Belanja Raina Raifa ais krim

Tuesday, August 20, 2013

Entri raya kami : Biasa-biasa dan sederhana

 Assalamualaikum

Hari ni aku nak tulis pasal cerita raya. Orang lain dah berzaman update pasal cerita raya. Aku baru terhengeh-hengeh nak update. Seperti biasa alasan aku adalah malas. Hahaha. Kebelakangan ni mood aku malas sesaja. Aku lebih suka baca entri raya dan layan tengok gambar-gambar raya orang lain. Nak update blog sendiri kemain malas.

Tapi sebelum cerita raya ni basi, baiklah aku update sekarang. Lagipun gambar-gambar raya tu ada. Cuma tak meriah manalah gambar-gambar raya aku ni. Sekarang ni pun masih bulan syawal lagi kan? Sekarang sana sini tengah sibuk buat open house kan? Sesiapa yang buat open house tu kalau sudi jemputlah aku. Bab-bab makan aku suka je. Kalau aku sekeluarga tiada apa-apa aktiviti, bolehlah aku terjah open house korang. InsyaAllah.



Raya aku sekeluarga biasa-biasa saja. Sederhana dalam segala segi. Tak ada nak mewah-mewah sangat. Simple saja. Macam tahun-tahun lepas, persiapan raya memang aku sekeluarga lebihkan ke Raina. Ada anak ni memang persiapan raya selalunya lebihkan ke anak je. Macam aku dan Saiful memang simple sangat persiapan raya tahun ni. Macam tahun lepas, berpasang-pasang kasut raya aku beli untuk diri-sendiri. Siap beli handbag raya okeh. Tapi tahun ni, aku tak beli kasut raya mahupun handbag raya. Pakai yang sedia ada saja. Memang ada nafsu nak beli yang baru tapi bila fikirkan nak beraya pun kawasan dekat-dekat je. Sebab kampung aku dengan Saiful masing-masing dalam negeri Selangor. So baiklah tak payah membazir.

Nak beraya rumah orang pun macam malas je. Adalah jugak beraya rumah nenek dan sedara-mara tapi tak semua rumah sedara-mara aku terjah tahun ni. Tak larat badan wei. Mana yang larat dan rumah sedara-mara yang dekat-dekat tu aku terjahlah jugak. Banyak melepak rumah family kat Banting je sambil makan-makan. Ibu aku masak sedap.  So proses mengembangkan badan gitu. Hahaha. 

Cuma tahun ni aku dan adik-beradik aku decided memang nak lebihkan bajet raya ke family aku. So macam meriah jugaklah. Alhamdulilah impian aku dan adik aku nak tukarkan langsir baru, cat baru dan macam-macam lagi untuk rumah family kat Banting tercapai. Happy sangat tengok ayah dan ibu aku happy dengan persiapan yang aku dan adik aku buat untuk mereka.

Paling best, tahun ni giliran beraya rumah family aku kat Banting. Kalau ada angah lagi meriah. Tapi tahun ni, adik aku Dhila beraya kat belah family suami dia kat KL dulu. Tiba-tiba terkenang zaman kami tiga beradik masa kecik-kecik dulu. Sekarang masing-masing dah kahwin cuma tinggal Bani je masih belajar. So kenalah ikut giliran beraya.

Kat Banting kalau malam raya memang meriah. Suasana raya tu memang terasa. Kalau pergi Pekan Banting, macam-macam ada. Terasa kemeriahan suasana raya tu bila banyak deretan kedai jual barang-barang persiapan raya dan buka lagu-lagu raya. Aku rasa lagi meriah dari kat Shah Alam kot. Biasalah aku mesti nak kata Banting best. Banting kan tempat aku membesar. Hahaha.




Raya pertama tu, macam biasa bangun awal pagi dan bersiap-siap nak melawa. Happy kan sebab nak pakai baju raya. Paling best Raina dah pandai rasa happy nak beraya. Elok je Raina bangun pagi pastu cakap nak beraya. Oh ye, Raina boleh nyanyi lagu raya jugak. Maybe selalu dengar kat radio dan TV. Siap hafal lagu raya. 

Raya pertama tu, lepas beraya rumah mak sedara aku kat belakang rumah, entah macam mana keluar idea nak pergi Putrajaya. Sebenarnya aku ajak pergi Putrajaya atas alasan nak ambil gambar raya. Tapi entah macam mana, Saiful terus pergi rumah terbuka Perdana Menteri. So macam jakun sikit sebab pertama kali nak pergi rumah terbuka Perdana Menteri. Orang sangat ramai. Meriah sebab masing-masing dengan baju raya.

Tapi aku tak masuk dalam pun. Tak larat aku nak beratur panjang-panjang. Saiful, Raina, ibu dengan Bani je sanggup beratur panjang nak bersalam menteri-menteri. Aku duduk kat luar. Ayah aku tak ikut sebab ayah aku kan sakit kaki. Dapatlah Raina duit raya. Dapat kuih dan cawan sorang satu. Tak pergi makan pun sebab panas terik. Masing-masing tak larat nak berjalan dan meredah orang ramai.





Belah malam raya pertama tu, barulah aku beraya rumah nenek dan sedara-mara. Raya belah malam ni sejuk sikit kan? Kemain Raina collect duit raya. Dia dah pandai nak collect duit raya. Tapi selalunya bila dia dapat duit raya, dia akan keluarkan duit tu bagi kat aku. Dia simpan dan pegang sampul raya je. Siap bagitahu aku "nanti mama masuk duit Nena dalam bank ye" . Dah besar dah anak dara aku. Dia dah faham yang duit raya bukan untuk buat mainan macam masa dia kecik-kecik dulu.

Tahun ni kami balik Sekinchan pada raya ketiga. Kami balik sendiri je tak berkonvoi macam tahun lepas. Sebab family Saiful dah balik beraya kat Sekinchan pada raya kedua tak silap aku. Balik Sekinchan pun sebab nak melawat kubur arwah mak Saiful dan arwah adik Saiful. Lepas tu, ikut Saiful beraya rumah kawan dia kat Sekinchan. Kami kat Sekinchan tak lama pun. Balik hari je. Lagipun bapak mertua aku memang dah tak duduk kat Sekinchan sejak dia kahwin isteri baru ni. FIL dah duduk Shah Alam sepenuhnya. So lepas balik Sekinchan barulah kami ke rumah FIL dan MIL baru kat Seksyen 24, Shah Alam.


Tahun ni, aku tak ada buat majlis makan-makan macam tahun lepas. Tahun lepas, adalah aku buat majlis kecik-kecik jemput family, sedara mara yang terdekat dan kawan-kawan yang rapat makan-makan kat rumah kecik aku tu. Masa tu saja suka-suka. Tahun ni tak larat pulak nak buat macam tu. Malas pun satu hal jugak. Hahaha. Tapi kalau sesiapa nak datang tu boleh je. Tapi jangan gelakkan aku pulak sebab kat rumah aku kuih raya ada tiga jenis je. Hahaha.

Tahun ni aku memang malas nak deco-deco raya. Sebab aku lebihkan bajet raya ke rumah family aku. So kat rumah aku simple-simple je. Pada hal ada jugak berangan sebelum raya nak deco-deco untuk raya sikit. Tapi tiba-tiba datang mood malas. So rumah aku pun aku kemas gitu-gitu je. Lagipun cuti raya hari tu, aku banyak melepak kat Banting. Rumah aku memang sedikit terabai. Sampaikan pokok-pokok kat mini garden aku ada yang dah layu wei sebab aku lupa siram air sebelum balik Banting masa cuti raya hari tu. Dah tak lawa mini garden aku. Aku ingat nak beli pokok-pokok baru nanti.

Oklah, dah panjang sangat entri aku ni. Selamat hari raya dan aku nak mohon maaf kot-kot ada penulisan aku selama aku berblogging ni atau tweet-tweet di twitter, status aku di facebook mahupun perilaku aku mengguris hati korang.

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Thursday, August 1, 2013

Shopping raya biasa-biasa


Anak dara yang suka pergi shopping

Cerita ni cerita dah basi. Cerita minggu lepas. Dah taip panjang-panjang tapi simpan je tak publish-publish. Agak busy sikit dengan monthly report. Semalam dah siap semua report aku tu, so hari ni bolehlah tengok-tengok blog aku ni secara berhemah.

Hari Khamis minggu lepas, aku cuti. Tak berapa sihat dan nak uruskan hal insuran dan roadtax kereta aku. Masa pergi uruskan hal insuran dan roadtax kereta tu, Saiful balik rumah kejap masa lunch hour sebab nak temankan aku. Lepas dah settle segala urusan, Saiful terus masuk kerja semula. So aku ada cakap kat Saiful aku dengan Raina nak pergi shopping raya. Saiful risau dengan aku, takut aku tak larat sebab aku tak berapa sihat lately. Tapi aku yakinkan Saiful yang aku larat keluar shopping berdua dengan Raina. Pasal shopping kemain aku confident cakap larat padahal lately aku memang tak berapa sihat. Biasalah tu perempuan dengan shopping dah macam kawan baik kan? Hahaha.

Aku ok je kalau keluar berdua dengan Raina. Sejak Raina dah besar sikit ni aku berani jugak bawak dia pergi mall. Cuma kena banyak bersabar sikit sebab Raina ni boleh tahan jugak tahap melasak dia. Raina ni suka berlari-lari. Raina lari lagi laju dari aku kot. Penat jugak nak kejar dia berlari dalam mall tu. Aku kan dasar tak menyabau. Tak reti nak tunggu Saiful free baru pergi shopping raya tu sama-sama. Hahaha. 

Tapi sebenarnya, beberapa minggu ni, Saiful memang agak busy sikit kalau hujung minggu. Busy cat rumah family aku. Tu sebab aku malas nak tunggu Saiful. Nanti kalau ada lagi barang yang nak beli macam barang Saiful ke barulah ajak Saiful. Lagipun Saiful ni mana kisah sangat pasal kasut raya, baju raya atau barang-barang dia untuk keperluan raya ni. Aku pulak risau tengok dia rileks je. Pada dia janji keperluan bini dan anak dia dah settle so dia pun ok. Takpe nanti aku ingat sebelum raya ni, aku nak heret jugak dia pergi mall cari barang keperluan dia.

Tahun ni aku lambat sikit shopping raya. Macam tahun lepas sebelum puasa aku dah settle shopping raya. Ini semua gara-gara tahap kesihatan aku tak berapa ok kebelakangan ni. Nak jejak mall pun malas okeh. Ni pun aku gigihkan jugak jejak mall sebab terfikir raya tak lama lagi tapi baju casual dan barang-barang Raina yang lain tak beli satu apa pun. Baju kurung aku dengan Raina pun tak ambil lagi kat tailor. Risau jugak tengok orang sana sini dah shopping sakan tapi aku rileks je tak shopping apa pun lagi. Itu yang aku gigihkan jugak jejak mall.

Secara jujurnya aku memang agak cerewet bab pemakaian anak dara aku. Aku suka Raina nampak simple-simple je tapi nak nampak agak modern bersesuaian dengan umur Raina. Wahhh gitu. Hahaha. Jadi Khamis lepas, aku decided nak pergi Setia City Mall dan AEON Bukit Tinggi je. Terasa nak pergi Mid Valley ke Sunway Piramid atau Paradigm Mall tapi aku takut sesak dengan lautan manusia. Kalau Saiful ada ikut tu confident lah sikit kan? Ini berdua dengan Raina. So aku pergi mall yang dekat-dekat je dan pastinya tak sesak dengan lautan manusia. 

Bila sampai Setia City Mall, Butik pertama aku nak tuju adalah H&M. Aku memang suka pergi H&M. Selain harganya yang berpatutan, aku suka design-design pakaian untuk kids kat situ. Lagi-lagi skinny jeans. Kat H&M, aku bagi kebebasan kat Raina untuk memilih. Tapi Raina ni tak sudah-sudah nak baju pink, seluar pink, kasut pink dan segala-galanya dia nak warna pink. Nak tak nak terpaksa aku campur tangan masa Raina tengah pilih barang dia tu. Tak kan semua pun nak warna pink kan? Kat H&M, Raina dah menangis-nangis sebab ada barang yang dia berkenan tapi mama dia tak berkenan. Puas pujuk akhirnya baru Raina ok. Itu pun aku pujuk gantikan dengan barang yang lain. Nasib baik Raina suka. Kat H&M aku berhabisan duit beratus jugaklah hanya beli barang Raina je. Takpe untuk anak aku tak kisah sangat. Asalkan Raina happy.

Lepas pergi H&M, aku tuju ke Cotton On. Ni pun antara butik yang aku suka terjah. Tapi aku tak beli apa pun kat situ. Sebab tak ada satu pun aku berkenan. Macam stail tahun lepas je aku tengok. Terus tak jadi nak rembat barang Raina kat situ. Pastu aku pergi Padini outlet. Kat situ aku cuma rembat sehelai dress Raina. Itu je yang aku berkenan kat situ. Kan aku dah cakap, aku memang cerewet sikit pilih baju anak. Pada hal banyak je yang cantik-cantik. Tapi apa yang aku nak tu macam tak ada kat situ. Lepas tak ada apa yang nak di rembat lagi aku terus ajak Raina pergi AEON Bukit Tinggi. Pada hal aku plan nak pergi Zara Kids sebab aku ada berkenan satu cardigan budak kat situ. Tapi lupa pulak.

Masa kat AEON Bukit Tinggi, aku masuk Padini Outlet dan Brand Outlet. Kat Padini Outlet kat situ macam lebih banyak pilihan dari yang kat Setia City Mall. Tapi aku tak rembat apa pun. Pastu aku pun jalan sana sini dalam mall tu. Sampai waktu berbuka aku meronda-ronda dalam mall tu. So terus decided berbuka puasa kat situ je. Sebelum balik tu, aku masuk semula Padini Outlet dan rembat dua helai baju Raina kat situ. Tak ada apa yang menarik sangat pun kat situ.

Ikutkan hati, aku masih tak puas hati lagi dengan hasil rembatan aku hari tu. Barang-barang Raina belum complete sepenuhnya. Baju basahan siang dan malam pun tak beli lagi. Memang jadi kebiasaan aku raya-raya pun nak ada baju basahan baru untuk anak selain baju casual. Dasar mak budak kan? Benda remeh-temeh pun nak fikir. Aku plan macam nak ajak Saiful pergi sambung shopping raya hujung minggu ni pastu nak ajak dia pergi Ikea. Huh! aku rasa macam dah lama sangat tak jejak Ikea.

Tahun ni persiapan raya aku sekeluarga biasa-biasa je. Aku pun plan macam nak banyak melepak kat rumah family sambil makan-makan. Bab makan aku suka. Hahaha. Tahun ni turn raya rumah family aku kat Banting. Maybe raya kedua atau raya ketiga baru balik Sekinchan kot. Entahlah aku tengok laki aku tu rileks je. Kalau dia ajak balik Sekinchan aku follow je. Lagipun lama tak balik Sekinchan sejak-sejak bapak mertua aku dah pindah duduk Shah Alam.

Amacam persiapan raya korang? Mesti meriah kan?