Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, December 28, 2012

Gambar lama dan cerita biasa

Perangai aku sekarang ni, sebelum tidur suka godek tengok album lama-lama. Malam tadi entah macam mana aku pergi godek album lama-lama kat FB adik aku, Dhila. Rupa-rupanya dalam FB dia banyak pulak tu gambar Raina masa Raina kecik-kecik dulu.

Ok gambar kat bawah ni dah lama. Tak silap aku masa umur Raina 5, 6 bulan. Tapi rasanya aku tak cerita pun secara keseluruhan pasal photoshoot adik-beradik ni kat blog. Kalau ada pun maybe tak menyeluruh. Maklumlah aku kan kalau nak update blog tengok mood. Hahaha. Sebenarnya gambar ada banyak sangat tapi malas nak tempek kat sini. Aku ambil dari FB adik aku secara random je ni.

Sedia maklum, adik-beradik aku 3 orang je termasuk aku. Aku anak sulung. Bawah aku adik perempuan dan adik lelaki. Sesiapa yang baca blog aku dari awal, rasanya dah tahu pasal ni. Alhamdulilah, kami memang rapat antara satu sama lain. Kiranya boleh kamcing dan jadi satu geng. Lagi-lagi adik perempuan aku. Sebab dia perempuan. Macam Bani tu lelaki ada hadnya iyo tak?




Sebagai kakak sulung, aku selalu terapkan dan nasihatkan adik-adik aku supaya janganlah nak berkira sangat dengan adik-beradik. Kena tolak ansur antara adik-beradik. Tapi macam adik aku Bani ni dia memang agak kedekut sikit. Tak tahulah ikut perangai siapa. Kedekut mengalahkan aku tu. Kesian siapa jadi awek dia. Hahaha. Tapi walaupun dia agak kedekut, dia masih boleh tolak-ansur. Senang kata dia penjimat orangnya. Memang betul-betul jimat okeh. Dia student tapi dia pandai urus duit dia. Itu yang aku tengoklah. Kalau dia nak beli sesuatu barang tu dia siap buat pengiraan bajet dulu. Kalau keluar shopping dengan dia semua benda yang tak penting pun nanti dia cakap tak payah beli. Tapi untuk diri-sendiri tu boleh pulak dia nak beli. Memang lawak tapi baguslah tu kan?

Macam adik perempuan aku, Dhila ni dia jenis tak lokek. Aku suka sebab dia jenis tak berkira. Itu yang best tu kalau keluar shopping dengan dia. Hahaha. Adik aku ni kira rapat sangat dengan Raina. Untung Raina dapat Ummie Ngah macam adik aku ni. Iye lah anak buah baru sorang. Lagipun Raina cucu pertama dalam family aku. Memang manja melampaulah kan? Pastu apa yang Raina nak semua kitaorang cuba ikutkan je. Aku suka keluar shopping dengan adik aku, Dhila ni. Kitaorang selalu akan plan awal-awal simpan duit untuk peruntukan shopping dan akan keluar shopping seharian suntuk. Percaya tak? Itulah kitaorang. Dah kata kamcing. Hahaha.

Aku berharap, keakraban aku antara adik-beradik ni akan kekal sampai bila-bila. Biasalah kadang-kadang tu ada jugak selisih faham tapi selalunya tak lama. Sekejap je dah berbaik semula. Lagipun family aku tak besar mana. So tolak-ansur dan faham hati masing-masing tu memang sangat penting. InsyaAllah.

Wednesday, December 26, 2012

Kesan vitamin C

Selain Aura Maya, Aku juga mengamalkan pengambilan vitamin C dan juga supplement yang lain. Nantilah kalau aku rajin aku cerita detail pasal supplement yang aku ambil ni. Kalau rajinlah ye. Tak janji. Biasalah mood aku kan selalu ke laut. Hari ni mood menaip tu ada tapi malas nak taip panjang-panjang. Haha.

Dulu aku jenis tak ambil pusing segala atok nenek supplement ni. Kononnya dulu bajet muda remaja. Apa ada hal nak ambil supplement semua ni. Tapi sejak umur aku makin meningkat ni, aku makin risau dengan keadaan kesihatan aku dan juga keadaan kulit aku. Senang kata risau segala segi. Maklumlah umur dah meningkat ni memang macam-macam nak kena jaga kan? 

Jadi sejak beberapa bulan yang lepas, aku secara displin mengambil segala atok nenek supplement. Antaranya vitamin C. Aku rasa kesan pengambilan vitamin C ini besar dalam kehidupan aku. Bukan saja kesan terhadap kulit luaran tapi dalaman jugak. Antaranya sistem penghadaman aku bertambah baik. Kalau dulu seminggu sekali nak membuang pun payah. Sampai Saiful gelarkan aku manusia tak normal sebab aku payah bebenau nak membuang dalam seminggu. Sekarang yang aku perasan paling ketara seminggu mesti 3 atau 4 kali aku membuang. Punyalah aku happy.

Selain tu, kulit aku dah kurang berminyak, masalah jerawat aku yang dulu-dulu tu pun dah kurang. Memang tak nafikan aku mengamalkan Aura Maya dalam membantu menyelesaikan masalah kulit muka aku ni tapi sejak aku menambah pengambilan vitamin C ni, aku rasa kulit aku bertambah ok berbanding dulu. Paling ketara dulu kulit aku kusam gila okeh. Tapi sekarang tanpa make up tebal-tebal pun aku boleh dengan confident keluar rumah. Tapi taklah kulit jadi macam jenis kulit anak patung ke atau macam artis tu. Tapi memang nampaklah kesannya. Semua bergantung kat atas individu lambat atau cepat kesan tersebut.

Kalau tengok gambar lama-lama dulu rasa nak sorok muka bawah meja. Punya kusam melampau. Segan nak tunjuk gambar ni sebenarnya tapi aku gagahkan jugaklah tempak kat blog aku ni. Boleh tengok gambar yang aku tempek kat bawah. Gambar tu semua tak ada kesan photoshop ye. Semua gambar original. Mungkin kesan cahaya je yang tak boleh percaya sangat. Disebabkan kesan cahaya ni, kulit aku macam cerah sedikit dalam gambar. Haha. Tapi secara jujurnya semua gambar ni gambar original tak ada edit kat photoshop okeh?

Ok di sebabkan aku malas nak taip panjang-panjang hari ni, aku ringkaskan saja di sini aku ada jual vitamin C. Sebenarnya aku tolong adik aku je. Sebagai kakak haruslah aku tolong mana yang termampu. Adik aku sekarang sedang berdiet secara hebat atas arahan doktor kat HUKM. Jadi segala mengambilan supplement semua mestilah di rujuk dengan doktor yang mengambil kes adik aku ni. So terbukti vitamin C ini boleh di makan atas saranan doktor. Ada kelulusan KKM dan harga juga sangat berbaloi-baloi. Jika berminat bolehlah bertanya terus kat aku inbox, DM aku kat FB mahupun twitter : Nurul Jamian atau email aku di ainiee_overmars@yahoo.com

Ayuh jom cuba. Nak cuba? Bagitahu aku okeh.



Monday, December 24, 2012

Teman baik

Selamat pagi.

Mesti hari ni ramai yang masih bercuti. Maklumlah esok cuti lagi kan? So mesti ramai yang sambung cuti. Aku kena kerja. Annual leave dah habis. Pasrah je lah pagi ni datang kerja seperti biasa. Ikutkan hati memang tak ada mood aku nak datang kerja hari ni. Bukan hari ni je, tapi ikutkan hati hari-hari pun tak ada mood nak pergi kerja. Hahaha.

Aku nak cerita pasal cerita minggu lepas. Khamis lepas, aku ambil MC sebab kena sengugut. Kesian kan kat aku dah beranak anak sorang pun masih kena sengugut? Tapi kali ni tak lah teruk sangat macam bulan-bulan lepas. Tapi still rasa tak selesa dan rasa nak mengamuk tak tentu pasal. So dari aku mood ke laut datang kerja baiklah aku ambil MC. Alasan malas kejo sebenarnya. Hahaha.

So aku pun pergi klinik berdua dengan Raina. Malas aku nak hantar Raina kat rumah babysitter. Takpe Raina dah besar setakat pergi klinik berdua dengan dia tu aku boleh control lagi kerenah dia. Saiful biasalah kena kerja. Tak kan nak ikut aku ambil MC pulak kan? Lepas ambil MC tetiba perut aku macam dah ok. Eh? Kemain lagi tu tetiba perut dah ok. Hahaha.

Dan lepas aku dapat MC, aku plan nak pergi check gigi sebab dah lama bebenau tak check apa yang patut kat gigi aku ni. Dan aku  plan nak check gigi Raina sekali. Tapi hari tu ramai pulak umat manusia. So aku je lah sorang check gigi. Untuk budak-budak macam Raina tu, staff klinik suruh datang hari lain. So pujuk Raina cakap jumpa doktor gigi hari lain. Sebab anak dara aku tu punya teruja nak jumpa doktor gigi.

Lepas balik dari klinik, aku rasa macam bosan pulak nak terus balik rumah. Pada hal perut still ada rasa sengugut ni tapi dah dasar kaki jalan tu memang macam cacing kepanasanlah wei kalau duduk rumah. Hahaha. So terus cakap kat Raina nak ajak dia pergi mall. Dan petang tu aku rasa macam nak pergi Sunway Piramid. Kenapa Sunway Piramid? Sebab aku nak pergi Butik Forever 21 cari shawl. Kot-kot ada shawl yang lawa-lawa macam kat Uniqlo ke kan? Raina pun macam aku kaki jalan. Laju je cakap nak ikut. Biasalah anak mama. Hahaha.

Anak dara ni boleh senyum lagi walaupun dah penat mengukur mall

Sampai je kat Sunway Piramid, aku pesan kat Raina jangan meragam tak tentu pasal. Dengar cakap mama. Dahlah tak bawak stroller. Memang kena betul-betul pantau pergerakan Raina sebab dia ni kalau bab mengukur jalan memang laju. Sebenarnya ini pengalaman pertama aku pergi mall sebesar Sunway Piramid berdua dengan Raina. Selalunya kalau nak shopping ke window shopping ke mesti ada teman macam ajak Saiful ke adik aku ke ibu. Tapi kali ni berdua je dengan Raina. Sebelum ni memang banyak kali keluar berdua dengan Raina tapi cuma pergi Econsave, Carrefour, Giant ataupun Tesco je. Itupun selalunya nak cari barang dapur. 

Alhamdulilah Raina tak banyak ragam. Adalah sekali dua tu dia macam merengek nak mengukur jalan je kerjanya. Tapi bila aku beliakkan mata besar-besar dan bagi warning terus dia patuh arahan mama dia ni. Best jugak tau bawak Raina pergi temankan aku shopping. Sebab kadang-kadang dia siap boleh bagi pendapat lagi. Contoh kalau akau nak beli baju. Nanti dia cakap baju tu cantik ke tak cantik. Dah besar bebenau anak aku ni sebab dah boleh pilihkan barang untuk mama dia.

Kalau Raina penat berjalan, dia akan bagitahu aku yang dia penat nak duduk rehat sekejap tak pun dia minta aku dukung. Sebab hari tu tak bawak stroller dan Raina pun tak berapa suka duduk dalam stroller. Raina kalau minta dukung pun sekejap je pastu bila aku pujuk suruh jalan sendiri nanti dia pun jalan sendiri. Bila Raina lapar, dia akan cakap dia lapar. So laju-lajulah aku cari tempat makan. 

Alhamdulilah, pengalaman pertama aku pergi mall berdua dengan Raina berjalan dengan lancar. Sejak Raina dah besar ni memang agak senang nak control dia. Dia akan mengada-ngada kalau Saiful ada. Automatik perangai mengada-ngada tu datang. Kalau berdua dengan aku, elok pulak tu mendengar kata. Memang dia agak manja dengan papa dia. Dia dah boleh jadi teman baik aku. Dahlah satu kepala suka berjalan memang kenalah kan kalau nak pergi shopping ke window shopping ke dengan Raina.

Seronok ada anak perempuan satu kepala macam ni. Boleh jadi teman baik paling best.

Masa ni dah nak balik. Muka kepenatan tapi still nak mengukur jalan lagi

Tuesday, December 18, 2012

Selekeh tapi macho : Chef Adu Amran


Ini entri untuk stok cuci-cuci mata je bukan entri berfaedah okeh. Aku tengah rajin update blog ni, memang ada je cerita yang aku nak tulis kat sini. Agak-agak Saiful jeles ke aku buat entri pasal chef macho ni? Ala, anggap macam peminat yang nak bercerita pasal hero pujaan. Boleh kan? Hahaha. Aku nak cerita pasal Chef yang macho dan kacak kat mata aku, siapa lagi kalau bukan Chef Adu. Siapa yang tak kenal Chef Adu Amran ni kan? Rasanya semua kenal lagi-lagi yang layan rancangan TV realiti Masterchef kat Astro Ria. 

Dalam banyak-banyak Chef kat Malaysia ni aku suka stail Chef Adu. Aku rasa dia stailo gila walaupun kadang-kadang nampak agak selekeh dengan stail jambang kat muka tapi dia tetap nampak macho. Bila tengok dia ni, aku akan teringat kat pelakon Keanu Reeves. Sebabnya Keanu Reeves pun macho kat mata aku walaupun dengan stail jambang kat muka.

Hah cuba tengok gambar kat bawah ni. Macho kan? Kemain lagi Chef Adu ni tau pakai baju T-shirt pink dengan stail bergambar manja gitu. Gambar ni aku ambil kat FB dia. Minta kebenaran ye chef tempek gambar chef kat blog saya ni.


Disebabkan aku minat sangat dengan Chef Adu ni, aku follow dia kat twitter dan like akaun FB dia. Hah kemain lagi aku kan? Dan paling best Chef Adu siap follow twitter aku. Terima kasih chef. Jadi aku pun sedikit batak sebab chef pujaan follow twitter aku. Hahaha.

Kalau nak tahu Saiful pun tahu aku minat dengan Chef Adu ni. Ada satu hari tu aku pengaruh Saiful suruh beli kasut macam stail Chef Adu. Hah nampak tak punyalah aku minat dengan Chef Adu ni sampai suruh laki aku beli kasut pun stail sama macam Chef Adu ni. Nasib baik Saiful termakan pujukan aku hari tu beli kasut tu. Tapi aku tak paksa pun. Saiful sendiri cakap dia pun suka kasut tu. Lepas ni aku nak pengaruh Saiful beli seluar warna-warna pulak. Baru stailo. Iyo tak? Hahaha.

Aku pun tak sure Chef Adu ni dah kahwin ke bujang. Kalau dah kahwin bertuahlah ye isteri dia sebab laki dia pandai masak macam-macam. Eh Saiful pun boleh jugak masak tapi masakan stail kampunglah. Bolehlah kan dari tak pandai masak langsung. Oklah malas nak taip panjang-panjang entri tak berfaedah ni. Sebelum aku meraban tulis bukan-bukan kat sini baiklah aku layan twitter. Oh ye bos dan manager aku keluar, tu yang aku mengular malas buat kejo siap update blog lagi ni. Ok nanti kalau rajin aku update lagi ye.

Bila kurus terasa gemuk

Sekarang aku suka tersadai kat twitter. Facebook (FB) dah jatuh nombor berapa aku pun kurang pasti. Tapi yang pastinya aku dah makin bosan dengan dunia FB. Selalunya aku on FB tak sampai 5 minit, pastu aku dah tutup dan laju-laju layan twitter semula. Kalau nampak aku update FB tu selalunya aku update letak gambar je. Jarang update buat status itu ini. Agaknya aku dah begitu tua kot bila mana aku rasa FB ni lebih sesuai untuk golongan muda belia. Eh tua sangat ke aku? Muda lagi kan? kan?

Kadang-kadang tu aku tak update apa-apa pun kat timeline di twitter. Cuma suka perhatikan timeline je yang kadang-kadang laju macam angin ribut dan kadang-kadang perlahan macam kura-kura kepenatan. Kalau datang mood rajin aku layan jugak sesetengah conversation kenalan-kenalan di situ. Kalau datang mood malas aku jadi tukang baca timeline je.

Ok entri aku kali ni bukan nak cerita perihal FB mahupun twitter. Tapi aku nak cerita pasal trend sekarang di mana rata-rata manusia di FB, twitter mahupun platform sosial terbaru seperti instragram, yang suka meletak bermacam-macam jenis gambar. Aku pun tak ketinggalan keretapi sebab kadang-kadang turut sama terjebak upload gambar ikut suka aku je. Tapi aku sedaya upaya bersikap jujur di mana aku upload gambar aku yang kelihatan gemuk dan aku mengaku aku memang banyak lemak di situ. Tapi yang buat aku rasa annoying bebenau tu bila ada manusia yang meletak gambar yang pada pandangan mata aku, kau sememangnya dah kurus cun melecun tetapi menggangap diri kau gemuk. Adakah kau betul-betul mahu mendoakan diri kau gemuk?

Letak gambar berdiri depan cermin dan tulis : "Aku dah gemuk. Aku yang kembang semangkuk".

Aku tak tahu apa tujuan kau letak gambar yang sememangnya dah sedia kurus macam Lisa Surihani dan ada figure yang sangat meletop tapi kau cakap kau gemuk? Kalau betul-betul Tuhan bagi kau gemuk, adakah kau akan menggelabah ayam? Jadi janganlah berdoa dan berharap menjadi gemuk. Bersyukurlah dengan apa yang ada. 

Nanti jadi macam aku. Kau tengok aku yang banyak lemak sana sini kemain payah aku nak kuruskan balik jadi keding macam zaman anak dara aku dulu. Sanggup skip nasi berbulan-bulan lamanya. Ada tak kat mana-mana gambar aku yang kelihatan gemuk tapi aku tulis aku dah kurus macam Lisa Surihani? Setahu aku tak ada kot. Jadi bersikaplah jujur dengan diri-sendiri. Tapi aku cakap jujur, aku tak gemuk mana aku berisi je. Nak jugak cakap tak gemuk tu. Hahaha. Eh mestilah aku pun nak jadi cun macam Lisa Surihani jugak. Eh kenapa dalam entri aku ni selit nama Lisa Surihani ni? Tak ada artis lain ke? Semuanya gara-gara 'Istanbul Aku Datang'. Ok ni dah lari dari tajuk. Sebelum aku meraban tulis entah apa-apa baik aku buat kerja sekarang. Oklah nanti kalau rajin aku update lagi ye.

Minah ni memang cantik. Aku suka :D

Monday, December 17, 2012

Kisah semalam : Tentang Raina Evaqairina

Raina sekarang dah besar. Dah masuk 3 tahun umurnya. Walaupun dia baru saja menyambut ulangtahun kelahirannya yang ke 3 tahun bulan lepas, tapi aku rasa dah macam-macam perkara baru yang dia belajar. Walaupun anak aku tu dah meningkat besar, aku tetap nak anggap anak aku tu macam baby. Walaupun dia dah boleh buat macam-macam dengan sendiri tapi aku tetap nak pantau setiap gerak-geri dia.

Aku nak cerita pasal semalam. Kisahnya begini, semalam aku busy sikit dengan aktiviti mengemas rumah, membasuh dan melipat kain, memasak dan macam-macam kerja rumah yang lain aku buat. Sebabnya hari Sabtu tu adalah hari bermalas-malasan aku kat rumah. Punyalah malas aku nak buat kerja-kerja rumah hari Sabtu tu. Jadi hari Ahad semalam aku terpaksa jugak merajinkan diri buat semua tu.

Macam biasa, Raina bangun pagi, aku akan suruh dia mandi. Sambil aku buat kerja-kerja rumah tu, aku akan tengok-tengokkan dia dalam bilik air. Bila aku rasa dia dah puas main air barulah aku akan tanya dia dah berus gigi belum, check gigi dia, mandikan dan bersihkan dia apa yang patut. Selalunya macam tu lah aku kalau hujung minggu. Bagi peluang kat anak dara aku tu main air puas-puas. Lepas mandi, aku pun pakaikan Raina diaper. Jangan terkejut ye, kadang-kadang Raina masih pakai diaper di kala mama dia malas nak potty train anak dara tu. Hahaha. Tapi kalau datang mood rajin, aku memang tak pakaikan Raina diaper pun. Ok berbalik cerita tadi, lepas aku pakaikan Raina diaper, aku biarkan dulu Raina. Sebab aku nak habiskan sidai kain.

Aku bagitahu Raina, suruh tunggu aku kejap. Nanti lepas habis sidai kain aku akan pakaikan dia baju. Macam tu lah aku kelang-kabut terkejar sana sini nak buat macam-macam walaupun hujung minggu. Lepas beberapa ketika, aku pun toleh ke arah anak aku. Punyalah aku terkejut tengok dia dah siap pakai baju, dan seluar. Baju dan seluar tu pun dia yang pilih dan ambil sendiri. Siap dah pakai bedak dan sikat rambut sendiri. Raina terus datang kat aku bagitahu, "Nena dah siap". Terharunya aku bila tengok anak aku dah boleh buat macam-macam dengan sendirinya.

Aku memang perasan sekarang Raina banyak belajar perkara baru dan dia banyak cuba lakukan sendiri tanpa bantuan orang lain. Contohnya kalau dia rasa nak minum air masak. Kadang-kadang dia sendiri pergi dapur bukak freezer ambil air masak sendiri. Dah banyak kali aku tegur kalau nak air bagitahu aku. Sebab aku punyalah risau kalau dia senyap-senyap pergi dapur bukak freezer sendiri. Tapi bila dah 2,3 kali dia buat perkara yang sama, lama-lama aku pun terpaksa ajar dia dengan cara yang betul macam mana nak ambil air sendiri. 

Kadang-kadang bila aku fikirkan balik, bagus jugak kita ajar anak kita perkara-perkara baru macam tu. Alhamdulilah setakat ni Raina masih boleh ikut apa yang aku ajar. Cuma sesekali tu kalau dia rasa tak boleh nak buat sendiri baru dia panggil aku. Tapi aku taklah biarkan macam tu je. Aku tetap pantau. Aku pun kena terima hakikat bahawa anak aku bukan baby lagi. Jadi banyak perkara yang kadang-kadang Raina nak cuba buat sendiri. Jadi aku kena bagi galakan bila dia nak belajar mencuba sesuatu perkara baru.

Anak dara saya yang dah macam-macam perkara baru yang dia belajar dan nak buat sendiri

Thursday, December 13, 2012

Berat hati

Sebenarnya aku nak nak buat entri ni semalam. Tapi semalam aku busy sikit sampai terlupa nak draft pasal entri ni. Hari ni dengan penuh semangat aku menaip. Aku rasa bersemangat pulak tengok Dayu rajin benau update blog dia lately. Apasal kau rajin sangat update blog Dayu? Tercabar aku tau. Blog aku ni asyik bersawang je. Haha.

Semalam macam biasa pagi-pagi aku hantar Raina ke rumah babysitter. Aku pun macam mak budak lain yang berkerja, yang setiap kali hantar anak ke rumah babysitter atau nursery, hati automatik akan rasa sayu dan berat hati. Tapi demi mencari rezeki aku gigihkan jugak. Kalau aku ni kaya, duit berkepok-kepok aku pun malas nak kerja. Baik aku duduk rumah jaga anak. Biarlah anak aku tu membesar di bawah jagaan aku dari siang sampai ke malam. Aku rasa bukan aku seorang yang mempunyai impian perkara yang sama macam ni. Semua mak budak yang bekerja mesti ada impian yang sama. Betul tak?

Tapi aku kena jugak kerja untuk menjadikan kehidupan aku  ni lebih selesa dan apa yang aku nak aku boleh dapatkan dengan hasil titik peluh aku sendiri. Memang banyak kali aku mengeluh cakap kat Saiful, aku dah fed up nak kerja. Perkara ni akan terjadi setiap kali aku stress kat tempat kerja. Saiful pernah jugak offer aku cakap terpulanglah kat aku. Tapi aku pulak yang tak nak. Banyak sebab kenapa aku tak nak terima offer laki aku tu. Antara sebabnya, aku nak kehidupan aku lebih selesa. Lagi satu aku jenis suka nak dapatkan sesuatu tu dengan hasil duit sendiri. Jadi aku taklah terhengeh-hengeh minta duit laki aku. Tapi tipulah pulak kalau aku cakap aku langsung tak pernah terhengeh-hengeh minta duit Saiful nak beli itu ini kan? Memang pernah tapi tak selalu. Iyolah kalau selalu minta nanti kena bebel pulak. Itu yang jadi beli barang pastu suka sorok-sorok dari laki sendiri sebab takut kena bebel. Haha.

Ok berbalik cerita pagi semalam, macam biasa turun dari kereta selalunya aku akan dukung Raina sampai sampai depan rumah babysitter. Lepas Raina turun dari dukungan aku dan salam aku, terus aku beredar macam biasa. Tiba-tiba Raina menjerit panggil aku. "Mamaaaa". Aku pun toleh ke belakang. Raina terus cakap, "Nak peluk mama". Aku pun terus berpatah balik dan peluk anak dara aku tu. Ya Allah terasa sayu dan berat hati aku time tu. Nak menangis pun ada okeh. Tapi aku tahan-tahan rasa sebak tu.

Terus pagi-pagi semalam aku emo tak pasal-pasal terkenangkan anak aku kat rumah babysitter. Muka terus jadi ketat semacam rasa macam nak kena tampar je semalam. Haha. Tapi mengenangkan aku bukan nak pergi berjoli katak atau berjimba-jimba, tapi nak pergi mencari rezeki yang halal. Jadi aku gigihkan jugak.

Harap anak aku faham situasi papa dan mama dia. Papa dan mama pergi kerja cari rezeki pun untuk kesenangan Raina jugak. Oklah aku dah sebak taip entri ni. Nanti kalau rajin aku update lagi ye.


Gula-gula hati saya