Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, November 27, 2013

Ketat, sendat dan senak

Ketat

Sendat

Senak

Itu yang aku kerap rasa sekarang. Makin rasa tak selesa bila tiba-tiba je perut mengeras pastu rasa ketat, sendat dan senak semacam. Apa yang aku perasan, selalunya asal aku lepas makan je tiba-tiba perut rasa macam ni. Kalau kena kat rumah tak apa lagi boleh baring-baring kan? Kalau kena kat office? Menangis wa cakap lu. Aku ni nampak je macam kuat tapi peleleh jugak. Hahaha.

Pernah satu hari tu, kusyuk duduk depan pc buat kerja kat office, tiba-tiba perut mengeras. Bila mengeras aku jadi susah nak bernafas. Masa tu memang rasa perut tu dah ketat, sendat dan senak semacam. Menangis-nangis aku tahan sakit. Apa lagi aku terus masuk toilet menangis sebab tak tahan rasa sakit tu. Segan wei nak menangis depan pc. Nanti member-member office nampak pulak. Tu yang lari masuk toilet. Nasib baik manager aku faham keadaan aku. Dia suruh aku balik awal.

Masa mengandungkan Raina dulu, aku rasa taklah kerap aku kena macam ni. Tapi kali ni memang kerap aku rasa macam ni. Boleh dikatakan tiap-tiap hari. Bila kat office je, selalulah aku tengok jam dah pukul berapa. Kalau boleh nak balik cepat dan sampai rumah awal. Sekarang kalau nak solat pun terasa sakit kat perut lagi-lagi bila nak sujud. Tapi aku gagahkan jugak solat macam biasa. Walaupun ibu aku pesan kalau tak larat solatlah cara duduk. Tapi aku cuba jugak solat macam biasa.

Aku yang kembang dengan jayanya. Sekarang aku tak berapa suka bergambar. Kalau bergambar tu, puaslah cari posisi bergambar supaya nampak cantik

Tuesday, November 12, 2013

Kini sudah 7 bulan kandungan

Masa aku mengandungkan Raina dulu, aku rajin update hal-hal perkembangan diri aku. Masa tu memang tengah rajin berblogging. Sekarang ni aku tak berapa rajin nak berblogging. Malas kemain. Aku tengok dunia blogging pun dah macam suam-suam je. Tak berapa meriah macam dulu-dulu. Ramai rakan blogger yang seangkatan dulu pun dah jarang-jarang update blog. Rindu zaman kemeriahan dunia blogging. Tapi aku gagahkan jugak update blog aku ni. Walaupun tak kerap macam dulu-dulu.

Syukur Alhamdulilah, sekarang kandungan aku dah 7 bulan 1 minggu bersamaan dengan 29 minggu. Aku rasa macam sekejap je masa berlalu. Tup-tup sekarang ni kandungan aku dah 7 bulan lebih. Masa awal-awal kandungan dulu, dengan keadaan aku yang boleh tahan teruk jugak mabuk dengan pakej muntah, meloya, pening kepala, tak lalu makan, tak boleh masak sebab tak tahan bau minyak masak dan macam-macam lagi, masa tu aku selalu berharap cepatlah penyakit morning sickness aku ni berlalu dan aku nak sihat dan cergas macam selalu. Aku selalu tengok calender dan pernah berharap nak cepat-cepat beranak. Tapi sekarang ni bila dah sarat, aku selalu berharap masa tolonglah berlalu lambat-lambat sebab aku takut nak beranak. Hahaha.

Tapi apa yang aku perasan, bila kandungan aku mencecah je 7 bulan hari tu, pening-pening kepala, rasa nak pitam dan tak berapa selera nak makan semua tu datang balik. Cuma taklah seteruk macam masa awal-awal kandungan dulu. Kalau ikutkan, pengalaman aku mengandung kali ni memang agak berbeza sikit berbanding time aku mengandungkan Raina dulu. Time Raina dulu aku tak ada pun ada rasa morning sickness ni semua. Elok je cergas siap rajin buat kuih raya bagai. Tapi kali ni memang aku pemalas kemain asyik nak tidur dan baring je sebab rasa lemah satu badan.

Sekarang ni berat aku macam biasa naik setiap kali timbang untuk check up. Pada hal aku punyalah control makan. Tapi berat still naik. Kadang-kadang pernah naik sampai 2kg. Tapi rasanya masih boleh control kot kenaikan berat badan aku ni. Aku berharap berat aku taklah naik banyak macam time Raina dulu. Time Raina dulu memang aku tak control makan. Itu sebab berat aku naik mendadak time Raina dulu. Hidung aku pun dah kembang setaman. Part ni memang sama macam time Raina dulu. Agaknya aku ni jenis tiap kali pregnant hidung aku sama naik kembang setaman. Cuma yang aku perasan kali ni kaki aku tak bengkak teruk. Still ada bengkak sikit tapi tak seteruk macam time Raina dulu. Masa Raina dulu kaki aku memang macam belon bengkak teruk. Kali ni bengkak biasa-biasa je.

Bila kandungan aku dah 7 bulan lebih ni, perut aku kerap mengeras. Bila mengeras, kadang-kadang tu rasa susah nak bernafas. Selalunya yang aku perasan bila aku lepas makan je, tiba-tiba perut rasa mengeras. Kadang-kadang tu sampai aku menangis jugaklah sebab tak selesa dan rasa agak sakit bila perut dah start mengeras. Dan sekarang ni aku dalam fasa yang tak selesa bila time tidur. Mengereng ke kanan ke kiri dan kadang-kadang terlentang ada je rasa tak selesa. Maklumlah perut makin lama makin besar di tambah dengan rasa sakit pinggang dan kadang-kadang perut mengeras secara tiba-tiba, memang sah-sah aku jadi tak selesa bila nak tidur.

Ahad lepas, aku buat detail scan 3D/4D kat Hospital UMRA. Harga untuk detail scan kat Hospital UMRA dah naik harga tau. Dulu time Raina aku buat detail scan kat Hospital UMRA jugak. Tak silap aku masa tu baru RM120 kot tahun 2009. Sekarang harga detail scan kat Hospital UMRA RM180. Terkejut aku bila dapat tahu harga baru untuk detail scan ni. Pastu mulalah sesi aku rajin google nak cari tempat yang boleh buat detail scan 3D/4D dengan harga yang berbaloi. Bila google sana sini terjumpa satu website ni. Nama website ni 3D 4D SCAN IN MALAYSIA. Korang boleh pilih mana-mana klinik yang korang suka dan buat appointment dengan isi borang online kat webiste ni. Sebelum tu korang daftar dulu keahlian kat website ni. Aku pilih Hospital UMRA jugak tapi yang bestnya aku dapat bayaran cuma RM120 je bukan RM180 sebab aku daftar online buat appoitment dengan website ni. Berbaloi-baloi kan harga?

Aku dapat buat appointment dengan doktor Jezzlyn. Doktor Jezzlyn ni peramah dan baik sangat. Masa aku google nak cari tempat buat detail scan dengan harga yang murah ni, aku terjumpa beberapa blog yang review tentang doktor Jezzlyn ni. Rata-rata bagitahu servis yang di beri oleh doktor Jezzlyn memang akan buat kita rasa puas hati. Memang betul pun. Aku yang dapatkan servis doktor Jezzlyn pun rasa puas hati sangat. Doktor Jezzlyn ni pandai pujuk baby. Dia akan pujuk baby masa kita buat detail scan tu. Sebagai contoh, kalau baby sorokkan muka tak nak tunjuk muka atau baby tak nak tunjuk gender baby, doktor Jezzlyn akan cuba pujuk baby sampai boleh tengok muka baby atau tunjuk gender baby. Lembut je suara dia masa pujuk-pujuk baby tu.

Alhamdulilah masa aku buat detail scan tu, baby bagi kerjasama. Dapat tengok muka baby dan tahu gender baby. Teruja aku tengok baby dalam perut aku ni walaupun ni adalah anak kedua, tapi perasaan teruja tu tetap ada dan sama macam time Raina dulu. Cuma kali ni, Raina ada sama. Raina dan Saiful teman aku masa buat detail scan walaupun masa tu Saiful tengah demam. So perasaan teruja tu kami kongsi sama-sama. Raina kemain suka bila dapat tengok adik dia.





Gambar baby dalam CD banyak dan siap ada video pergerakan baby. Tapi kebanyakkan gambar sama je kedudukan baby. Doktor kata baby tengah tidur. Pastu kena kacau sebab nak tengok dia. Ada tu elok-elok baby dah tunjuk muka sekali tu nak tengok balik muka baby, dia dah tutup muka dia dengan kaki siap buat muka masam pastu menguap. Teruja je aku tengok aksi adik Raina ni tau.

Alhamdulilah berat baby dah 1.2kg dan doktor kata semuanya ok. InsyaAllah adik baby sama geng main masak-masak dengan kakak Raina. Bila dah tahu gender baby ni, bolehlah aku start shopping barang-barang keperluan aku dan adik Raina ni. Kandungan dah 7 bulan lebih, satu apa pun aku tak beli lagi. Baju-baju dan barang-barang Raina yang masih boleh pakai pun aku tak cari  dan basuh lagi. Kemain pemalas aku ni. Aku ingat kalau malas sangat aku beli je semuanya baru. Lagipun baju-baju Raina masa newborn banyak dah jadi color kuning-kuning kesan susu dan maybe sebab dah lama sangat simpan. Macam set tilam dan lain-lain pun macam dah agak buruk je aku tengok. So mana yang dah agak buruk tu, aku rasa aku nak beli baru je. Maklumlah Raina lahir tahun 2009 sekarang dah tahun 2013. Adik Raina InsyaAllah keluar awal tahun 2014. Dah bertahun-tahun simpan baju dan barang Raina tu, mestilah keadaan baju dan barang Raina tu agak buruk sikit kan? So rasanya eloklah aku beli baru je. Adik Raina pun nak jugak merasa baju dan barang yang baru. Adil dan sama rata untuk semua anak-anak aku. InsyaAllah aku akan cuba buat yang terbaik.

Oklah dah panjang sangat entri ni. Semoga adik Raina sihat dan baik-baik dalam perut mama dia ni. Adik Raina ni pun sekarang kemain aktif tendang perut mama dia sana sini. Takpe aku suka je bila baby aktif. So kita boleh monitor pergerakan baby. Ok aku ada kerja sikit nak buat. Nanti kalau rajin aku update lagi

Wednesday, November 6, 2013

Cerita basi dan cerita baru

Sekarang kemain malas nak update blog. Banyak cerita nak update tapi perangai malas nak menaip tu lagi banyak dalam diri aku. Malas yang melampau. Hahaha. Lagi satu, bukan sebab malas je. Busy pun iya jugak. Serius memang agak busy lately. Plus ada beberapa sebab kenapa aku dah jarang update blog sekarang ni. Nanti aku cerita satu-satu ye.

Sebenarnya aku baru balik holiday. Holiday dekat-dekat je. Pergi Langkawi je pun. Ikut plan asal destinasi Langkawi ni bukan dalam senarai vacation aku tahun ni. Awal tahun hari tu aku ke Kuching Sarawak dan aku plan lepas ke Kuching tu aku nak ke USS Singapore ataupun Krabi Thailand pada hujung tahun ni. Tapi banyak sebab kenapa aku terpaksa tukar destinasi. Salah-satu sebab paling utama adalah dengan keadaan diri aku yang tengah sarat mengandung ni, rasanya pergi holiday dekat-dekat je lah yang aku mampu. Takpelah harap-harap ada rezeki nanti pergi ke USS ataupun Krabi tu. InsyaAllah. Sebenarnya nak bawak Raina berjalan-jalan dan sekaligus babymoon. Konon-kononlah babymoon. Hahaha. Macam entri aku yang lepas-lepas, aku pernah bagitahu, anak dara aku suka sangat naik kapal terbang. Bagi melepaskan rindu dia terhadap kapal terbang maka terjadilah percutian ke Langkawi ni.

Nanti kalau aku rajin, aku cuba update tentang percutian ke Langkawi ni ye. Entri tentang percutian ke Kuching pun aku tak update lagi. Walaupun cerita tu dah basi aku cuba jugak update nanti. InsyaAllah. Tak kisahlah ada orang nak baca ke tak. Aku nak jugak update untuk rujukan aku. Kot-kot nanti bila-bila nak pergi destinasi yang sama. Boleh terus rujuk entri tu je.

Masa balik island hopping kat Langkawi hari tu, Raina kena chicken pox. Kasihan anak dara aku. Masa tu aku ingat badan dia kena gigit nyamuk. Tapi masa nak bersiap-siap ke airport nak balik KL, secara tiba-tiba naik banyak bintik-bintik menggelembung kat badan Raina. So aku laki bini dah agak ni sah-sah kena chicken pox. Alhamdulilah Raina tak demam. Aktif macam biasa. Tapi dia asyik menggaru-garu je. Sampai LCCT, ibu aku ambil kami kat airport, dan kami terus pergi cari daun semambu. Pada hari yang sama jugak bawak Raina jumpa doktor. Biasalah mak budak, rasa risau tahap nak menangis okeh. Walaupun aku tengok Raina rileks je. Tapi aku rasa nak menangis sebab kasihan bila tengok bintik-bintik menggelembung tu makin lama makin banyak.

Nak tak nak, aku terpaksa sambung cuti lagi. Dahlah annual leave aku dah habis. Nak tak nak kena tolak gaji. Aku yang siapkan report untuk payroll, aku sendiri tolak gaji aku. Hahaha. Alhamdulilah bos faham situasi aku. Alhamdulilah, selepas hampir dua minggu, chicken pox Raina dah ok dan kering. Sekarang tinggal parut je. Aku sekarang tengah nak cari krim untuk hilangkan parut-parut chicken pox tu. Ingat nak order krim dari Shaklee. Tapi semalam whatsapp Ain, dia cakap krim yang aku nak tu out of stock pulak. Ain ni jual shaklee. Aku beli dengan dia sebab senang COD je sebab rumah dia dekat dengan rumah aku. Takpelah nanti try cari krim lain kat farmasi.

Lepas Raina sembuh dari chicken pox, Saiful pulak kena chicken pox. Mula-mula tu, aku yang rasa tak berapa sihat. Rasa demam, batuk dan selsema. Aku agak, mabuk simptom mengandung tu datang balik. Aku dah start pening-pening kepala tahap tak boleh tahan rasa nak menangis. Aku jugak tak berapa selera nak makan dan badan pun dah start lemah-lemah. Cuma taklah teruk mana. Masih boleh control walaupun sebenarnya tak berapa larat sangat. Aku perasan, masuk  kandungan aku 7 bulan dah datang balik simptom-simpton ni.

Oh ye, minggu lepas kandungan aku genap 7 bulan. Nanti kalau aku rajin aku cerita lagi pasal kandungan aku ni ye. Dalam masa aku tengah tak sihat tu, Saiful pun demam jugak. Tapi aku tengok keadaan dia lagi teruk dari aku. Isnin hari tu, aku bersiap-siap nak pergi kerja. Walaupun aku tak berapa sihat tapi aku gagahkan jugak ke office. Tapi aku tengok keadaan Saiful macam makin teruk je. Rupa-rupanya Saiful kena chicken pox sebab naik bintik-bintik kat muka dan badan dia. Nasib baik ibu aku dah ambil Raina bawak balik Banting Isnin hari tu. Kebetulan ibu aku dah start cuti panjang sebelum masuk pendaftaran pelajar baru untuk sesi baru. So aku minta ibu aku jaga Raina.

Hari ni aku ambil half day. Risau dengan keadaan Saiful. Sebab Saiful bukan saja kena chicken pox tapi siap demam teruk. Dari semalam aku paksa dia makan tapi dia tak ada selera nak makan. Pagi tadi, kelang-kabut siapkan breakfast untuk dia. Malam tadi aku balik Banting sebab rindu kat Raina. Subuh-subuh dah gerak balik Shah Alam. Sampai rumah terus siapkan breakfast untuk Saiful pastu bersiap nak pergi kerja. Memang agak kelang-kabut sikit. Aku harap sangat Saiful cepat sembuh dari chicken pox dia tu. InsyaAllah.

Ok dah panjang sangat entri ni. Nanti kalau rajin aku update lagi okeh

Kami masa kat Langkawi hari tu

Friday, November 1, 2013

5th wedding anniversary. Alhamdulilah


Assalamualaikum November

Sekejap saja sudah masuk bulan November. Hari ni 1/11/2013, genap usia perkahwinan aku dan Saiful 5 tahun. Syukur Alhamdulilah. Dalam masa 5 tahun ni, macam-macam yang kami lalui. Suka, duka, manis, pahit dan macam-macam rasa semua aku dan Saiful dah rasa. Wahhhh ayat kemain macam bersastera eh. Hahaha.

Dalam perkahwinan tak semuanya kita akan rasa manis macam cerita dongeng yang pernah kita impikan macam masa zaman-zaman kita bujang dulu. Sikit sebanyak mesti ada rasa pahit. Alhamdulilah sekarang aku dah boleh control diri supaya aku lebih cool dan rileks. Dulu aku suka memberontak lagi-lagi dengan suami sendiri. Sekarang Alhamdulilah aku rasa, aku dan Saiful banyak belajar dalam hubungan perkahwinan ini.

InsyaAllah kami masih lagi belajar dan cuba faham akan diri masing-masing. Semoga hubungan perkahwinan ini akan berkekalan dan di berkati oleh Allah S.W.T. InsyaAllah