Belanja Raina Raifa ais krim

Tuesday, November 27, 2012

Majlis konvokesyen Bani Jamian

Assalamualaikum
 
Hari ni nak cerita pasal majlis konvokesyen adik bongsu aku, Bani. Cerita ni baru lagi, hari Ahad lepas. Jadi bagi memeriahkan dan menggembirakan adik bongsu, aku pun ikut serta ke UiTM Shah Alam. Tapi aku tak masuk dalam dewan pun. Tak kuasa Mak Jemah nak masuk dan duduk dalam dewan berjam-jam. Yang masuk cuma ibu aku je. Aku cuma tunggu kat luar je. 

Oh ye, kali ayah aku tak dapat join sebab tengah sakit kaki. Sebenarnya ayah aku memang dah lama sakit kaki. Sekarang ni ayah aku nak jalan jauh pun tak berapa larat. Kalau ikutkan, ini adalah majlis konvokesyen kali ke 5 dalam family aku. Dari majlis adik aku Dhila, termasuk diri aku sendiri dan sekarang giliran Bani pulak. Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa macam banyak sangat aktiviti konvokesyen ni dalam family aku sedangkan adik-beradik aku tak ramai? Sebenarnya ini adalah termasuk majlis konvokesyen dari peringkat diploma sampailah ke peringkat degree. Master belum lagi ye. Berangan-angan tu ado tapi otak macam dah berkarat je nak study lagi. Hahaha. 

Almost 5 years aku tak masuk kawasan UiTM. Pada hal hari-hari pergi balik kerja lalu depan UiTM Shah Alam tu. Jadi aku sangat teruja bila menjejakkan kaki kat tempat aku menimba ilmu dulu. Banyak benau perubahan sekarang. Yang aku perasan banyak bangunan-bangunan baru. Banyak kenangan kat UiTM Shah Alam ni. Kadang-kadang aku ada terfikir nak buat satu entri tentang pengalaman aku kat UiTM ni tapi biasalah aku kan dasar pemalas nak menaip. Hahaha.





Adik aku untung sebab sekarang ni, semua majlis konvokesyen berlangsung kat dewan baru. Apa nama dewan tu aku pun lupa. Tapi dewan baru ni memang cantik gila dan besau kemain. Time aku dulu kat Dewan Sri Budiman yang dah berzaman tu je lah. 

Sekarang ni Bani sambung belajar lagi. Ambil degree pulak. Sebenarnya aku tak berapa galakkan Bani sambung belajar full time. Biarlah dia kerja cari pengalaman bekerja sambil belajar. Sebab hari tu, sementara Bani tunggu offer sambung belajar, dia dapat offer kerja kat Karangkraf dan dia kerja untuk beberapa bulan. Tapi Bani berkeras nak sambung belajar full time. Bukan apa, aku risau sekarang ni nak cari kerja yang bagus bukan senang. Tapi it's ok lah rezeki tu ada kat mana-mana kan? Aku harap lepas Bani habis study ni, dia akan dapat offer kerja lebih bagus kakak-kakak dia ni. Kakak-kakak dia ni kerja biasa-biasa je. Dia anak lelaki dalam family jadi dialah harapan kami. Cewahhh kemain ayat aku kan. InsyaAllah mudah-mudahan.


Raina pulak kemain suka hari tu. Minah tu memang suka berjalan. Tak kisahlah berjalan kat mana-mana pun. Gambar kat atas tu gambar dia sementara tunggu Pak Usu dia keluar dewan. Oh ye, Raina panggil Bani, 'Pak Usu'. Berpeluh-peluh anak dara tu sebab kepanasan tunggu kat luar. Bukan nak duduk satu tempat. Nak mengukur jalan je kerjanya.

Oklah dah tak tahu nak tulis apa lagi. Nanti kalau rajin aku update lagi ye.

Wednesday, November 21, 2012

Raina Evaqairina is three

Assalamualaikum

Hai. Dah sebulan lebih kot aku tak update blog. Ok lap-lap sikit habuk yang ado. Memang dasar pemalas nak update blog sekarang ni. Bila nak rajin? Aku pun tak tahu. Aku lebih suka melepak kat twitter dari update blog sekarang ni. Kat twitter sekarang makin meriah. Tu yang terabai sikit blog aku ni. Haha.

Dua hari lepas, 19 November 2012, genap umur anak dara aku 3 tahun. Wow! Sekejap je aku rasa anak dara aku tu membesar. Sekarang ni keletah dia dah bermacam-macam. Kalau bab bercakap tu kadang-kadang dialog dah macam dialog orang dewasa. Kalau nak tahu Raina ni memang banyak bercakap ye. Lagi-lagi kalau dia jumpa dengan orang yang dia dah lama kenal. Jangan terkejut kadang-kadang dia bercakap macam gaya orang dewasa.

Kadang-kadang balik kerja dia cerita pasal hantu momok, cerita dia makan apa kat school, cerita pasal kartun apa yang dia tengok kat school dan macam-macam lagi. Jadi aku pun layan je lah bila Raina dah start bercerita. Hilang jugak stress aku kan.

Oh ye baru malam tadi Raina cerita pasal hantu selipar. "Mama, tadi kan Nena nampak antu seliper". Nampak tak betapa anak aku ni suka imaginasi perkara yang pelik-pelik. Ado ke hantu selipar? Selalunya dia suka imaginasi pasal hantu momok.





Hobi Raina sekarang adalah menyanyi dan berjoget. Aku tak tahu dari mana datangnya perangai dia yang satu ni. Nak kata aku suka menyanyi dan berjoget apo kejadah pulak eh. Nak kata Saiful? Bukan jugak. Dalam hp aku ni penuh kot dengan video dia menyanyi dan berjoget. Kadang-kadang Raina sendiri yang suruh aku rakam. Percaya tak? Silalah percaya. Itulah perangai anak dara aku.

Kadang-kadang tu aku tengah syok-syok tengok TV, Raina tiba-tiba menyanyi kat tengah-tengah ruang tamu. Babysitter Raina pun cakap benda yang sama. Kawan-kawan yang lain elok tengah tengok TV yang dia dok menyanyi. Nak suruh kawan-kawan dia tengok dia menyanyi ke apo? Kalau aku drive berdua dengan Raina, Dia lebih suka menyanyi. Kadang-kadang aku ikut sekali menyanyi melalak dalam kereta dengan dia. Best jugak. Haha.




Tahun ni tak buat party pun untuk Raina. Sama macam tahun lepas. Sebab memang plan nak bawak dia pergi holiday. Tahun lepas bawak Raina pergi Sabah kan? Tahun ni plan mahu ke tempat lain pulak. Semoga dipermudahkan. InsyaAllah.

Untuk gembirakan hati Raina, aku belikan dia sebijik kek dan Saiful pulak belikan sate. Kenapa sate? Sebab Raina paling suka makan sate. Dalam beberapa minit Raina boleh habiskan beberapa cucuk sate. Kalau dia tak ada selera nak makan pun selalunya dia request sate. Nampak tak betapa anak aku suka makan sate. Haha.
  
Hari sebelum birthday Raina hari tu, kami ada bawak Raina tengok wayang dan bawak dia pergi Ikea. Ikea adalah tempat favourite Raina. Tak tahulah kenapa dia suka sangat pergi Ikea. Menangis-nangis okeh kalau bawak pergi tempat lain. Saiful cakap ikut perangai aku. Haha. Bawak Raina tengok wayang tu pun sebab Raina yang request nak tengok cerita 'Ajiboy'. Tergelak-gelak anak dara aku dalam panggung tengok cerita 'Ajiboy'. Haih dah besar panjang anak dara aku kan siap request nak tengok cerita apa kat panggung.

Selepas sesi potong kek dan makan sate, ada sesi buka hadiah. Sebenarnya ni hadiah dari aku dan Ummie Ngah Raina. Hadiah biasa-biasa je pun. Saja nak bagi Raina happy. Kemain suka Raina dengan hadiah-hadiah tu.




Untuk Raina,

Semoga menjadi anak yang baik-baik untuk papa dan mama. Dan semoga kamu menjadi lebih baik dari mama dan papa. Mama selalu berangan nak Raina jadi doktor suatu hari nanti. Nie kes terjumpa nama 'Doktor Raina' kat hospital hari tu, terus berangan nak anak jadi doktor. Kemain aku kan? Hahaha. InsyaAllah kot-kot termakbul impian aku ni. Sejuk perut ibu mengandung. Tapi kalau dia suka bidang lain it's ok asalkan bidang yang baik-baik sahaja.

Sayang Raina banyak-banyak =)