Belanja Raina Raifa ais krim

Friday, February 12, 2016

Hotel best di Melaka : The Pines


Hoi macam lama dah tak update blog. Serius busy wei. Rasa macam banyak sangat entri kawan-kawan seangkatan yang aku tak baca lagi ni. Slow-slowlah nanti aku cuba baca. Tak boleh tak baca kot-kot ada entri best kan. So kena baca. Hahaha.

Patutnya aku nak update perihal Raina darjah satu dan sekolah Raina tapi macam tak ada idea nak mulakan dari mana. So aku skip dululah. Harap ada kerajinan aku update kemudian nanti. Aku nak cerita pasal percutian aku ke Melaka last week. Percutianlah sangat. Melaka je pun. Kan cuti panjang sempena perayaan chinese new year Isnin dan Selasa hari tu kan. Macam bosan pulak kalau tak berjalan atau buat aktiviti berfaedah cuti lama-lama ni. Lagipun macam dah lama sangat tak bercuti tidur hotel. Semuanya last minute. Kisahnya masa aku dok sibuk nak cari hotel kat agoda.com untuk percutian akan datang, entah macam mana aku terbooking hotel The Pines ni sekali. Mak tak boleh tahan keinginan sebab mak rasa hotel  ni cantik okeh. Baca review rata-rata kata puas hati dengan hotel ni.

Lepas settle booking beberapa hotel (kemain beberapa hotel. Dua hotel je pun. Kahkahkah), aku dah teruja lain macam. Entah macam mana beberapa hari sebelum date aku ke The Pines, aku dapat email dari agoda.com kabo diaorang tak boleh deduct duit pembayaran hotel dari debit card. Aku dahlah excited nak pergi hotel tu. Boleh pulak dapat email macam tu. Baca sana sini, gugel itu ini, ramai kata kalau nak book hotel melalui booking.com dan agoda.com kena pakai card creadit. Eh eh sebelum ni aku buat ok je. Bila aku ingat-ingat balik baru aku perasan selama ni aku booking, aku cari hotel yang boleh buat pembayaran kat kaunter hotel terus. Aku booking je dulu. Cehhhhh.

Pastu entah macam mana, aku terjumpa satu blog ni yang cerita detail habis pasal penggunaan debit card untuk booking hotel melalui agoda.com. Sedia maklum, aku memang tak ada kad creadit. Tak minat nak ada walaupun layak sekalipun. Sebab mak tahu perangai mak macam mana. Jangan buat hal nak buat kad creadit. Debit card je pun okeh. Rupanya debit card aku kena aktifkan untuk penggunaan antarabangsa dulu barulah agoda.com boleh deduct akaun kita untuk pembayaran hotel. Lepas aku call Maybank untuk aktifkan penggunaan antarabangsa, terus berjaya aku bayar duit hotel. Legaaaa. Aku memang sedaya upaya nak jugak duduk hotel The Pines ni dan nak buat suprise untuk anak-anak terutamanya sempena birthday diaorang hari tu. Kira ni macam weekend getaway sempena birthday anak-anak gitu. Plan nak potong kek kat hotel. Tapi dah kelang-kabut kek pun tak beli. Hahaha. Nanti aku rajin aku cerita detail macam mana nak booking hotel guna debit card. Tapi entah bila nak cerita dalam blog ni aku tak pasti. Harap aku rajin je lah ye. Hahaha.


Ok kita terus je lah ke review hotel The Pines ni. Aku malas nak taip panjang-panjang. Pasal aku ada kerja nak buat ni sekejap lagi. Hamboi busy nampak kau Nurul. Mak memang busy dik non. Walaupun manager mak tak datang masih bercuti hari raya Chinese new year, kerja tetap kerja okeh. Kemainnn. Hahaha.

Aku booking bilik superior je kat The Pines ni. Itupun dah puas hati sebab besar dan luas okeh. Boleh main kejar-kejar lagi. Ada free breakfast untuk bilik yang aku pilih ni. Tak semua bilik free breakfast. Bilik tertentu je. Aku pilih dua single beds. Katil dia besar ok. Satu single bed boleh tidur dua orang. Ada siap sediakan satu sofa lagi. Kat sofa pun boleh tidur sebab dia macam ala-ala sofa bed gitu. Ayah aku tidur kat sofa. Sebab dia nak tidur bukak lampu. Hahaha. Ayah aku memang jenis suka tidur dalam terang gitu. Oh ye aku bawak sekali ibu dengan ayah aku. Tu aku kabo bilik ni luas. Angkut je lah berapa orang masih selesa.

Bukan setakat bilik luas, tapi ada mini bar lagi. Ada mini peti ais, ruang dapur. Cerek nak masak air panas pun disediakan. Bagi aku lengkap semuanya. Bilik air pun okeh tak kecik mana pun. Kira nice je bagi aku. Pastu selak langsir, nampak view bandar Melaka. Staff hotel ni pun peramah dan memuaskan.

Harga bilik kat The Pines ni bagi aku masih tahap yang taklah melampau harga dia macam Grand Lexis contohnya. Impian mak nak pergi Grand Lexis tapi entah bila lah. Sayang duitlah. Hahaha. Ok bilik superior yang aku duduk tu harga dia dalam RM330 per night. Campur cukai 6% dan 10% dalam RM368+ per night. Harga tinggi sikit mungkin sebab musim perayaan.. Kalau bukan musim perayaan aku ada check harga boleh dapat lagi murah dari harga yang aku dapat tu. Bagi aku masih tak melampau harga dia sebab aku memang puas hati dengan bilik dan service hotel ni.

Oh ye, kat The Pines, ada bilik yang sediakan private pool tau. Pool dia kat luar bilik. Harga kalau weekdays dalam RM350+ per night. Kalau weekend dalam RM400+ per night. Tak payah pergi Grand Lexis pun takpe. Pergi The Pines je pun boleh. Grand Lexis harga macam mencekik darah je bagi aku lingkungan RM600 - RM700+ per night gitu. Hoi mak sayang duit. Hahaha. Tapi baru-baru ni adik aku ajak pergi Grand Lexis. Kalau kongsi bayar mak okeh kot. Kedek ke apa aku ni. Bukan kedek tapi berjimat. Hahaha.

Swimming pool The Pines memang terbaik okeh. Nice view. Suasana sekeliling semua nampak moden. Senang cerita kena dengan citarasa aku. Nak fefeling cerita hindustan bergolek kat atas rumput hijau depan pool pun boleh. Serius best wei. Aku rasa aku akan repeat stay hotel ni next time. InsyaAllah. Bukan senang aku nak bagi pujian kat hotel yang pernah aku stay. Tapi kali ni memang aku bagi pujian lebih sikit. Ok jomlah layan gambar. Mak tak banyak ambil gambar. Kelang-kabutlah so ambil gambar mana dapat je. So ada antara gambar ni aku ambil dari makcik gugel. Terima kasih makcik gugel. Jom layan gambar. Zasssss







 

  

Aku malas nak letak gambar banyak-banyak. Gambar pun banyak yang blur. Kemain payah nak ambil gambar anak-anak sekarang ni. Asal ada gambar je lah. Tengok gambar bawah sekali tu. Mak kemain nak ambil gambar dengan anak. Tapi anak tak bagi kerjasama. Sama je Raina ke Raifa. Saiful pun sekarang kemain payah nak ambil gambar dia. Kadang-kadang aku ambil gambar candid je. Hahaha. Aku target lepas ni macam nak repeat hotel The Pines yang ada private pool tu. Doakanlah dilimpahi rezeki aku sekeluarga. Aku rasa happy bila tengok anak-anak aku happy sama. InsyaAllah ada rezeki bolehlah repeat hotel best ni lagi

5 comments:

  1. Tq awak psl penerangan mengenai agoda tu.ade booking utk holiday nx month thru agoda ..mmg xphm bab tu..so makna kita kene kol bank la ye utk aktifkn penggunaan antarabangsa...

    Tq..

    T klu sy x phm..sy tyela..

    ReplyDelete
  2. Bestnya hotel ni! Bilik pun nampak besar! Nak try jugalah. Thanks Nurul <3

    ReplyDelete
  3. Baru je booking hotel ni..tu pun sbb nampak cantik. Rate sangat ok..dpt RM202/night sbb guna gov rate hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai mamamia. Macam mana nak guna gov rate ye?

      Delete
  4. dia cek ke bilik kita kalai kita bw lebih dari 2 org stay kat situ?

    ReplyDelete