Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, August 24, 2011

Kisah di bulan Ramadhan : Adab sopan seorang pakcik tua

Hari ahad hari tu, aku pergi Mydin Subang dengan adik, ibu dan anak aku Raina. Alhamdulilah ada rezeki sikit. Adik ipar aku dapat baucer free masa buat liputan untuk cari bahan berita. Aku tengok sejak adik ipar aku tukar kerja kat TV Al-Hijrah ni macam-macam rezeki yang dia dapat. Dapat baucer free, baju raya free, duit raya. Syok kan?

Sampai je kat Mydin, aku tengok Mydin dah penuh dengan lautan manusia. Biasalah tu dah nak raya ni masing-masing keluar shopping. Nak cari parking kereta yang kosong pun payah. Nak berjalan pun sampai berlanggar bahu. Aku ni memang tak berapa suka pergi tempat yang sesak macam tu. Tapi disebabkan nak shopping guna baucer free jadi aku sanggup redah.

Bila tiba musim perayaan ni, nak ambil troli pun kena berebut. Aku ni baik hati pergilah beratur masa nak ambil troli tu. Tiba-tiba seorang pakcik yang agak berusia dengan muka selamber tolak badan dan tangan aku. Dahlah tak nak beratur. Dengan muka tak bersalah selamber je terus ambil troli yang aku dah pegang tu. Masa tu darah aku dah mula menyirap. Tapi aku cuba berlagak cool. Terus aku tegur pakcik tu dengan nada suara yang lembut.


Aku : Pakcik, saya beratur kat sini. Saya dapat dulu troli ni pakcik.

Pakcik tua : Troli ni ada letak nama siapa yang punya ke? (Sambil tergelak kecil)

Kurang ajar punya pakcik. Dia boleh tanya aku soalan bodoh. Siap gelakkan aku pulak tu. Terkedu aku dengan perangai dan budi bahasa pakcik tu. Dahlah tak nak beratur pastu main nak rampas troli dari aku. Tapi aku masih tak puas hati. Aku rasa pakcik ni memang patut kena sound dengan aku dulu baru aku puas hati.


Aku : Lain kali beraturlah. Aku beratur kat sini kau selamber je nak amik troli dari aku. Kurang ajar punya pakcik. Dah tua tapi perangai buruk. Suka hati kau je nak amik troli dari orang.


Aku pun tak tahu mana datang keberanian dalam diri aku. Mungkin hati tengah panas tu yang laju je aku sound pakcik tu. Masa tu dah ramai mata yang pandang-pandang kat aku. Tapi aku dah tak kisah janji aku puas hati dapat sound pakcik tu. Aku tengok pakcik tu dah malu kot terus blah dari situ. Dahlah tak minta maaf dengan aku. Geram aku tau tengok pakcik tu terus blah ambil troli yang aku dapat dulu dari dia tu.

Aku bukan nak bersikap kurang ajar. Aku pun ada perasaan hormat. Sebab ayah dan ibu aku pun dah berusia. Tapi jangan hanya sebab pakcik tu ingat dia dah makan garam dulu dari aku dia boleh ketepikan soal adab sopan. Kalau dia minta troli tu cara baik, aku akan bagi sebab aku consider dia dah berusia. Tapi cara pakcik tu tak betul dan tak beradab langsung. Pendapat aku kalau dah salah tu tetap salah. Tak ada isu siapa yang makan garam dulu kat sini.

16 comments:

  1. kadang2 kan Nurul.. ada sesetangah orang2 tua ni ingat kita yang muda remaja ni perlu lebih hormatkan mereka.. tak kisahla walaupun perbuatan dorang tu salah..tp dorg anggap.. dorg orang tua..so kome kene respect aku...

    ReplyDelete
  2. betul tu nurul.kdg geram je dgn org yg berebut2...nyampah pun ada..pastu tak reti2 nk beratur..mcm dia sorang je nk cpt..

    ReplyDelete
  3. Erk, betullah Nurul. Kalau Fie pun tak kira, mmg kena sound je kalau dah kurang adab sgt. Tua ke tak tua. Bahasa melambangkan bangsa tau.

    ReplyDelete
  4. hurm ituelah orang tua..nak suruh kite hormat die tapi dia pon tak hormat kan kite.....maka bile budak2 kurang ajar jgn salahkan orang lain lah

    *berani nurul sound pakcik tu eik...

    ReplyDelete
  5. hurmm dh agak dah.sure pakcik tu akan slumber blah bwk troli tu.walaupun malu dia akan pretend mcm nothing happened.kann. kalo sy pon, sure sy sound jgk kt pakcik tu

    ReplyDelete
  6. ish geramnya..kalo jue, awal2 lg dah kena org tua tue...hahaha!!!

    ReplyDelete
  7. kalau kite pun NURUL angin gak.. kiter beratur kan.. ni la salah stu kekurangan rakyat mesia.. sume taknak beratur.. huhu kalau naik lrt pn camtu..

    ReplyDelete
  8. Salam~

    Sy pernah kena..dan agak teruk juga. Tapi berbekalkan keberanian n hak. Sound tetap sound..

    *mungkin mcm kasar n biadab, tapi pakcik/makcik tu xleh lah nak men langgar2 org je..kena saling hormat menghormati*

    ReplyDelete
  9. berani berani..ehehe...eiii klau aku ni jenis kena buli, aku diam je..

    p/s: aku tukar blog url.

    ReplyDelete
  10. skrg nie x kisah da tua ke muda, kalo kurang ajar, mmg layak je di bagi berdas-das..

    sakit hati sbb pakcik tu masih amek troli tu yerp? kuang ajo nye pakcik tua...

    ReplyDelete
  11. bagus nurul,
    kite mmg la kene hormat org tua
    tp dia sdiri prangai cmtu gaya
    xpayah hormat pun xpe lah..

    slamat hr raya nurul :)

    ReplyDelete
  12. betul tu nurul, afni pun jenis x kira usia. kalo apa yg dia buat salah, memang kita akan tegur.

    ReplyDelete
  13. ish pakcik nie..ni lah org kate pakcik zaman milenium..moden style..gitu la jadiknya..huhu


    p/s : Selamat Hari Raya buat nurul sekeluarga..maaf zahir batin yek..;)

    ReplyDelete
  14. oarng tua nak kita hormat dia.. tp kadang2 ada yg tak patut hormat juga

    ReplyDelete
  15. mmg patut pon pakcik tuh kene sekali...

    ReplyDelete
  16. Kadang-kadang memang kena kurang ajar juga dengan org yg 'kurang ajar' tu.

    psst: nape sunyi sepi je ni?

    Selamat Hari Raya Nurul & Raina.

    -dakpink a.k.a ain-

    ReplyDelete