Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, December 27, 2013

Alhamdulilah kini 9 bulan kandungan

Semalam genap kandungan aku 36 weeks. Ini bermakna sekarang kandungan aku sudah 9 bulan. Alhamdulilah. Patutlah aku jalan pun dah tak berapa larat. Kalau kat office tu, baru turun naik tangga aku dah termengah-mengah. Oh lagi satu, aku sekarang kuat makan. Sejak kandungan aku 8 bulan kot, aku perasan yang aku kuat makan. Kalau ikut sejarah masa Raina dulu, 37 weeks 6 hari aku dah selamat bersalin. Tapi kali ni aku berharap aku lewat bersalin. Kalau boleh tak nak bersalin awal-awal. Sebab banyak kerja kat office yang aku kena settlekan dulu sebelum cuti berpantang. Lagipun aku tak kemas lagi beg nak bawak pergi hospital. Asyik tertangguh-tangguh je. Kenapalah aku pemalas sangat ni? Asal sebelum cuti je kemain plan nak kemas itu ini tapi bila tiba masa cuti tu, tiba-tiba datang perangai malas aku.

Aku rasa sekarang ni perangai malas aku menjadi-jadi. Paling ketara aku malas nak pergi kerja. Padahal kerja melambak-lambak jugak ni. Maklumlah dah hujung tahun ni banyak report yang aku kena settlekan. Tapi aku dah mula fikir pasal cuti berpantang. Asal bangun pagi je, mulalah otak ligat fikir nak pergi kerja ke tak nak. Nak amik MC ke tak nak. Punyalah malas nak pergi kerja kan. Nanti masa berpantang aku merungut bosan nak pergi kerja pulak. Kau apasal Nurul? Mengada-ngada? Tampar diri-sendiri.

Sebenarnya aku berdebar-debar bila fikirkan pasal hal sakit bersalin. Sekarang ni, selalu sangat aku membayangkan sakit time contraction datang menyerang. Sakit yang kau rasa nak sepak tampar orang keliling kau. Sebenarnya aku bukan ingat sangat sakit contraction tu macam mana. Maklumlah Raina pun dah 4 tahun 1 bulan. Pengalaman bersalinkan time Raina dulu dah lama bertahun-tahun yang lepas. Cuma yang aku ingat sakit nak bersalin tu memang sakit kemain. Ingat lagi time Raina dulu, mula-mula aku boleh lagi berlagak cool. Pada hal masa tu dah kerap rasa sakit. Sampai hospital, check dah 6cm. Bayangkan masa 6cm tu aku boleh berlagak cool lagi. Cool lah sangat. Tapi bila sampai satu tahap yang kau dah tak tahan-tahan nak meneran masa tu memang aku dah tak boleh nak berlagak cool lagi. Serius masa tu macam ada benda nak terkeluar.  Masa tu aku dah agak Raina dah tak sabar nak keluar dari perut mama dia ni. Macam kau rasa sakit perut nak berak tapi kau dah tak boleh nak tahan-tahan lagi dah. Masa tu lah kau rasa nak sepak tampar orang keliling kau. Hei tiba-tiba aku cerita hal sakit bersalin kan? Ok cerita lainlah pulak.

Aku sekarang tengah fikir bila Raina nak start sekolah. Yuran booking tempat kemasukan sekolah untuk tahun depan semua dah bayar. Hari tu masa bayar yuran, aku bagitahu ustazah yang aku nak masukkan Raina sekolah start bulan Februari tahun depan. Sebab due date aku bulan Januari tahun depan. Maybe aku berpantang kat Banting dalam 2 minggu then balik Shah Alam sambung berpantang kat Shah Alam pulak. Tapi bila aku fikir-fikir balik macam nak masukkan Raina sekolah start bulan Januari nanti selagi aku belum bersalin ni. Nantilah aku fikirkan balik. Cuma sekarang aku dah lega, hal sekolah Raina dah settle. Risau tak dapat tempat sebab ustazah bagitahu tempat untuk kemasukan pelajar baru memang terhad. Cuma lepas ni nak settlekan pendaftaran untuk weekend class Raina je nanti. Aku dan Saiful dah decided nak continue je weekend class Raina kat Bangi tu. Raina pun dah serasi dengan teacher dan school kat situ. Nantilah kalau aku rajin aku cerita detail pasal hal sekolah Raina ni eh. Hei banyak sangat aku bagitahu kat blog aku ni yang aku nak tulis cerita itu, cerita ini tapi nanti tiba masa time aku rajin update blog, aku cerita hal lain pulak kan? Hahaha. Takpelah kalau dah bersalin nanti pun boleh jugak up cerita-cerita yang lama walaupun cerita tu dah basi. Asalkan ada modal nak update blog. Tapi serius ni, sebenarnya banyak cerita yang dah basi aku nak cerita kat blog aku ni tapi perangai malas tu yang lebih-lebih. So aku peram je dulu cerita-cerita tu. Kalau rajin nanti aku up kat blog aku ni. Kalau tak rajin harap maklum je lah. Kasi simpan je lah itu cerita. Hahaha.

Oh ye, tahniah kat Hany sebab Hany dah selamat bersalin baby boy semalam. Due date Hany ni patutnya Januari tahun depan sama dengan aku, Nano, Maria dan Fie. Oh ye due date Mun pun Januari tahun depan. Tapi Hany dah bersalin dulu. Sorang-sorang rakan blogger yang aku kenal dah bersalin. Tahniah. InsyaAllah kalau aku tak bersalin lagi, aku plan nak tengok Hany dan baby dia nanti.

6 comments:

  1. panjang betul entry nih..tapi gigih jugak membaca sebab nurul jarang update..kandungan kite sama...9 bulan......semoga selamat semuanya nurul..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk Mun jugak semoga selamat dan dipermudahkan ye

      Delete
  2. yee xlama dah lg nurul..aku dulu yg 2nd 28w dah selamat..yg 1st overdue..hehehe
    Semoga selamat semua nyer ye..amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah berdebar-debar ni fikir hal bersalin

      Delete
  3. Fie harini dah 39w 3days. Baby nak tgu new year ke new year eve entah ni. Sabor je lah..semoga dipermudahkan semuanya untuk kita semua!

    ReplyDelete