Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, November 6, 2013

Cerita basi dan cerita baru

Sekarang kemain malas nak update blog. Banyak cerita nak update tapi perangai malas nak menaip tu lagi banyak dalam diri aku. Malas yang melampau. Hahaha. Lagi satu, bukan sebab malas je. Busy pun iya jugak. Serius memang agak busy lately. Plus ada beberapa sebab kenapa aku dah jarang update blog sekarang ni. Nanti aku cerita satu-satu ye.

Sebenarnya aku baru balik holiday. Holiday dekat-dekat je. Pergi Langkawi je pun. Ikut plan asal destinasi Langkawi ni bukan dalam senarai vacation aku tahun ni. Awal tahun hari tu aku ke Kuching Sarawak dan aku plan lepas ke Kuching tu aku nak ke USS Singapore ataupun Krabi Thailand pada hujung tahun ni. Tapi banyak sebab kenapa aku terpaksa tukar destinasi. Salah-satu sebab paling utama adalah dengan keadaan diri aku yang tengah sarat mengandung ni, rasanya pergi holiday dekat-dekat je lah yang aku mampu. Takpelah harap-harap ada rezeki nanti pergi ke USS ataupun Krabi tu. InsyaAllah. Sebenarnya nak bawak Raina berjalan-jalan dan sekaligus babymoon. Konon-kononlah babymoon. Hahaha. Macam entri aku yang lepas-lepas, aku pernah bagitahu, anak dara aku suka sangat naik kapal terbang. Bagi melepaskan rindu dia terhadap kapal terbang maka terjadilah percutian ke Langkawi ni.

Nanti kalau aku rajin, aku cuba update tentang percutian ke Langkawi ni ye. Entri tentang percutian ke Kuching pun aku tak update lagi. Walaupun cerita tu dah basi aku cuba jugak update nanti. InsyaAllah. Tak kisahlah ada orang nak baca ke tak. Aku nak jugak update untuk rujukan aku. Kot-kot nanti bila-bila nak pergi destinasi yang sama. Boleh terus rujuk entri tu je.

Masa balik island hopping kat Langkawi hari tu, Raina kena chicken pox. Kasihan anak dara aku. Masa tu aku ingat badan dia kena gigit nyamuk. Tapi masa nak bersiap-siap ke airport nak balik KL, secara tiba-tiba naik banyak bintik-bintik menggelembung kat badan Raina. So aku laki bini dah agak ni sah-sah kena chicken pox. Alhamdulilah Raina tak demam. Aktif macam biasa. Tapi dia asyik menggaru-garu je. Sampai LCCT, ibu aku ambil kami kat airport, dan kami terus pergi cari daun semambu. Pada hari yang sama jugak bawak Raina jumpa doktor. Biasalah mak budak, rasa risau tahap nak menangis okeh. Walaupun aku tengok Raina rileks je. Tapi aku rasa nak menangis sebab kasihan bila tengok bintik-bintik menggelembung tu makin lama makin banyak.

Nak tak nak, aku terpaksa sambung cuti lagi. Dahlah annual leave aku dah habis. Nak tak nak kena tolak gaji. Aku yang siapkan report untuk payroll, aku sendiri tolak gaji aku. Hahaha. Alhamdulilah bos faham situasi aku. Alhamdulilah, selepas hampir dua minggu, chicken pox Raina dah ok dan kering. Sekarang tinggal parut je. Aku sekarang tengah nak cari krim untuk hilangkan parut-parut chicken pox tu. Ingat nak order krim dari Shaklee. Tapi semalam whatsapp Ain, dia cakap krim yang aku nak tu out of stock pulak. Ain ni jual shaklee. Aku beli dengan dia sebab senang COD je sebab rumah dia dekat dengan rumah aku. Takpelah nanti try cari krim lain kat farmasi.

Lepas Raina sembuh dari chicken pox, Saiful pulak kena chicken pox. Mula-mula tu, aku yang rasa tak berapa sihat. Rasa demam, batuk dan selsema. Aku agak, mabuk simptom mengandung tu datang balik. Aku dah start pening-pening kepala tahap tak boleh tahan rasa nak menangis. Aku jugak tak berapa selera nak makan dan badan pun dah start lemah-lemah. Cuma taklah teruk mana. Masih boleh control walaupun sebenarnya tak berapa larat sangat. Aku perasan, masuk  kandungan aku 7 bulan dah datang balik simptom-simpton ni.

Oh ye, minggu lepas kandungan aku genap 7 bulan. Nanti kalau aku rajin aku cerita lagi pasal kandungan aku ni ye. Dalam masa aku tengah tak sihat tu, Saiful pun demam jugak. Tapi aku tengok keadaan dia lagi teruk dari aku. Isnin hari tu, aku bersiap-siap nak pergi kerja. Walaupun aku tak berapa sihat tapi aku gagahkan jugak ke office. Tapi aku tengok keadaan Saiful macam makin teruk je. Rupa-rupanya Saiful kena chicken pox sebab naik bintik-bintik kat muka dan badan dia. Nasib baik ibu aku dah ambil Raina bawak balik Banting Isnin hari tu. Kebetulan ibu aku dah start cuti panjang sebelum masuk pendaftaran pelajar baru untuk sesi baru. So aku minta ibu aku jaga Raina.

Hari ni aku ambil half day. Risau dengan keadaan Saiful. Sebab Saiful bukan saja kena chicken pox tapi siap demam teruk. Dari semalam aku paksa dia makan tapi dia tak ada selera nak makan. Pagi tadi, kelang-kabut siapkan breakfast untuk dia. Malam tadi aku balik Banting sebab rindu kat Raina. Subuh-subuh dah gerak balik Shah Alam. Sampai rumah terus siapkan breakfast untuk Saiful pastu bersiap nak pergi kerja. Memang agak kelang-kabut sikit. Aku harap sangat Saiful cepat sembuh dari chicken pox dia tu. InsyaAllah.

Ok dah panjang sangat entri ni. Nanti kalau rajin aku update lagi okeh

Kami masa kat Langkawi hari tu

4 comments:

  1. bila anak sakit memang mama yang risau..lagi la ditambah dengan suami pulak sakit tapi nurul kuat semangat..dengan nak bawa perut lagi dengan nak jaga orang demam lagi..take a good care of yourself to dear..

    ReplyDelete
  2. aah kan..lamenya nurul tak update cerita baru..same lah dlu ain peknen pon mmg mls nak menaip..sbb lame2 mengadap pc smpai pening..simptom org peknen bese lah nurul..paham..huhu

    sian raina & saiful..moga cpt sembuh ye en saiful..nurul pon take care jgk..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila pregnant memang malas sesaja. hehehe

      thanks ain

      Delete