Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, June 28, 2013

Entri campur-campur

Hai korang,
Assalamualaikum dan selamat pagi

Lamanya tak update blog.  Biasalah mood menulis nan ado. Malas menjadi-jadi. Semangat nak berblogging tu macam hilang je. Tapi aku usahakan jugak nak update sesuatu hari ni. Sebenarnya aku tak tahu nak update pasal apa dan cerita apa. Idea tu nan ado. Puas fikir nak update pasal apa ni. Tapi idea tak muncul-muncul dalam kepala otak aku ni. Aku sebenarnya nak update pasal percutian aku ke Sarawak awal tahun hari tu. Tapi, kemain malas nak taip. Sah-sah entri tu panjang berjela nanti kan? Hahaha. 

Nak cerita apa eh? Ok aku nak mulakan cerita pasal anak dara aku. Raina sekarang biasalah makin besar makin panjang akal dia. Dia kalau dah start bercerita macam orang tua okeh. Dia memang suka bercerita. Balik kerja, ambil dia dari rumah babysitter, mulalah dia mengadu dan cerita macam-macam. Kadang-kadang aku dah mengantuk tapi kena jugak layan dia bercerita. Sebab anak dara aku tu kuat merajuk. Kadang-kadang aku tertidur dan nanti dia akan mengadu dan membebel kat aku cakap mama ni kuat tidurlah dan macam-macam dia cakap tanda protes. Hahaha.

Raina sekarang kuat makan. Dia suka makan masakan Tok Wan dia. Kalau aku atau Saiful yang masak selalunya dia makan sikit je kecuali kalau makanan tu betul-betul kena dengan selera dia. Tapi kalau ibu aku masak tak kisahlah masak apa-apa pun memang Raina akan makan dengan berselera sekali. Walaupun ibu aku masak yang pedas-pedas. Raina akan makan je sampai bertambah-tambah. Boleh tahan jugak Raina ni kalau makan makanan yang pedas-pedas sikit. Iyelah Tok Wan kan pandai masak. Sama jugak macam kes aku. Kalau aku tak ada selera nak makan ke atau time aku tak sihat, aku akan minta ibu aku masak. Tak kisahlah ibu aku masak apa automatik jadi berselera. Itulah penangan masakan ibu aku.
 
Oh ye 1st June hari tu, hari peningkatan usia aku. Patutnya aku buat entri khas pasal ni. Tapi biasalah mood menulis tu nan ado. Maka tiadalah entri khas tu. Malam menjelang 1st June tu, macam biasa aku tidur awal dari Saiful. Kadang-kadang Raina pun ikut stail macam papa dia tidur lewat. Tengah syok tidur, tiba-tiba Saiful dengan Raina kejutkan aku sebab nak wish birthday aku. Wahhh serius aku terharu okeh. Tahun ni Alhamdulilah, Saiful adalah bagi hadiah yang memang dah lama aku idam-idamkan. Tak sangka pulak Saiful betul-betul carikan barang yang aku nak tu. Tersengih-sengihlah aku kan sebab Saiful nak jugak layan kerenah aku carikan barang yang aku nak tu. Thanks Saiful.

Ok nak cerita apa lagi? Oh ye tak lama lagi nak bulan Ramadhan kan? Korang dah ganti puasa? Aku baru ganti tiga hari. Lambat sikit aku ganti puasa. Jangan ikut perangai aku tau. Lebih elok ganti puasa tu awal-awal. Kejap je kan dah nak bulan Ramadhan. Tak lama lagi raya. Baju-baju raya aku dengan Raina dah hantar kat tailor. Baju Saiful tahun ni beli siap je. Dia yang nak sangat beli baju kat Jakel yang readymade punya. Tapi belum cari lagi. Ni sah-sah terpengaruh dengan bapak dia yang tahun lepas beli baju readymade kat Jakel. Selalunya baju melayu Saiful aku hantar kat tailor je. Takpe layankan aje.

Sekarang ni masing-masing dah start cerita pasal baju raya, kasut raya, langsir raya dan macam-macam tentang raya. Kemain korang ye. Eh eh aku pun sama jugak. Tahun ni aku beli langsir raya readymade je kat Ikea. Tahun ni nak yang simple-simple je. Oh ye hari tu aku dah sambar Klippan merah kat Ikea. Dah lama aku berhajat nak tukar sofa. Akhirnya dapat jugak aku tukar sofa kat rumah aku tu. Alhamdulilah akhirnya impian nak sambar Klippan dapat jugak aku capai.  Impian sudah dalam genggaman gitu. Kemain ayat aku. Hahaha.

Ok dah kenapa pulak aku cerita pasal raya dengan Ikea ni. Hahaha. Oklah nantilah aku fikir-fikirkan nak update cerita pasal apa. Sekarang ni memang tak ada idea nak tulis apa. Tak pun korang bagilah idea kat aku nak aku update cerita pasal apa. Ok ada kerja sikit nak buat ni. Nanti kalau rajin aku update lagi okeh.

Saja nak letak gambar ni. Entri tanpa gambar macam tak meriah je kan? Layannn