gemuk bukan isunya yang penting kita sihat...

    ReplyDelete
  6. as : tu la selera mkn makin menjadi2 kan. hehe


    qah : alamak nurul rasa qah lebih teror dan hebat dalam ber make up ni. hehe


    mun : tu lah yg penting kita sihat kan kan mun :)

    ReplyDelete
  7. nak seribu daya, pape pun nak displin lagi2 kalau usia dh over 25. haih.

    ReplyDelete
  8. sama la kita..bila la nk kurus :(

    ReplyDelete
  9. zuris pernah merasa zaman tersangat lah kurus.zaman muda remaja kat u dulu.berat 35-38kg aje.masa tu gigih nak gemukkan badan.
    nah.sekarang....gigih nak kuruskan badan balik.
    jom kita usaha sama2 ek ;)

    ReplyDelete
  10. nurul nak jadi kurus ke mai kalau boleh nak gemuk sikit heheh ,,..
    chuby kan comel heheh x ada masalah nak pilih baj nie kene cari yg kecik2 je hehhehe

    ReplyDelete
  11. nak kurusss jugak! tp mulut ckp nk kurus,mkn tk nak control.geram kt diri sendiri..

    ReplyDelete
  12. kty tgh usaha nak kuyus nie.untung org kurus..nie leh pakai mcm2 patern.

    ReplyDelete
  13. fad : tu la pasal fad. dulu time sebelum kawin senang je nak diet ni dah kawin mak ai malas betul


    ainul : tu la kan ainul. ckp je tp selera makan bukan maik lg. haih


    zuris : zuris nurul rasa zuris dah kurus sgt tau. skrg ni pun nurul tgk bdn zuris ok je.

    ReplyDelete
  14. mai : mai kamu beruntung sbb kurus. tgh pregnant pun tetap kurus


    nemo : betul tu. nak diet nak kurus tp selera mkn menjadi2. hehe


    kak atty : tu la kan? org kurus mmg beruntung :)

    ReplyDelete
  15. kak nak tanya klu nak book photoshoot utk 1st baby (dalam 5 ke 6 bulan asna dah pregnant nanti) utk tahun depan kira mcm mane ya? harga sama dgn package ke lain dh? sbb new year kan? mne la tau nak up kan price ke kan ;)

    ReplyDelete
  16. kak..sy ni kurus+tinggi sikit.da la bahu kecik. nk carik baju pn ssh..kalo bjalan tu kn,asik kena kutuk je..sbb ringan sgt..aish..org nk kurus,kte nk gemuks..hehe

    ReplyDelete
  17. kakk~~

    syasya p0n gemok gak taw

    tapi mmg tak sanggupla nk telan ulam2 sayor2 pahit tuh

    haaa~redha jela dah badan syasya ni mcm kne pam2!huhu

    ReplyDelete
  18. kurus sgt pun tak ok gak kak nurul.
    tak bess :P
    yang penting sihat ! wuhuuu :)

    ReplyDelete
  19. untung org yg dah bersalin tp stil kurus. uhukk

    ReplyDelete
  20. shima pun mau kurus.tp selera mkn susah ler nk tahan hehhe

    ReplyDelete
  21. asna : boleh asna :)


    fasya : untung fasya kan sbb kurus


    am sya : gemuk ke? mcm kurus je akak tgk :)


    farhana : tu lah kan janji sihat. hehe

    sesumpah : tu lah untung kalau org lepas bersalin akan kurus balik


    shima : kan shima. selera makan menjadi2

    ReplyDelete
  22. nurul xpe lagi kalau badan berisi pon sb ada alasan kukuh, dh beranak.. hana ni tak beranak pon badan naik..apakah?

    hwaaa...!!

    xpe nurul, jgn putus asa..kita doa supaya kasih sayang suami kita bukanlah hanya pada bentuk fizikal semata2,insyaAllah..

    ReplyDelete
  23. huhuhu..
    kid lagi la nurul..
    haish..
    lambatnya nak kurus..
    adeh...

    ReplyDelete
  24. salam kenal...jgn takut utk mkn..sbb makan dan makan..boleh kurus gak..cume kene drink plenty of water..jom baca great tips diet dan waktu terbaik minum air.. baca sini http://everybodylovescery.blogspot.com/2010/11/jangan-takut-untuk-makanmarilah-makan.html

    ReplyDelete
  25. keinginan smua org!!
    smua nak kurus, senang nak sarung mcm2 baju
    tapi mmg susah giler
    nurul..tak dpt kurus tp tak bertambah membesar kira oklah..

    ReplyDelete
  26. haha kalau i, memang masa anak dara pun xmuat baju ummy masa muda2. kurus gila dorang kannn.

    ReplyDelete
  27. han : tu la hrp yg terbaik je kan hana. tp hana rasanya badan kecik je kurus


    kid : rasanya kid lagi kecik dari nurul


    cery : thanks awak


    armouris : thanks info itu


    dayu : kalu maintain orait lah kan

    ederq : org dulu2 mmg pinggang,punggung kecik2. slim je. hehe

    ReplyDelete
  28. salam kenal nurul...hehehe...lawak plak baca...yang penting be yourself, kesihatan kene jaga

    ReplyDelete