Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, December 17, 2010

Entri pendek (2) : Goverment atau private?

Sejak dua menjak nie keinginan aku untuk mencuba nasib di sektor gov makin membuak-buak. aku rasa sudah cukup kot pengalaman aku berkerja di sektor private nie.

mana-mana kerja tidak kira gov ke private ke semuanya ada tekanan kerja kan? cuma bezanya mungkin dari segi tekanan tu besar atau kecil saja. aku pun tak mahu komen banyak-banyak sebab aku tak pernah kerja gov. tapi untuk pengalaman kerja di sektor private bolehlah aku ulas panjang lebar.

nantilah next entry jika aku rajin aku ulas panjang lebar. cuma aku nak tanya pendapat korang, aku lulusan SPM, STPM, diploma juga degree. kalau aku nak kerja gov, lulusan mana satu yang patut aku guna? sebab aku dah try semua lulusan aku ni tapi apasal macam payah sangat nak lepas masuk kerja sektor gov ni ye?

ok itu saja.

41 comments:

  1. sy penah keje gov..tp smbilan..syok jugala..x byk kje..gov la katekan....susah nk dpt coz, rmai yg minta..even degree pn rmai mintak pe lg yg spm kn...try SPA n rajin view laman web2 gov... ^_^

    ReplyDelete
  2. ayin : saya dah apply guna SPA tp konfius nak guna lulusan mana

    ReplyDelete
  3. try degree la nurul sbb gaji lebeh skit. nak naik pgkt pon senang..

    ReplyDelete
  4. spa payah nak dpt. cuba try bukak website badan berkanun depa xpki spa. possibility utk dpt tu lebih sikit. kalau spa rasenye boleh pki satu lulusan je tp kalo apply jabatan berkanun, katekan ada semua peringkat kelulusan, cuba je pki mana yang ada.
    nurul ada diploma and stpm kira occay la tu. fad ni ada spm dgn degree je. nak jadi pengawai terus payah gila terpaksa start dari bawah pki spm.
    nak kata rilek sgt kerja gov ni tak jugak. ikut bahagian. mcm fad kt sini tgk pegawai bhgn admin & finance ni boleh tahan stress jugak. meeting smpi 11 mlm. sebbaiklah i kerani je. :)

    ReplyDelete
  5. elok apply lulusan degree..
    klo nak start dr bwh takut nnt susah nak tukar or minta ke gred lain..
    nak minta keje gov mmg susah lagi2 spa
    better apply badan berkanun or tgk vacancies yg ade dkt dlm news paper, lagi2 time paper hari ahad.

    ReplyDelete
  6. sha : ikut hati n nak gaji besau mmg nak guna degree kan

    ReplyDelete
  7. hurm...mun pon sama jugak mcm nurul....teringin sgt nak msuk gov..tp tak dpt2..mgkn belum ader rezeki kita lagi nurul...takpe teruskan berusaha..guna lulusan degree lah nurul....

    ReplyDelete
  8. hai kak nurul...hehe...pd pndpt sy depend pd jwtn yg akk nk mohon tu kot...mcm sy ni juz ade SPM je,so mntk kerani je la...(^_^)

    -aini-

    ReplyDelete
  9. Myself pon dh try a few times. Pegi test pon dh 2 kali. Tapi stakat pegi ngabiskan minyak je la... Dah yg apply tu punye ramai sampai penuh dewan. Bkn 1 dewan lak tu. skali test sampai 2-3 dewan.

    Sudahnye, mkn gaji je la kat sini. Org govt mmg tk nk amik saya kerja kut?

    ReplyDelete
  10. fad : ohh fad keja gov ye? best n untung fad


    e*ain : nurul guna spa buat mcm ni la awak


    mun : hrp2 ada rezeki kita kan



    anon @ aini : minta degree mcm susah nak dpt pulak

    ReplyDelete
  11. nurul mmg payah sgt2 nak masuk gov nih nurul mai try SPA sampai sekarang x ada apa2 sakit je hati .. sedang ejad keje gov . mai pernah masuk gov lepas spm kejab je itu pun jabatan kebajikan sebab ada org dalam entah cam mana mai nie mengong kot tak mau sambung sampai la sekrang tak lepas2 da bosan plak rasanye ..

    ReplyDelete
  12. spa apply pki degree.

    kalau badan berkanun xsalah start dr bwh sikit, try pki diploma gred 29. kalau ade rezki insyaAllah boleh naik, mcm fad ni 17 je mmg payah lew nak naik trus 41. tp fad xkesah sgt janji kerja, rezki masing-masing kan.

    ReplyDelete
  13. jehan : tu la nurul dah pi exam ptk tu 2,3 kali utk gred 41 kot tak lepas2. ramai yg minta kan


    mai : tu la pasal kan. hrp2 ada rezeki nak keja gov kan. ada pencen. hehe


    fad : tu la last week nurul isi spa guna diploma . nak tgk boleh lepas ke tak

    ReplyDelete
  14. nk mintak gov pakai diploma dulu kak..slalu nyer ssh siket gune dgree..klu dh keje de terbuka kenaikkan pangkat baru k.nurul apply gune dgree...de yg diploma mintak pun pakai spm....kwn zura de yg dpt gov pakai dgree tp untung sabut timbul untung batu tenggelam...

    ReplyDelete
  15. kalau guna bwh dr degree mcm rugi sbb dh lama keje private. nnt gaji tak masyuk sgt hehe.

    spa mmg susah sket... kalau ade rezeki baru dpt sbb ramai yg mintak. xpun mmg kena try agensi2 gomen la... yg byk advert kat utusan mingguan ;)

    ps. gomen byk keje :D

    ReplyDelete
  16. try badan berkanun mcm kata nrfdlh. guna degree terus je nurul. klu gune lain, gaji ciput lak. jwtn pon klu diploma, pen.pegawai jelah.

    degree- blh jd pegawai. mana tau rezeki nurul.. =)

    ReplyDelete
  17. hah samalah, bila apply pakai high level org kata nnt govt tak nak ambik. bila apply ala2 SPM, ahaha.. lg lah tak lepas.

    ReplyDelete
  18. keja gomen nie
    nk kate tak byk keja
    tak jugak

    ween dh berkerja di dalam kedua-dua sektor

    even memula dpt offer gomen
    ween mtk tangguh selama 3 bulan sebab sayang nk tinggalkan keja lama

    ape pun

    percaya kepada kebolehan diri sendiri

    and ween rasa nurul kena try apply
    guna dip dulu

    kalau tak dpt nnt
    guna degree
    and last sekali baru guna spm

    ;)

    ReplyDelete
  19. saya cadangkan gune degree..nanti dapat jadi bos mude..hehehehe...pangkat pegawai.boleh tolong kawan-kawan sahkan dokumen apply keje or school adik-adik.hehehehe
    usaha tangga kejayaan Nurul.susah nak masuk gomen.bertahun try,akhirnya dapat gak.da hampir putus harapan

    ReplyDelete
  20. sy dpt kjer gov lepas skali jer mintak.mgkin sbb mase tu kekosongan mmg ader.dan mungkin juga rezeki..xkesah mohon pkai aper2 sijil pun tp yg penting kene tunggu kekosongan

    ReplyDelete
  21. nurul nk keje gov? bagus juga...lylie sempat keje swasta 7 bln jew..tp best kn swasta..gaji naik setiap thun byk.....ade bonus lg..keje gov gaji naik seratus jew sethun....pas tu kalau x naik pangkat gaji maintain la cm tuh smpi pencen...ade ptk..ade induksi..ade mcm2 lg la....kalau org bidang cm kite nie..keje selalu blk lewat...byk outstation...byk kursus...byk benda la...tgk la keje jabatan mane kn.....tp mase depan tuh ter jamin la......kalau da retired ti dpt duit pencen kn......

    mintak la gov guna degree...lg tinggi kite blaja lg senang nk naik....guna spa memang susah...cr badan berkanaun atau agensi...rajin2 la buka web dier? nurul based on grafik kn? x penah mintak Kraftangan? cth....coz lylie keje kraftangan....rerajin buka websites k coz every year ade je jawatan baru.... selamat mencuba n bekerja.....

    nk lg mudah kena cr kabel bawah tanah coz tgk lantikan baru sekarang byk guna kabel...ape pn rezeki ade di mane2 kn....

    ReplyDelete
  22. degree..sbb nnt gaji based on kelayakan
    erm ade best ade yg xbest keje gov ni..
    yg penting carik keje yg sesuai ngn minat

    ReplyDelete
  23. nurul try apply banyak kali kat spa..jangan putus asa...insyallah ade rezeki tuh....

    ReplyDelete
  24. Nurul, saya rasa bergantung pada rezeki masing2. Masa saya apply dulu, trus panggil exam, lepas tu PAC, lepas tu interview dan dapat. Mmg rezeki sangat2. Saya pernah kerja di private dan sekarang government. Kalau nak compare, dua2 pun ada pros & cons, dari segi stress kerja pun sama, stress tetap ada, degree kestressan tu je lain :-)

    Percaya pada rezeki k. Good luck!!

    ReplyDelete
  25. gov atau private masing2 punye cabaran yg tersendiri. jgn ingat keje gov tu mudah k...kalau dah melibatkan 'manusia' yg punyai perasaan, panas hati..hasad dengki, mmg smua pun jadi sama :)
    cume gov mungkin byk kelebihannyer, tp kalau private pun ade jgk kan :)

    ReplyDelete
  26. zura : tu la rezeki masing2 ada yg senang sgt dpt gov guna degree kan? hehe


    fizz : ohh gov byk keja ke? private pun sama kan. mcm nurul ni pun time byk keja boleh tahan jugak byk nya


    sherena : kalu jd pegawai best sikit kan? hehe. mood berangan je :) tp mana tahu impian termakbul. ececeh.


    as : tu la ramai yg kata payah kalu guna degree. yg apply guna spm melambak2 kot


    ween : thanks ween bg pendapat. nurul dh try degree payah tau. ni nurul try diploma. wahh boleh tangguh2 ye kalu keja gov. best betul kan


    suzie : tu la nurul dah hampir putus harapan tp nurul try jugak. suzie thanks ye bg pendapat


    nadya : tu la kan rezeki masing2 kan? hrp nurul pun ada rezeki mcm tu



    lylie : ohh lylie keja kraftgn ke? ok nurul akan selalu cuba bukak website jabatan mana2 tp sebelum ni pun nurul dh apply byk jugak


    aziyana : ada jugak dulu guna degree tp mcm susah nak lepas exam ptk tu


    nads : dah hampir putus asa nads tp ni nurul gagahkan jugak diri nak apply gov


    mawar : beruntung nyer kamu mawar. nurul pi exam ptk tu tak lepas2 la mawar

    ReplyDelete
  27. nurul ana dulu guna SPM je.(ade diploma) mmg payah nk dapat bila guna dip ni. dah nk dekat 10 kali pegi interview guna dip...last2 yg spm jugak melekat.

    fyi, esok ngan ahad ada karnival belia kat putrajaya ni. ada open interview kalau nak masuk sector gov.. cuba2 la riki kat internet...

    ReplyDelete
  28. hanie : tu la sebenar nya sama je kot gov n private stress keja tetap ada kan. hehe


    ana : unutung ana. ohh ada karnival ke? harus pergi ni. thanks ye ana bg info :)

    ReplyDelete
  29. saya masih nak layan lagi sektor private ... hehe ... tapi takut nanti satu masa tak sempat nak apply gov dah ... apa2 pun ... dkt mana2 pun, all the best ;)

    ReplyDelete
  30. pada pendapat saya, guna degree le..better sebab bagi saya rugi kalau nurul apply pakai SPM..saya ada sorang kawan lama keje swasta, pastu dia masuk badan berkanun..gaji dia tinggi snagat..based on experienced..btw u can klik at this link http://jawatankerjakerajaan.blogspot.com/..salam

    ReplyDelete
  31. lu kena pakai sikit orang dalam ni.bukan taktik kotor.tapi strategi...

    ReplyDelete
  32. nurul : saya penah keje govt..be it in badan berkanun atau sambilan atau persekutuan.. tapi i chose to kluar and stay kat private ajeklaa..:))

    p/s : nasihat saya : apply guna dgree sbb kat govt, mcm pntingkan sgt gred tu..yg gred bwh2 slalu dipandang sepi.. my 2 cnts:))

    ReplyDelete
  33. humm susah la nak dpt keje gov ni nurul. and kalo apply guna spa nanti kena dok kat putrajaya lak. haih kesian kat org yg mcm sy yg dok nun kat jb nih

    ReplyDelete
  34. Nurul,
    Raihan rasa Nurul try pakai dip dulu. mana taw kali ni sangkut. sebab kalau dh masuk gov [x kira jawatan utk gred apa pun] dah mudah kita nak naik sbb dah ada dlm service. x kisah lah if mula2 gred rendah sikit sbb bila dh ada dlm gov dah senang nk upgrade diri sendiri.

    Hopefully ada rezeki Nurul dlm gov.

    ReplyDelete
  35. farEast : ok la bro if bro selesa nak keja private mcm kita tiba2 terasa nak keja gov


    norazrina : thanks awak. tp nurul hari tu try guna diploma awak.


    un phat lee : ramai yg ckp kena guna org dlm senang masuk kan sektor gov


    maya : ohh penah keja gov ke? kdg2 kalau offer private ok org pilih private kan tp nurul konon2 nya nak keja gov sbb nak pencen. hehe



    sha : eh kalau isi melalui spa kena keja area putrajya je ke sha? baru nurul tahu


    raihan : tu la hari tu nurul apply spa guna diploma. hrp ada rezeki nurul nanti :)

    ReplyDelete
  36. guna degree la nurul
    baru seronok, masuk trus gred 41
    ikut rezeki gak nurul
    mcm dayu ni okay lah
    rezeki dpt cepat
    ekwan tu, jenuh gak menunggu...

    tp kalau dh lama kat private gaji mesti dh ebsar
    nanti masuk gomen gaji drop.. tapi kalau sanggup, ok je

    bak kata fads, nurul try badan berkanun la
    SPA mmg lambat la

    ReplyDelete
  37. dayu : tu lah dulu nurul ada apply guna degree kena exam gred 41 tu tp susuah betul lah exam tu

    ReplyDelete
  38. nurul..sy pun di sec gov.. tp keje tuk kelulusan spm jer..iview time final yr degree..syukur nge kj nie walau x setaraf nge kelulusan yg kt ade.. ermm.. nurul try la tuk dip n degree.. bese nye ia akn combine jawatan tue..

    ReplyDelete
  39. nurul, nak masuk gomen ni ikut nasib. selalunya kalau kita apply pakai degree, tapi mintak post yg pakai diploma je , insyaAllah dpt. mcm farah ni memang rezeki kat gomen kot, dah keje gomen pun still spa panggil utk interview lagi. tapi tak larat nak g interview dgn perut memboyot ni..hehe

    ReplyDelete
  40. farah : untung farah ada rezeki farah kan? hrp2 ada rezeki nurul nanti :)

    ReplyDelete
  41. gomen payah dapat kalau xde org dalam.NYAMPAH!

    ReplyDelete