Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, June 19, 2015

Penghantaran terus ke Malaysia untuk brand Next Direct

Next Direct dah ada harga in RM. Sila serbu

Sebenarnya aku nak buat entri ni pagi tadi. Tapi biasalah mak kan malas nak cari gambar tempek kat blog. Entri tak letak gambar rasa macam tak best je rasanya kan. So aku fikir nanti-nantilah buat entri ni. Suka sangat kau peram cerita kan Nurul. Disebabkan Dayu dah update entri pasal Next Direct ni, so mak pun tiba-tiba datang semangat nak update pasal Next Direct ni jugak. Bagus jugak Dayu sepantas kilat update terus bagi semangat kat aku nak update. Ayuh mari aku cerita satu-persatu. Ewahhh rajin sangat ke kau nak taip Nurul sampai nak cerita satu-persatu. Hahaha.

Sebenarnya aku dah tahu dalam bulan lepas kot pasal Next Direct ni dah ada price in RM kalau tengok website dia. Before ni aku kalau buka website Next Direct aku tengok harga in USD je tak pun kadang-kadang gatal tangan tengok harga in Pound. Tapi entah macam mana last month kalau tak silap aku ke last two month macam tu, ada seorang ahli group whatsapp yang aku tubuhkan untuk group shopping oversea ni bagi link kat aku bagitahu nak beli Next Direct. Aku pun saja buka link tu, masa tu lah macam baru perasan dah ada harga in RM. Terkejut jugak masa tu. Bila tanya personal shopper aku, dia cakap pun dia baru tahu dah ada harga in RM.

Hari tu, dalam group shopping oversea ni, kami tak cukup quota pembelian nak beli Next Direct in USD untuk dapatkan free shipping. Sebab masa tu kami main harga in USD. So kami cancel pembelian kat Next Direct dan tukar ke Old Navy dan GAP. Sebab permintaan Old Navy dan Gap lagi ramai dari Next Direct. Padahal aku memang fanatik sangat dengan brand Next Direct ni okeh. Tahun lepas kira banyak jugak aku beli baju kat Next Direct. Pada aku Next Direct ni paling best kalau nak dibandingkan dengan Oshkosh dan Carters. Sebab permainan warna Next Direct lebih ceria. Design baju dia pun lebih cantik. Aku paling suka cardigan Next Direct. Kebanyakan cardigan Raina dan Raifa semua aku beli kat Next Direct.

Antara sebab lain terpaksa cancel beli baju kat Next Direct bulan lepas, baju yang aku nak semua out of stock. Sedih mak. Dahlah mak minat sangat design baju tu. Check Next Direct UK ada stock tapi bila check Next Direct US tak ada stock. Nak beli in pound mak tak mampu pasal kalau convert harga in RM mahal kemain. Sedangkan kalau convert UDS ke RM pun telan air liur so tak payah nak mimpi beli baju in pound ye Nurul. So pendam perasaanlah aku tak dapat beli baju idaman sebab dah out of stock.

Baju idaman aku yang aku belikan untuk Raina dan Raifa. Biasalah aku kan suka belikan sedondon
Baju ni aku beli bukan untuk Raina dan Raifa tapi untuk seseorang. Siapa tu? Biarlah rahsia. Hahaha 

Sampailah aku tengok Fad dan Ena beli baju kat Next Direct tanpa menggunakan personal shopper. Fad pun pada asalnya hanya nak cuba nasib. Yeahhh percubaan Fad berjaya okeh. Dalam masa 4 hari baju yang di order dah sampai Malaysia. Perghhhhh. Mak terus jakun okeh. Apa jadah ni baju yang aku order bulan lepas pun tak sampai Malaysia lagi tapi member yang order 4 hari lepas dah dapat. Ini tak boleh jadi. Terus tak senang duduk. Hahaha. Dan yang bestnya pembelian RM110 ke atas dah dapat free shipping. Kalau in USD nak dapat free shipping jenuh nak kumpul order wei. Mana mak tak senang duduk. Best kan?

Bila aku tanya secara detail kat personal shopper, barulah aku faham. Next Direct ada buat penghantaran direct ke Malaysia sebab itu barang yang di order cepat sampai. Macam brand Oshkosh, Carters, Gymboree, The Children Place, GAP, Old Navy dan brand yang lain tak buat service penghantaran direct ke Malaysia. Jadi personal shopper kena park barang tersebut ke alamat kenalan yang duduk di USA. Then kenalan tersebut yang akan tolong pos ke Malaysia. Nak bawak keluar barang dari wearhouse pun dah makan masa berhari-hari. Sebab tu ada international cost dan ground cost. Dan sebab itu barang yang kita order makan masa antara 3 minggu ke 4 minggu baru sampai Malaysia. Mana-mana yang kita beli dengan personal shopper lain pun sama je konsepnya. Yang penting kesabaran menunggu barang sampai Malaysia. Sebab brand lain tak buat perkhidmatan direct ke Malaysia. Itu sebab aku buat group kongsi kos shipping. Still murah berbaloi aku rasa. Boleh je dapat baju harga RM20+ sehelai. So jangan ingat baju oversea mahal-mahal. Ada je yang murah. Kena pandai pilih.

 Aku suka sangat dengan cardigan oren ni. Pattern dia lebih kurang sama macam cardigan Raina dan Raifa yang aku beli sebelum ni. Tapi disebabkan out of stock terus aku beli cardigan brand Oshkosh ke Carters. Lupa dah pasal bajunya belum sampai Malaysia lagi

Semalam dalam group whatsapp hangat dengan topik barang yang Fad dan Ena order dah sampai Malaysia selepas 4 hari order, terus laju aku buka website Next Direct yang dah siap-siap harga in RM. Bila buka website eh eh baju yang mak nak tu dah ada stock. Bila di kaji selidik baru tahu website tu link dengan website Next Direct UK. Memang patutlah ada stock wei. Terus tak sabar nak beli. Lama kot aku aim baju tu. Terus ajak Dayu beli. Minah tu memang cepat terpengaruh. Hahaha. So semalam aku dan Dayu submit order sama-sama. Aku beli 4 helai je pun. Sebab before ni dah submit order kat personal shopper brand lain. Cukup-cukuplah tu baju raya untuk anak-anak. Baju yang aku order tu boleh pulak sama design dengan Dayu. Minat kami sama. Hahaha. Dayu siap tanya aku boleh ke dia nak pilih baju sama macam aku pilih. Boleh je lah geng.

Aku dah tak sabar nak dapat ke tangan aku baju yang aku aim tu. Kita tunggu ye stock baju tu sampai Malaysia. Lepas ni bolehlah beli baju Next Direct tanpa guna perkhidmatan personal shopper. Tapi untuk brand yang lain-lain tu memang kena guna perkhidmatan personal shopper sebab masih kena convert dari USD ke RM. Oh ye paling best boleh beli pakai debit card tau. Apa lagi jomlah shopping wei. Senang kerja kalau pakai debit card je kan.

Jom shopping raya. Sila terjah website Next Direct kat www.nextdirect.com. Ewahhh baru puasa hari kedua dah cerita shopping raya. Hahaha. Mak budak biasalah excited kalau cerita pasal perihal shopping raya kan. Yang penting amal ibadah jangan dilupakan. Kena buat jugak

Cerita bulan Ramadhan aku

Alhamdulilah dah hari kedua kita berpuasa. Semalam aku terlajak bangun sahur. Kemain lagi aku masak beriya-iya malam tu. Siap melantak makan nasi dengan Raina pukul 12 tengah malam. Hamboi kata diet Nurul. Makan tengah malam diet ke tu? Faham-fahamlah mak kan biasanya tinggal harapan kalau cerita pasal diet. Pastu penat sangat agaknya sampai terlajak tidur. Bangun-bangun dah pukul 6 pagi. Terkejut hoi dengan bubur Raifa tak buat lagi. Memang kelang-kabut aku pagi semalam. Nasib baik aku dah makan malam tu. So semalam tak adalah rasa tak bertenaga walaupun tak bangun sahur. Raina pulak sebab tak bangun sahur semalam, dia lupa yang dia kata nak belajar puasa agaknya, sampai rumah babysitter minta air. Hahaha. Kemain malam sebelum tu semangat belajar baca niat puasa. Tup-tup pagi tu sebelum pergi school dah minta air kat babysitter. Hahaha.

Hari ni Alhamdulilah, pukul 4.30 pagi aku dah bangun. Kejutkan Raina bangun sahur pun elok je anak dara tu bangun bersemangat makan pagi-pagi. Aku memang nampak yang Raina bersemangat nak belajar puasa. Aku tak paksa pun. Tanya dia nak belajar puasa ke tak sambil pujuk-pujuk dia belajar puasa. Terus Raina jawab :

Raina : 'Nena nak kuasa mama. Nanti kalau kita dah kuasa kita boleh raya kan mama'

Hamboi dah besar panjang anak dara aku ni sampai dah tahu lepas bulan Ramadhan nanti boleh raya. Bab perkataan 'kuasa' tu dah jenuh aku betulkan. Dia tetap nak sebut 'kuasa' bukannya puasa. Apa-apa je lah Raina. Hari ni, pagi-pagi Raina dah buka peti ais. Bila aku tanya dia jawab :

Raina : 'Nena dahaga. Mama cakap pagi tadi boleh minum air tapi kena laju-laju'

Aku : Memanglah kena minum laju-laju sebab dah nak habis waktu sahur pagi tadi. Puasa tak boleh  minum air ke makan ke waktu siang. Faham tak?'

Raina : Macam tu Nena telan air liur je lah

Tergelak aku dengar jawapan Raina pagi tadi. Ada je idea anak dara aku ni jawab. Petang nanti aku nak tanya babysitter macam mana Raina berpuasa hari ni. Takpe kalau permulaan ni belajar puasa setengah hari pun aku rasa ok sangat dengan umur Raina yang belum lagi masuk 6 tahun tu. Raina kan lahir hujung tahun walaupun hakikatnya kalau ikut tahun kelahiran dia dah berumur 6 tahun. Aku tak naklah paksa anak puasa. Dalam islam pun tak ajar kita paksa anak kecil berpuasa tapi diwajibkan menyuruh anak-anak bersolat. Ewahhh mood ustazah pulak aku kan? Hahaha.

Oh ye aku nak cerita ni, aku masuk group whatsapp 'one day one juzuk'. Aku rasa berminat nak join group ni. Ahli-ahli group ni pun geng kawan-kawan blogger aku jugak. Admin group blogger Jue. Alhamdulilah hari ni dah hari kedua berpuasa, aku dapat selesaikan satu juzuk satu hari. Kalau ikutkan aku memang agak busy. Kat office memang agak payah nak cari masa free baca Al-Quran kecuali waktu lunch hour. Balik rumah dah macam-macam kerja nak buat dengan sekarang ni nak kena uruskan order baju customer. Terfikir boleh ke aku baca Al-Quran satu juzuk satu hari ni? Tapi nak seribu daya tak nak seribu dalih. Ewahhh berperibasa pulak kau Nurul. Aku cuba jugak cari masa untuk baca Al-Quran.

Macam semalam lepas solat Maghrib aku start baca Al-Quran. Lastu tu rehat sekejap sambil ajar Raina baca buku 'Bacalah Anakku' then check homework Raina. Settled semua tu baru solat Isyak, lepas solat terus aku sambung baca Al-Quran. Dapatlah habis satu juzuk. Macam semalam dekat pukul 12 tengah malam baru selesai baca satu juzuk. Cuma aku tak start buat solat terawih lagi. Biasa aku solat terawih kat masjid bila aku balik rumah family kat Banting. Sejujurnya aku tak pernah solat terawih sendiri kat rumah. Tapi tahun ni aku ingat aku nak try belajar solat terawih sendiri kat rumah. Nak pergi masjid bawak Raina dengan Raifa tu kena fikir banyak kali wei. Raina ok lagi sebab dia pun selalu ikut aku solat sama-sama. Kalau Raifa ni mahu kacau orang lain solat. Tapi tak tahulah boleh ke tak nak buat solat terawih sendiri sebab tak pernah solat terawih sendiri kat rumah. InsyaAllah harap-harapnya aku bolehlah laksanakan solat terawih kat rumah. Kena study dulu apa yang patut. Ini berangan dulu sebab biasanya memang aku solat terawih kat masjid area Banting.

Salam Ramdhan untuk semua kenalan dan pembaca blog aku yang tak seberapa ni. Apa menu berbuka puasa korang hari ni? Ewahhh dah tanya menu berbuka pulak kau ni Nurul ye

Selamat berpuasa dari Raina dan Raifa

Wednesday, June 3, 2015

Memasak bukan jiwa aku

Aku memang tak suka memasak. Tak suka masak satu hal. Tak berapa pandai masak pun satu hal. Rasanya memasak ni tak sesuai dengan jiwa aku. Jiwa aku mungkin pada deko-deko mengemas rumah ataupun membasuh baju. Sebab benda-benda tu yang aku suka buat asalkan jangan memasak. Tapi yang peliknya aku suka masak untuk anak-anak aku. Rasa seronok bila dapat pelbagaikan masakan untuk budak-budak ni. Macam mana tu wei tak suka masak tapi suka masak untuk anak-anak. Mak pun tak faham jiwa mak ni macam mana. Arghhh layankan je. Hahaha.

Ingat lagi dulu masa aku masih jadi tunang orang, banyak kali aku cakap kat Saiful yang aku tak suka masak. Macam ellegic sangat kalau cerita pasal masak.  Nasiblah laki aku dulu nak pinang aku. Kalau tak mahunya aku kena paksa jiwa aku suka masak demi orang tersayang. Ewahhh nak termuntah pulak statement. Dah tua-tua ni tak payah nak fefeling romantik sangatlah Nurul. Hahaha.

Sampailah aku dah kahwin, pregnant anak sulung, boleh dikatakan aku memang tak masak. Percaya tak? Boleh dikatakan hari-hari Saiful masak. Kalau Saiful tak masak dia tapau food kat luar. Nasiblah dapat bini tak suka masak. Mula-mula baru kahwin memanglah laki ikutkan je rentak bini. Lama-lama Saiful bersuara jugak. Kau ingat laki kau nak berdiam diri je tengok bini tak suka masak Nurul? Harapanlah. Hahaha. Tapi Saiful tak pernahlah paksa aku masak. Cuma Saiful bersuara suruh belajar masak pastu hint kat aku beli buku masakan. Bila Raina dah start makan bubur, masa tu lah aku belajar masak slow-slow. Aku bukan tak pandai langsung cuma taklah hebat macam orang lain memasak tu. Setakat masak simple-simple sup ayam, ikan masak kicap ke bolehlah.

Lepas beberapa tahun belajar masak dengan laki sendiri dan ibu aku, Alhamdulilah sekarang aku dah boleh masak macam-macam cuma taklah setanding dengan kawan-kawan aku yang pandai masak tu. Kadang-kadang aku belajar masak melalui makcik gugel. Sebab mak kedekut nak beli buku masak. Hahaha. Tapi walaupun aku dah boleh masak macam-macam sekarang ni, tapi aku tetap rasakan jiwa aku bukanlah jiwa memasak. Walaupun tak kena dengan jiwa aku, tapi aku tetap masak macam biasa. Kecuali kalau Saiful yang offer nak masak sebab laki aku memang suka masak. Saiful siap berangan nak masuk Masterchef okeh. Kuat berangan jugak mamat tu. Samalah tu perangai laki bini. Hahaha.

Ok kat bawah ni aku kasi belanja gambar menu lauk yang biasa aku masak. Masak yang simple-simple je pun. Banyak lagi gambar tapi aku rasa ni je gambar yang semenggah sikit. Yang lain gambar tak berapa semenggah sebab hp mak hp tak canggih. Hahaha.



Sup ayam dan ikan masak lemak cili api 

 
Sotong masak kunyit bercili kot nama lauk ni. Mak main taram je letak nama lauk. Tapi lauk ni aku belajar dari ibu aku


Tomyam campur, telur dadar dan timun. Telur dadar ni budak sekolah pun reti masak Nurul. Hahaha


Jemput-jemput ikan bilis dan kentang

Sup ikan merah dan ayam masak karamel tak berapa jadi tapi sedap. Sedap bagi aku sebab manis-manis tak pedas. Budak-budak sukalah makan kot. Ayam masak karamel tu belajar dari geng blogger

Oklah itu je entri untuk hari ni. Aku tengah busy sangat-sangat ni. Dah beberapa minggu tidur pukul 1,2 pagi. Ada sekali tu dekat pukul 4 pagi baru tidur. Settlekan order beberapa batch order baju oversea dan beberapa batch order baju Poney. Dalam masa yang sama ada report nak kena submit. Kadang-kadang stress jugak layan pertanyaan customer. Aku ada iklankan kat group FB yang aku jual baju Poney ni. Kat iklan dalam group tu rasanya dah bagitahu detail tapi tanya lagi soalan yang kita dah bagitahu secara detail tu. Takpelah aku kena layan jugak sebab mereka customer. Ini pun sebenarnya entri dah lama aku draf. Aku tengok dah dua minggu tak update blog, jadi marilah kita cari draf yang sesuai untuk dipublishkan. Tunggulah nanti bila aku free InsyaAllah aku cuba rajinkan diri update blog okeh