Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, January 21, 2011

14 bulan Raina Evaqairina


Untuk permulaan ayat khas untuk Raina :

'mama minta maaf sebab lambat buat entri nie untuk Raina. sebab mama asyik busy melayan blogger momma group kat FB sampai lupa yang hari Rabu lepas genap umur Raina 14 bulan. maafkan mama ye Raina'

Penangan blogger momma group nie memang hebat wei. sebenarnya aku banyak kerja yang bertimbun-timbun atas meja tapi aku boleh lagi dok melayan group nie. demi bloggers. wahhh. Tapi Alhamdulilah kerja aku tetap juga siap cuma lewat sikit je. sorry boss.

Alhamdulilah banyak perkembangan Raina sekarang nie. aku rasa anak aku dalam proses belajar bercakap kot. sebab banyak sangat perkataan yang Raina dah tahu sebut dan faham. aku juga nak berterima kasih kat kakak yang jaga Raina kat sekolah sebab banyak sangat ajar Raina. Terima Kasih Kak Zurin.

Antara perkataan-perkataan yang Raina boleh sebut seperti :

nak, dah, cat, cit-cit (burung), fish, ngah (ummie ngah), bang (pak usu), mamam (makan), yum-yum (menunjukkan makanan yang dia makan tu sedap), mam-mam (mandi), amin, miau-miau (bunyi kucing), dek-dek (buku). aku pun pelik kenapa raina panggil buku dek-dek. sebenarnya banyak lagi perkataan yang Raina dah boleh sebut.

paling best bila time nak makan then kita baca doa makan Raina akan tadah tangan semasa kita baca doa makan then bila kita sebut "amin", Raina pun akan cakap "amin" sambil sapu muka dia. yang ajar semua nie semua babysitter dia.

kalau Raina dah habis menyusu dia akan cakap "dah". walaupun ketika aku kejut dia menyusu subuh-subuh dalam keadaan mata tertutup pun Raina still akan sebut "dah". ajaib kan? hehe :)

Cuma yang aku tengok sekarang nie, Raina lebih rapat dengan Saiful. Dia memang manja sangat dengan Saiful. kalau Saiful kerja luar ke dia dah pandai cari sampai ke depan pintu sambil cakap "papapapa". Kadang-kadang aku kecik hati jugak kenapa anak dara aku tu rapat sangat dengan Saiful. Tapi maybe Saiful manjakan sangat Raina nie dan suka melayan kerenah Raina. Sebab itu kot Raina manja sangat dengan Saiful.

Disebabkan gigi Raina hampir penuh jadi aku dah mula ajar Raina makan nasi separuh lembik. Raina dah boleh makan jambu batu dan kerepek tau. hari tu saja je aku try bagi rasa sebab nak try kekuatan gigi dia. sekali selamber je Raina kunyah dan telan. hehe :)

Dan lagi satu sekarang nie aku dalam proses mengajar Raina kurangkan minum susu menggunakan botol susu. baru nak cuba-cuba nie. maklumlah Raina dah setahun kan jadi aku rasa memang patut kurangkan penggunaan botol susu tu. aku dah mula ajar dia pakai cawan khas untuk dia.

aku juga dah mula ajar dia menulis dan mewarna. seminggu dalam 2 atau 3 kali aku adakan sesi menulis dan mewarna. nampak gayanya Raina nie seperti bukan kidal sebab dia pegang pensil color menggunakan tangan kanan. InsyaAllah kalau aku rajin aku buat entri khas untuk ini.

untuk Raina Evaqairina,

Happy 14 months Raina. mama, papa, atok, tok wan, ummie ngah dan pak usu semua sayangkan Raina. mama selalu tegur Raina tu sebab Raina nakal sangat. selalu sepahkan rumah. penat mama kemas rumah tapi Raina tetap nak sepahkan. tapi takpe lah mama penat takpe asalkan Raina puas main ye. I love you Raina Evaqairina :)

32 comments:

  1. blogger momma punye penangan yer...hihih...

    mcm2 da pandai raina nie. bagus2 =)

    naurah pon dah start nk rapat dgn ayah dia. di akui ayah mmg x pernah tinggi suara dgn naurah. ibu je sllu jerit2 marah..thats y la kott..hihi =p

    ReplyDelete
  2. wahh...raina dah besyar eh.. happy 14 month ye raina..

    ReplyDelete
  3. sherena : sam la nurul ni mululut mmg bising tp papa raina lembut jrg tggi suara dgn raina huhu


    elly : thanks elly dah besau dah anak dara nurul ni

    ReplyDelete
  4. aqil pun skrg sgt rapat dgn andry..smp sy nak dukung pn die tak mau..

    em happy 14months raina..

    ReplyDelete
  5. maria : mana maria menghilang lama tak masuk twitter? aqil pun rapat dgn andry ye. miss you maria :)

    ReplyDelete
  6. wah dh besar raina..comel jekk..geram tgk..huhu..hepi 14 months old raina sweety!! =D

    ReplyDelete
  7. dakcik ain : dah besau dah anak dara nurul ni. hehe kejap je rasa tak puas tgk masa dia baby2 dulu

    ReplyDelete
  8. hapy 14 months raina....
    muke dia de iras2 siket muke k.nurul lah...
    mmng rase teruje bile ank kite dh pandai itu ini kan..qayyum klu time azan dia akn suruh sume org senyap sambil jari telunjuk dia kat idung bukan nyer kat bibir...

    ReplyDelete
  9. semoga raina terus menjadi baby yg bijak ...sihat ..tau ! amin

    ReplyDelete
  10. terima kasih meriahkan group blogger momma. hehe.


    happy 14mth bday Raina!!.

    ReplyDelete
  11. eh da besar yee raina....dah pandai macam2...maybe sebab anak pompuan kot tue yang rapat dengan papa dier... mirza rapat lagi dengan mun dari papa dier...kalau ikutkan mun nie bukan setakat tinggikan suara..siap rotan lagi tau nurul kalau mirza degil...

    ReplyDelete
  12. zura : hehe comelnya qayyum buat mcm tu hehe


    kak atty : InsyaAllah kak :)


    ann : hehe memriahkan group tu mesti. hehe


    mun : nurul tak pernah rotan tp selalu gak tegur tggikan suara. hehe tu lah kot raina rapat dgn saiful kot

    ReplyDelete
  13. Anak perempuan masa kecil memang rapat dengan ayah, mungkin nanti bila dah ada adik, ayah sibuk ngan adik baru, masa tu die cari kita pulak..atiqah macam tula.. :)

    ReplyDelete
  14. yats : ye ke yats? hrp raina rapat dgn nurul juga saiful dua2 rapat tp buat masa ni dia lebih rapat dgn saiful lah yats

    ReplyDelete
  15. selamat ulang tahun raina!
    u r sweet!!!!!!
    ;-)

    ReplyDelete
  16. wah dah byk dah perkembangan raina! aunty tumpang bangga.. bijak sgt raina ni. nnt ajar mya k ! hehe..

    happy 14 bulan cik raina evaqairina! muah <3

    ReplyDelete
  17. so sweet raina..cuteee baby!

    happy birthday raina..from aunty fasyareena..heee..:))

    semoga raina membesar as a good girl n solehah..=)

    hug n kiss!

    ReplyDelete
  18. bila baca raina rapat dengan papanyer.. nurul pulak shedih bila teringat alya yang selalu tercari2 papa nyer..sob..sob..sob..

    alya dah tentu dengan mamanyer saja.. jumpa papa pun 6 bulan sekali..huwaaahh!! mama yaya shedih lagi.huhu.

    apepun..happy 14 month old raina..

    ReplyDelete
  19. alolo..excited nie sis..hihi
    btw..comel raina nie..=)

    ReplyDelete
  20. kak nurul,

    ala kak nurul,janganlah kecik hati dengan raina ye. nini rasa akak patut lagi berbesar hati bila anak dara rapat dengan papanye. itu tandanya suami akak berjaya jadi ayah yang baik,sampai anak pun rasa nak melekat dengan ayah je.

    bukan senang nak dpt suami yang fatherly,esp zaman skrg.nini taktahu cakap camne,sbb belum dapat anak lagi.tapi setiap hari pasang impian,nanti kalau dah ada anak,lelaki ke pmpuan,biarlah diorang rasa rapat dengan ayah diorang.takpe,sbb kite as ibu Allah dah kasi natural instict utk sgt sayangkan dan rapat dengan anak kite.

    salam kenal kak nurul.pembace senyap akak ni.:)

    ciuman pipi utk raina dari france,
    Nini

    ReplyDelete
  21. besnye..
    xsbr nk menikmati saat2 bes yg same cm nurul tu..
    :)

    ReplyDelete
  22. selamat 14bulan raina..!!! <3

    nanti bila dah pandai cakap ajak mama sembang ya :)

    ReplyDelete
  23. Dah besar dah Raina. Comel sangat!

    Errr, Nurul. Kat mana nak drop link URL tu eh?

    ReplyDelete
  24. fie : thanks fie


    azie : boleh nanti raina ajar mya ye InsyaAllah :)


    aj : hah dah besar anak along kan


    fasya : mudah2an raina jadi anak yg solehah

    nurul : ohh mesti papa alya ni keja kapal ye

    ReplyDelete
  25. tiefazitie : thanks tie sudi dtg blog nurul


    addha : Alhamdulilah addha :)


    marini : kadag2 tu mcm teremo tp tak pe lah kan raina rapat dgn papa dia kang dah besau mesti rapat dgn mama dia pulak hehe


    na : tggu giliran zarif pulak nanti


    kid : thanks kid



    lip : thanks lip :)


    aishah : ada kat side bar sebelah kanan tp aishah punya link nurul dah simpan tak yah drop link pun tak pe kita kan dah kenal :)

    ReplyDelete
  26. yeay raina dah besar..

    memang kesabaran itu perlu bagi setiap ibu untuk membesarkan anak2nya..sapa x sayang anak weii..hiiiihihi..
    tak sabarnya nak tunggu ammar jalan..mesti nampak comel..hihihi lagipun sekarang pun dah lasak..nak pakai baju seluar pun sampai terjerit2 manja..hahahha bila marah ke senyum je dia....huhuh terus hilang perasan marah..

    p/s aiyak semalam evyn de post komen pasal ni..mb x lepas internet prob...

    ReplyDelete