Belanja Raina Raifa ais krim

Tuesday, October 20, 2015

Encik suami yang biasa-biasa saja

Aku sebenarnya tak tahu nak letak tajuk apa untuk entri ni. Disebabkan aku agak blur kali ni tak tahu nak letak tajuk apa, jadi aku main belasah je lah letak tajuk. Asalkan ada tajuk walaupun macam tak sesuai dengan isi entri. Huehuehue. 

Ok aku nak cerita pasal Saiful. Aku ni jarang sangat kot cerita pasal Saiful dalam blog aku ni. Asyiklah cerita pasal anak-anak. Aku pun sekarang jarang sangat letak gambar Saiful kat mana-mana tak kisahlah FB ke IG ke. Bukan apa, salah-satunya sekarang Saiful tak gemar nak bergambar. Punyalah payah nak paksa dia bergambar. Lagi satu Saiful sekarang ni jarang ada kat rumah. Kerja, kerja, kerja. Ahad kerja. Public holiday kerja. Kalau hari biasa balik rumah pun kadang-kadang dah subuh sebab kena stanby ke back up kerja. Sampaikan aku merajuklah dengan dia. Kebelakangan ni memang nampak Saiful kerja bagai nak rak. Bila tanya Saiful, dia kata semuanya pun dia buat untuk aku dan anak-anak.

Paling ketara, dia start busy dengan kerja ni masa sebelum raya aidilfitri hari tu sampailah sekarang ni. Bayangkan birthday aku masa bulan Jun hari tu pun dia lambat wish sebab busy kerja. Biasanya time birthday aku dia akan buat something untuk aku. Tapi birthday aku kali ni tak ada apa-apa sebab dia busy kerja. Mahunya aku tak sentap. Hahaha. Tapi Saiful janji dengan aku dia akan bagi something tapi lewat sikit. Sebab aku dah tersentap dengan dia, aku malas nak peduli cakap dia. Mak sentapkan. Hahaha.

Bila aku tengok sekarang ni, ahad pun Saiful kerja. Public holiday pun kadang-kadang dia bantai kerja. Sampaikan masa Raifa tak sihat tu, Saiful tergesa-gesa balik rumah nak bawak Raifa pergi klinik pun, dia dapat panggilan dari tempat kerja. Bila aku dah mula bersuara sebab aku rasa sekarang macam makin payah Saiful nak spent time dengan family. Barulah Saiful tak kerja hari ahad. Itupun kadang-kadang kalau kena standby kerja ahad dia terpaksa kerja. Saiful selalu cakap kat aku bersabarlah. Dia bukan pergi berjalan pun tapi pergi kerja.  

Tapi mungkin berkat kesabaran aku agaknya. Cewahhh sabar ke kau Nurul. Sejak kebelakangan ni, Saiful akan cuba beli apa yang pernah aku cakap secara senyap-senyap. Contohnya, TV kat rumah aku ni dah macam sengal-sengal ayam. Aku pernah cakap kan best kalau ada TV baru. Biasalah aku kan suka berangan. Satu hari aku bangun tidur, aku tengok Saiful dah pergi kerja. Dalam hati awal pulak laki aku pergi kerja. Bila aku keluar bilik aku tengok kat kabinet TV dah ada TV baru. Tak lama tu aku terima text dari Saiful.

'Sayang ok tak TV tu? Sayang suka tak?'

Aku macam biasa tak tunjukkan perasaan keterujaan aku kat Saiful walaupun dalam hati ni gedik jugak  sebab dapat TV baru. Aku ingatkan sampai situ je lah Saiful nak buat suprise. Sebab aku faham sangat Saiful ni, dia bukanlah seorang suami yang romantik mana pun. Rasanya tak pernah kot dia nak buat suprise. Biasanya dia tanya direct je apa yang aku nak apa yang aku teringin. Pastu bila ada rezeki lebih tu adalah dia tunaikan. Itupun kalau benda atau perkara yang aku minta tu dalam kemampuan dia lah. Aku pun bukan kejam sangat nak minta bukan-bukan yang di luar kemampuan dia.
 
Nak dijadikan cerita, sejak kebelakangan ni aku asyiklah berzikir pasal vacum. Aku pernah cakap kan best kalau ada vacum. Tak payah susah-susah aku nak sapu carpet kat rumah ni pakai penyapu lidi. Niat nak beli vacum tu dah lama tapi tak terbeli-beli. Hahaha. Asyik tengok website Lazada usha vacum tapi mak aihhh punya sayang duit nak beli. Tup-tup satu hari tu aku bangun tidur, aku tengok dah ada vacum dalam bilik aku. Masa tu macam biasalah Saiful dah pergi kerja. Terbaru ni, Saiful bawak balik vacum jenis macam robot. Bentuk vacum tu bulat. Tekan punat pastu vacum tu jalan sendiri. Aku nak terangkan pun tak reti nantilah kalau rajin aku ambil gambar vacum robot tu. So sekarang kat rumah aku dah ada dua buah vacum.

Masa cuti baru-baru ni, Saiful tanya soalan kat aku.

'Sayang kalau Saiful belikan iphone 6, nak tak?'

Aku tahu soalan tu Saiful tanya hanya untuk suka-suka. Sebab aku tahu harga iphone 6 tu mahal kemain. Tak mungkin kot laki nak belikan. Saiful pun masih pakai hp Blacberry. So tak payah berangan nak pakai iphone. Jadi aku jawab soalan dia acuh tak acuh je.

'Suka iphone tu sebab gambar dia cantik. Tapi mahallah iphone tu. Tak payah nak berangan sangat pakai iphone. Baik beli benda yang berfaedah' 

Lebih kurang macam tu jawapan aku. Tegas betul bunyinya. Hahaha. Sepanjang cuti tu, Saiful asyik borak pasal iphone. Dalam hati aku pelik jugak ni. Dah kenapa Saiful ni. Tapi aku malas nak layan.

Saiful : Jangan cabar Saiful. Cuba sayang gugel berapa harga iphone 6 warna gold 64GB

Aku : Malaslah. Saya dah tengok kat website Lazada hari tu mahal beribu-ribu. Jadahlah hp harga beribu macam tu

Saiful : Ye lah cubalah gugel. Bak sini hp sayang. Saiful nak gugel. Saiful janji dalam masa terdekat ni Saiful bagi sayang iphone 6 warna gold 64GB. Hari tu birthday sayang kan Saiful ada cakap bagi hadiah lewat sikit

Aku : Ye lah tu. Awak kan suka sangat berangan. Malas saya nak layan awak

Pagi tadi, beriya-iya Saiful kejutkan aku. Bila aku terjaga, dalam hati aku mesti Saiful baru balik kerja ni. Aku ambil hp, aku tengok jam dah pukul 4 lebih. Haih lewat lagi laki aku balik kerja. Tak lama tu, Saiful hulur satu kotak kat aku. Kotak tu bungkus pakai surat khabar je. Dia kata bungkusan tu untuk aku. Dalam hati aku, apalah buruk sangat bungkus pakai surat khabar. Nampak sangat laki aku ni busy sampaikan nak bagi something kat aku yang kekonon suprise tu pun balut pakai surat khabar. Hahaha.

Bila buka bungkusan tu, terkejut aku sebab kat depan mata aku memang betul-betul satu kotak iphone 6 warna gold. Allahu serius aku tak sangka Saiful betul-betul nak beli iphone 6 ni. Selama ni aku ingat dia main-main je. Saiful siap nasihatkan aku pagi tadi, kata kalau dia balik lambat sebab kerja jangan fikir bukan-bukan. Saiful simpan duit semua bersebab. Jangan cabar dia. Bila masa pulak aku cabar dia. Aku cuma tak percaya je kalau dia nak beli iphone. Sebab aku tahu Saiful macam aku kuat berangan. Tapi insaf jugak aku sebab aku sejak kebelakangan ni suka membebel kat dia sebab dia balik kerja lewat. Padahal laki kerja kot. Tapi biasalah perempuan kuat bebel. Huehuehue. Tak ada gambar iphone 6 dalam entri ni. Aku tak sempat nak ambil gambar pagi tadi. Sebab aku terkejar-kejar masa nak iron baju dan bersiap-siap nak pergi kerja. Tak belek sangat pun pagi tadi sebab terkejar-kejar masa takut lewat sampai office.

Sampai sekarang aku rasa terharu sangat. Rasa macam mimpi pun ada. Tak pernah terfikir aku nak pakai iphone. Sebab perangai aku ni asalkan ada hp yang boleh call, sms, whatsapp dan online dah cukup untuk aku. Terima kasih awak. Walaupun selama ni aku selalu anggap suami aku ni biasa-biasa je tapi rupanya yang biasa-biasa ni ada jugak keistimewaannya. Cewahhh. Muntah hijau. Uwekkk. Hahaha


Disebabkan ini entri pasal suami jadi aku tempeklah gambar Saiful. Ni gambar lama. Gambar baru Saiful tak banyak ada dalam komputer aku ni. Malas nak transfer dari hp

5 comments:

  1. Untunglah diaaaa HAHAHA! iPhone camera is the best. I was an iPhone user before, then decided to try Samsung, memang nyosal. Tapi sebab elok lagi memang nak lenjan habis habis la. After this nak tukar iPhone balik.

    ReplyDelete
  2. best nyeeeee... lepas ni bole la snap gambar abg saiful banyak2 guna iphone... hihihi

    ReplyDelete