Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, January 12, 2011

Dari hati (3) : Panggilan 'abang'

Suami aku yang dah besau dan mok mok :D


Dua hari lepas, aku ke econsave selepas waktu bekerja. aku memang paling suka beli barang-barang dapur kat econsave. sebabnya barang-barang kat econsave lebih murah berbanding dengan harga di giant atau carrefour. so dekat rumah aku nie ada satu pasaraya econsave. jadi, jangan ingat shah alam tak ada econsave ye. aku kan duduk shah alam hujung-hujung bersempadan dengan klang. hehe.

selepas aku amik ikan, sayur dan beberapa barang dapur yang lain, aku bergegas ke tempat rak yang di penuhi dengan sederetan tin-tin sardin dari pelbagai brand. sedang aku membelek tin-tin sardin tersebut, tiba-tiba datang sepasang suami isteri dan dua orang anak mereka tak silap aku berdiri betul-betul bersebelahan dengan aku.

si isteri : abang, abang nak sardin ke?

si suami : ba ba cak... ba ba cak... (si suami leka melayan anak-anak mereka yang di letakkan di dalam troli tanpa menjawab pertanyaan si isteri. tergelak-gelak si ayah dan anak-anak kecil itu.)

dalam hati aku, bagusnya si suami ini. anak yang sudah sebesar ini pun masih main ba ba cak. aku agak anak-anak kecil itu sudah berumur dalam lingkungan 3 tahun ke atas mungkin.

si isteri : abang, nak tak sardin ni?

terus aku rasa teruja mendengar suara lembut si isteri memanggil panggilan 'abang' itu. abang? ooh bagusnya si isteri ini. aku tak pernah pun memanggil saiful dengan panggilan 'abang'.

pernah cuba semasa di awal perkahwinan tetapi kami akan bantai gelak sebab dah terbiasa dengan panggilan 'saiful'. 'awak' atau 'comel'. maaf panggilan comel tu memang aku dah terbiasa dari zaman sebelum kami bertunang lagi. so dah terbawa-bawa sampai ke alam perkahwinan.

si suami : boleh juga. ambil je lah.

si isteri : abang nak tin saiz besar ke atau tin saiz kecil? ambil yang kecil saja ye cukup untuk abang sorang yang nak makan?

si suami : mana-mana lah.

aku terasa sangat teruja sebab suara si isteri sungguh lembut. aku sendiri terpegun dengar suara si isteri.

kadang-kadang aku terfikir, berdosakah aku jika aku tak panggil suami aku dengan panggilan 'abang' itu? tapi serius aku memang tak boleh blah kalau panggil saiful dengan panggilan 'abang' tu. sebabnya kami berkawan 6 tahun lamanya sebelum mengambil kata putus untuk berkahwin.

jadi kami dah terbiasa dengan panggilan semasa zaman bercintan-cintun dulu. saiful pun tak pernah paksa aku. sebab saiful pun bahasakan diri dia 'saiful' atau 'Nurul', 'sayang' dan 'awak' saja dengan aku.

contohnya :

saiful : sayang, awak nak makan apa? saiful ingat nak makan ketam hari nie.

aku
: awak nak makan ketam ke comel? apa-apa je lah kalau awak rajin masak. nurul tak reti masak ketam comel.

itu sebagai contoh perbualan harian aku dan saiful. biasa-biasa saja.

korang semua panggil suami semua korang apa ye? abang? honey? B? sayang? busuk masam? manja? intan payung? apa-apa pun pada pendapat aku yang penting kita hormat dan sayang suami kita. tak kisahlah nak panggil suami kita tu apa asalkan jangan melampau panggilan atau nama gelaran tersebut.

56 comments:

  1. hahaha. kite pun xreti pggl bf kite abg walaupun dier ada hint2 soh pggl dier abg.

    dari bf yg dulu2 smpi skrg mmg kite kurang minat pggl abg. huhuhu.

    ReplyDelete
  2. nurul, mmg comel la nurul pggil dia comel,
    hehe tp kalau pggil nama tu better kurangkan or xpayah la kot,
    dlu arwah ayah na pernah pesan, jgn pggil nama suami, & na pernha dgr ustaz ckp..xelok pggil suami sdiri dgn pggilan nama dia or samakan pggilan pd dia dgn ank2, err fhm x,
    mcm kite pun pggil dia papa,ayah,daddy & dot2 lg..
    wallahualam,
    na pggil abg je,
    dlu eprnah test2 pggil mande bee, honey semua,
    tp cm geli lak sbb xbiase, keh2 :p

    ReplyDelete
  3. hihi samala nurul. i pun tak reti nak panggil abang. mcm geli geli. maybe sebab sebaya and we started as friends.
    i guna B+hunny, awak+saya (time serious), me+u. tapi most of the time masing2 panggil yang dlm hjg ayat or permulaan.

    eh kenapa detail sgt ni penjelasan hahaha

    ReplyDelete
  4. hihi elly dari start couple dah mula panggil hubby.. abang.. sebab pada elly la.. kalau elly panggil dia abg..rasa macam manja sangat2 elly ngan dia..heheh

    pernah cuba nak panggil hubby tapi tak terpanggil..hihi sejak2 ada Putry ni..kadang2 panggil papa je..hihi

    ReplyDelete
  5. kt pon x larat nak pgil suami abang.jgn kan suami, org laki kat ofis pon sy pgil EN..skema kan?cuma bile dah ada anak ni kekadang tersasul panggil papa..hehe

    **nurul..adakh ini econsave bukit rimau tu??kt pon salu kesana.dekat dgn rumah.dah jalan giant baru ke?

    ReplyDelete
  6. kite mule2 kawen pon sllu jgk tersasul bahasakan 'org' & 'awak'. lepas kene tego dgn kakak, teros dua2 azam nk tukar. hihi

    mule2 mmg akward. tp lama2 jd biasa lahh.

    now panggil 'abang'. me dipanggil 'sayang'.

    bahasakan diri sndiri masoh tetap 'orang'. dia bahasakn diri dia 'abang'.

    oh tp sejak ada anak nie asek guna nama ibu or ayah pulak. huhuh.. x sesuaii tau! =p

    ReplyDelete
  7. atiqah : sama lah dengan along lbh suka panggil nama. hehe


    na : tu la nurul pernah dengar gak org kata tak elok panggil nama kalu nak panggil suami tu tp kdg2 mmg nurul panggil saiful tu nama je atau awak, comel mcm tu je


    ederq : tu la kan? nak panggil abg tak reti pulak. hehe

    ReplyDelete
  8. hehe...skang dah start panggil incek T...dengan panggilan "abang"...

    dulu I & U jer....

    skang nak kena biasa kan diri lepas kawen tak la kekok panggil "abang"

    hehehhe

    (^^,)

    ReplyDelete
  9. kehkeh sama la kita nurul tak reti nak pgl "Abg" mai kenal husb pun lama la juga nak hampir 11 tahun heheh baru kata putus untuk kawen keh keh ... last2 dapat bby lekat terus pgl babah nak pgl abg terasa kelakar mesti nak gelak punya la hahah ...

    ReplyDelete
  10. mun panggil 'b' jeee....tak penah pon terpikir nak pggl abang keee..hahhaaa...mcm lucu pulak panggil abang..geli pon ader.....alaaa pggl ape pon takpe nurul..janji jgn kau aku sudah...yang penting sekali hormat dier sebagai suami kite...

    ReplyDelete
  11. ELLY : TU LA ELLY NURUL DAH TRY BELAJAR PANGGIL SAIFUL 'ABANG' TP KANG TERGELAK2 TAK BIASA. SAMA2 BANTAI GELAK. ADUHAI. HEHE


    FARHANA : AAH ECONSAVE BUKIT RIMAU. EH NAPE TAK PERNAH TERSEREMPAK YE KITA NI? HEHE. TAK JALAN LAGI GIANT BARU TU. SELELU PI GIANT KAT KELANA JAYA DKT OPIS NURUL NI JE


    SHERENA : HEHE COMELNYA BAHASAKAN DIRI "ORANG' MCM ORANG KAN ORANG KAN . SWEET NYA. HEHE


    YANIE : HAH BAGUS MCM TU YANIE NANTI DAH KAWIN SENANG DAH BIASA. SATU LANGKAH YG BAGUS TU

    ReplyDelete
  12. Aaaaa sangat lembut juga Nurul & hubby ye.

    Kami I-you je.

    Sayang, you nak makan apa?

    Tak kisah. You masak sambal selipar pun I makan.

    Lepas tu si I pun bagi terajang maut kat si You. Hahaha.

    ReplyDelete
  13. comel je panggil comel. :P

    Yaya biasa panggil 'U' je...tah la.. dari dulu lagi. Skarang kadang2 panggil 'ayah'... :)

    ReplyDelete
  14. maria penah panggil andry abg tp die gelak..ms tu dah kawin..dulu ms bercinta adlh die srh panggil abg tp maria tak panggil..tp bila dah kawin die kata mcm kelakar plk maria panggil die abg..hehe..so skrg panggil je die awak/syg/papa..tp byk awak dgn papa..hehe..

    ReplyDelete
  15. mai : wow lamanya mai kawan ye dgn suami mai


    mun : so sweet kalau panggil 'b' ye mun.


    hannah : hehe sambal selipar? sambal selipar pun sodap. huhu


    yaya : ramai org yg dah ada anak akan biasa panggil suami 'papa' 'ayah' 'babah' dan sebagainya kan

    ReplyDelete
  16. maria : tu la sbb kita tak biasakan dr zaman bercinta dulu kan so bila dah kawin bila nak mula panggil mcm kelakar kan maria

    ReplyDelete
  17. penah gak cuba2 pnggl abang,pas2 dua2 gelak sbb x biasa...dr bercinta da biasa pnggl yang,awak,sab,man..

    ReplyDelete
  18. kita pun tak panggil abang. bila try panggil abang,masing-masing mcm..Eww! apa u panggil i tadi? haha. funny. betul kata Nurul apa pun kita panggi as kita hormat dia sudahhh!! hehe. lagi pula suami tak kata apa-apa and okey je.

    p.s: comelnya u bahasa kan nurul dengan saiful. guna nama!

    ReplyDelete
  19. masa bercinta: kau, aku je..hehe

    lps kawen: br pggl ' yang, syg, abg'..hehe

    ReplyDelete
  20. hana pon xpanggil abg..selalu panggil yg, atau B..

    sbnya dgn abg2 sendiri pon xda panggil abg..cuma panggil nama timangan..

    so mcm weird plak tetiba nak ada 'abg'..

    hahahha..

    btol lah tu, yg pnting kita respect dan saling menyanyangi dgn panggilan apa sekalipon ..janji sama2 suka:)

    ReplyDelete
  21. mula-mula kenal macam geli nak panggil die abang, tapi die suruh panggil die abang jugak...so, panggil jela abang.. Dahla sebaya. cam geli...

    tapi last-last 4-5bulan lepas couple, dengar member panggil pakwe die b, macam best je try panggil b.. terus tertukar sendri panggil B. die pun terus bahasakan diri die B jugak.

    sampai skang panggil dia B, dia panggil fashya 'sya'. soh panggil fashya ayang tak mau plak dia..
    soh orang boleh...ekekeke...

    gitula ceritanya..

    eh panjang plak komen ni...

    ReplyDelete
  22. 2 la terlampau lama membazirkan masa b/cintan cintun heheh mak mai cakap kalau da kawen anak mesti da 10 org hahahhaha ....

    ReplyDelete
  23. saya pon panggil Hanis dgn Hanis long..hehe..dh biasa..tp,kadang2w org kate ee...xromantik nye..bagi sy panggilan cmtu lg best..:0)

    ReplyDelete
  24. hikhik....zura ngan fariff panggil abg lepas tunang terus fariff bahasakan dia abg n zura syg...tp klu gurau2 kitorang akan gune kau aku..klu papa atau mama kitorang x penah gune melainkan dgn ank je cz de 1 artikel zura bace kite x leh bahasakan diri kita mama dgn suami ibarat kita ini yg melahirkan suami kita...

    ReplyDelete
  25. nurul sama ngan nurul..
    membahasakan nama sendiri dlm perbualan harian.. hehe..

    nak panggil abang tak terpanggil lah jawabnyer..menyengih jer sudah je nanti.. haha..

    ReplyDelete
  26. kakty dulu masa bercinta ngn along , panggil along je

    lepas kawan baru panggil abg, memula mmg tak biasa..lelama jadik biasa

    org kata kalo tak panggil abg pun takpe..cuma jgn panggil nama..mcm tak hormat..jadiknya selain dr panggil abg leh je panggil comel ke sayang ke..

    ReplyDelete
  27. kalau yg kes kawan baik jadik hasben mcm kite, mmg susa sket kot nak panggil 'abang'. kekok kot.

    i prefer 'biey' 'yayang' and latest ni, sejak dah ade anak, kdg2 panggil 'papa'.

    dan, dlm blog i refer him as 'suami peliharaan'. heeeeee

    ReplyDelete
  28. zuris pun tak panggil sharil 'abang'
    dia pun tak kasi.katanya cam adik lak panggil 'abang'.
    so..panggil B or syg je.
    tp kalau tengah marah,i u je lah.heehehee

    ReplyDelete
  29. hurm..tak kisahlah nak panggil pe2 pon tp yg penting kita HORMATkan dia sebagai suami kita kankan? cth saya pun berbahasa saya-awak jek tp de la panggilan istimewa gak untuk dia sorang SAYANG..YANGYANG, ihihihik..yg penting dlm hati ada taman...cehcehceh!!

    ReplyDelete
  30. dari zaman bcinta smpai kawin ni mmg aj pnggil en suami abg.... kalau x abg pun syg . tp lebih kepada abg . x pndai nk panggil nama pun cos da tbiasa panggil abg.. marah kot dia klu aj panggil nama. lain org lain caranya kan... janji rumahtangga tu tjaga

    ReplyDelete
  31. same la kite nurul...mcm xsesuai je nk panggil abang..lg2 ana dgn hb sebaya.. lg la mcm kelakar je..salah satu faktor nye pn sbb kwn terlalu lama..kwn selama 9thn baru nk kawin..

    skrg pnggil hb papa je..nnti anak dgr pn dia terikut la pnggil papa..

    mcm kakak ana dulu.dia panggil hb dia name..Ishak..sekali anak dia pnggil bapa dia name "hak" pelat waktu tu..skrg xde la..hihih

    ReplyDelete
  32. Kite plak mmg masa belum ada anak panggil abang tapi bile dah kawin terus panggil 'ayah'..huhuhu..kite bahasakan diri 'ibu'..tapi kadang mmg ada org lelaki yg tak suke ngan panggilan abg, mcm suami kakak die bleh kate sape abg awak..hahahah...

    ReplyDelete
  33. qah panggil rafiqy habib (kekasih) hee~ dah terbiasa da.. err sebab tak panggil abang sebab panggilan abang macam panggilan biasa kita panggil orang lelaki yang lagi tua dari kita.. cth macam kat opis, sepupu..

    ReplyDelete
  34. Dialog sardin versi kitorang plak.

    "Abang, nak beli yang kecik ke besar?"

    "Entahlah yang. Yang besar kot. Kalau kecik, asik berebut je."

    "Abang nak satu ke dua? Izan ambik 2 la yeah."

    "Okay. Boleh buat spare."

    Hehe. Mula-mula bercinta (kitorang in-love for almost 10 years before kawin) memang panggil nama je. Then ada satu insiden yang menginsafkan kitorang, terus rasa nak perbaiki perhubungan. Ini kes si isteri lebih ganas dari suami. Hehe.

    Lepas tukar panggilan, terus terbit rasa hormat la beb. Dulu pon hormat tapi bila panggil abang tu, lagi tinggilah darjah penghormatan dia. Hehe.

    Macam kita panggil abang kita sendiri la. Ada beza tak panggil nama je dengan panggil abang?

    ReplyDelete
  35. nurul betulla kate nurul tu, as pon same mmg tak penah pgil hub abg. dulu yunk, lepas tu b.

    dah ade ank pagil pa.
    nurul tahu, mil as siap sound, pgil abg la jgn pagil b. as tak paggil pon. sebb bile biase kn asik nk tergelak je..

    sekrg ni dah ade ank plak pngil pa je. ponnn mil as sound, pgil la abg.

    humm

    bukn pe bile pagil abg, rase cm pelik plak
    haha.

    ReplyDelete
  36. salam kak nurul, if you're free, i wanna invite to to visit my latest post because i'd linked your blog in that post.

    I'd feel honoured if you leave your footprints there. thanks kak. :)

    ReplyDelete
  37. hihii...nurul, mmg rase pelik nk panggil hubby 'abg' kan? tambah pulak sebaye..same la kite, bercintan cintun 6 thn jugak, pstu baru kawen..dulu time couple, masing² panggil 'yang' je...tp, bile da ade anak ni panggil 'pa' 'ma' je..hee..sbb ank pun baru mule pandai ckp, so senang sgt terikut²...:)

    ReplyDelete
  38. hi. suka baca blog ni.

    before kahwin dulu kitorang panggil awak/Sayang macam tu je. tapi bila dah kahwin Suami sendiri bahasakan dirinya Abang. so, kita yang asalnya macam segan-segan and tak biasa lama-lama jadi terbiasa.

    and kata Suami, beliau macam rasa lebih dihormati bila dipanggil Abang. rasa lebih dipandang sebagai hero macam tu :P tapi kadang-kadang kita panggil je Sayang, tapi tak pernah lah panggil nama. dia tak suka. huhu.

    it's great entry anyway :)

    ReplyDelete
  39. fad dgn hubby pun dulu berkawan biasa sebelum kahwin. aku-kau je dulu. lps tu get close jadi i-you. then jadi syg-huny sampai sekarang. nak panggil abg rasa janggal lah.

    ReplyDelete
  40. b4 ber'awk sy'.lepas kawen mmg panggil hubby tu 'abg' tp since ada ank otomatik tukar gelaran 'papa mama'.
    eh nurul dok sempadan klang/shah alam? kt mana? soon km pon bakal dok sempadan klang/s.alam gak

    ReplyDelete
  41. alaaa dh byk komen akak. xkira nk komen jugak hehe. panggil B hehe. depan mak ayah or org lain pgil saya awak hehe

    ReplyDelete
  42. hehe..mcm2 nama kn..;)

    tp fasya ngn tunang mmg tgelak jgk bila nk pgl abg.wase pelik je..
    kwn fasya yg baru kawen ri tu,mmg mcm akak la.pgl nama..smp kena marah ngn nenek sbb pgl gitu..;)

    ReplyDelete
  43. haa. kak nurul g econsave dekat ngan uitm puncak alam tu ke ?
    heee.
    mandai jee.

    urm, cube akak panggil "abang" kat encik suami tu, tengok reaksi die.
    hihihi.

    ReplyDelete
  44. saya sendiri pun panggil B je... tak pernah try panggil abang...bila dah ada anak, kdg2 pnggil ayah.

    ReplyDelete
  45. majoriti perempuan sekarang akan panggil pasangannya Hubby or By..

    memula kawan tu panggil Awak dan Saya je..
    bila serius baru panggil Hubby dan Honey..

    tapi abah haqq ni dalam HP panggil kid,Hy tapi bila kat luar je panggil Yang.malulah tu.. :P

    pada kid panggilan Abang tu untuk orang yang lebih tua skit dari kid.. :P

    p/s : hannah,nanti masakkan kid sambal selipar semangkuk k.. :P

    p/s/s : alahai comel panggil saiful Comel..abah haqq tu kering mana layak panggil comel.. :P

    ReplyDelete
  46. Terus tiba-tiba nak msg Wahid dan panggil 'Abangggg".

    Hahahahahaha.

    Aishah panggil Wahid 'Papa' sejak kami berkawan. Wahid pon panggil Aishah, 'Mama' sejak dulu. Sampai sekarang pon macam gini. Tapi panggilan aje lah. Contoh;

    "Pa, awak nak makan apa harini? Orang nak makan bla bla bla laaa"

    Kalau orang Johor, selalunya mereka akan bahasakan diri mereka 'Orang'. Kalau tak salahlah. Taktau orang negeri lain sama jugak ke tak.

    Aishah pernah try nak panggil Wahid 'Abang', dan Wahid nak try panggil Aishah 'Ayang'. Tapi sangat tak sesuai okehhh. Sebabnya, the whole family Wahid memang panggil dia 'Abang', dan sama jugak Aishah dengan family sendiri memang bahasakan diri 'Ayang'. Bila nak kenakan panggilan tersebut dalam hubungan kami, memang tak boleh masuk. Taktau kenapa.

    Emak pernah bising sebab katanya isteri kena panggil suami 'Abang'. Tapi orang zaman sekarang lain sikit kan?

    ReplyDelete
  47. nad pun dah lame xpanggil shukor abang...sejak hazim lahir sampai skrg...nad panggil en.suami ayah...dan dia panggil nad ibu...ak try panggil abang semula..dah xbleh dah...

    ReplyDelete
  48. hihi...nurul..

    ana pulak panggilan abang ngan ayang tu masa bercinta...

    pastu alam bertunang terus tukar papa ngan mama... sampaila ada anak ni..

    dulu2 ana ada rakam suara bila kitorang bergayut kan.. bila dgr balik panggil ayang ngan abang tu..geli lak dengar..kihkihkih...

    ReplyDelete
  49. sabrina : tu la sama nurul pun bantai gelak


    shinnaz : betul tu asalakan kita hormat suami kita kan


    ainul : dah kawin ada lbh rasa hormat tu yg tukar gelaran nama ye ainul


    hana : yeah yg penting kita respect suami kita kan

    fashya : so sweet. suami malu tu kot

    mai : hehe tak pe dah mmg jodoh mai dgn suami skrg kan

    ReplyDelete
  50. ain : romantik lah tu ain


    zura : iye ke zura? tp ada logiknya kan?

    mama alya @ nurul : tu la dah biasa so macam susah nak tukar panggil abg kan

    kak atty : panggil comel boleh kan? hehe

    xeea : suami peliharaan? hehe so sweet

    jeilita : dalam hati ada taman? sweetnya

    ReplyDelete
  51. zuris : betul tu mcm abg dgn adik pulak kan


    aj L yeah janji rumahtangga tu terjaga kan

    ana : oh sebaya ye? hah betul2 kalau dah kwn lama mmg mcm payah nak tukar nama panggilan tu

    yats : wahh siap tnya balik tu. hehe

    atiqah : habib? sweetnya jrg org guna nama panggilan tu

    dong,dia,amp : azra : dialog versi sama ye? adakha org yg nurul tgk di econsave tu kamu? sbb dialog lbh kurang sama? hehe. tp sweetlah dialog tu. teruja sgt dgn nada suara yg lembut

    as : tu la masalahnya nak tergelak je kan

    ReplyDelete
  52. yuyu : thanks yuyu . terharunya

    jujue : samalah kia bercinta lama baru decide kawin



    husna : thanks sudi baca blog nurul. tu lah nak try panggil abg tp mesti nak gelak

    fad : rasa janggal n nak gelak jugak fad

    yun : ramia dah ada anak panggil pa ma ke kan? sweet jugak

    asna : B? so sweet asna

    ReplyDelete
  53. fasya : org tua2 mmg tak suka kalu kita panggil nama ke tp kita dh terbiasa kan nk buat mcm mana


    lip : ayang pun ok tu kan

    farhana : econsave kat bukit rimau shah alam dik

    ReplyDelete
  54. as : wow romantik jugak ko as. sweet tau



    kid : dulu masa bercinta nurul pernah panggil saiful honey dan saiful bahasakan diri dia pun honey tp sekejap je sbb nurul rasa mcm kelakar la pulak terus tukar panggil comel. hehe


    aishah : sweet juga kan kalau pnggil pa ma ramai nurul bc komen kat sini mereka bahasakan panggilan mcm tu


    nads : bila ada anak terus tukar nama panggilan tu kan


    ana : wow siapa ada rakam ke ana. bestnya boleh dengar balik kan rakaman tu

    ReplyDelete
  55. ahaha sory termenyampuk sket..sy awal2 kawen pernah ditegor oleh MIL suh panggil abang..sy duk pggl awk-saya depan orang..malu owh!

    dulu dgn ex-bf mmg dah terbiase pggl abg..so bile dah kawen dgn org lain xsanggop nak gune perkataan tu lagi=p

    ReplyDelete