Belanja Raina Raifa ais krim

Monday, November 7, 2016

Jalan-jalan main terjah : Cameron Highland

Dua minggu lepas, aku ajak Saiful pergi Cameron Highland. Sebenarnya dari minggu sebelum tu lagi aku ada kabo kat Saiful yang aku teringin nak pergi Cameron. Lama sangat kot aku tak jejak Cameron. Aku pun tak ingat tahun bila aku pergi Cameron. Tapi yang pasti masa tu aku masih sekolah menengah kot. Yang aku ingat aku pernah jejak Cameron masa rombongan sekolah dengan ikut rombongan tempat kerja ibu aku. Masa tu ibu aku masih kerja kat Kolej MARA Banting. Masa ibu aku kerja under Kolej MARA Banting memang merata kot kitaorang satu family berjalan. Tak sesudah ada je rombongannya.

So boleh bayangkan tak betapa lamanya aku tak jejak Cameron. Lama siot tak jejak Cameron. Bila tengok orang upload gambar kat FB ke IG kat ladang teh tu, terus membara-bara aku nak pergi Cameron. Siap screenshoot simpan kat dalam hp tu gambar orang bergambar kat ladang teh. Padahal setakat Cameron je kot Nurul. Tapi tahap terujanya aku tu lain macam sungguh.

Tahun lepas kot, dah planning nak pergi Cameron. Masa tu kemain tengok hotel sana sini. Sekali postpone. Sampai membawa ke tahun berikutnya. Tak jugak pergi Cameron. Tu lah berangan je lebih. Hahaha. Sampailah satu tahap, aku cakap kat Saiful yang aku nak jugak pergi Cameron. Tak payah tidur hotel pun tak pe. Redah je asalkan jadi pergi Cameron. Saiful pun masa tu mood tengah ok. Dia layankan je kerenah aku. Agagaga.





So masa cuti public Deepavali hari tu, terus aku cakap lagi sekali hasrat aku nak pergi Cameron. Saiful terus kata ok je. Aku masa tu debar-debar gak kotlah mamat tu reject hasrat aku. Maklumlah cuti public. Confirmlah jalan macam tin sardin jem teruk kan? Aku dapat tahu kalau cuti public Cameron memang akan jem teruk. Tapi masa tu aku nak jugak pergi Cameron. Peduli apa aku jalan jem macam siput. Aku nak ambik gambar kat lading teh okeh. Kahkahkah.

Berangan nak keluar subuh-subuh dari rumah. Tapi around pukul 7 lebih kot baru gerak. Tapi kira oklah tu kira pagilah jugak kitaorang gerak dari rumah. Aku siap standby bawak baju lebih Raina dengan Raifa. Kotlah gedik kang sampai atas cari hotel nak check in hotel. Aku dengan Saiful ni kekadang suka buat kerja tanpa di rancang.

Alhamdulilah kat highway taklah jem mana pun. Elok je jalan lancar. Tup tup dah sampai kat ladang teh. Masa ni memang elok je jalan tak jem langsung. So aku macam terfikir jugak kenapa tak jem elok je lancar. Bila dah sampai ladang teh tu mulalah aku tergedik lebih nak ambik gambar. Maklumlah aku kan dah kabo memang nak amik gambar kat ladang teh. Sekali baru nak tergedik bergambar, mula hujan renyai-renyai. Terus Saiful kabo tak payah nak ambik gambar sangat kat ladang teh tu. Tapi dalam hati harap sekejap je lah hujan ni. Mak nak amik gambar ni. Alhamdulilah hujan sekejap je pastu elok je. Bolehlah sambung menggedik balik bergambar. Kahkahkah.




Lepas setel bergambar kat ladang teh, kitaorang decided nak terus naik atas pergi je lah memana tempat yang best kat Cameron. Padahal masa ni aku tak puas hati lagi bergambar tapi laki malas nak layan dah mak bergambar. Sebenarnya masa tu aku nak ajak Saiful minum makan kat tepi ladang teh tu. Nak amik gambar aku tengah pegang cawan menikmati air teh panas-panas kat tepi ladang teh. Tapi Saiful mana nak layan. Lagi masa tu macam nak hujan balik je. Memang taklah dia nak melayan.

Dalam masa yang sama dalam kepala otak nak pergi kat tempat warna warni apa entah nama tempat tu. Tapi memang lawalah tempat tu. Tapi entah tak jumpa so malas nak fikir. Yang penting dah pergi amik gambar kat ladang teh.

Masa kereta nak keluar dari kawasan ladang teh, masa ni lah jalan dah start jem macam siput. Rasanya kalau naik basikal pun, dah sampai atas tu. Masa ni Saiful ada tanya aku nak teruskan ke naik sampai atas. Aku cakap alang-alang dah sampai kasi redah je lah. Nasib baik mamat tu melayan dan bersabar drive dalam keadaan jalan jem gitu. Lama jugak aku rasa. Berjam jam baru sampai Brinchang. Rasakan. Hahaha.

Lepas dah sampai pekan Brinchang, makan dulu sebab perut dah lapar. Lepas makan, barulah pergi singgah apa tah nama tempat tu yang banyak pokok kaktus tu. Masa tu dah mula hujan renyai-renyai tapi kitaorang redah je. Tapi Saiful macam boring je kat situ sebab dia kabo jomlah cari tempat petik strawberry. Masa tu dah petang. Takut tempat tu tutup so lelaju kitaorang keluar dari tempat pokok kaktus tu.

Cari-cari tempat dalam keadaan jalan licin sebab hujan, akhirnya Alhamdulilah jumpa tempat petik strawberry. Tapi yang kelakarnya, kitaorang punyalah nak kejar masa, sampai tersalah beli tiket pergi beli tiket nak masuk muzium apa tah. Hahaha. Ikut aku ok je layan tengok apa menarik dalam muziun tu. Tapi laki aku mana suka muzium-muzium ni. Aku lupalah nama tempat tu. Rasanya nama tempat tu TimeTunnel kot. Pastu masuk tak sampai 10 minit kitaorang dah keluar balik. Membazir je beli tiket tu.







Tanya-tanya orang rupanya kat sebelah je tempat petik strawberry tu. So bayarlah RM30 kot nak petik strawberry tu punya pasal. Tapi tak rugi. Best sangat. Aku suka je tempat tu boleh dedahkan anak-anak dengan pengalaman petik strawberry. Siap makan lagi strawberry kat situ. Ikutkan tak boleh. Kena petik je. Tapi Saiful Tanya penjaga ladang tu boleh rasa ke tak. Dia kata boleh tapi kena sorok-sorok. Apa lagi kitaorang belasahlah makan strawberry kat situ sambal petik strawberry. Lepas dah setel petik dan makan rasa strawberry kat situ, terus pergi makan kat area situ sebab ada diskaun pakai tiket yang muzium Time Tunnel tu.

Masa keluar dari situ, dah maghrib. Masa tu Saiful cakap nak turun balik ke check in hotel. Tapi time cuti public ni confirmlah susah cari hotel. Kalau ada pun mesti mahal sebab cuti public. Tapi kitaorang try jugak ushar hotel area situ. Jawapannya full. Yang tinggal hotel yang mahal-mahal. Aku nak cari hotel murah je setakat nak tidur semalam esok paginya terus gerak balik. Fikir punya fikir, kitaorang decided turun balik jugak malam tu. Masa tu memang dah malam.

Alhamdulilah kitaorang sampai rumah. Tak ingat pukul berapa sebab aku dah tertidur dalam kereta. Sampai-sampai pun memang otak fikir nak tidur sebab penat. Itulah plan main terjah gini lah. Tapi serius aku happy. Rasa next time nak ajak Saiful naik Cameron lagi nak ambik gambar banyak-banyak. Tak sudah-sudah kau ni Nurul nak amik gambar. Hahaha

1 comment:

  1. Cameron mmg tempat yang seronok amik gambarr...

    ReplyDelete