Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, September 23, 2015

Selera makan yang merepek


Sejak kebelakangan ni, aku suka sangat makan keropok Chachos ni. Semua ni sejak adik aku dapat idea baru-baru ni nak jual Nachos bersama limpahan kuah daging masa meniaga kat The Strand hari tu. Bagi aku kenalah dengan selera tekak aku. Aku kan tak suka daging. Tapi hari tu masa meniaga Erni kawan kepada adik aku, kawan aku jugak (kawan meniaga) masak kuah daging untuk Nachos. Aku tanya kenapa tak buat kuah ayam je. Erni kata daging ayam lagi mahal. Eh ye ke? Aku rasa daging lembu lagi mahal. Tapi memang Erni pandai masak. Sebab tak bau hamis langsung bau daging lembu tu. Lagi satu sebab daging tu di cincang halus-halus. So aku set otak aku macam makan gaging ayam cincang gitu. Sebab tu aku boleh telan. Kalau berbau plus potong stail besar-besar biasanya memang taklah aku telan. Boleh muntah kat situ jugak kot. Itulah point aku kenapa aku tak berapa gemar makan daging. Bukan tak makan tapi kalai boleh elak memang aku elakkan.

Sejak meniaga baru-baru ni, aku jatuh cinta dengan keropok Chachos ni. Yang penting perisa cheese. Serius sedap. Before ni aku pernah beli Nachos orang lain jual tapi serius tak berapa sedap. Pengakuan jujur. Kalau tengok ig penjual ni pun berpuluh ribu kot follower dia. Kalau dia bukak booth, orang beratu panjang berjela sebab nak beli Nachos dia. Harga standard harga booth around RM7 ke RM15 sebekas. Harga ikut pada kita nak flavour apa. Nak ayam ke daging ke nak telur mata ke nak tambah cheese leleh ke bla bla bla. Bila di selidik kenapa Nachor yang famous tu tak sedap, sebab diaorang guna chachos yang beli timbang satu plastik besar tu. Selalu chachos timabang ni tak sedap sebab tak ada rasa. Rasa kosong je.


Adik aku dapat idea nak guna keropok Chachos cheesy cheese dan bukan chachos timbang. Maka belilah berplastik-plastik Chachos cheesy cheese hari tu untuk barang meniaga. Alhamdulilah licin terjual. Ramai rupanya peminat Nachos. Kalau korang pergi mana-mana booth food festival ke biasa ada jual Nachos ni. Tapi pastikan peniaga gunakan Chachos cheesy cheese bukan chachos timbang.

Sejak dari tu, asal aku pergi mana-mana nampak keropok Chachos ni mesti aku beli. Baru-baru ni aku ke Giant nak beli barang sikit. Nampak keropok Chachos pek besar. Harga RM5+. Apa lagi aku rembatlah satu. Boleh aku melantak makan satu bungkus habis gitu. Whatsapp angah. Angah kemain sound aku kata nak kurus tapi melantak Chachos selalu. Adoiii tak boleh tahan wei. Sedap sangat kot keropok ni. Lepas aku habiskan sebungkus Chachos terus rasa menyesal tiba-tiba. Apa kejadah selera makan aku merepek sangat ni. Inilah namanya makan dulu meyesal kemudian. KahKahKah.

Lepas ni aku tak nak dah melayan selera makan merepek aku. Benda tak berkhasiat ni jugak aku makan. Sesekali takpelah jugak. Ni boleh dikatakan kerap aku beli keropok Chachos tu. Sudah cukup sudah. Tolong jangan nak hangat-hangat taik ayam ye Nurul. Sekarang sila tumpukan pada misi utama

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete