Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, August 26, 2015

Perangai Raina dan Raifa

Raina dan Raifa

Masih belum lagi cerita pasal raya. Masih malas nak cari gambar dalam hp aku yang rosak tu. So salahkan perangai malas aku. Hahaha. Ok hari ni cerita pasal anak-anak lagilah ye. Ini pun lepas lunch tadi dok godek-godek pc, terjumpa satu folder penuh gambar yang belum aku edit lagi. Semua gambar ni dari kemera gabak adik aku Bani. Tapi sebab malas nak edit gambar aku peram je gambar ni. So tadi jugak acah-acah rajin pilihlah satu gambar untuk di edit. Itu pun sebab nak tempek masuk dalam entri ni. Makin melampau-lampau kan perangai pemalas aku.

Ok entri ni aku nak cerita perbezaan perangai antara Raina dan Raifa. Ok kita cerita pasal Raina dulu. Raina ni walaupun dah jadi kakak tapi dia kuat merajuk. Kalau merajuk dia terus sorokkan diri dalam bilik ke atau tempat yang tersorok. Hah duduk diam je bila merajuk. Kalau nak ikutkan dia ni manja kemain dengan papa dia. Apa-apa pun dia mesti mengadu dengan papa dia. Kecuali adalah 1,2 perkara yang dia tak akan berkongsi cerita dengan papa dia. Cerita tu dia cerita kat aku sorang. Hah nampak tak kat sini serapat mana anak kita dengan bapaknya tapi apa-apa pun dia mesti cari mak jugak. Hahaha. 

Raina seorang yang agak kedekut nak kongsi barang dia. Kalau barang dia tu, memang kalau boleh dia elak bagi adik dia usik. Tapi sebab dia dah jadi kakak, dia selalu mengalah dalam keadaan terpaksa. Pastu merajuk. Kesihan jugak kat Raina sebab sejak ada adik, dia je nak mengalah. Tapi apa boleh buat dah dia kakak. Kenalah mengalah dengan adik. Raina seorang yang tak takut orang. Sebab tu dia rileks je kalau masuk sekolah baru. Kalau bawak Raina pergi mana-mana pun dia mudah dan cepat berkawan. Senang kata peramah kemain. Dia jenis boleh bawak diri. Tak tahulah ikut perangai siapa. Ikut perangai Saiful kot. Kalau tengok tv tu mulut dia sesaja yang pot pet pot pet tanya itu ini. Banyak bercakap pun iye jugak Raina ni. Tapi kalau dia rasa tak selesa dengan sesuatu keadaan dia automatik tak banyak cakap. Dia diam je.

Macam Raifa pulak, dia kuat merajuk jugak tapi cara Raifa merajuk lain dari kakak dia. Dia akan berguling-guling atas lantai sampai hentak-hentak kaki. Kalau time Raifa merajuk sambil mengamuk menangis, kita bagi barang pun dia akan baling barang tu. Siap menjerit-jerit sambil menangis tu. Nampak tak perbezaan perangai Raifa dengan kakak dia. Raifa ni suka berebut barang dengan kakak dia. Walaupun kadang-kadang Raifa tak nak mengalah dengan kakak dia, sampaikan kakak dia terpaksa mengalah tapi lama-kelamaan tu adik akan dengan rela hati bagi barang tu kat kakak dia. Contoh hari minggu hari tu mereka berebut mainan. Kat dua-dua tangan Raifa ada mainan tu. Raifa tak nak bagi satu pun kat Raina. Tapi selepas beberapa minit Raifa dengan rela hati bagi salah-satu mainan tu kat Raina. Dari situ aku nampak Raifa ni cepat berlembut hati. 

Raifa dia seoarang yang peramah jugak tapi tak peramah kakak dia. Apa yang aku nampak sekarang ni, kalau kita bawak dia pergi mana-mana dia memang nampak nak berkawan dengan orang tapi dia masih tetap bergantung dengan aku. Dia cepat cari aku atau Saiful. Maksud aku kat sini dia nak mak bapak dia ada depan mata dia. Hah gitulah maksudnya. 

Tapi banyak jugak persamaan perangai dua beradik ni. Dah kata adik-beradik kan? Nanti kalau aku rajin aku cerita lagi. Kejap lagi aku nak kena pergi meeting kat luar. Malas nak pergi sebenarnya tapi audit tu aku yang buat. Nak tak nak kenalah pergi meeting tu. Ni pun laju-laju update blog. Nanti kita cerita lagi okeh. Iolls nak pergi meeting ni. Tadaaaaa

2 comments:

  1. kite pun byk up entry gambor x edit..pemalas sgt huhu

    ReplyDelete
  2. misz : Kan? malas nak edit tapi saya suka edit gambar

    ReplyDelete