Belanja Raina Raifa ais krim

Thursday, October 22, 2015

Pengalaman pertama Raifa masuk panggung wayang

Aku jarang tengok wayang sejak dah ada anak ni. Sejak ada anak ni, aku lagi suka duduk lepak kat rumah ataupun aku balik Banting rumah family. Adalah keluar bawak anak-anak jalan hujung minggu tapi jarang-jarang sangat. Aku bukan jenis yang setiap hujung minggu mesti nak keluar berjalan. Kadang-kadang tu memanglah bosan. Lagi-lagi Raina bila dah besar ni, dah pandai mengadu bosan duduk rumah. Tapi alahai aku ni sekarang bab nak bersiap tu kemain malas. Nampak benau dah tua aku ni. Nak bersiap keluar berjalan pun malas.

Ahad lepas, aku plan nak bawak anak-anak keluar berjalan. Raina pun asyiklah berzikir ajak keluar berjalan. Aku ni ikutkan tak nak bawak anak-anak keluar dalam masa terdekat ni sebab Raifa baru discharge masa warded minggu sebelum tu. Lagipun sekarang musim jerebu memang aku cuba elakkan untuk bawak anak-anak keluar berjalan. Tapi kasihan pulak tengok anak-anak terperap kat rumah. Raina pulak asyik cakap benda yang sama ajak keluar berjalan. So marilah anak-anak kita keluar tapi  dengan syarat mesti indoor aktiviti. Bila Raina cakap nak tengok wayang sebab dia lama tak tengok wayang. Aku mula terfikir macam mana reaksi Raifa bila bawak dia masuk panggung. Sebab Raifa tak pernah lagi masuk panggung.

Bayangkan, masa Raina dulu aku dengan Saiful agak confident bawak Raina masuk panggung masa umur Raina 1 tahun 1 bulan kalau tak silap aku. Masa tu Raina tengah kemaruk berjalan. Tapi macam Raifa ni, aku dengan Saiful asyiklah tangguh-tangguh nak bawak masuk panggung. Sebab perangai Raifa ni lain sikit dengan Raina. Dia kalau jenis meragam perghhh menguji kesabaran. Selain selamber berguling-guling atas lantai, Raifa kalau dah menangis, selagi dia tak puas hati kita pujuk dia, selagi tu dia tak nak berhenti menangis. Raifa ni senang di jaga dan tak cerewet macam Raina, tapi sekali dia dah meragam, memang berpeluh jugak ketiak nak pujuk. Kalau dia dah start berguling-guling atas lantai tu, dia siap protes tak nak bangun. Dia baring je atas lantai. Selalunya Raifa paling senang di pujuk dengan Saiful.



Masa aku bagitahu Saiful nak bawak Raina dengan Raifa tengok wayang, Saiful siap tanya aku boleh ke nak bawak Raifa masuk panggung. Huh laki aku ni tanya macam tu pun, aku dah berdebar-debar. KahKahKah. Berdebar-debar sebab terfikir kalaulah Raifa meragam dalam panggung masak jugak nak handle ni. Tapi aku rileks je yakinkan Saiful walaupun sebenarnya aku tak berapa yakin. KohKohKoh.

Kitaorang tengok wayang kat Aeon Bukit Tinggi, Klang je. Dekat dengan rumah. Ingat nak tengok cerita 'Polis Evo' atau 'Hotel Transylvania'. Tapi tak ada tayangan pulak hari Ahad tu. So kitaorang tengok cerita 'Goosebumps'. Sebelum masuk panggung, kitaorang beli stok makanan dan air. Sebab Raifa ni suka pegang benda yang boleh di makan walaupun dia kadang-kadang tak makan sangat pun.

Bila masuk panggung, Saiful sendiri nak pangku Raifa. Disebabkan anak-anak aku ni memang jenis rapat dengan papa diaorang, so aku pun memang nak Saiful yang pangku Raifa. Mula-mula masuk panggung, aku bajet Raifa menangis sebab keadaan sekeliling gelap. Tapi aku tengok dia rileks je. Aku nampaklah keterujaan Raifa bila tengok screen besar depan dia. Siap goyang-goyang kaki sambil makan sosej. Hamboi.

Saiful asyiklah cuit aku, suruh tengok gelagat Raifa. Saiful siap suruh rakam gelagat Raifa dalam panggung. Eh dia pulak melebih-lebih. Nak rakam apa kejadahnya gelap dalam panggung tu. Hp mak tak canggih. Malas nak layan. Lega bila tengok gelagat Raifa. Siap melopong mulut. Mama tahulah adik 1st time masuk panggung tapi tutuplah mulut tu adik.

Bagi aku cerita 'Goosebumps' ni  sesuai untuk budak-budak. Walaupun ada sedikit adegan seram dan suspen tapi sebenarnya cerita ni kelakar. Bayangkan Raina boleh tergelak-gelak sambil tepuk tangan. Over sangat tau Raina ni. Raifa pulak sebab kecik lagi masih tak faham jalan cerita, aku tak nampaklah Raifa tergelak-gelak macam kakak dia. Tapi mulut kemain melopong. Bila ada adegan seram dan suspen, dia tutup muka dan palingkan muka. Bila tengok cerita 'Goosebumps' ni aku teringat cerita 'Jumanji'. Nak cerita kat sini pun aku tak reti. Tapi kesimpulannya, cerita ni kelakar dan sesuailah untuk budak-budak.

Jadi secara rasminya Raifa masuk panggung pada umur 1 tahun 7 bulan. Ok Raifa dah lulus masuk panggung. Lepas ni bolehlah repeat bawak anak-anak tengok wayang lagi. Yeahhhhh

Tuesday, October 20, 2015

Encik suami yang biasa-biasa saja

Aku sebenarnya tak tahu nak letak tajuk apa untuk entri ni. Disebabkan aku agak blur kali ni tak tahu nak letak tajuk apa, jadi aku main belasah je lah letak tajuk. Asalkan ada tajuk walaupun macam tak sesuai dengan isi entri. Huehuehue. 

Ok aku nak cerita pasal Saiful. Aku ni jarang sangat kot cerita pasal Saiful dalam blog aku ni. Asyiklah cerita pasal anak-anak. Aku pun sekarang jarang sangat letak gambar Saiful kat mana-mana tak kisahlah FB ke IG ke. Bukan apa, salah-satunya sekarang Saiful tak gemar nak bergambar. Punyalah payah nak paksa dia bergambar. Lagi satu Saiful sekarang ni jarang ada kat rumah. Kerja, kerja, kerja. Ahad kerja. Public holiday kerja. Kalau hari biasa balik rumah pun kadang-kadang dah subuh sebab kena stanby ke back up kerja. Sampaikan aku merajuklah dengan dia. Kebelakangan ni memang nampak Saiful kerja bagai nak rak. Bila tanya Saiful, dia kata semuanya pun dia buat untuk aku dan anak-anak.

Paling ketara, dia start busy dengan kerja ni masa sebelum raya aidilfitri hari tu sampailah sekarang ni. Bayangkan birthday aku masa bulan Jun hari tu pun dia lambat wish sebab busy kerja. Biasanya time birthday aku dia akan buat something untuk aku. Tapi birthday aku kali ni tak ada apa-apa sebab dia busy kerja. Mahunya aku tak sentap. Hahaha. Tapi Saiful janji dengan aku dia akan bagi something tapi lewat sikit. Sebab aku dah tersentap dengan dia, aku malas nak peduli cakap dia. Mak sentapkan. Hahaha.

Bila aku tengok sekarang ni, ahad pun Saiful kerja. Public holiday pun kadang-kadang dia bantai kerja. Sampaikan masa Raifa tak sihat tu, Saiful tergesa-gesa balik rumah nak bawak Raifa pergi klinik pun, dia dapat panggilan dari tempat kerja. Bila aku dah mula bersuara sebab aku rasa sekarang macam makin payah Saiful nak spent time dengan family. Barulah Saiful tak kerja hari ahad. Itupun kadang-kadang kalau kena standby kerja ahad dia terpaksa kerja. Saiful selalu cakap kat aku bersabarlah. Dia bukan pergi berjalan pun tapi pergi kerja.  

Tapi mungkin berkat kesabaran aku agaknya. Cewahhh sabar ke kau Nurul. Sejak kebelakangan ni, Saiful akan cuba beli apa yang pernah aku cakap secara senyap-senyap. Contohnya, TV kat rumah aku ni dah macam sengal-sengal ayam. Aku pernah cakap kan best kalau ada TV baru. Biasalah aku kan suka berangan. Satu hari aku bangun tidur, aku tengok Saiful dah pergi kerja. Dalam hati awal pulak laki aku pergi kerja. Bila aku keluar bilik aku tengok kat kabinet TV dah ada TV baru. Tak lama tu aku terima text dari Saiful.

'Sayang ok tak TV tu? Sayang suka tak?'

Aku macam biasa tak tunjukkan perasaan keterujaan aku kat Saiful walaupun dalam hati ni gedik jugak  sebab dapat TV baru. Aku ingatkan sampai situ je lah Saiful nak buat suprise. Sebab aku faham sangat Saiful ni, dia bukanlah seorang suami yang romantik mana pun. Rasanya tak pernah kot dia nak buat suprise. Biasanya dia tanya direct je apa yang aku nak apa yang aku teringin. Pastu bila ada rezeki lebih tu adalah dia tunaikan. Itupun kalau benda atau perkara yang aku minta tu dalam kemampuan dia lah. Aku pun bukan kejam sangat nak minta bukan-bukan yang di luar kemampuan dia.
 
Nak dijadikan cerita, sejak kebelakangan ni aku asyiklah berzikir pasal vacum. Aku pernah cakap kan best kalau ada vacum. Tak payah susah-susah aku nak sapu carpet kat rumah ni pakai penyapu lidi. Niat nak beli vacum tu dah lama tapi tak terbeli-beli. Hahaha. Asyik tengok website Lazada usha vacum tapi mak aihhh punya sayang duit nak beli. Tup-tup satu hari tu aku bangun tidur, aku tengok dah ada vacum dalam bilik aku. Masa tu macam biasalah Saiful dah pergi kerja. Terbaru ni, Saiful bawak balik vacum jenis macam robot. Bentuk vacum tu bulat. Tekan punat pastu vacum tu jalan sendiri. Aku nak terangkan pun tak reti nantilah kalau rajin aku ambil gambar vacum robot tu. So sekarang kat rumah aku dah ada dua buah vacum.

Masa cuti baru-baru ni, Saiful tanya soalan kat aku.

'Sayang kalau Saiful belikan iphone 6, nak tak?'

Aku tahu soalan tu Saiful tanya hanya untuk suka-suka. Sebab aku tahu harga iphone 6 tu mahal kemain. Tak mungkin kot laki nak belikan. Saiful pun masih pakai hp Blacberry. So tak payah berangan nak pakai iphone. Jadi aku jawab soalan dia acuh tak acuh je.

'Suka iphone tu sebab gambar dia cantik. Tapi mahallah iphone tu. Tak payah nak berangan sangat pakai iphone. Baik beli benda yang berfaedah' 

Lebih kurang macam tu jawapan aku. Tegas betul bunyinya. Hahaha. Sepanjang cuti tu, Saiful asyik borak pasal iphone. Dalam hati aku pelik jugak ni. Dah kenapa Saiful ni. Tapi aku malas nak layan.

Saiful : Jangan cabar Saiful. Cuba sayang gugel berapa harga iphone 6 warna gold 64GB

Aku : Malaslah. Saya dah tengok kat website Lazada hari tu mahal beribu-ribu. Jadahlah hp harga beribu macam tu

Saiful : Ye lah cubalah gugel. Bak sini hp sayang. Saiful nak gugel. Saiful janji dalam masa terdekat ni Saiful bagi sayang iphone 6 warna gold 64GB. Hari tu birthday sayang kan Saiful ada cakap bagi hadiah lewat sikit

Aku : Ye lah tu. Awak kan suka sangat berangan. Malas saya nak layan awak

Pagi tadi, beriya-iya Saiful kejutkan aku. Bila aku terjaga, dalam hati aku mesti Saiful baru balik kerja ni. Aku ambil hp, aku tengok jam dah pukul 4 lebih. Haih lewat lagi laki aku balik kerja. Tak lama tu, Saiful hulur satu kotak kat aku. Kotak tu bungkus pakai surat khabar je. Dia kata bungkusan tu untuk aku. Dalam hati aku, apalah buruk sangat bungkus pakai surat khabar. Nampak sangat laki aku ni busy sampaikan nak bagi something kat aku yang kekonon suprise tu pun balut pakai surat khabar. Hahaha.

Bila buka bungkusan tu, terkejut aku sebab kat depan mata aku memang betul-betul satu kotak iphone 6 warna gold. Allahu serius aku tak sangka Saiful betul-betul nak beli iphone 6 ni. Selama ni aku ingat dia main-main je. Saiful siap nasihatkan aku pagi tadi, kata kalau dia balik lambat sebab kerja jangan fikir bukan-bukan. Saiful simpan duit semua bersebab. Jangan cabar dia. Bila masa pulak aku cabar dia. Aku cuma tak percaya je kalau dia nak beli iphone. Sebab aku tahu Saiful macam aku kuat berangan. Tapi insaf jugak aku sebab aku sejak kebelakangan ni suka membebel kat dia sebab dia balik kerja lewat. Padahal laki kerja kot. Tapi biasalah perempuan kuat bebel. Huehuehue. Tak ada gambar iphone 6 dalam entri ni. Aku tak sempat nak ambil gambar pagi tadi. Sebab aku terkejar-kejar masa nak iron baju dan bersiap-siap nak pergi kerja. Tak belek sangat pun pagi tadi sebab terkejar-kejar masa takut lewat sampai office.

Sampai sekarang aku rasa terharu sangat. Rasa macam mimpi pun ada. Tak pernah terfikir aku nak pakai iphone. Sebab perangai aku ni asalkan ada hp yang boleh call, sms, whatsapp dan online dah cukup untuk aku. Terima kasih awak. Walaupun selama ni aku selalu anggap suami aku ni biasa-biasa je tapi rupanya yang biasa-biasa ni ada jugak keistimewaannya. Cewahhh. Muntah hijau. Uwekkk. Hahaha


Disebabkan ini entri pasal suami jadi aku tempeklah gambar Saiful. Ni gambar lama. Gambar baru Saiful tak banyak ada dalam komputer aku ni. Malas nak transfer dari hp

Thursday, October 15, 2015

Anak-anak kena warded

Lama tak update blog. Busy dengan audit. Anak-anak pulak on off demam, batuk, flu dan terbaru siap muntah macam air paip mencurah-curah. Dugaan sungguh. Sebenarnya apa yang aku perasan, Raina dan Raifa start tak sihat masa bulan raya aidilfitri hari tu ke masa bulan puasa kot. Aku pun dah lupa sebab lately macam kerap sangat Raina dengan Raifa tak sihat. Dah sihat beberapa minggu pastu demam balik. Biasanya demam pastu kalau dah demam mesti pakej sekali dengan batuk dan flu. Maybe aku kena bagi anak-anak makan vitamin kot. Sebelum ni tak pernah pulak macam ni kerap tak sihat. Biasanya ok je.

Kadang-kadang Raina kena dulu. Pastu berjangkit dengan Raifa pulak. Atau Raifa kena dulu pastu tak lama tu mesti berjangkit dengan Raina. Dah pesan banyak kali kalau salah-sorang tak sihat jangan rapat antara satu sama lain. Sebab aku takut berjangkit. Sebab apa yang aku perasan anak-anak aku ni agak sensitif. Nanti sekejap je dah berjangkit. Tapi makin kita larang makin mereka buat. Dah nama pun adik-beradik. Apa-apa pun mesti nak sama-sama.

Sebenarnya, aku tak pernah terfikir yang anak-anak aku akan ada pengalaman tidur kat hospital. Biasanya aku tengok anak-anak kawan aku kena warded. Dalam hati aku berharap janganlah anak-anak aku kena warded. Kalau tak sihat pun, pergi klinik atau hospital dapatkan pemeriksaan doktor dan ubat pastu kita monitor je kesihatan anak-anak kat rumah. Tapi siapalah kita nak menolak ketentuan Allah S.W.T. 

Akhirnya apa yang aku takutkan dan apa yang aku tak inginkan terjadi. Raina kena tahan masuk wad pada bulan April tahun lepas. Masa tu aku agak blur. Masa tu aku rasa down. Perasaan bercampur baur. Bayangkan bulan April tahun lepas tu aku baru je habis pantang. Masa tu aku baru beberapa minggu masuk kerja selepas cuti bersalin dua bulan. Raifa masa tu kecik lagi baru dua bulan lebih umurnya kalau tak silap aku.

Gambar tahun lepas 2014. Masa ni Raina dah agak sihat. Wayar yang berselirat baru je di buka kot masa ni. Kalau tak agak payah jugak nak mandi ke atau pergi toilet kena usung tiang yang tempat gantung wayar tu. Apa nama entah benda tu

Raina kena tahan wad sebab demam panas suhu yang agak tinggi dan ada jangkitan kuman dalam darah dia. Nantilah kalau aku rajin aku cerita detail kejadian masa Raina tak sihat dulu. Nak cerita sekarang mood tengah tak ada. Aku masih rasa letih dan sengal-sengal satu badan ni jaga Raifa kat hospital beberapa hari lalu. 

Selepas kejadian Raina kena warded, aku berharap tidak ada lagi kejadian anak-anak kena warded. Siapa ada pengalaman anak-anak kena warded mesti tahu bukan mudah ye. Tapi sangkaan aku meleset. Pada awal tahun ni bulan Februari 2015, Raifa pulak kena warded. Doktor kata lung inflection. Dahlah masa tu tengah sibuk buat persiapan majlis aqiqah Raina dan Raifa dengan majlis birthday party pertama untuk Raifa. Disebabkan Raifa kecik lagi masa tu umur pun baru menginjak setahun, jadi doktor memang nasihatkan Raifa masuk wad untuk memudahkan doktor pantau kesihatan Raifa. Puncanya Raifa demam pakej batuk dan flu. Tapi batuk dengan flu tu macam dah agak lama. Dah bagi ubat pun tak berapa kurang batuk dan flu. Sebab tu lung inflection.

Itu pun aku dengan Saiful minta keluar wad awal. Ikutkan tak boleh. Tapi sebab masa tu aku tengah sibuk buat persiapan majlis aqiqah dengan birthday party, jadi doktor benarkan Raifa discharge awal dari hari yang sepatutnya. Lagi pun masa tu, aku masih fully menyusukan Raifa. So aku rasa tak selesa nak duduk hospital lama-lama. Dahlah masa tu Raifa asyik nak mengempeng je. Tengah menyusukan Raifa, doktor pakar datang nak check. Pastu datang pulak doktor pelatih. Huh! serius masa tu aku tak selesa. Asyiklah berzikir kat Saiful suruh pujuk doktor minta discharge Raifa awal. Nasib baik doktor setuju.
Gambar bulan Februari 2015 yang lepas. Masa ni tak silap aku masa aku laki bini dah berjaya merayu kat doktor nak minta discharge awal. Nampak tak aku dah siap-siap pakaikan Raifa kasut. Kemain tak sabar aku nak Raifa discharge

Tapi apa yang aku perasan, antara Raina dan Raifa ni, aku rasa Raifa lebih sensitif. Contoh kalau Raifa makan buah limau, sekejap je nanti dia akan batuk. Pastu bila dia batuk, mesti nafas dia berbunyi dan dada berombak. Pasal ni lah jugak antara punca Raifa kena warded untuk pertama kali dulu. Sejak tu ya ampun aku takut sangat nak bagi dia makan buah limau. Biarlah dia nak menangis berguling-guling pun memang aku tak akan bagi. 

Lagi satu, Raifa ni kalau kena hujan sikit pun dah boleh demam atau badan dedar. Padahal aku dah pakai payung atau dah tutup kepala dia dengan kain tau. Tapi maybe air hujan tu terkena sikit kat dia, nanti sekejap tu dia boleh demam atau dedar. Bila demam atau dedar mesti sekali pakej batuk dan flu. Aku sejak Raifa pernah kena warded tu, aku paling takut kalau dia dah start demam. Sebab bila dia demam mesti batuk dengan flu. Bila batuk dan flu, mesti nafas Raifa berbunyi pastu berombak. Aku takut sangat jadi balik kes lung inflection tu. Kalau jadi macam tu, bila bawak jumpa doktor, aku mesti tanya doktor, paru-paru anak aku ok ke tak. Bila doktor check kata ok. Tapi aku masih tak puas hati, mesti aku tanya banyak kali sampai aku puas hati. Mak bapak mana yang tak risau bila anak-anak tak sihat.

Dua minggu lepas, dua-dua anak aku muntah-muntah. Satu hari aku rasa lebih 5 kali kot diaorang muntah. Mula-mula Raifa je yang muntah-muntah. Asal minum susu muntah. Asal makan muntah. Minum air kosong pun muntah jugak. Pagi tu jugak aku dengan Saiful bawak pergi klinik. Doktor kata tak ada apa-apa. Mungkin virus je. Balik klinik, Raina pulak muntah-muntah. Bayangkan, dalam kereta Raifa muntah kat seat depan. Yang Raina muntah kat seat belakang. Kereta pun dah bau muntah. 

Lepas beberapa hari selepas kejadian Raina dengan Raifa muntah-muntah tu, Raifa start demam, batuk dan flu. Aku syak Raifa berjangkit dengan Raina. Sebab sebelum tu, Raina memang ada batuk pastu demam. Tapi sekejap je Raina dah ok. Aku rasa jerebu pun salah satu punca. Raifa demam tak lama dalam dua hari je kot. Itu pun malam je demamnya. Siang dia ok je. Tapi batuk dengan flu menjadi-jadi. Makin lama makin teruk. Aku dah risau bila nafas Raifa dah start berbunyi pastu dada dia berombak. Kali ni macam teruk sangat aku rasa. Bawak pergi klinik. Doktor buat surat suruh terus bawak pergi hospital. Aku dah agak kalau pergi hospital mesti kena masuk wad.  

Bila sampai hospital, terus kes Raifa di refer ke bahagian asma dan sakit jantung. Masa tu aku dah rasa sebak. Bayangkan masa tu aku bertiga je dengan anak-anak. Masa tu malam okeh. Bukan siang. Saiful dapat call dari tempat kerja kena masuk kerja ada kerja urgent. Jadi nak tak nak aku kena ke hospital sendiri dengan anak-anak. Nasib baik anak-anak elok je tak meragam. Raina banyak bantu aku masa nak handle adik dia tengah tak sihat tu. Dan malam hari khamis minggu lepas, Raifa kena warded untuk kali kedua atas sebab broncho pneumonia dan lung inflection. Nanti aku cerita detail pasal kejadian ni. Nak cerita panjang sangat. Kena cerita kat entri lain. InsyaAllah harap-harap aku rajin nak update blog.

Gambar Sabtu lepas. Masa ni hari ketiga kat hospital dan Raifa kena ambil neb every 3 hour. Aku yang tengok anak aku ambil neb pun rasa sebak sangat. Raifa baru discharge dua hari lepas. Itu pun Saiful merayu minta discharge awal sebab rasa dah lama sangat duduk kat hospital. Tapi doktor minta kami pantau kesihatan Raifa sebab Raifa masih belum sihat sepenuhnya lagi. Aku masih monitor kesihatan Raifa

Nampaknya kedua-dua anak dara aku dah ada pengalaman tidur kat hospital. Memanglah diaorang pernah tidur kat hospital masa newborn dulu. Itu kira lainlah sebab dah memang aku bersalin kat hospital. Nak tak nak memang kena tidur kat hospitallah dalam sehari dua kan. Maksud aku kat sini, aku tak sangka yang anak-anak aku akan ada pengalaman tidur kat hospital sebab diaorang tak sihat. Bila anak tak sihat, walaupun hanya batuk dan flu je, jangan ambil ringan. Kadang-kadang luaran nampak ok. Tapi dalaman kita tak tahu.

Oklah dah panjang sangat entri ni. Nanti kalau rajin aku cerita lebih detail lagi ye