Belanja Raina Raifa ais krim

Tuesday, December 30, 2014

Semuanya tentang tahun 2014

Masing-masing cerita perihal perjalanan tahun 2014. Aku pun nak tulis jugak perihal perjalanan aku untuk tahun 2014 ni. Bagi aku tahun 2014 adalah tahun yang biasa-biasa saja bagi aku. Sama macam tahun-tahun sebelumnya.  Ada cerita-cerita yang tak best. Dan ada cerita-cerita yang best.

Bagi aku, cerita paling best untuk tahun 2014 mestilah perihal kehadiran Raifa dalam hidup aku. Sejak hadirnya Raifa, aku rasa hidup aku lebih happy walaupun ada hal-hal lain yang buat aku sedih tapi aku tetap rasa happy dengan kerenah anak-anak aku. Kehidupan aku berubah sama sekali. Dari anak sorang dan sekarang dah ada anak dua orang. Rasa hilang penat tengok anak-anak ada depan mata. Walaupun rasa penat lain macam tapi aku happy. Sungguh aku happy. Terima kasih Ya Allah atas kurniaMu ini.

Lepas tu, datang lagi berita gembira dalam hidup kami sekeluarga. Saiful dinaikkan pangkat, gaji dan elaun. Walaupun pangkat biasa-biasa saja tapi aku tetap rasa macam magic dalam kehidupan kami sekeluarga. Aku percaya semua ni rezeki anak-anak. Alhamdulilah berita gembira ni memberi kesan yang baik dalam aliran kewangan kami. Sekali lagi aku nak berterima kasih Ya Allah atas kurniaMu ini.

Bila ada cerita yang best mana mungkin semuanya akan best sentiasa sepanjang tahun. Mesti ada cerita yang tak best jugak bukan? Cerita paling tak best untuk tahun 2014 ni, berkaitan hal kerjaya aku. Baru-baru ni aku ada sedikit krisis dengan president kat company aku. Aku anggap isu ini adalah isu paling terburuk sepanjang aku join company ni. Sebenarnya dah lama aku pendam hal-hal tak best ni sejak aku join company ni dari tahun 2011. Tapi aku cuba bertahan sehingga sekarang. Tabah jugak aku ni harung macam-macam hal tak best sampai boleh bertahan hingga sekarang kat company ni. Aku tak tahu sampai bila aku boleh bertahan dengan corak dan cara kerja orang Korea yang aku boleh kategorikan "sangat teruk" ini. Aku selalu fikir aku kat sini agak mewah dengan elaun yang di beri. Offer gaji pun lebih baik dari company sebelum ni. Mungkin sebab itu aku bertahan kot. Tapi sejujurnya aku dah tak happy kerja kat sini. Hari-hari datang kerja rasa macam terpaksa je. Misi aku untuk tahun 2015 adalah untuk mencari hala tuju baru untuk kerjaya aku yang tak seberapa ini. Semoga dipermudahkan. InsyaAllah.

Tahun 2014 jugak Raina jejak kaki ke sekolah tadika sepenuhnya. Teringat aku dengan  perut sarat tunggu masa nak bersalin je masa tu ambil cuti beberapa hari semata-mata nak pantau Raina kat sekolah dan pantau Raina naik van sekolah. Mak budak sangat aku ni semua benda pun aku nak risau. Alhamdulilah Raina suka pergi sekolah. Aku tak banyak masalah melibatkan perangai Raina sejak Raina ke sekolah ni. Kecuali sesekali Raina malas bangun pagi. Tapi tak selalu. Kadang-kadang. Hahaha. 

Tahun 2014 jugak target aku untuk beberapa barang yang lama aku nak sangat dapat aku beli. Walaupun lepas beberapa tahun, baru dapat beli tapi aku bersyukur sebab akhirnya aku dapat apa yang aku nak. Tak payahlah aku mention kat sini barang apa yang aku dapat beli  tu. Kemain kau Nurul. Hahaha.

Sejujurnya sekarang aku tengah tak happy. Semuanya berkaitan hal kat tempat kerja. Itu je yang aku boleh cakap. Apa-apa pun, aku rasa aku kuat demi anak-anak. Anak-anak adalah kekuatan aku. Semoga tahun 2015 tahun yang buat aku happy di tempat kerja. Tahun yang happy dalam kehidupan. InsyaAllah semoga dipermudahan

Kekuatan aku

Wednesday, December 17, 2014

Entri ketika busy melampau : Holiday 2014

Perghhh dah bulan December wei. Berabuk blog aku. Mana semangat aku yang hari tu kemain aku kabo nak rajin update blog ni?. Sorry, kebelakangan ni aku betul-betul busy. Tak tipu ni. Memang busy melampau. Maklumlah hujung tahun memang banyak report nak kena closing. Nak appraisal, nak siapkan report untuk increment dan bonus bla bla bla. Macam-macam lagi. 

Hari ni tiba-tiba aku terasa nak layan blog dan baca blog kawan-kawan seperjuangan. Kawan seperjuangan tu. Hamboiii ayat kemain lagi. Hahaha. Aku tengah stress pun ye jugak ni. Asyik mengadap computer je. Itu yang layan blog. Ok ambil masa sikit nak update blog secara laju-laju okeh. Group whatsapp pun tengok sambil lalu then tiba-tiba aku menyelit menyampuk geng blogger borak. Kadang-kadang aku terpaksa skip apa kawan-kawan aku borak. Tak boleh nak lepak lama sangat dalam group waktu kerja sekarang ni. Sebab kan dah nak keluar bonus dan increment. Kenalah aku jadi baik sikit. Tak bolehlah nak pegang hp je kan? Hahaha. Sekarang tiap-tiap hari ada meeting. Bos nak tahu progress kerja kita setiap hari. So kenalah aku jadi pekerja yang berdidikasi. Hahaha.

Ok aku nak cerita ni, minggu lepas aku pergi Johor. Saja ambil cuti pergi bawak anak-anak berjalan. Sebenarnya ini plan last minute bagi aku. Sebab plan asal, patutnya aku dan Saiful dah setuju nak pergi Cameron Highland. Tiba-tiba beberapa minggu sebelum gerak ke Cameron Highland, time tu aku tengah lunch, Saiful whatsapp ajak pergi Johor. Apalagi aku pun setuju lah. Aku okeh je asalkan pergi jalan-jalan. Lagipun boleh pergi Danga Bay dengan JPO. Aku suka okeh. Hoi aku kena bahan dengan adik-adik aku okeh sebab nak pergi Johor, salah-satu tempat aku nak pergi sangat ialah Danga Bay. Lawak okeh. Bukan apa dari pregnant time Raina aku teringin nak jejak kaki kat Danga Bay. Padahal masa pregnant time Raina tahun 2009 tu, aku pergi Johor jugak. Aku pergi ikut Saiful dan family dia masa tu ada nak uruskan hal apa entah. Tapi masa tu kitaorang tak singgah Danga Bay pun. Lantaklah situ kena bahan dengan adik-adik aku. Yang penting aku dah jejak Danga Bay. Gittewww. Dan aku dah jejak kaki kat JPO. Akhirnya jejak jugak aku kat JPO. Terus aku jakun bila sampai JPO. Orang lain dah berkali-kali jejak JPO tak hairan pun Nurul. Hahaha.

Nak bawak anak-anak naik kapal terbang tahun ni macam agak payah sikit. Sebab Raifa kecik lagi. Aku macam tak confident nak bawak Raifa yang masih kecik lagi naik kapal terbang. Walaupun Raina asyik berzikir nak naik kapal terbang. So dah kabo Raina awal-awal, tahun ni kita holiday tak naik kapal terbang macam tahun-tahun lepas ye. Nasib baik Raina faham. Lagipun Raina dah teruja bila aku dan Saiful dah janji nak bawak dia pergi Hello Kitty Town kat Nusanjaya, Johor tu.

So ke Johorlah kami anak-beranak berholiday tahun ni. Oklah nanti aku rajin aku update cerita panjang lebar ye. Eh tapi tak janjilah. Kot aku pemalas nak update ke? Macam kisah holiday yang lepas-lepas sampai ke sudah hah aku tak update. Punyalah pemalas kan? Hahaha.

Ok aku nak sambung buat kerja ni. Meh aku belanja satu gambar kami anak-beranak kat Hello Kitty Town ni. Tapi tak nampak muka Raifa pulak. Sebab Raifa duduk dalam carrier. Tapi still gambar kami anak-beranak. Kesimpulannya aku laki bini rasa seronok bila anak-anak hepi bila kami bawak pergi holiday ni walaupun holiday dalam Malaysia je. Lepas ni bolehlah plan nak pergi USS kalau ada rezeki. InsyaAllah. Dah lama okeh aku plan nak pergi USS ni. Tahun lepas plan macam nak pergi USS ni tapi aku tengah pregnant so tukar pergi Langkawi. So kena postpone. Tahun ni tiba-tiba Saiful ajak pergi Johor pulak. So postpone lagi plan ke USS tu. Harap lepas ni plan impian aku ni menjadi. InsyaAllah. Takpe aku memang suka berangan dulu. Berangan tu kan free. So mari kerja sekuat-kuatnya kumpul duit boleh pergi holiday lagi. Ok nak sambung buat kerja. Nah gambar kami anak-beranak.

Taraaaaaaa

Hello Kitty Town
Nusanjaya, Johor Bahru