Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, December 20, 2010

13 bulan Raina Evaqairina

Bak kata atok raina 'ini amoi banting'. ku terima anakku bermata sepet :)

Selamat hari isnin semua :)

ikutkan hati aku malas nak update blog aku hari nie. tapi apabila blog walking ke blog rakan-rakan yang lain, tiba-tiba tangan ni gatal nak menaip. lepas tu bila check akaun nuffnang tengok amount makin bertambah, lagilah tangan nie gatal nak menaip. haha. anyway thanks nuffnang :).

semalam, genap umur raina 13 bulan. mama dia tak mahu letak perkataan setahun 1 bulan tu sebab masih anggap anak dara dia ni baby lagi. haha. tiba-tiba rindukan raina semasa dia baby dulu. oit nurul dulu masa anak engkau masih baby engkau selalu mengeluh bilalah raina ni nak besar . raina, cepat sikitlah besar. senang nak jaga raina nanti. ni bila raina dah besar engkau cakap rindu pulak kan? apa kes? haha.

bila anak dah pandai jalan ni, aku rasa macam makin sukar nak control raina. sekarang ni pulak raina dah pandai berlari-lari anak. lagi sukar nak control. aku dok main kejar-kejar pulak dengan dia. tapi aku tak kurus-kurus jugak. macam ni jugak aku. alahai.

sekarang bila aku marah ke atau tegur raina, raina dah pandai 'babab' kita balik. contohnya last week, aku brain wash raina. eh macamlah raina faham kan kalau aku brain wash raina. haha.

aku cakap lebih kurang macam ni "raina jangan asyik nak menangis je. mama balik kerja penat. mama pergi dapur sekejap pun nak menangis. dah lah papa kerja. habis tu macam mana mama nak sembahyang? nak kemas rumah semua kalau raina asyik menangis je. kan dari dalam perut lagi mama dah pesan jangan notty-notty. raina kena jadi good girl. now raina dah big girl tak elok selalu nak menangis je"

korang tahu tak apa reaksi raina?

dia jelir lidah pastu raina cakap "huh huh" pastu dia 'babab' tangan aku. kadang-kadang raina gigit aku. puaslah aku kena gigit oleh raina. alahai raina oh raina. tapi raina budak kecik manalah raina faham sangat kan apa yang kita cakap.

cuma yang bestnya sekarang raina dah boleh diharap. jika aku suruh ambilkan botol susu ke soothers ke, raina faham apa itu soothers apa itu botol susu then raina pergi ambil apa yang kita suruh.

jika dia menangis kita cakap "raina, stop crying". nanti raina senyap then raina pandang muka kita tapi kang tak lama tu mulut raina akan bising. aku pun tak faham apa yang raina cakapkan. layan je lah ye. haha.

jika raina selesai minum susu ke atau makan pisang ke atau apa-apa je lah then aku cakap "finish already?" raina akan jawab "dah ma ma ma"

itu lah macam orang tua-tua cakap budak-budak sekarang ni makin bijak. ada je akal dia. tak pe lah dah kata budak-budak kecik. macam-macam kerenah dan keletah mereka kan? apa-apa pun aku seronok melayan kerenah dan keletah raina ni.

untuk RAINA EVAQAIRINA,
Happy 13 months. i love u amoi banting (gelaran atok raina) :D


Terima kasih pak usu ambilkan gambar Raina :)

Geng bas sekolah. mereka ini sebaya. Pertandingan lumba lari bersama Insyirah :)

33 comments:

  1. suka tgk gamba raina yg last tu..geram okay..

    ReplyDelete
  2. yelah kan.budak2 sekarang memang pandai.ada2 je akalnya.
    autie dari dulu jeles ngan rambut raina.geram nengok.

    ReplyDelete
  3. ooo...raina dah pandai babab mama balik ya...sama la marissa...bila jue bebel kat dia, dia jerit balik kat jue...eee sabar jer la nurul :D

    ReplyDelete
  4. raina dah 13 bulan. khalish pula genap 15 bulan harini. cepat sungguh masa berlalu kan? tak puas taoooo~

    ReplyDelete
  5. hehe comelllll! insyallah raina nanti dh pandai ckp lg akak seronok nak ajar dia perkataan baru kan hehe ;))

    ReplyDelete
  6. WOW PNDAINYE "AMOI BANTING " NI SEPET PON COMELL KN.
    HIKS. GERAM .

    ReplyDelete
  7. maria : nurul pun suka gmbr tu maria



    zuris : tu lah mcm2 akalnya. bab rambut ni tah lah zuris ikut belah mana kalu ikut rambut nurul n saiful bukan tebal mana pun. ikut ummie ngah dia kot. hehe. syukur Alhamdulilah :)



    jue : aah jue dah pandai babab kita balik. sabau je lah. hehe :)

    ReplyDelete
  8. sama baya tp insyirah nmpk lg besar dr raina. :)
    anak buah sy umur dia pun lebih kurang raina. disebabkan dia duduk dgn kami semua, dia dah boleh ingat nama panggilan pakcik & makcik dia. best giler rs nyer. hihi.

    ReplyDelete
  9. raina macam muka ayah dia kot eak nurul.. hee~ geram betul tengok raina.. dah besar daa dia..

    budak2 cepat belajar kan..

    ReplyDelete
  10. haha debab tao gmbar raina yg last tu..
    hehe geramm..
    terkedek2 je bley lari..adeshh xsbr nk tgk zarif plak ni
    hehe
    slamat ulang bulan ke 13 raina!

    ReplyDelete
  11. intan ; tu lah tak puas kan dan rindu masa mereka ni baby :)


    asna : tu la skrg pun dah teruja asna.


    as : tu lah sepet atok dia panggil amoi banting. hehe :)


    afeeqa : tu la insyirah badan dia besar sikir. raina mmg dr dulu badan dia kecik afeeqa. wahh anak buah ingat nama tu best ye :)


    atiqah : aah qah raina byk ikut muka papa dia :)

    ReplyDelete
  12. alololo...terus lah ter'rindu' anak sendiri T__T

    ReplyDelete
  13. comel gilo amoi banting nih...dah pandai nak babab2 mama eh?hehe..comel...

    ReplyDelete
  14. zarif : tunggu zarif pandai jalan. boleh main kejar2. hehe :)


    as : aku pun kalau kat tmpt keja fikiran ingat anak je :)

    ReplyDelete
  15. alololo cute nye Raina ni. sabar je la kan Nurul, Fie pun sekarang asek perang je ngan Kakal

    ReplyDelete
  16. nads : thanks nads :) aah dah pandai babab mama dia

    ReplyDelete
  17. raina menjerit. kite pon mcm nk menjerit sama tgk gambo tue..heheh =p montelnya Insyirah...wuwuwu...

    hepi 13 months Raina! =D

    ReplyDelete
  18. aalaaa..comelnye raina.....pandai jugak raina balas nalik eik nurul..klu mirza bile kite marah..dier wat muka dono..pastu bebel..alalaaaa...
    sabar jelah

    ReplyDelete
  19. cpt je kan mse berlalu...raina b a good girl yep

    ReplyDelete
  20. agak-agak ape reaksi harraz bile jumpe Raina.Haraz xsuke main dengan budak perempuan...Raina nak kawan dengan Harraz tak?

    ReplyDelete
  21. bijak lah raina..clever girl..gud gud gud

    ReplyDelete
  22. wardah@fie : perang dgn kakal? ala2 manja gitu kan? hehe



    sherena : thanks sherena. tu lah kalau tgk gmbr tu nurul pun rasa nak ikut jerit. hehe


    mun : raina ni dia 'babab' kita balik. kdg2 dia wat tak tahu gak. tp tgk mood raina jugak lah.


    farhana : kan? cpt masa berlalu :)


    suzie : raina dgn sesiapa pun dia nak kawan suzie. hehe


    yun : thanks yun. semoga raina menjadi good girl. hehe :)

    ReplyDelete
  23. Raina nampak dah besar sungguh!

    Tak nak Myiesh besar. Huhu.

    ReplyDelete
  24. oloh olohhhhhhh tomeinya dia.

    hah pangai mmg macam qies.selalu ngada2 bile mama baru alik keja.nak babap pon tak smpi hati sbb dia pandai wat moke cheeky.haha

    ReplyDelete
  25. hannah : kan? rindu masa anak masih baby :)


    yat : tu la raina dan qies pandai buat memek muka. nak marah pun marah ala2 manja gitu. haha

    ReplyDelete
  26. byk akal dh Raina skr yeh..mest sronok layan die time2 mcm ni kan along..hehe.smoge raina jd bdk yg dgr ckp org tua..bijak & pndai smpai bile2....~aminn~

    ReplyDelete
  27. nurul..mun tag nurul untuk join contest

    ReplyDelete
  28. makin comel anak dara awak..suke tgk tergedik2 lari...comel ohw sungguh:))

    ReplyDelete
  29. comelnya raina...amoi banting, gelaran kelas gtu..hehhee

    ReplyDelete
  30. suka gmbar raina yg last
    ketawa riang sepenuh jiwa
    eeeiiii
    geram..geram
    siap la nanti jumpa.. habis kena picit2..

    kalau raina gigit sakit tak nurul
    ke dia gigit main2 je

    ReplyDelete
  31. ain : tu la dah byk akal raina skrg ni. suka layan kerenah keletah raina :)


    mun : thanks ye mun tag nurul :)


    maya : nurul pun suka tang raina berlari2 anak tu. hehe :)


    nini : gelaran tu kelas ke nini? hehe :)


    dayu : sakit dayu. raina gigit2 kaw2 tau :)

    ReplyDelete
  32. selalunya amoi ni kurus..
    tapi amoi banting sorang ni debab..
    pipi bulat..!!!!

    geram geram..!!!

    ReplyDelete
  33. kid ; haha ni amoi versi dak kecik :D

    ReplyDelete