Belanja Raina Raifa ais krim

Wednesday, May 18, 2016

Busy ketika ini

Assalamualaikum

Lamanya tak update blog. Sekarang pun jarang-jarang sangat nak jenguk blog. Tengah busy sangat-sangat ni. Rasa macam terkejar-kejar masa. Ok hari ni aku update blog. Kasihan blog aku ni lama tak update. Hahaha.

Apa yang kau sibukkan sangat Nurul? Aku sekarang tengah sibuk uruskan group kutu. Now ada lebih kurang 17 batch kutu yang aku handle. InsyaAllah now tengah cari player untuk batch 18 pulak. Macam mana aku boleh terjebak dengan semua ni? Kisahnya aku sebelum ni join kutu yang aku kategori sifu aku sebab diaorang ni semua kebanyakan tokeh emas dan tokeh bisnes dari pelbagai aliran bisnes. Dari situ aku kenal diaorang tengok cari diaorang handle bisnes then tetiba aku jadi mak kutu. Macam tokeh emas Kak Yanty ni aku rasa dia hebat dalam uruskan group kutu emas. Batch group kutu emas dia pun dah beratus-ratus okeh. Trusted admin. Sebab aku dah join beberapa kali kutu emas dengan dia dapat je emas aku. Dah serupa makcek-makcek dah ni terjebak beli emas. Agagaga.

Ada yang tanya tak pening ke handle banyak batch? Pening jugak tapi setakat ni Alhamdulilah masih boleh handle. Aku ada buat jadual khas untuk group kutu aku ni untuk memudahkan aku handle setiap batch. Dan aku bersyukur sebab ada jugak player-player aku yang ingatkan aku due payment setiap batch. Sebab kadang-kadang mak kutu terlepas pandang.

Dalam masa yang sama, aku busy meniaga tudung. Macam-macam tudung ada. Ada Neelofa, ada shawl Keknis, ada instant Kate by The Grandahlia dan macam-macam. Sebenarnya meniaga tudung dah lama cuma dua tahun lepas kalau tak silap, aku dan adik aku stopkan dulu. Pastu kami tumpukan meniaga kain cotton tapi tak larat nak handle lagi satu kain cotton ni biasa bermusim so kami stop meniaga kain cotton. Sampailah kami busy meniaga kat booth. Dalam setahun tu, biasa 4,5 kali pun ada meniaga kat booth. Kat booth kami suka berniaga dalam bentuk makanan dan minuman yang nampak rare. Sebab sales lagi laju dari meniaga tudung atau baju biasanya. Itulah pengalaman aku dan adik aku dalam berniaga di booth.

Sekarang ni kami slowkan berniaga kat booth. Nak berniaga kat booth ni modal bukan sikit-sikit ye. Paling murah satu tapak booth normal RM500. So boleh bayangkan tak sales kami kena lebih dari itu untuk keuntungan berniaga. Kadang-kadang kami ambil dua tapak booth dan pecahkan slot by vendor. Kami yang jualkan produk vendor. Ni semua idea adik akulah ni. Alhamdulilah ada sales tapi kena bekerja keras. Balik rumah pun pagi-pagi okeh. Aku dah biasa sangat kalau berniaga kat booth drive balik rumah pukul 1,2 pagi sesorang. Saiful dulu bising jugak tapi sebab aku minat berniaga sekarang dia banyak jugaklah bagi aku support.

Entahlah aku dari dulu memang suka berniaga. Kalau diingatkan balik, dulu masa sekolah rendah aku dah mula berniaga menjual penanda buku. Aku beli kertas manila card tu then aku potong kecik-kecik bersaiz empat segi dan aku lukis. Dulu aku suka melukis dan mewarna. Pastu aku tebuk penanda buku tu then aku letak tali atau reben. Pastu aku jual kat kawan-kawan kat sekolah. Harga tak ingat rasanya 0.20 sen je setiap penanda buku tu. Masa tu aku darjah 2 atau darjah 3 kot aku dah mula berniaga. Percaya tak? Sebab tu sampai sekarang ni pun aku suka je ambil peluang berniaga secara kecik-kecik. Nak meniaga secara besar-besaran tu tak bersedia lagi. Itulah sejarah aku berniaga.

Dan lagi best sekarang aku dapat ramai dapat kawan baru. Ada cikgu, ada doktor praktikal, ada dari rangkaian agensi pelancongan eh senang kata sekarang macam dah ramai kawan baru. Kebanyakan mereka ni player yang join kutu group aku pastu kami kerap borak-borak dalam group atau personal whatsapp terus rasa macam serupa kenal lama. Agagaga. Ada yang aku kenal sebab mereka borong beli tudung dari aku. Ada sorang ni asal dari Brunei. Dia memborong shawl Keknis dan Neelofa dalam kuantiti yang sangat banyak. Katanya ada yang akan dihantar ke Brunei utnuk kakak dia berniaga. Aku baru je kenal dia ni tapi kami dah berborak macam dah lama kenal. Siap borak topik macam-macam lagi. Seronok jugak dapat luaskan social networking ni.

Sesiapa nak join group kutu aku atau nak beli tudung dari aku meh lah add Facebook aku : Nurul Jamian

Ini gambar baru aku dengan shawl Keknis warna coffee. Banyak lagi warna ada. Nak order meh tengok kat facebook aku ye. Hamboiii promote nampak kau Nurul. Agagagaga