Klik belanja Raina ais krim :)

Monday, February 21, 2011

Demi anak

Raina tengah cuba rasa kelazatan sizzling :D


Sekarang ini rutin aku di pagi subuh makin kelang-kabut berbanding biasa. Sebabnya aku bukan saja masakkan bubur untuk makanan tengahari dan petang Raina malah aku sediakan juga sarapan untuk Raina yang perlu dibekalkan ke rumah babysitter Raina.

Dulu, kebiasaannya Saiful yang buatkan bubur Raina. Tapi bila Raina dah besar sedikit dan aku pula memang berazam mahu belajar memasak segala jadi tugasan menyediakan bekalan Raina semua beralih kepada aku atas kerelaan aku sendiri.

Dulu masa umur Raina belum menginjak setahun, Raina cuma di beri cerelac atau orang panggil nestum untuk sarapan pagi. Tapi sejak umur Raina sudah setahun ini, aku terpaksa kurangkan pemberian cerelac @ nestum ini demi kebaikan Raina. Lagipun aku memang tidak berapa gemar bagi makanan yang jenis segera seperti makanan dalam tin dan sebagainya kecuali jika terdesak seperti terlewat bangun contohnya.

Tetapi selalunya w/pun terlewat bangun pun aku akan cuba sedaya-upaya menyediakan bekalan Raina. Pada aku biar aku lewat ke tempat kerja janji Raina cukup makan dan dapat makanan yang berkhasiat. Itu prinsip aku.

Berbalik kepada cerita tadi, sejak aku mula menyediakan sarapan Raina ini rutin aku bertambah mencabar aku rasakan. Bayangkan aku nak buat bubur makanan tengahari dan petang Raina dan dalam masa yang sama, aku nak sediakan sarapan Raina. Agak kelang-kabut sedikit.

Contohnya pagi tadi, selepas buat bubur Raina, aku terus gorengkan sosej untuk sarapan Raina. Berpeluh juga di buatnya. Oh ye sejak umur Raina dah menginjak setahun nie, aku baru berani bagi makanan sedikit bergoreng untuk Raina. Alhamdulilah Raina dah mula serasi.

Sekarang ini aku sibuk cari menu untuk mempelbagaikan menu sarapan Raina. Kalau boleh aku tak mahu Raina cepat jemu dengan satu-satu menu yang disediakan. Oh ye kepada korang yang ada menu yang best untuk menu sarapan si kecil silalah kongsi dengan aku ye.

Semuanya demi anak. Aku lewat pergi kerja. Aku pernah kena warning dengan boss pun aku terima dengan terbuka hati disebabkan aku mahukan yang terbaik untuk Raina. Bayangkan aku bangun seawal pukul 5 pagi disebabkan mahu menyediakan bekalan Raina. Kalau tengok beg sekolah Raina itu penuh dengan bekal makanan dia saja. Ada tiga bekas aku sediakan. Rupanya dah macam mahu pergi berkelah je. Hehe :)

Aku lebih suka sediakan makanan sendiri untuk anak. Jika pun babysitter mahu offer masakkan makanan untuk Raina, rasanya baiklah aku sediakan sendiri. Lagi puas hati dan kita tahu apa isi kandungan makanan anak kita. Itulah pengorbanan aku demi anak. Harap Raina akan ingat pengorbanan aku ini bila dia sudah menginjak dewasa nanti. InsyaAllah :).

32 comments:

  1. wahh..raina dh pandai mkn menu yg pelbagai ye..
    alhamdullillah..:)

    ReplyDelete
  2. sy skrg malas..haha..ibu yg teruk..skrg sumer bs yg sediakan..nampaknya kena start balik rajin ni..bilalah fasa muntah2 n malas2 ni akan berakhir..huhu..

    ReplyDelete
  3. yelahkan nurul...sekarang nie ape yang kite buat semua demi anak..tak cukup tido pon takpe kan nurul....

    ReplyDelete
  4. dyla : alhamdulilah dyla raina dah boleh mkn mcm2 affique sure mcm raina gak kan mereka sebaya :)


    maria : tak pelah maria kan tgh pregnant kalau tak larat tak ape


    mun : betul tu mun tak cukup tido ke pun tak pe demi anak

    ReplyDelete
  5. sgt teruja bile bace entry ni, sebab tak lama lagi pun, hannah dah bole start makan :) kene mantapkan ilmu jgk ni :)

    ReplyDelete
  6. bagus laa nurul sediakan makanan anak..tapi mmg betul nurul..biorlaa kite lambat camne, tapi kite rase lebih lega bila kite sediakan makanan anak tu kan:)

    ReplyDelete
  7. hanie : oh hannah tak lama lagi dah boleh mkn solid food ye? mesti teruja hanis mcm nurul dulu :)

    ReplyDelete
  8. try wedges la nurul.kids love it. lg apa ye?? hurmm sandwich maybe.yg simple2 jer

    ReplyDelete
  9. aku pun lepas solat subuh terus bersilat kat dapur...huhuhuh...

    ReplyDelete
  10. maya : tak pe lah maya lambat tp demi sediakan makanan utk anak hehe



    yun : oh idea yg bagus tu thanks yun

    ReplyDelete
  11. ibu yaya selalu ckp. Air tgn kita untuk anaklah yang bagus, dari masakkan kita atau suapan kita pada anak. :)

    ReplyDelete
  12. InsyaAllah minggu depan..
    kid start busy macam nurul..
    kena bangun pepagi..
    nak sediakan makanan haqq ke babysitter.. :)

    tak sabar rasanya nak penuhkan beg haqq dengan makanan..
    macam beg raina tu..

    ReplyDelete
  13. as : bersilat memasak ye as hehe


    yaya : betul tu setuju dgn yaya


    kid : wahh kid dah mula busy ye? alhamdulilah syukur mesti dh dpt tmpt yg baru ye. good luck kid

    ReplyDelete
  14. WAH ! BERPELOH PG ARI KN NURUL
    XPE JNJI RAINA SUKE BEKAL DIE,
    DAN MEMUDAHKAN KERJA BBYSITTER.
    :d

    ReplyDelete
  15. WAH ! BERPELOH PG ARI KN NURUL
    XPE JNJI RAINA SUKE BEKAL DIE,
    DAN MEMUDAHKAN KERJA BBYSITTER.
    :d

    ReplyDelete
  16. nurul
    cerita la sket apekah menu2 yg dibuat stiap hr tu,
    na pun dah bosan bg bubur
    xlame lg dah setahun,
    means dah ley tukar menu,
    tp ape??

    ReplyDelete
  17. Memang mula2 rase kekok cket tp lame2 dh jd biase msk utk ank yg tersayang.. tp ank nie x tahu la nape penat sy masak, pe2 pun dia x mau mkn.. umur dh 1 thn lbh tp x mkn pe2 pun.. minum susu jer.. risau sy.. x tahu nk cam ane lg..:(

    ReplyDelete
  18. raina beruntung dapat mak macam nurul. sentiasa gigih berikan yg terbaik untuk dia.
    biar bersusah... asal anak dpt yg terbagus...

    *skrg dah selalu bergantung harap kat nursery je. kalau sempat, dpt la cha makan bubur ibu masak

    ReplyDelete
  19. aah nurul, share lah resipi untuk anak setahun keatas. untuk persedian nanti.

    so far, fashya memang siapkan makanan husna hari2 ke BS. puas hati.

    nanti balik amik husna dari BS fashya ty, husna makan tak bubur dia arini, bila bs cakap, habis licin, laju je makan. Terasa kembang kuncup perasaan ibu nih. Tak sia-sia bersilat kat dapur kan.

    ReplyDelete
  20. as : hrp sgt raina suka masakan mama dia as


    na : ala nurul bukan hebat sgt sediakan menu utk anak na segan lak nak kongsi takut nanti bukan terbaik utk di kongsi. hehe. korang lg hebat tau


    pink princess : oh masih minum susu ke? dah try pujuk slow2 ke



    dayu : nurul cuba buat mana terlarat je dayu. Alhamdulilah skrg ni nurul usahakan terbaik juga demi raina


    fahsya : rasanya fahsya lagi hebat dalam bab sediakan menu si kecil tau :)


    farhanan : thanks farhana :)

    ReplyDelete
  21. fie pun tengah gigih cuba bagi homemade food untuk Kakal. tengah gigih juga cari resepi² lain. :)

    ReplyDelete
  22. rajin btul nurul..hrap2 nnt blh ikut jejak

    ReplyDelete
  23. untuk bekfes boleh buat roti telur. guna telur safegg yang ada DHA tu. boleh mix carrot dan sosej premium cheese. jangan lupa pakai minyak zaitun. nasi goreng cina pon sesuai. sup macaroni pun best untuk pilihan yang lebih selamat. saya pon sama mesti buat brekfes, lunch dengan minum petang untuk azra. kalau tak sempat, saya bekalkan cornflakes campur raisin utk brekfes tapi lunch memang tak miss. masakan penuh kasih sayang ibunda gitu.

    ReplyDelete
  24. bila dah above 1 yrs old baru senang sikit nak memasak mcm2 utk anak kan.

    ReplyDelete
  25. wah kak, bgun awal mengalahkan org nak gi noreh..btw, untung rania dpt mama ckp akak..seronok bile tgk rania dh boleh makan mcm2..anak sedara saya lebih kurang rania pun suka sosej..heheheh..

    ReplyDelete
  26. rajin rajin rajin....
    say lepas duk umah sendiri nanti pon kene bgn mcm Nurul la agknye...
    msak...
    alahai...

    ReplyDelete
  27. klu dlu, aku slalu masakkan mknn tuk iris, reneh guna slow cooker dr tgh mlm mcm bubur nasi n sup tp bila dia dah semakin besar, die dah xmo n mkn sikit je n selebihnya byk terbuang.. lastly makcik aku kata x yah masak2 dah coz die akan bg iris mkn nasi n sayur2 yg die msk..
    so aku dah lega sikit skrg.. cuma bawa bekalan tuk b1st jerk..

    ReplyDelete
  28. alahai..bertuahnya anak dara sorang nih...bagus tul mama dia...rajin

    ReplyDelete
  29. fie : nurul pun tgh rajin cari resipi fie


    aziyana : mudah2an :)


    dong : thanks menu itu ye akan cuba praktis buat tp nasi goreng cina tu mcm tak sesuai utk raina sbb dia baru umur setahun dia tak pandai lagi mkn nasi keras


    fad : aah kalau umur dah setahun senang sikit fad


    hepi united : sosej sedap kan



    suzie : rajin demi anak tak mengapakan suzie :)


    ojel : masalahnya raina ni tak mau makan nasi keras dia lebih suka bubur oje. dah ajar byk kali pun dia tak berapa suka. pelik juga tu


    nads: Thanks nads anak baru sorang masih boleh handle n rajinkan diri nads. hrp2 akan sentiasa rajin

    ReplyDelete
  30. betul la nurul...jue kalo ikutkan pun, ibu marissa sanggup masakkan utk dia...tapi jue tetap berkeras nak sediakan makanan utk marissa...bkn per, senangkan keje dia gak :D

    ReplyDelete