Belanja Raina Raifa ais krim

Tuesday, December 21, 2010

Entri pendek (3) : Kidal atau tidak?

Aku seorang yang kidal. dalam keluarga, aku seorang saja yang kidal. dan mungkin kebetulan kot, saiful juga seorang yang kidal. dulu masa mula-mula kenal dengan saiful kami sama-sama bantai gelak. "eh kidal jugak ke?" haha.

persoalannya : adakah anak aku raina pun akan kidal? kalau tengok dari segi dia mengambil barang ke atau pegang sesuatu barang ke kadang-kadang aku tengok raina menggunakan tangan kiri dan kadang-kadang menggunakan tangan kanan. tapi tok wan raina cakap tengok gaya macam ada potensi raina ni mungkin seorang yang kidal.

aku tak ada jawapan untuk itu. tunggu raina dah pandai menulis, melukis, mewarna semua tu baru aku tahu adakah raina seorang yang kidal atau tidak.

P/s : aku pakai jam tangan sebelah kanan :)

39 comments:

  1. zuris pun pakai jam tgn kanan tp saya tak kidal! :)
    lagi selesa pakai belah kanan.

    haa..camne ek nak tau kidal ke tak?atau kata kysha cam kidal sebab apa2 mesti tgn kiri.kalau genggam pun tgn kiri yg kuat.tp kami berdua tak kidal.blh ke kysha kidal?hmmm...

    ReplyDelete
  2. sha tak kidal, tp sha pakai jam belah kanan. :)

    ReplyDelete
  3. same la kite nurul kidal...sy pn sorg dlm keluarga kidal..
    tp klu belah mertua sana,FIL sy kidal..

    sy pn nk tgk nnti aryan mcm ne..
    KIDAL or KANAN..

    ReplyDelete
  4. zuris : oh zuris pakai jam sebelah kanan jugak. hehe. tggu kysha besar dah pandai pegang pencil ke pen baru kita tahu dia kidal ke tak. hehe :)


    sha : oh ingatkan org kidal je pakai jam tgn sebelah kanan. hehe :)

    ReplyDelete
  5. orang cakap kidal ni cerdik and creative..

    ReplyDelete
  6. ana : nanti tgk samada aryan kidal ke tak ye. hehe :)


    siti : mungkin kot sbb nurul suka perkara berkaitan art :)

    ReplyDelete
  7. along: kite pun pakai jam tgn sebelah kanan. xselesa pakai sebelah kiri. nanti nak masuk toilet, jam tu kene air. :P

    ReplyDelete
  8. kak nurul cube bagi raina pen ke pensil ke, tgk die amik gune tgn ape. hehe.
    memandai jek :P

    ReplyDelete
  9. kami 2 tak kidal dan takdak keturunan kidal tp aqil kalau ambik barang mst ambik dgn tgn kiri dulu..nampak tangan kiri die lagi 'ringan'..

    boleh ek srg je kidal dlm ahli keluarga?
    maria pun pakai jam tgn kanan..selesa mcm tu..

    ReplyDelete
  10. dulu kecik2 Naurah nmpk mcm kidal sbb sllu amek apa kite bg kt dia tgn kiri.

    now a confused kidal ke tak sbb dua2 tgn pon dia aktif pakai..hihi =p

    ReplyDelete
  11. ohh! damia pun kidal tp xsure lg sebab kdg2 dia ade jugek guna tgn. hihihihhihihi.....

    ReplyDelete
  12. zarif kidal kot nurul,
    semua kuat belah kiri,
    kaki n tgn,
    belah kanan cm malas je nk angkat, ahha
    tp no wonder la sbb babah dia kidal, hehe
    :p

    ReplyDelete
  13. saya kidal jugak.boleh bukak fan kidal la

    ReplyDelete
  14. saya kidal tapi saya pakai jam tangan kiri hihihih...

    susahnye orang kidal ni klu zaman2 study dl dapat meja lipat...kenangan oh kenangan

    ReplyDelete
  15. atiqah@aqua : oh pakai jam tgn sebelah kanan juga ye :)



    farhana : idea yg bagus. nanti akak nak try jugak la. hehe :)


    as : wahh sama lah kita yo :)


    maria : entah2 aqil kidal kot? aah dlm family nurul sorang je kidal


    sherena : hah tggu naurah besau sikit baru tahu naurah kidal ke tak ye . hehe


    fiza : hah apa kata kasi damia pengang pensil ke pen. hehe


    na : ohhh tah2 zarif kidal. hehe


    suzie : yeah kidal jugak ye? boleh lah kita bukak club ye :)


    purple_luv : ohh kidal jugak? aah kdg2 mcm payah nak buat keja sbb kidal contoh pegang pisau ke. hehe

    ReplyDelete
  16. Nak comment jugak!

    Saya pun kidal. Dalam family, saya 3 beradik kidal. Mak, ayah & sister tak kidal. 50-50. Haha.

    Tengah tengok Myiesh kidal ke tak. Hope kidal. (Kenapa hope? Hahaha!)

    Orang kidal pakai jam tangan belah kanan, sebab kalau pakai tangan kiri, nanti bila menulis jam akan bergesel dengan meja.

    Orang tak kidal pakai jam tangan kanan kenapa eh?

    misha.w, sila jawab! Hihihi.

    ReplyDelete
  17. hannah : mari kita bukak club org kidal. ramai jugak yg kidal ni. kenapa hope myiesha kidal? hehe :)

    ReplyDelete
  18. haha comel je masing2 gelakkan masing2 kidal... aku kanan tp pkai jam kiri ohhh...

    ReplyDelete
  19. aku kidal gak! haha..husband tak tapi MIL kidal, nenek aku kidal

    tapi aku menulis kidal, bila iron baju tangan kanan plak

    and aku ada satu masalah

    benda ni memang semua family tau..jadi bahan lawak jenaka plak kat depa

    aku tatau beza kiri dengan kanan weihhhh!!!!

    hahahaha

    wajib aku up entry pasai ni..thanks nurul!! peluk cium kat raina..

    ReplyDelete
  20. as : hah ada jugak org tgn kanan pakai jam tgn kiri ye. hehe :)



    raina : la ko tak tahu bezakan ke beb? hah apa kata ko buat entri pasal ni. hehe :)

    ReplyDelete
  21. haha.agaknya semua orang kidal camtu.kita sama la.maybe nk differentiate senang kot.haha.ntah

    ReplyDelete
  22. no wonder la nurul ni kreatif.org kidal sllu kreatif ..akmal tu pun mcm kdg guna tngan kiri.dlm famili shima takde kidal.belah husben adik dia kidal

    ReplyDelete
  23. saya tak kidal dan pakai jam belah kiri..:)

    ReplyDelete
  24. hannah: sbb belah kanan mcm best, bile pakai belah kiri rase mcm beratttt jek.

    err.bole diterima tak jwpn tuh? hahaha

    ReplyDelete
  25. misha.w: Ohh hari ni barulah I tauuuuu. Hihi.

    I pun confuse kiri & kanan actually. Kalau naik cab, punyalah haru nak bagi direction masuk ke area rumah.

    Rasanya ramai kot orang kidal yang confuse. :P

    Nurul confuse tak?

    ReplyDelete
  26. selamah : agaknya lah awak. hehe :)


    shima : agaknya la shima. nurul mmg suka berkaitan art :)


    faysha : selalu org tgn kanan pakai jam sebelah kiri kan


    sha : boleh diterima lah tu kot. asal kan jawab soalan hannah tu. hehe :)


    hannah : nurul selalu confuse jugak. lagi2 kalau bawak kereta selalu sgt salah bg signal. hehe. eh hannah perjumpaan bersama dayu semua jadi. jom join ok.

    ReplyDelete
  27. erm..nmp gaya ade potensi besar raina pun turut kidal..:D

    ReplyDelete
  28. same me too! sy dgn husband pun dua2 kidal

    ReplyDelete
  29. huhuhu..
    kidal kot..
    dalam family kid pulak..
    emak dan adik bongsu kidal..
    haqq pun ada ciri-ciri pewaris kidal.. :P

    ReplyDelete
  30. farhana : tu la pasal mcm ada potensi je kan raina kidal. hehe


    erlyda : eh sama lah kita suami isteri kidal. haha


    kid ; tu la maybe kot raina pun turut kidal. wahh potensi jugak tu haqq akan kidal. hehe


    yanie : kalau tgk nurul menulis mesti yanie gelak. sbb nurul pegang pen tu mcm pelik je cara pegang pen tu :)

    ReplyDelete
  31. farhana : tu la pasal mcm ada potensi je kan raina kidal. hehe


    erlyda : eh sama lah kita suami isteri kidal. haha


    kid ; tu la maybe kot raina pun turut kidal. wahh potensi jugak tu haqq akan kidal. hehe


    yanie : kalau tgk nurul menulis mesti yanie gelak. sbb nurul pegang pen tu mcm pelik je cara pegang pen tu :)

    ReplyDelete
  32. cik epal : sbb mungkin anda menulis tangan kanan kot cik epal :)

    ReplyDelete
  33. my eldest son kidal.. we both hsbnd & wife & the kecik one tak kidal.. maybe yg sulung tu amek from my brother kot..sbb die sorang jek kidal dlm family:)

    psst : org kidal ni, special tau..artistic:)

    ReplyDelete
  34. maya : betul tu org kidal selalunya suka berkaitan art :)

    ReplyDelete
  35. saya pun kidal dan memang selalu pakai jam tangan kanan. kalau pakai tangan kiri rasa kekok. Makan pakai tangan kanan tapi kalau makan guna sudu terpaksa guna tangan kiri....kekok.
    akak macamane?

    ReplyDelete
  36. yuyu : akak kalau pakai jam tgn kanan tp kalu mkn pakai sudu pakai kanan jugak dik

    ReplyDelete