Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, April 24, 2015

Tentang apa yang Nurul Jamian suka

Assalamualaikum dan Selamat petang.

Aku baru masuk office ni. Ikutkan hati aku malas nak masuk office hari ni. Tapi memikirkan ada audit minggu depan, jadi aku gagahkan jugaklah masuk office hari ni. Ada kerja sikit nak kena buat. Ok sebab aku sekarang tengah semangat nak update blog, marilah kita update apa-apa yang patut hari ni. Aku ada draft satu entri semalam tapi tak siap lagi. So entri tu kita peram dulu. Hari ni kita buat entri baru. Tak ada idea. Tapi malam tadi update status kat FB tanya topik untuk update blog, ada yang suruh tulis tentang diri aku. Selama bertahun-tahun aku berblogging ni, rasanya macam tak pernah secara detail aku cerita pasal diri aku. Eh ke dah ada? Aku lupalah. Kalau dah ada pun entri pasal aku, tak mengapa aku tulis lagi sekali untuk entri ni. Entri ni aku cerita pasal apa-apa yang aku suka dulu ye. Nanti bila rajin aku cerita pasal apa-apa yang aku tak suka pulak. Ok let's go Nurul jangan melencong dari tajuk asal

1) Aku peminat warna biru. Sebab tu kereta aku dan barang-barang aku kebanyakan warna biru. Barang-barang aku tu termasuklah berus gigi, pinggan mangkuk kesukaan aku, tuala mandi, alat tulis yang aku gunakan kat office ni dan macam-macam lagi. selain warna biru, aku suka warna yang ceria macam merah, hijau, purple, kuning dan oren. Tapi biru adalah warna paling aku suka. Apa yang penting aku tak suka warna yang nampak suram dan tak ceria.

2) Dari zaman sekolah sampai sekarang, aku suka kereta Camry. Tak pernah aku berpaling tadah atas minatnya aku terhadap kereta Camry ni. Tahun bila nak dapat pakai? Kereta mahal tu. So berangan je lah. Hahaha.

3) Aku suka pakai pakaian yang tak melebihi tiga warna. Kalau lebih dari tiga warna aku rasa macam badut atau ada yang tak kena. Skima bukan? Kadang-kadang aku memang terasa diri aku agak skima dan teliti. Contoh, kalau baju dah warna biru, dalaman macam seluar dalam dan bra pun aku nak warna yang sama kalau boleh. Tak pun warna lain tapi yang penting jangan lebih tiga warna dalam setiap penampilan. Maksud aku kat sini, baju kau warna biru, tudung kau warna kelabu, bra, seluar dalam kau warna merah dan skirt kau warna hitam. Cuba kira kat situ je dah empat warna. Ok cara pemakaian macam ni dah langgar prinsip pemakaian aku. Hahaha.

4) Aku suka benda atau perkara yang nampak teliti dan tersusun. Contoh kalau pensil box kita ada pen, pensil, pembaris dan alat tulis yang lain, prinsip aku kena susun semua benda tu sehala. Bukan mata pen menghadap sebelah kanan dan mata pensil pulak menghadap sebelah kiri. Pantang betul aku macam tu nampak serabut tak teratur. Oh lagi satu contoh lain, lepas makan kalau guna sudu dan garpu, aku suka susun elok-elok dalam keadaan sehala. Bukan main letak terabur atas pinggan. Lagi satu perangai aku lepas makan aku suka kemas balik meja makan sebaik mungkin. Tak suka nampak berterabur. Kasihan orang kedai nak kemas meja makan kau. Jadi silalah kemas elok-elok sikit lepas makan. Nampak tak perangai skima aku?

5) Aku suka makan segala jenis mee. Paling suka mihun hailam. Aku tak berapa suka nasi. Tapi lately aku banyak pulak makan nasi. Hahaha.

6) Aku suka drive sambil buka radio kuat-kuat. Pastu melalak sorang-sorang dalam kereta. Hahaha

7) Aku suka ketawa kuat-kuat. Siapa dah jumpa aku tahu kot perangai aku. Kalau aku tengok Julia Robert ketawa, aku selalu samakan cara Julia Robert ketawa sama dengan aku. Oh aku sebenarnya memang peminat Julia Robert.

8) Aku suka tengok kuku kaki orang. Perangai aku kalau lelaki muka kacak macam mana pun tapi kuku kaki panjang dan tak potong kuku kaki, aku terus reject lelaki macam tu. Dulu masa sekolah ada seorang mamat ni nak usha aku, memang hensem pun tapi sebab kuku kaki dia tak potong terus aku malas nak layan mamat tu. Hahaha.

9) Aku suka jugak perhatikan gigi orang. Perangai ni lagi menjadi-jadi bila setiap kali tengok drama ke berita kat tv ke, aku suka perhati secara teliti gigi pelakon dan penyampai berita tu. Sebab tu bila kawan-kawan borak dengan aku, mata aku akan pandang dulu gigi diaorang. Aku suka tengok gigi ala-ala Misha Omar. Rahang gigi ke depan dan bila Misha Omar bercakap tu nampak wow uniknya gigi dia ni. Ada lagi beberapa orang yang aku betul-betul suka tengok gigi diaorang. Salah sorangnya manager aku. Rahang gigi manager aku pun macam ala-ala Misha Omar.

10) Aku suka kumpul novel dan hikayat melayu lama. Tak silap aku ada beratus-ratus novel dan beberapa hikyat melayu. Tak kira berapa jumlah sebenar. Sebab novel aku kebanyakan semua aku tinggalkan kat rumah family kat Banting. Sebab kat sana aku ada almari khas untuk letak semua novel aku tu. Tunggulah ada bajet lebih nanti aku beli almari baru letak kat rumah aku.

11) Aku suka bercakap sorang-sorang. Kadang-kadang dalam kereta sambil drive aku boleh bercakap sorang-sorang. Cakap sorang-sorang ni kadang-kadang untuk menaikkan semangat aku. Contoh tengah drive, aku cakap sorang-sorang pasal hal kerja. 'Aku kena buktikan kat bos aku yang aku boleh buat audit tu'. Contohnya macam tu.

12) Aku suka pakai tudung jenis shawl. Nampak lebih muda dari usia. Perasanlah kau Nurul. Hahaha.

13) Aku suka shopping sorang-sorang. Sebab kalau shopping sorang-sorang, tak ada orang control apa yang aku nak beli.

14) Aku suka kumpul kasut anak-anak. Dari zaman Raina sampai sekarang Raifa pulak, hobi ni tak pernah berubah.

15) Aku suka menggayakan pemakaian anak-anak aku. Aku suka mix and match apa anak-anak aku pakai. Disebabkan anak-anak aku perempuan, jadi minat ni makin menjadi-jadi.

16) Aku suka berangan. Bila aku berangan, aku suka usaha kalau aku rasa aku boleh dapatkan apa yang aku nak. Kalau aku tak boleh nak dapatkan, aku beranganlah sampai puas hati. Hahaha.

17) Aku suka tulis whatsapp atau sms panjang lebar kat Saiful. Disebabkan aku suka menulis, whatsapp pun jadi sasaran minat aku dalam menulis. Selalu laki aku komplen kenapa aku suka sangat tulis whatsapp atau sms panjang lebar.

18) Aku suka mencuba benda baru lagi-lagi makanan. Sebab tu kadang-kadang aku selalu cakap kat Saiful nak try makan kat tempat yang belum pernah lagi kitaorang datang dan cuba.

19) Aku suka ingat cerita-cerita lama. Kadang-kadang tak nak ingat lagi-lagi kisah yang tak best tapi perangai aku tetap nak ingat cerita-cerita lama tu.

20) Aku suka no 11. Sebab tu aku kahwin pun bulan November. Aku suka bekas pemain bola sepak Arsenal pun jersey no 11 iaitu Marc Overmars.

21) Aku suka tengok bola sepak. Minat aku ni mengalahkan Saiful. Aku perasan aku minat bola sepak start aku form 3 kalau tak silap aku.

22) Disebabkan aku suka bekas pemain Arsenal Marc Overmars, aku menggunakan alamat email aku pun nama dia Overmars.

23) Aku jenis orang sayangkan barang. Kalau barang tu aku betul-betul suka dan sayang, aku akan jaga elok-elok. Contoh koleksi novel-novel aku. Kebanyakkan aku balut kemas-kemas novel-novel aku dan siap dengan penanda buku. Sebab kepantangan aku orang baca buku lipat buku tu. Sila guna penanda buku. Skima lagi. Hahaha.

24) Aku suka letak koleksi kasut-kasut aku dalam kereta. Dalam kereta aku penuh dengan kasut-kasut aku. Pernah sekali tu Saiful dah masukkan semua kasut-kasut aku dalam plastik pastu saiko aku nak buang semua kasut-kasut aku tu. Hahaha.

25) Aku suka pendam benda yang tak best dalam hati. Biarlah aku simpan je dalam hatiku ini. Cewahhh.

26) Aku suka beli barang kat Ikea dan paling suka melepak jika free kat Ikea

27) Aku suka perkara yang berkaitan dengan seni

28) Aku suka subject sejarah. Sebab tu aku suka baca hikayat melayu lama. Kalau kat tv ada rancangan berkaitan sejarah, macam dokumentari hal-hal sejarah, aku boleh layan tengok sampai habis.

29) Aku suka pemakaian konsep color block tapi dengan syarat tak boleh melebihi tiga warna dalam setiap pemakaian.

30) Aku suka dengar lagu-lagu inggeris lama. Macam lagu-lagu dari The Beatles.
 
31) Aku suka edit gambar menggunakap Snapseed.

Oklah rasanya dah panjang sangat aku tulis ni. Syok sangat menaip sampai panjang berjela aku tulis ni. Oklah aku ada kerja nak kena buat. Nanti kalau rajin aku update lagi ye. Ok mak nak buat kerja sikit untuk audit. Zasssss

Ini gambar lama. Sesekali berselfie

5 comments:

  1. HAHA sahut cabaran dr aisha nampak?

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru? Share catanan2 sekolah atau e-books?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dm files lain dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  3. nak tgk koleksi hikayat melayu alma..sebab i pun suka buku2 camtu

    ReplyDelete
  4. Na : Hahaha orang cabar aku sahur cabaran. Kemainnn

    ReplyDelete
  5. Cujen : Buku-buku tu semua ada kat rumah family kat Banting. Kena cari balik dalam almari

    ReplyDelete