Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, March 11, 2013

Realiti kehidupan aku dan kamu

Assalamualaikum

Aku ada satu tabiat suka termenung. Boleh dikatakan hari-hari aku termenung. Termenung fikirkan itu ini. Sebelum tidur termenung. Bangun tidur termenung. Sampaikan tengah tidur pun otak masih ligat fikir macam-macam. Bunyinya memang nampak macam agak kelakar sikit. Tapi pada aku dengan cara termenung dan berfikir macam-macam tu boleh buat otak aku aktif. Aku suka bila otak aku aktif berfikir.

Perkara yang selalu berlegar dalam otak aku aku ialah tentang kehidupan aku dengan kehidupan orang di luar sana. Aku tak tahulah apa kena dengan perangai aku yang suka banding-bandingkan kehidupan aku dengan kehidupan orang lain. Aku akan jadi moody secara tiba-tiba bila aku rasa kehidupan aku tak best dan tak hebat macam orang lain. Sedangkan kehidupan aku dah cukup best walaupun tak sehebat mana jika nak di bandingkan dengan orang yang mungkin lagi kurang dari segala segi kehidupan realitinya. 

Bila aku tengok FB, Baca timeline di twitter atau apa-apa saja yang berada di sekeliling aku, tengok kehidupan orang lain yang lagi hebat atau dalam erti kata lain lebih baik dari aku, automatik aku termenung dan berfikir : 

"Kenapa aku tak macam dia duduk kat oversea ikut suami. Best wei duduk oversea"
"Bestnya dia kerja goverment" 
"Kan best jadi macam dia. Hari-hari makan luar. Makan tempat yang best-best"
"Kenapa rumah dia cantik sangat ni?"
"Bestnya dia ni housewife tapi selalu shopping sana sini"
"Bestnya dia ni selalu pergi holiday"
"Bestnya dia ni pandai masak macam-macam"
"Bestnya dia ni kurus. Cantik pulak tu"

Normal kot jadi manusia akan ada rasa cemburu. Aku rasa tipulah kalau kau tengok perkara-perkara best yang berada di sekeliling kau yang lagi hebat dari realiti kehidupan kau tak terdetik langsung rasa cemburu. Jangan nak kelentong aku eh. Aku pun ada rasa macam tu. Rasa cemburu. Tapi aku bukan jenis manusia busuk hati nak cemburu tak tentu pasal. Selalunya aku jadikan rasa cemburu aku tu untuk aku lebih berusaha untuk dapatkan tak banyak sikit pun mesti aku dapatkan. Itulah perangai aku.

Bukan macam sesetengah jenis manusia, pantang nampak orang lebih sikit dari dia, mulalah nak ada rasa busuk hati nak mendengki. Pastu buat status atau cerita bukan-bukan. Annoying okeh orang jenis macam ni. Apa salahnya kau berusaha cuba dapatkan kehidupan kau tu jadi best macam orang yang kau dengkikan tu. Walau tak banyak sikit pun jadilah. Kau akan rasa puas hati sangat-sangat atas usaha keras kau tu. Faham? Sorry aku emosi. Haha.

Kadang-kadang aku rasa berdosa pun ada. Sebab bila aku termenung fikir perkara yang bukan-bukan macam ni, aku rasa macam aku tak bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang ni. Cuba aku bandingkan kehidupan aku dengan orang lain yang mungkin lagi kurang dari aku. Contohnya :

- Aku ada kerja tetap dengan gaji yang agak selesa sekarang
- Aku ada kereta sendiri menggunakan hasil titik peluh aku walaupun bukan kereta besar
- Aku masih mampu deco rumah aku walaupun rumah sekarang ruangnya kecik saja
- Aku masih ada lebihan duit gaji yang boleh buat shopping kat Ikea tanpa rasa bersalah
- Aku mampu bawak anak aku naik kapal terbang pada seawal usia 2 tahun
- Aku mampu holiday sekurang-kurangnya sekali setahun dengan khidmat Air Asia
- Aku masih mampu belikan baju anak aku harga yang agak mahal walaupun bukan selalu
- Aku masih mampu makan tempat sedap-sedap walaupun bukan hari-hari
- Aku masih boleh memasak walaupun aku tahu aku masak tak sedap
- Aku ada degree walaupun tak ada master dan PHD tapi aku ada pelajaran
- Aku masih mampu bagi keluarga aku duit tiap-tiap bulan walaupun tak banyak
- Aku masih boleh saving tiap-tiap bulan walaupun tak banyak
- Aku tak kurus mana tapi aku masih boleh bergaya walaupun tak macam artis
- Aku cukup makan, pakai walaupun tak mewah
- Aku ada keluarga dan adik-adik yang sangat-sangat rapat
- Aku ada suami dan anak yang melengkapkan kehidupan aku

Satu perkara yang aku belajar bila tiba-tiba aku rasa moody dan rasa rendah diri dengan kehidupan orang lain, aku kena bandingkan kehidupan aku dengan orang yang lagi kurang dalam kehidupannya. Dan dari situ aku rasa bersyukur. Rupa-rupanya ada orang yang lagi kurang pelbagai segi dalam kehidupannya.

Syukur Alhamdulilah. Patutnya aku bersyukur kan? Walaupun tak hebat mana tapi mungkin kehidupan aku ni lebih baik dari orang lain. Tapi kalau boleh aku nak jadi lebih baik dari sekarang. Banyak lagi impian yang aku nak belum tercapai. Aku tetap akan berusaha. Yang penting usaha. Itulah perangai aku. Apa yang aku nak aku akan cuba dapat tak kisahlah cepat atau lambat. Harapnya rezeki untuk aku sekeluarga sentiasa ada. InsyaAllah.

Aset paling berharga buat aku

15 comments:

  1. cemburu membina takpe wak..hugss

    ReplyDelete
  2. Hahaha tak tahu nak tulis apa tiba2 dapat idea ni terus laju je aku taip pagi tadi

    ReplyDelete
  3. Kite pon slalu menjeles...tp ttp bersyukur dh ni je 'part' saya sekeluarga... Nice entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye tu. bahagian masing2 kan. Thanks awak

      Delete
  4. betul tu nurul..
    bagus jugak kita cemburu, sbb bg kita lagi semangat utk berusaha ke arah lebih baik..:)

    ReplyDelete
  5. kadang sifat cemburu tu buat kita berusha lebih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah terus rasa nak berusaha untuk dapatkan sesuatu yang kita nak

      Delete
  6. ye yang penuh usaha dan semangat

    ReplyDelete
  7. yeah betul tue nurul....kalau kite rasa kekurangan and down dengan life kite...cepat cepat kite compare kan dengan orang yang lagi susah dari kite...insyaALLAH dari situ timbulnya rasa syukur dan rasa ingin berusaha untuk mendapatkan sesuatu....papepun mun liked entry nurul nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mun. Ye betul tu terus rasa bersyukur dengan apa yang ada

      Delete
  8. normal la kan
    semua manusia mst ade rase mcm tu
    tapi cemburu yg membina la kan..
    ape pon syukur dengan apa yang kite ade..
    lagi2 si comel tu...
    bukan senang nk dpt
    hahahahah... kan kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. normal lah kan tapi Nurul bersyukur ada Raina dan rezeki yang ada

      Delete