Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, November 10, 2010

Saling memerlukan tapi ada batasan

Kebiasaannya setiap pasangan memerlukan antara satu sama lain. tidak kiralah pasangan suami isteri atau pasangan yang tengah kemaruk bercinta. memerlukan dari segi bantuan pertolongan contohnya.

jika pasangan suami isteri, selalunya isteri yang banyak bergantung dengan suami. aku memberi pandangan ini atas pemerhatian aku. aku tak cakap semua macam tu. segelintir saja. tapi kebanyakan macam tu kan?

nak bayar bil seperti bil api, bil air mesti berharap suami yang uruskan.
nak pergi ke kedai beli santan kelapa pun minta tolong suami.
nak beli lipstik yang dah habis pun minta suami temankan.
ini sebagai contoh saja.

alasan isteri?
tak reti nak bayar bil-bil tu sendiri. malu.
tak pandai drive. macam mana nak pergi ke kedai?
siapa nak uruskan anak jika keluar berdua saja dengan anak?

itu semua jawapan yang sangat tipikal bagi aku.

lainlah kalau suami free dan ada masa yang sangat banyak untuk bersama isteri dan anak. kalau situasi macam ni oklah. boleh di terima dek akal. boleh keluar bersama-sama dengan suami. dan suami juga boleh uruskan segala urusan yang berkaitan hal rumahtangga.

tapi kalau suami yang selalu pergi outstatsion atau ada hal lain yang lebih penting bagaimana? isteri pula keras hati tak mahu uruskan semuanya sendirian. nak tunggu suami jugak uruskan. suami pun bebel-bebel minta berdikari sendiri tanpa bergantung sangat dengan suami. tapi isteri tetap keraskan hati. alasan isteri, dia perempuan dan suami pulak lelaki. jadi suami yang harus uruskan semuanya.

huh! alasan yang tak boleh digunapakai okeh.

bagi aku, kita sebagai isteri memang memerlukan suami kita tapi ada batasannya. kita sebagai isteri perlu juga belajar berdikari. maksud aku di sini, kita tak perlu terlalu nak bergantung dengan suami. isteri perlu belajar drive untuk keperluan diri sebenarnya. isteri perlu belajar buat sesuatu itu sendiri seperti pergi ke kedai sendiri sebagai contohnya.

macam aku pulak, memang aku dah biasa berdikari sendiri. sebab saiful pun memang jenis kerja luar. dulu dia selalu tak ada di rumah. sejak ada anak ni saja dia banyak habiskan masa kat rumah. jadi aku macam dah terbiasa uruskan sendiri jika saiful kerja luar atau ada hal yang lebih penting.

sudah jadi kebiasaan aku, jika saiful tak ada kat rumah dan memerlukan aku keluar untuk membeli barang dapur contohnya, aku dan raina akan keluar berdua saja. memang mencabar jugaklah. tapi aku bagi raina duduk dalam troli dan aku tolak jer troli tu. senang bukan? hehe.

pernah sekali tu aku terpaksa drive berdua saja bersama raina dari rumah family di banting untuk pergi ke PJ tak silap aku. aku memang dah terbiasa drive sendirian bawak raina. maklumlah saiful kadang-kadang kerja tak tentu masa. Alhamdulilah raina jenis senang nak duduk dalam kereta jika kita pasangkan radio atau CD Al-Quran. dia memang layan habis radio dan CD Al-Quran tu. kadang-kadang sampai tertidur. so senang sikit kalau aku nak drive.

so pada pendapat aku, isteri perlu juga belajar berdikari. jangan terlalu bergantung dengan suami. cuba jadi seorang perempuan yang boleh buat apa saja tanpa bantuan suami. jangan tunjuk sangat yang perempuan ni lemah dan tak kuat. sebenarnya lelaki lebih suka dan lebih sayang dengan perempuan yang pandai berdikari tanpa banyak bergantung denganya.

perempuan kan hebat? :)

38 comments:

  1. nurul, na pun byk settle semua kerja secara menyolo,
    byr bil ke uruskan anak ke,
    sbb time kerja suami xsame cm na,
    kite kerja dia tdo, dia kerja kite tdo, hehe
    cume hr mggu je dpt manfaatkan mase bersama,
    kdang2 ade mase2 tu na jeles tgk org lain, suap ank mkn same2, masak same2, mkn same2,
    sopim same2,tp bile pikir suami na kerja pun tuk tampung keluarga gak,
    sbb dlm hal kewangan na mmg bergantung 100% pd dia je, nak x nak telan je la rase jeles tgk pasangan2 lain tu :)
    skrg baru tao, na ni pun trgolong dlm golongn wanita/ibu yg kuat n tabah gak sbb bley brdikari sdiri uruskan semuanya, hehe

    ReplyDelete
  2. kite pun nak berdikari if dah kawin nanti along.. in fact, dgn ex bf kite pun kite jarang soh dier temankan if nak gi shopping ke or nak gi interview ke mcm sesetgh kwn kite.. :-)

    yup, perempuan kan hebat.. girl power! :D

    ReplyDelete
  3. na : bagus mcm tu na. kita kena korban sikit kan? lelaki kerja kaut pun uk keluarga kan na :)

    atiqah : yeahhh girl power :)

    ReplyDelete
  4. maria tak penah drive sendiri dgn aqil..sbb aqil tak mau duduk diam dlm kereta..die akan panjat main radio pegang gearla apela..so kalau nak keluar mmg kena tunggu andry..tp kalau bab bil2 ni maria bayar sendiri..drive sendri..dlu ms tak reti drive mmg susah..nk blk kg ke ape sumer tunggu andry..

    perempuan mmg hebat..die blh menggoncang dunia..;)

    ReplyDelete
  5. maria : suka dgn ayat maria perempuan boleh menggoncang dunia. hehe :)

    ReplyDelete
  6. susah nk ckp benda ni

    terlalu sensitif

    kang ada yg terasa

    but i really hate when some of my friend

    yg dh kawen

    nk isi minyak keta pn tak reti
    sume harapkan laki

    fuhhhh
    kalau lah terjadi apa2 nanti
    mmg lah kita tak mintak kan

    kan ke susah
    dgn anak2 lagi

    i wrote bout this dlu
    teruk gak kena hentam
    sebab ada pihak2 yg terasa
    bloggers glamers di luar sane

    hurmmm

    ReplyDelete
  7. WEEN : MASA NURUL NAK PUBLISHENTRI NI PUN TERFIKIR2 TAKUT ADA ANON2 YG TAK PUAS HATI . TP INILAH REALITINYA KAN WEEN. KITA PEREMPUAN KENA BERDIKARI JUGAK :)

    ReplyDelete
  8. dari sebelum kawin now da kpun bergelar suami isteri suami mai yg akan urus kan sendiri untuk bayar bil2 semua susah nak tgk dia minta isteri dia nie tlg bayar kan biasala kaki tgn Gov nie kadang2 banyak no masa dia kan heheh ..
    tapi untuk keperluan lain walaupun untuk diri sendiri selalu mai beli sendiri buat po nak suruh bl or temankan kecuali kalau keluar bersama bawa anak 2 sekali boleh di terima pakai la kot heheheh ...
    kalau boleh jgn terlampau bergantung cuba berdikari sendiri bahagia juga pe heheh

    ReplyDelete
  9. dulu kt penah la jadi pompuan kuno 2(sori 2 say)..sume nak harapkn laki je,lesen dah bertahun tp drive nye x penah,p balik keje cam mem besar berantar berjemput tp part y ni nk sllh suami sb dia y x kasi nek public transport.sngup dtg jauh2 dri biar kt nek bus@cab.

    mujur skng dah jd pompuan moden skit,bosan nak tnggu mase free org lain sy nekad branikn dri bwk keta sndri n now bleh drive sendri nak p mane2..rupe-rupenya drive sndri lagi syok..ikut suke hati sendri :)

    ReplyDelete
  10. farah buat semua sendiri.
    ein bagi duit, farah bayar semua.
    lagi senang macam tu.pergi keje pun drive sendiri, except tgh pregnant ni dia hantar. i prefer to be an independent wife, taknak semua harap suami :)

    tapi bab buat keje rumah, sama2 ya!! :P

    ReplyDelete
  11. mai : betul tu mai. setuju sgt :)

    ReplyDelete
  12. bergantung pada keadaan masa itu, klau dpt berdua, buat berdua. kalau terpaksa solo, buat solo..ehehehe..ada waktu kita terpaksa buat sndiri, jd kena biasakan diri.

    ReplyDelete
  13. farhana : tak pe ana slow2 belajar kan? tp kalau pregnant mmg byk bergantung dgn suami. dulu masa nurul pregnant saiful yg byk hantar pi keja. itu tak mengapa :)

    farah : nurul pun prefer jd wanita yg lbh berdikari

    as : yeah jika memerlukan buat berdua buat berdua dan jika memerlukan buat solo buat solo. yg penting pandai berdikari kan as

    ReplyDelete
  14. isteri skang kena pandai berdikari utk kebahagiaan keluarga....[hehe mcm ada pengalaman lak...]

    kena tahu drive...mana la tahu kot2 suami sakit...saper nak drive bawak pi spital kan..

    kena tahu beli barang dapur....

    pendek kata...kena ambik tahu serba serbi dalam kehidupan bekeluarga....

    [time bujang ni lagi la kena berdikari...hehe]

    ReplyDelete
  15. :)
    sharil lak kalau boleh dia taknak kasi wife dia berdikari
    sbb katanya nanti bila zuris reti buat suma sdri,makanya dia tak berapa diperlukan lak.
    boleh lak camtu.hehee...

    ReplyDelete
  16. hehe.

    ngam aa kak!

    kagums, kagums.

    ReplyDelete
  17. yanie : betul ke kena amik tahu serba serbi :)


    zuris : ohh mcm tu ye mr shahril ye zuris. mcm saiful dia mmg jenis keja luar memanjang so nurul mmg dah biasa berdikari :)

    ReplyDelete
  18. hi nurul..mana leh lupa..kty ingat ..

    cuma lately ni pun kty cam sepi skit..banyak urusan

    kty pun sejak anak2 meningkat dewasa..memamg selalu buat apa2 sendiri je.sbb along bz..keje lak shift..tak menentu jadik baik x yah harap dia.yg mana leh kita buat ..kita buat ..cuma harap duit dia je.hehhehehe

    ReplyDelete
  19. sastraboy : thanks dik :) senyum lebar :)))


    atty : nasib baik akak ingat. hehe :)

    ReplyDelete
  20. hai Nurul, selalu jalan2 kat sini tapi 1st time drop komen.

    Entri yang best.
    perempuan kena pandai berdikari n kreatif. Kreatif maksudnya pandai sesuaikan diri dengan situasi dan keadaan, jangan asik nak bergantung dengan org je, sebab kadang-kadang tak semua benda kita nak harapkan pertolongan orang je.

    Me, as PJJ husband-wife yang kene jaga anak sorang-sorang kadang2 mcm dah terbiasa dengan situasi ni, sampaikan husband amik hati macam dia tak diperlukan lagi. Hihi...sebab nak conquer anak sorang-sorang. Tapi nak buat cemanakan.

    Walau apepun, wanita sekarang sangat PERLU berdikari, kita tak tau masa depan n jodoh kita dengan suami macam mana. Harapan kita of course sampai ke syurga tp itu semua itu ketentuan Allah. So, sediakan payung sebelum hujan.. :)

    sori kalau tersalah fikiran, ini pendapat peribadi saya.:)

    ReplyDelete
  21. untung nye dapat isteri serba boleh.. ^^ kalau suami dah boleh buat sendiri qah biarkan je.. lainlah if rafiqy minta tolong baru qah tolong.. tihihi~

    betul-betul suami isteri harus tolong menolong.. kita isteri kena ringankan beban incik suami.. ^^

    ReplyDelete
  22. fasya : betul tu setuju. nurul pun dah biasa berdikari sbb suami jenis keja luar je selalunya


    atiqah : untung qah :)

    ReplyDelete
  23. Setakat ni banyak bayar pakai online. Adi ada Maybank2u, so senang sket.

    ReplyDelete
  24. hid : nurul smpi skrg tak ada maybank2u . hehe :)

    ReplyDelete
  25. hihi..bab2 berdikari nie...susah sikit la nk ckp kn.
    tp lylie smpi skrg x pndai isi angin kt tayar kete....bkn x pndai tp mls nk amik tau..coz mase zaman bujang abh tlg buat...now suami plk buat....tp benda2 lain buat juga sendiri...

    ReplyDelete
  26. lylie : pasal isi angin tayar tu nurul tak berapa pandai gak lylie. hehe. masih belajar jugak tu.

    ReplyDelete
  27. sampai sekarang takut nak drive tau nurul, mmg susah cos terpaksa rely on hubby je nak ke mana² kan. kena la gak beranikan diri pasni.

    ReplyDelete
  28. setuju! samalah kita hubby selalu out station. memang banyak nak kena buat sendiri. tapi apa ada hal. masa tak kahwin dah biasa independent so ok je :)

    ReplyDelete
  29. wardah : tak pe slow2 beranikan diri ok fie :)


    ederq : boleh geng la kita kan. nurul pun masa belum kawin masa zaman bercinta dah terbiasa berdikari gak awak :)

    ReplyDelete
  30. perempuan kena beljar berdikari utk persediaan apa jua keadaan :)

    ReplyDelete
  31. yela yela..
    minggu depan daftar belajar bawak kereta... :P

    ReplyDelete
  32. hana : yeah betul tu


    kid : wahh best tu nak belajar bwk keta. caiyok2 kid

    ReplyDelete
  33. nurul, husband saya xkeje outstation,tp saya nak gak berdikari..tp husband saya xbagi,kalu nak g kedai dekat pon die nak hantar...bukan xnak die antar,nanti die suroh cepat..ala baru nak belek2, nak tengok2 da xder mase..mcmner ni Nurul

    ReplyDelete
  34. suzie : ada gak lelaki jenis nak tunjuk dia hero dan tak bg ppuan berdikari kan awak? best mcm tu kan

    ReplyDelete
  35. dulu sebelum kawin i mmg berdikari. tp dg kawin ni ntah ah mcm spoiled sgt psl tahu my hubby always ade tuk i. kena berdikari balik ah. huhu.

    ReplyDelete
  36. btul tu long...skr ni pompuan kne berdikari..mcm kite pon hanis tlampau la kuat kje..event time tgh preg ni pon die slalu balik mlm..kadang2 boring jgk..tp, dh biase..die xde..ape lg..kite lepak je la kt rmh.hehe

    dulu pon mse mule2 kawin xpndai bwk kete,,tp, kite gagah kan jgk blaja.dn akhirnye dh jd pemandu yg pro..haha..dulu sush xreti bwk kete..nak balik tnggu die ambk.sorng2 tnggu kt office smpai kul 8 mlm pon ade..byangkan la..kite dh la kje gomen.pkul 5 org dh lumbe2 balik..

    tp, skr tidak lg..:))

    ReplyDelete
  37. nurul, sgt best entri ini, selalo singgah blog nurul even blog nina sendiri hampir terkubur,tapi this time nk drop jugak sbb nurul bt nina rasa nina mmg seorg wanita, isteri, ibu, anak n pelajar yg sgt hebat, nina puji wanita2 yg sama or seakan2 seperti nina..credit jugak utk suami tcinta sbb die lelaki tbaik yg nina pernah kenal..
    kerana dia beri nina sepenuh kepercayaan utk mguruskan rumahtangga n kewangan keluarga,kepercayaan dia pd diri nina tidak ada tolak bandingnya, kepercayaan suami pd isteri sepenuhnya sgt membt nina yakin utk hidup seperti sekarang,keyakinan nina utk idup berdikari sebagai isteri kpd seorg anggota polis yg kerja sgt tidak menentu membuatkn nina sgt yakin dgn diri sendiri yg nina mampu bt segala urusan seorg tanpa dia..din seolah2 mengajar nina supaya jd berani, bagi nina yg sudah berkahwin, suami adalah semangat untuk kita terus berdikari..wanita zaman sekarang wanita yang hebat, kerana lelaki yg baik, kita mampu jd yg terhebat..

    ReplyDelete
  38. fad : kamu untung :)


    ain : tu la along bangga ain dah pandai bawak kereta


    nina : teruskan usaha nina tu ye.

    ReplyDelete