Belanja Raina Raifa ais krim

Thursday, October 30, 2014

Jubah paling best : Jubah Syifa dari Calaqisya

Aku baru berjinak-jinak kumpul jubah. Sebenarnya dah lama aku berniat nak beli jubah. Bila tengok kawan-kawan pakai jubah rasa best sebab diaorang nampak cantik dan ayu bila berjubah. Sopan je berjubah. Aku suka tengok orang pakai jubah. Tapi dulu aku sehelai jubah pun tak ada. Dress Poplook banyaklah. Itu pun dah jadi tukun dalam almari. 

Disebabkan aku ni cerewet sikit jadi aku pendam je hasrat nak beli jubah. Aku suka jubah yang nampak simple tapi moden. Aku tak suka jubah yang sarat dengan bunga-bunga, renda atau manik yang mungkin akan kelihatan like 'makcek-makcek' atau mak jemah bila kita pakai jubah stail gitu. Boleh kalau nak ada bunga-bunga, renda atau manik tapi janganlah keterlaluan. Aku jugak tak suka jubah yang pergelangan tangan dia besau gedabak. Aku suka jubah pergelangan tangan yang tirus dan kecik. Sebab tu dulu aku berkira-kira nak beli jubah disebabkan perangai cerewet aku ni. 

Tapi kebelakangan ni, aku lihat trend jubah makin menular. Banyak butik-butik muslimah dan bisnes online yang menghasilkan jubah yang cantik dan simple. Memang kenalah dengan citarasa aku. Antaranya jubah  yang popular sekarang macam jubah Rina Salleh, Bella Ammara, Calaqisya, Amiera Hijab, Zawara, Abaya Souq, Rucci Modisch dan banyak lag.

Jubah pertama aku beli adalah jubah dari Amiera Hijab. Amiera Hijab ni bisnes kepunyaan Mira rakan blogger aku. Serius jubah Amiera Hijab memang best sebab kualiti kain dia memang terbaik. Potongan dan design jubah pun aku suka sebab simple dan tak sarat. Dan paling best, jubah dari Amiera Hijab ni nursing friendly dan ada zip kat pergelangan tangan yang memudahkan kita nak amik air wuduk untuk bersolat. Tapi nantilah kalau aku rajin aku cerita detail pasal jubah pertama aku ni. Sebab tak ada gambar penuh aku pakai jubah Amiera Hijab ni. Macam tak best pulak entri tak ada gambar kan?

Ok berbalik kepada tajuk entri ni, aku nak cerita pasal jubah Calaqisya. Calaqisya banyak menghasilkan jubah-jubah yang cantik. Tapi material setiap jenis jubah berbeza-beza biasanya. Contoh jubah Syifa material dari kain cotton dan jubah Sumayyah pulak material dari kain satin kalau tak silap aku. Terpulang kepada customer suka material kain jenis macam mana. Design jubah pun banyak sangat pilihan. Piih saja mana yang berkenan di hati. Macam aku, pilihan utama aku adalah jubah Syifa. Jubah Syifa ni adalah jubah kedua aku beli selepas jubah dari Amiera Hijab.

 
 


Tak keterlaluan kalau aku katakan jubah Syifa adalah jubah yang paling best dan selesa yang aku ada. Sebab tu sekarang aku asyik pakai jubah Syifa je. Kenapa aku cakap best dan selesa? Banyak sebab. Ok mari aku senaraikan beberapa sebab.

1) Jubah Syifa ni tak payah iron. Kalau datang mood malas nak iron baju, sarung je jubah Syifa.
2) Kain jenis cotton. Aku tak pasti apa nama material tapi material dia macam cotton. Memang selesa.
3) Simple tak sarat. Menarik sangat.
4) Nursing friendly. Aku suka sangat sebab senang nak susukan Raifa.
5) Kain dia macam memberi. Macam aku kan aku pakai saiz S okeh. So bolehlah perasan kurus. Hahaha.
6) Harga murah RM129 je sehelai. Kalau yang defect cuma RM100 je. Defect pun dari segi saiz je pun.
7) Pergelangan tangan jubah Syifa ni tirus dan kecik. Aku suka okeh.
8) Kanan kiri jubah Syifa ada macam alunan kain. Cantik okeh.

Itu antara sebab-sebab yang aku boleh senaraikan. Sekarang aku ada dua helai jubah Syifa. Aku memang berharap nak tambah koleksi jubah Syifa ni. Sekarang kalau kat IG atau FB macam trend orang pakai jubah Syifa ni. Seronok aku tengok. Rata-rata orang komen jubah Syifa ni best. 

Sekarang ni kalau aku malas nak iron baju, aku sarung je jubah Syifa pergi kerja. Contoh hari ni, aku terlambat bangun pagi. Dalam otak dah set nak pakai jubah Syifa dan shawl jenis crumple je sebab tak payah iron. Kan best sebab memudahkan kerja kita tak payah susah-susah nak iron baju. Hahaha.



Gambar kat atas gambar masa raya haji hari tu. Selalunya raya haji aku tak ada baju raya pun. Sebab raya Haji aku selalu duduk rumah je. Tapi tahun ni aku siap ada dua helai baju raya haji okeh. Kemain lagi kau Nurul. Sehelai jubah dari Amiera Hijab dan sehelai lagi jubah Syifa dari Calaqisya. Dua-dua jubah ni aku pakai masa cuti sempena raya haji hari tu. Kiranya raya haji aku tahun ni meriah sebab pergi jalan-jalan.

Bila ramai tegur kata aku pakai jubah Syifa ni cantik, itu yang aku pergi butik Calaqisya rembat beli lagi sehelai. Sesekali perasaan cantik. Hahaha. Ramai betul yang berkenan dengan jubah Syifa ni. Lepas ni aku aim nak rembat beli jubah dari Rina Salleh. Cantik okeh. Tunggu pulus meriahlah nanti aku rembat beli. Hahaha.

Pakai jubah ni aku rasa best sebab utama semestinya tutup aurat. Lepas tu nampak lebih sopan. Sekarang pun ramai je orang pergi mana-mana pakai jubah. So jom kita kumpul beli jubah

8 comments:

  1. tu la teringin jugak nak beli jubah online tapi takut saiz tak kena pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya yang gemuk banyak lemak ni pakai saiz S. macam tak percaya je

      Delete
  2. Tq for the review nurul...nnt boleh tambah koleksi jubah time pregnant ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah apa lagi kasi serbu Calaqisya belilah Nani

      Delete