Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, August 13, 2012

Simple deco dari IKEA

Dari dulu aku memang suka benda yang simple. Kalau boleh nak yang betul-betul nampak simple dan nice. Itu untuk diri aku. Untuk orang lain aku tak pasti. Sebab setiap orang lain-lain citarasa kan? Aku tak suka benda yang nampak berserabut. Sebab aku jenis cepat rimas.

So bila aku decided nak ubah secara keseluruhan deco dalam rumah aku tu, aku dah fikir nak cari barang atau perabot baru pun nak yang simple-simple je. Kebanyakkan harga benda yang simple-simple ni murah. Harga tak mahal mana. Kiranya masih lagi di tahap kemampuan aku laki bini.

Kalau nak tahu aku memang fanatik dengan color biru, merah, hitam dan kelabu. Tapi paling aku suka color biru. Tapi sejak aku buat persiapan majlis perkahwinan aku dulu, secara tiba-tiba aku dah jatuh cinta dengan white color dan juga off white color. Sebab itu pelamin, bilik pengantin, hantaran aku banyak menggunakan color putih dan off white.

Perangai aku ni berlarutan sehingga sekarang. Tapi Saiful kurang setuju dengan pemilihan warna putih dalam rumah. Tapi aku ni kan jenis keras kepala.Tapi untuk tak menghampakan laki aku tu, aku gabungkan color putih dengan kelabu dan hitam. Alhamdulilah nampak gayanya Saiful suka dengan gabuangan color yang aku pilih tu.

Antara contoh deco dan perabot yang aku suka seperti gambar kat bawah ni. Dua-dua gambar ni aku suka. Sebab bagi aku, nampak simple dan nice sangat. Tak nampak serabut. Memang kena dengan citarasa aku.




Kebanyakkan barang-barang dalam rumah aku ni beli kat Ikea je. Cari yang murah-murah je dengan harga yang berpatutan. Aku memang suka cari barang kat Ikea sebab kebanyakan barang-barang kat situ kena dengan citarasa aku. Dan banyak barang Ikea sesuai dengan keadaan rumah aku yang small space. Rumah aku tak besar mana. Ruang terhad. So memang kena betul-betul pandai gunakan ruang yang ada. So pilihan tepat ialah Ikea. Kadang-kadang pernah sebulan sampai 3, 4 kali pergi Ikea. Hehe.

Aku deco dan beli perabot baru ni bukan sebab semata-mata nak raya. Aku dah mula start deco dan beli perabot baru ni sebelum bulan Ramdhan hari tu lagi. Memang ini antara wishlist aku untuk tahun ni. So sikit-sikitlah aku beli. Bukan beli sekali harung ye. Aku bukan orang kaya pun. Kerja makan gaji jugak. Hehe.




Kalau ikutkan hati aku ni, aku nak tukar sofa baru. Nak sofa color putih. Tapi Saiful tak bagi tukar. Dia kata kalau betul-betul nak tukar tunggu tahun depan. Sebab sofa yang sedia ada ni masih elok lagi. So aku pun akur dengan kehendak laki aku tu walaupun hati meronta-ronta nak sofa baru color putih.

Tapi ada bagusnya jugak. Sebab apa Raina sekarang tengah melasak dan suka ambil pensil color conteng sana-sini. Kalau jadi beli sofa color putih tu, dibuatnya Raina conteng. Harulah keadaan dan aku jadi tarzan kuasa dua. Haha.

Maaf aku tak banyak ambil gambar. Biasalah mood malas melanda. Ni aku tempek gambar mana yang ada je. Oklah nanti kalau rajin aku update lagi. Sebenarnya aku tengah busy tapi biasalah hari Isnin ni malas sikit nak buat kerja. So sambil buat kerja sambil update blog. Haha :D

Wednesday, August 8, 2012

Bila meragam

Hari Isnin yang lepas sedia maklum Selangor cuti Nuzul Al-Quran. Aku pun turut serta cuti walaupun hakikatnya company aku tak ambil pun cuti tu. Biasalah company Korea poyo sikit. Disebabkan aku ni malas nak kerja, jadi aku pun ambil cuti. Haha.

Nak dijadikan cerita, hari Sabtu lepas kad ATM aku hilang. Aku mengaku aku ni agak careless. Dulu hp aku pernah hilang beberapa kali. Ni kad ATM aku pulak. Jadi sangat cantiklah Isnin tu aku ambil cuti untuk buat kad ATM baru. So pagi-pagi aku dah bangun dan terus ajak Saiful pergi Public Bank area KL. Terpaksa jugak masuk KL sebab KL kan kerja Isnin tu. Bila semuanya dah settle, aku tengok jam awal lagi. Tak kan nak balik rumah kot. Saiful pun cakap tak kan nak balik rumah dan tanya aku nak pergi mana-mana tak. Kononnya nak ajak Saiful pergi KLCC. Tapi laki aku tak gemar sangat pergi KLCC. Dia selalu cakap parking kat KLCC mahal. Haha.

So aku terus ajak Saiful pergi Sunway Piramid. Tujuan kami hanya satu nak shopping barang sikit untuk persiapan raya. Misi utama sebenarnya nak cari kasut raya Raina je pun. Lagipun kasut-kasut Raina yang sedia ada banyak dah sempit. So aku decide nak belikan sepasang kasut baru untuk Raina. Tapi bila dah sampai Mall terus berubah fikiran cari apa yang patut untuk kami laki bini sekali.

Kami pun sempoi je redah Mall tanpa bawak stroller Raina. Lagipun Raina dah tak berapa suka duduk dalam stroller. So malaslah kami nak angkut stroller masuk bonet kereta. Tapi tak sangka pulak aku, Raina boleh buat perangai masa nak cari barang dia tempoh hari. Masa tengah pilih-pilih kasut dia kat kedai kasut Clarks, Raina nak sangat kasut color purple. So kami pun cuba pakaikan kasut tu bila dah dapat saiz anak dara. Bila Raina dah pakai kasut tu, dia buat perangai tak nak bukak kasut tu. Selamba dia je lari sana sini. Sampai orang kedai pun kejar dia nak suruh dia cuba pakai kasut design yang lain pulak.

Masa tu lah dia mula menangis sambil terjerit-jerit. Ok mungkin ini situasi normal bagi sesiapa yang dah ada anak sebaya usia dengan Raina. Tapi Raina bukan saja menangis atau terjerit-jerit okeh. Tapi dia siap berguling-guling atas lantai. Bila pujuk, makin kuat dia menangis dan hentak-hentakkan kaki dia. Aku masih boleh tahankan lagi kesabaran aku bila tengok anak aku dah mula meragam. Saiful pun selalunya macam tu dia jenis akan pujuk. Manjakan sangat Raina tu.

Akhirnya kami laki bini terpaksa pujuk hampir setengah jam, bayar dan terus bagi paper bag berisi kasut tu kat Raina. Barulah anak dara tu berhenti menangis. Ok masalahnya sekarang kasut yang kami beli  kat Clarks tu adalah sport shoe punya pattern. Tak kan nak pakai sport shoe dengan baju kurung masa raya nanti kan? Tak sesuai langsung.

Nak tak nak kami terpaksa carikan sepasang lagi kasut untuk Raina. Aku malas nak fikir terus ajak Saiful masuk kedai kasut Bata je. Pada hal sebelum tu aku dah terfikir nak beli lagi sepasang kasut tu kat Payless atau Pumpkin Patch. Tapi disebabkan Raina dah meragam, dan bila aku nampak kedai kasut Bata depan mata, laju je kaki melangkah masuk. Pilih-pilih terus bayar. Dan sekarang kasut raya Raina ada dua pasang. Tapi aku rasa macam tak puas hati dan diri ni macam memberontak nak pergi cari lagi sepasang kasut kat Payless. Tapi bila fikir-fikir balik macam membazir je terus aku lupakan saja niat tu.

Aku nak tanya, kepada sesiapa yang ada anak dara tu, perangai anak dara korang macam Raina tak yang suka berguling-guling atas lantai sambil hentak-hentak kaki? Aku perasan Raina memang perangai dia macam tu. Pernah sekali tu kat Melaka, kami singgah Mall kat sana, Raina baring atas lantai tak nak bangun. Lama okeh. Puas pujuk baru dia nak bangun. 

Raina oh Raina. Makin besar makin macam-macam perangai kamu.
Sabar je lah.


Anak dara tido mulut melopong. Masuk kereta je terus tido. Agaknya penat sangat meragam