Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, July 30, 2012

Aku makin malas

Assalamualaikum

Aku mengaku sejak kebelakangan ni aku makin malas nak hadap blog aku ni. Mood menulis tu makin lama makin merundum. Adakah ini petanda aku dah begitu tua nak hadap blog? Tapi jauh kat sudut hati, aku masih sayang kat blog aku ni beb. Dulu masa tengah rajin menulis macam-macam aku coretkan kat sini. Sampai kena hentam dengan komen-komen mak anon pun ado. Tapi aku tetap gigih menulis sebab itu memang minat aku.


Serius! 


Ada dua minat yang dah sebati dalam diri aku. Membaca dan menulis. Jadi jangan terkejut kalau aku bagitahu kat sini bahawasanya aku mempunyai beratus-ratus buah novel dalam simpanan aku sekarang. Sebenarnya bukan saja novel tapi termasuklah hikayat-hikayat lama dan buku-buku sejarah. Aku minat pembacaan berkonsepkan sejarah sebenarnya. 

Bila minat membaca tu memang dah ada dalam diri aku, automatik aku minat menulis. Dulu rajin jugak aku tulis beberapa cerita seperti novel sampai berhelai-helai muka surat. Dulu aku tak taip dalam computer tapi aku tulis pakai pen. Rajin tak? Haha. Sebenarnya tak rajin mana pun tapi dulu masa kat sekolah menengah aku mana ada computer kat rumah. Ibu aku belikan computer masa aku form 6 kot. Pastu ayah aku belikan aku mac book masa aku masuk universiti. Dah besar panjang baru dapat computer dan mac book. So jalan terbaik adalah menulis menggunakan pen pada awal-awal pembabitan aku dalam dunia penulisan dulu.

Aku dah cuba cari mood menulis. Tapi mood tu seakan-akan merajuk dengan aku. Mungkin sebab kebelakangan ni aku super-duper busy. Jadi bila ada masa lapang sikit nak hadap blog, mood pulak tak ada. Yang ada cuba blog walking je. Macam tu lah aku dari hari ke sehari. Nama nak update, harammm. Sebab tu mood tu merajuk dengan aku. Haha.

Ok aku bukan buat-buat busy tapi memang busy. Kesibukan aku ni bertambah sejak Kak Fadz resigned dua minggu lepas. Kak Fadz ni rakan sekerja aku yang paling aku rapat kat tempat kerja aku sekarang ni. Dia jugak merangkap pembantu aku dalam banyak hal kerja. Rezeki dia dapat offer kerja goverment. So dia terpaksa letak surat walaupun offer kat company sekarang lebih sikit dari apa yang dia akan dapat bila dia bekerja di jabatan kerajaan. Siapa tak nak kerja goverment kan? Kalau aku pun aku nak. Impian aku tu.


Aku dan Kak Fadz

Sekarang ni, manager aku dah carikan pengganti tempat Kak Fadz. Tapi yang tak bestnya assistant baru ni lelaki. Nama dia Asyraf. Budak lepasan diploma Uitm Perak. Aku anggap Asyraf ni dah macam adik-adik aku je. Kerja-kerja luar aku selama ni aku dah banyak suruh dia buat sebab dia lelaki kan? Senang sikit. Asyraf ni pun jenis tak kisah dan jenis nak belajar. 

Cuma buat masa ni, aku kena ajar dia apa yang patut. Selalunya aku cuma bagi dia buat kerja-kerja failing dan belajar tentang documentation je. Pernah jugak terfikir nak ajar dia buat payoll dan report untuk payroll. Tapi hari tu baru ajar macam mana kira overtime workers pun dah banyak kesilapan di situ. So buat masa ni aku rasa biarlah aku sorang-sorang yang handle pasal report untuk payroll tu.

Sejak Kak Fadz resigned, aku rasa sunyi sangat. Sunyi sebab tak ada kawan yang betul-betul boleh kamcing dengan aku. Tak nafikan sini ramai pekerja melayu. Tapi untuk department aku cuma ada dua orang je melayu. Yang buat aku betul-betul stress sebab aku tak suka cara kerja orang Korea. Tapi disebabkan nak timba pengalaman, aku gagahkan jugak. Semoga aku bertabah bekerja kat company Korea ni. Selagi aku boleh bertabah selagi tu lah aku bekerja kat company Korea ni. Tak pe semua tu dugaan dalam bekerja. Harap dipermudahkan semuanya. InsyaAllah.

Ok aku dah membebel panjang sangat kat sini. Entri pun dah carca-marba. Nanti kalau ada mood lagi aku update entri baru ye.


Kami :D

Tuesday, July 24, 2012

Entri pelepas rindu

Assalamualaikum

Sebelum aku menulis panjang lebar, aku nak ucapkan salam ramadhan. Semoga ramadhan kali ni lebih baik dan diberkati seperti tahun-tahun sebelumnya. InsyaAllah.

Huh! Dah dekat sebulan blog aku tak berupdate kan? Makin lama makin malas nak taip sesuatu kat sini. Adakah ini petanda aku sudah tua dan sikap malas tu makin berleluasa dalam diri aku? Mungkin ye. Sebab bukan saja blog malah FB dan twitter pun kadang-kadang aku rasa malas nak hadap. Tapi aku akan cuba jugak update jika mood rajin tu ada dalam diri. InsyaAllah.

Sebenarnya banyak cerita aku nak cerita. Tapi nak menaip tu yang malas. Hahaha. Ok kali ni aku nak cerita pasal cerita yang dah basi. Sebenarnya banyak lagi cerita basi yang aku nak cerita. Tapi aku cerita satu-satu dulu. Tapi tak janjilah. Tengok mood menulis ye.

Untuk tahun ni aku memang dah plan nak beli awal-awal baju raya untuk Raina. 2,3 bulan sebelum ramadhan aku dah mula shopping sikit-sikit. Bukan apa, bila shopping awal-awal, aku rasa kita tak akan rasa duit tu habis macam air kan?

Aku dah listkan awal-awal apa yang perlu aku beli. Bukan keperluan raya untuk anak je, tapi untuk keperluan yang lain jugak macam buat langsir baru, beli peralatan dan perabot rumah, peruntukan duit raya untuk family dan lain-lain lagi. Alhamdulilah tahun ni ada rezeki lebih sikit dan dapatlah beli apa yang aku inginkan. Semua ni bukan datang bergolek tapi aku usaha sendiri dan kerja keras sejak kerja kat company baru ni. Dan hasil penat lelah aku selama ni, akhirnya dapatlah aku capai beberapa wishlist yang aku dah senaraikan dalam diari aku selama ni. Alhamdulilah.







Tapi aku rasa berbaloi jugak shoppping awal-awal. Sebab sekarang ni ada sales kat mana-mana butik pun. So aku terjah je mana-mana butik yang ada sales. Contohnya Cotton On Kids, Guess Kids dan banyak lagi. Jakel dan Ikea pun aku terjah lagi-lagi time diaorang buat sales hari tu. Perangai aku memang suka shoppping time sales sebab banyak penjimatan boleh dilakukan kat situ.

Shopping online pun aku layan jugak. Sekarang ni banyak jugak baju-baju yang cantik yang di jual secara online. Cuma kita kena pandai bandingkan harga. Sebab setiap orang yang jual barang-barang online ni selalunya tak sama. Ada yang murah dan ada yang mahal. Rasanya, persiapan raya untuk anak dara aku ni, hampir complete. Cuma nak belikan dia kasut, cardigan dan nak tambah 1,2 item lagi barang dia je lagi. Untuk aku biasa-biasa je. Bila dah jadi mak budak ni, keutamaan lebih kat anak.  

Oklah nanti kalau aku rajin aku cerita lagi. Maaflah entri kali ni tak berfaedah langsung. Banyak cerita hal shopping pulak kat sini. Ini namanya entri pelepas rindu. Hahaha.

Salam ramadhan semua.

Gambar lama : Salam ramadhan dari Raina Evaqairina