Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, September 14, 2015

Berdua dengan Raina di Jkids playground

Ini cerita awal bulan hari tu masa aku meniaga kat The Strand, Damansara. Kalau perasan Raina pakai baju dan skirt yang sama masa hari aku keluar berdua dengan Raina pergi Aeon Bukit Tinggi dan Giant sehari sebelum aku meniaga. Itu yang aku bagitahu dalam entri yang lepas, beberapa minggu lepas memang aku busy sangat. Bawak baju pun main sumbat je. Sebab kejap kang balik Shah Alam. Pastu kejap kang balik Banting. Sebab memang biasa kalau aku meniaga, anak-anak ibu aku yang jaga kat Banting. Bila dah kat Banting, memang aku basuh je baju yang aku bawak tu, dan pakailah baju apa yang ada. Hahaha.

Ok kan aku bagitahu kat entri yang lepas, meniaga awal bulan hari tu, aku bawak Raina sekali. Raifa je aku tak bawak. Raifa duduk dengan atok dan tok wan. Raina nak sangat ikut aku meniaga. Before ni dia ada jugak ikut aku meniaga tapi sekejap je. Aku pun biasa tak lama kat booth. Selalu adik aku yang handle jaga booth. Biasa aku letak dan kemas barang niaga, jaga booth sekejap pastu tengahari aku dah balik rumah. Biasalah ada anak kecik ni nak duduk kat booth dari pagi sampai malam payah okeh. Hati kena kental. Itu yang aku jarang jaga booth sampai malam. Adik aku pun dia ada partner bisnes dia, Erni So kalau aku tak jaga booth, adik aku jaga booth dengan Erni tu. Kadang-kadang je aku jaga booth sampai malam. 

Pernah sampai rumah dah pagi ok. Percaya tak aku pernah je drive malam sorang-sorang balik Banting dari The Strand. Sampai Banting dah dekat pukul 2 pagi. Mengantuk jangan cakaplah. Siap berhenti kereta tepi jalan bantai tidur sekejap. Hahaha. Kalau Saiful tahu memang dia bisinglah. Saiful pulak biasalah dia busy kerja. Dia nak tolong jaga booth pun memang tak bolehlah. Cuma dia pesan macam-macamlah. Tapi yang best dia sekarang dah tak halang minat aku. Dulu dia bising jugak. Iyelah kalau meniaga ni kelang-kabut nak urus anak, barang niaga lagi macam-macamlah. Tapi bila dia tengok kesungguhan aku kot, sekarang dia diam je. Lagipun duduk rumah boring. Baik meniaga dapat duit. Gittewww. 


Bila dah bawak Raina meniaga dari pagi, faham-fahamlah. Raina ni dahlah jenis tak suka duduk diam. Ada je nak di buatnya. Suruh duduk satu tempat tak mahu. Kalau duduk pun sekejap je. Boringlah tu. Hah nak sangat ikut mama dia meniaga kan? Hahaha. Pastu tengahari macam tu, aku pun ajaklah Raina pergi jalan-jalan dalam The Strand Mall tu. Entah macam mana lalu depan Jkids playground. Raina kata nak masuk main dalam tu. Aku dahlah tak ada duit tunai. Nak keluarkan duit, mesin ATM dalam mall rosak. Stress mak okeh. Takkan nak ambil duit meniaga. No no no kena tunggu habis niaga baru boleh ambil berapa untung bersih meniaga. 

Pastu aku pun buat muka tak malu, tanya kat kaunter, boleh tak pakai debit card. Budak kaunter kata boleh. Ok ada rezeki anak aku nak main dalam Jkids tu. Total dalam RM40+ termasuk harga stokin. Aku rasa agak mahallah harga indoor playground sekarang. Dulu aku rasa harga bawah RM30 pun ada kot. Entahlah pasal lama sangat tak bawak anak-anak main dalam indoor playground yang berbayar. Selalu pergi indoor playground yang free dalam Giant je. kedek ke apa ni? Bukan kedek tapi jimat. Hahaha.




Lama aku dalam Jkids  tu. Adalah dalam dua jam kot. Sampai mengantuk aku tunggu Raina main dalam Jkids tu. Sebab rasa syok ada air-cond. Meniaga kat booth panas sebab booth outdoor kan. Whatsapp adik aku, bagitahu aku dengan Raina lepak kat Jkids. Minta dia tolong tengokkan apa patut kat booth. Adik aku ok je. Tapi dia bising jugak kenapa bawak pergi Jkids. Membazir katanya. Dia suruh aku bawak Raina tengok wayang lagi berbaloi katanya. Hamboi sangat. Ni nak meniaga ke nak berjalan? Hahaha.

Aku tunggu Raina main sampai aku pun dah tertidur dalam keadaan duduk kat dalam Jkids tu. Pastu ajak Raina balik, tak nak pulak anak dara tu. Lama-lam aku rasa bosan duduk melangut dalam tu. Tapi aku bagi can lah Raina main sampai puas. Tiba-tiba teringat Raifa bila terpandang dua beradik perempuan pakai baju sedondon tengah main-main dalam Jkids tu dengan bapak diaorang kot. Aku tak perasan mak budak-budak tu. Nampak bapak diaorang je. Tapi masa aku nak kemas booth nak balik malam tu, aku perasan bapak budak-budak yang aku jumpa dalam Jkids tu pun tengah kemas barang niaga. Aku syak dia pun meniaga kat situ. Oh bagus jugak meniaga kat The Strand ni. Asal boring je kita jalan-jalanlah dalam mall. Yang penting booth ada orang jaga.


Nantilah next time boleh bawak Raifa main kat indoor playground berbayar. Aku siap bagitahu kat Raina, kasihan adik tak dapat main kat sini Raina. Kalau ada adik ni, mesti adik suka. Tiba-tiba sebak. Hati mak budak sangat. Raina pun kalau kat mana-mana dia ingat adik dia. Terharu betul. Sikit-sikit dia ingat adik dia. Dah kata adik-beradikkan. Bila tengok balik gambar-gambar ni, aku rasa seronok pulak bila tengok Raina seronok macam ni. Ok next time kita bawak adik pulak ye Raina. Main dengan adik sama-sama nanti

2 comments:

  1. aku pon dh lama giler xbw anak2 main indoor playground ni...eemmmm

    ReplyDelete
  2. Mahallah sekarang bayar playground indoor ni

    ReplyDelete